QUOTE(bocko @ 23 Feb 2005, 15:47)
Pitam domacina sta ima lokalno, a dobro, pokaze mi u jelovniku nekakav 'sizzling'. Jednom se zivi, pomislim. Ostali iz ekipe skepticni, narucuju ribu.
Posle nekog vremena primetim kako se ono cvrcanje cas priblizi, cas udalji, kao da neko iza mojih ledja otvara i zatvara kuhinjska vrata. Na kraju se to cvrcanje toliko priblizi da shvatim da nisu u pitanju vrata, nego mi je kelner doneo taj 'sizzling', nekakvu zivu sniclu na kamenu, da mi se pece posred stola. Tek tad shvatim da svo ono cvrcanje i nije iz kujne, nego pola kafane 'sizzlinguje'. U svakom slucaju, donesu ti ogroman tezak debeo drveni pladanj, sa izdubljenom rupom u kojoj je uzareni kamen, tek iz furune, a na kamenu cvrci komad mesa. Onda uzmes noz, dim od pecenja nema gde nego u kosu i odelo, nozem odvojis meso od kamena, pa ga obrnes da se ispece i sa druge strane, seckas lagano i uzivas. Prvi zalogaji su zivlji, dok stignes pred kraj, ono sto ostane vec prepeceno. Ukus, ko da si ga ispekao bez ulja na AMC-u, ali opet i malo drugacije, valjda i kamen da neki svoj smek, kakav AMC nema.
e, ja sam to jela u Lisabonu i uveravali su me da je to tipicno portugalsko jelo
mada, kako sam se svojevremeno provela sa sarmom i raznim Rumunima i Bugarima, ili sljivovicom sa Slovacima, sada cutim po pitanju tvrdnji "ovo je nase"
edit: typos
Edited by lessa, 23 February 2005 - 22:07.