Jump to content


Photo

STA DA KLOPAM DANAS?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
102 replies to this topic

#91 saraysunshower

saraysunshower
  • Members
  • 184 posts

Posted 12 March 2005 - 20:11

E sad brokoli je totalno nesto drugo, to je njam njam a jos je plus i super zdravo jer se pretvara u hemoglobin dakle to je nasa krv u sirovoj varijanti

pretvara se u hemoglobin??

#92 Hefestus

Hefestus
  • Members
  • 6,822 posts

Posted 12 March 2005 - 22:01

Rizoto gotov, mljac 2 glavice c.luka dve sargarepe (da upije kiselinu od vina) 1 kg lignji, bolje sipe ali Merkator mi daleko.
Maslinovo ulje, 2-3 dl crnog (Lazar je ok) sve to disnstas na vinu.
Pirinac mora da bude dobar. Podravka Basmati je OK, a moze i Kocanski, round grain da se raskuvava. 1 ces. belog luka, biber, zeleni i crveni, malo muskata, lorbera. Mastilo od sipe. Mljac mljac ...
Da, 1 solja basmatija na 4 solje vode. Jedna solja 250g dovoljno za 4 osobe.
Za ostale vrste pirincea odnos 1 :3.

Svez persun i nastrugana Grana, po zelji. Crni Merolt ide lepo uz to.

da jos smo "smotali" :lol: neku experimentalnu pitu sa makom i suvim grozdjem.
Idemo da klopamo pa da krecimo :huh:

Edited by Hefestus, 12 March 2005 - 22:06.


#93 dudi

dudi
  • Members
  • 173 posts

Posted 18 March 2005 - 19:16

Ima u Zemunu (Zeleznicka ili Hercegovacka) kafana koja pravi eXtra Skembice.
Tamo lepo odes sa sherpom, uzmes 2-3 litra i..........

Nema nista bolje.........

#94 homo_ludens

homo_ludens
  • Members
  • 235 posts

Posted 21 March 2005 - 17:49

pretvara se u hemoglobin??

:lol: pa valjda ne bukvalno, ali supstance koje oslobadja ,da! Ja tako citala barem.

#95 saraysunshower

saraysunshower
  • Members
  • 184 posts

Posted 21 March 2005 - 20:00

sinoć jela..evo me cijeli dan kao neka vrsta Popaya :lol:

#96 Hefestus

Hefestus
  • Members
  • 6,822 posts

Posted 23 March 2005 - 20:02

evo jos malo pa vecera (rucak) kako kome :lol:
Becarac sa domacim njokama

njoke:
500g krompira (zuti) skuvas kao za pire, ako se zuris na kockice brze se skuva.
malo se prohladi, zamesis sa cc 150g brasna i jednim celim jajetom.
razvijes na "gliste" debljine Hefovg malog prsta, prosecan zenski palac, seckas na komadice 2-3 cm i malo ih pritisnes viljuskom da ostanu brazdice.

Kuvaju se u vreloj vodi, kad isplivaju gotove su!
malo je ljepljivo i bljaki za rad ali je rezultat vise nego dobar. Mnogo bolji nego kupovne.

Njoke mogu da se preliju recimo rastopljnom gorgonzolom ili nekim sl. djudjavim sirom, malo svezeg bosiljka... mljac mljac.

Edited by Hefestus, 23 March 2005 - 20:04.


#97 mandarinaD

mandarinaD
  • Members
  • 1,573 posts

Posted 23 March 2005 - 20:23

Rizoto gotov, mljac 2 glavice c.luka dve sargarepe (da upije kiselinu od vina) 1 kg lignji, bolje sipe ali Merkator mi daleko.
Maslinovo ulje, 2-3 dl crnog (Lazar je ok) sve to disnstas na vinu.
Pirinac mora da bude dobar. Podravka Basmati je OK, a moze i Kocanski, round grain da se raskuvava. 1 ces. belog luka, biber, zeleni i crveni, malo muskata, lorbera. Mastilo od sipe. Mljac mljac ...
Da, 1 solja basmatija na 4 solje vode. Jedna solja 250g dovoljno za 4 osobe.
Za ostale vrste pirincea odnos 1 :3.

Svez persun i nastrugana Grana, po zelji. Crni Merolt ide lepo uz to.

da jos smo "smotali" :huh: neku experimentalnu pitu sa makom i suvim grozdjem.
Idemo da klopamo pa da krecimo :huh:

njam:)

jel ti to sve sam spremas ili...? :lol:

ako-da, wow
blago onome kome spremas :D

ps obozavam basmati,ali pravi ne fake (ne znam da li ima ovde da se nabavi)

#98 Hefestus

Hefestus
  • Members
  • 6,822 posts

Posted 23 March 2005 - 20:37

Basmati, Podravkin 5/10 nazalost ali ima na zelenjaku kada naletis stvarno jakooo dobar. Inace je pirinac u radnjama shitcina najgora, u Grckoj takav valjaju kao stocnu hranu.

Kuvam zeni i cerama sta cu kada sam u manjini.

Ali one peru sudove :lol:

#99 homo_ludens

homo_ludens
  • Members
  • 235 posts

Posted 23 March 2005 - 23:27

.

Kuvam zeni i cerama sta cu kada sam u manjini.


daj kloniraj se ,majke ti!! :lol:

to saraysunshower,
:huh: vi's da valja, samo nemoj da prekuvavas, najbolje je kad se sprema na pari ali ako nemas Zepter serpe , onda 3 minutes in the boiling water!

#100 Merlak

Merlak
  • Members
  • 2,906 posts

Posted 25 March 2005 - 13:30

2 hefe:

Sh'o volem njoke/nudle/shufnudle......ali nikada nisam
u kombinaciji sa becarcem....jeb'te, Hefe, 'di se seti.... :huh:

Bice da je nedostatak ideja....ali ako dobro ispadne, gotivim.

A sa cim spremas becara, miss'im, koje meso?

Ja u jednoj cajtnot varijanti probala i uspesno izvela, becarac sa kuglicama od mlevenog mesa (proprzenim na ulju prethodno)... :lol:

I da vidis, shtima!

#101 Hefestus

Hefestus
  • Members
  • 6,822 posts

Posted 25 March 2005 - 20:59

2 Merlak

:huh: Zasto ljudi moraju da jedu svaki dan! Kada su pitali Ruben Gonzalesa iz BVSC. koja je tajna njegove dugovecnosti, Ruben kaze: " jedem svaki drugi dan i uvek sam gladan " :lol: :huh:

Te njoke su kao punilo za becarac, umseto barenog krompira, pirinca ....

Koje meso? Pa junetinu ili teletinu, a ne vidim zasto ne i gica ko voli.

To sa cufticama, to je super ja to isto cesto pravim. To je u Grckoj tradicionalno.
grci u meso stave malo nane, i majcibe dusice, i bude jako intresantno. A u sam "becarac" malo pimenta i to prosto zovu salasa kokino.


Kada sam vec ovde evo sta sam danas pravio, klopica na brzaka:
Kuci svi to obozavaju, i jako je jednostavno. Mislim stvarno je prosto, od predznanja je potrebno locirati dve seprpe, dasku za seckanje i noz.

300 g gnocchi (pasta ne krompir :D tj. takodje njoke ali kupovne kao pasta) skuvati u 2-3 l vode slane,
150g tunjevine iz konzerve
malo kaprica, desetak kiselih krastvacica sitno na kockice
dva jaja tvrdo kuvana.
Pavlaka, senf, majonez
Vlasac ako nema moze i persun ....
Ako se ima vremena i malo obarenog graska, jelte malo estetike! Takodje sargarepica na kockice, ali malo samo da se sareni.

Skuvas testo 8-9 min, dobro isperes hlanom vodom da prekines kuvanje.
Kada se malo prohladi, dodas tunjevinu. Ja rabim onu koja je u sopstvenom soku, ne u ulju. Bacis taj sokic. :P
Dodas seckane krastavcice, i kaprice (obavezno).
U posebnu zdelu: po zelji pavlaka, majonez, senf smutis prelijes, promesas, i na kraju dodas jaja naseckana na kolutove i lagano promesas.
Narvno so, zeleni biber .... po zelji. Seckani vlasac li persun ide na kraju.

Nikakva nauka, sa gnocchi kao hladna salata je moguce bezbroj varijanti ...
Gnocchi kao punilo, riba, piletina, povrce, sir i beli i zuti u kockicama kao nadev.
Vezivo, pavlaka, majonez .... a moze i bez toga maslinovo ulje sa malo limuna i malo vode .... buc buc u emulziju i to preko ribeg nadeva .... Ovo je cool emulzija koju u Nici koriste za cuveni mljac pan-bagnat (mokri sendvic)

Gotovo za 20' malo kosta (relativno) nisam jos sreo nekoga ko to ne voli, a ako serviras u listu od salate, moze cak da bude i "in" predjelo.

:huh:

Edited by Hefestus, 25 March 2005 - 21:11.


#102 DjA

DjA
  • Members
  • 2,189 posts

Posted 26 March 2005 - 01:07

To sa cufticama, to je super ja to isto cesto pravim. To je u Grckoj tradicionalno.
grci u meso stave malo nane, i majcibe dusice, i bude jako intresantno.

probala sam to, odlican ukus :lol:

#103 Billy Mahony

Billy Mahony
  • Members
  • 1,712 posts

Posted 26 March 2005 - 05:32

Kako vidim Hef je uveo nanu, pa da se pridružim.

Evo nešto za igru i malo više vremena. Kao što sam ranije napomenuo, mašta je u kuhinji najbolja stvar.

Da ne odugovlačim.

*juneće mleveno meso, količina zavisi za koliko usta se pravi
*vrganj ili rudnjače
*crni luk
*crvena paprika (sveža)
*kiseli krastavčići
*suve šljive, dimljene
*Neki punomasni sir ili kajmak
*listići nane, mirodjije, peršuna i celera
*krompir
*pavlaka
*so, biber
*maslinovo ulje

Priprema:
*U zavisnosti od količine mesa, iseckati veoma sitno crni luk i sa prstohvatom soli dinstati luk na ulju dok ne odmekne (ne mnogo ulja)
*kad se prohladi, sipati sve na mleveno meso u zgodnoj posudi u kojoj možeš da slobodno mešaš sve sastojke
*dodati još malo soli,bibera, sitno seckanu nanu, mirodjiju, peršun i celer
*ko želi crveniju boju može i malo aleve
*sve lepo rukom mešati, dok ne bude jedna masa
*podeliti na jednake delove ( 4,5,6..) i na alu foliji napraviti pljeske
*onda na pljeske dodati mašrume, krastavčiće, crvenu papriku (iseckane naravno) sir ili kajmak i suve šljive
*suve šljive prethodno potopiti u malo mlake vode da se lakše odstrane koštice
*kad se to sve spremi, zaviti pljeske u veliki ćevap i potruditi se da nigde nema rupu
*ćevape poredjati na postelju od krompira, sečenog na kriške od 1cm debljine, koji se poredja na dno namazane posude za pečenje ( djuveč, stakleni oval, šta ko ima, treba da ima zidove bar 4 do 5 cm visoke)
*ubaciti u zagrejanu rernu i peći dok ne porumeni i stvori koricu na mesu, onda sve preliti pavlakom i još malo dopeći
*sačekaj da se malo oladi, posluži narod u većim tanjirima, rasporedi ćevape i krompir i za ukras stavi na krompir listić peršuna i posmatraj reakciju.
*crno vino, što crnje i jače to bolje, obavezno
*probajte!

Edit: zaboravi na biber, ali ispravljeno

Edited by Billy Mahony, 26 March 2005 - 05:40.