Jump to content

Photo

Albanija kao turisticka destinacija

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
52 replies to this topic

#46 lessa

lessa
  • Members
  • 278 posts

Posted 23 February 2005 - 21:37

QUOTE(Allegra @ 23 Feb 2005, 17:14)
Izgleda treba da se pozenimo i poudajemo za Albance, da se namnozimo, pa ce prestati ova sjajna propaganda.

nista se ne mora

na stranu sto propaganda blink.gif nece prestati ni nakon namnozavanja

ma preskacite topic ako vas bas nervira ili ako vam se ne ide u Albaniju, to bar nije tesko

#47 lessa

lessa
  • Members
  • 278 posts

Posted 23 February 2005 - 22:05

QUOTE(bocko @ 23 Feb 2005, 15:47)
Pitam domacina sta ima lokalno, a dobro, pokaze mi u jelovniku nekakav 'sizzling'. Jednom se zivi, pomislim. Ostali iz ekipe skepticni, narucuju ribu.

Posle nekog vremena primetim kako se ono cvrcanje cas priblizi, cas udalji, kao da neko iza mojih ledja otvara i zatvara kuhinjska vrata. Na kraju se to cvrcanje toliko priblizi da shvatim da nisu u pitanju vrata, nego mi je kelner doneo taj 'sizzling', nekakvu zivu sniclu na kamenu, da mi se pece posred stola. Tek tad shvatim da svo ono cvrcanje i nije iz kujne, nego pola kafane 'sizzlinguje'. U svakom slucaju, donesu ti ogroman tezak debeo drveni pladanj, sa izdubljenom rupom u kojoj je uzareni kamen, tek iz furune, a na kamenu cvrci komad mesa. Onda uzmes noz, dim od pecenja nema gde nego u kosu i odelo, nozem odvojis meso od kamena, pa ga obrnes da se ispece i sa druge strane, seckas lagano i uzivas. Prvi zalogaji su zivlji, dok stignes pred kraj, ono sto ostane vec prepeceno. Ukus, ko da si ga ispekao bez ulja na AMC-u, ali opet i malo drugacije, valjda i kamen da neki svoj smek, kakav AMC nema.

e, ja sam to jela u Lisabonu i uveravali su me da je to tipicno portugalsko jelo wink.gif

mada, kako sam se svojevremeno provela sa sarmom i raznim Rumunima i Bugarima, ili sljivovicom sa Slovacima, sada cutim po pitanju tvrdnji "ovo je nase"

edit: typos

Edited by lessa, 23 February 2005 - 22:07.

#48 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 23 February 2005 - 23:37

QUOTE(Allegra @ 24 Feb 2005, 03:14)
Izgleda treba da se pozenimo i poudajemo za Albance, da se namnozimo, pa ce prestati ova sjajna propaganda.

Shto se tiche ove slike u postu iznad, meni izgleda kao obichna vukojebina. Mozda je to sad popularno, otherwise, ne razumem.

Pa, to vam je tamo sused, tj. malo iza coska, preko Kosova. Valjda je red da ga upoznate...

Edited by Indy, 24 February 2005 - 02:11.

#49 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 23 February 2005 - 23:38

QUOTE(bocko @ 24 Feb 2005, 01:47)
Na kraju se to cvrcanje toliko priblizi da shvatim da nisu u pitanju vrata, nego mi je kelner doneo taj 'sizzling', nekakvu zivu sniclu na kamenu, da mi se pece posred stola.

To isto sam ja jeo u sred Adelaide... globalizacija smile.gif

#50 Hefestus

Hefestus
  • Members
  • 6,822 posts

Posted 24 February 2005 - 05:36

2 Indy

Ja ne vidoh ni jedan vinograd od Shkodër do Sarandë ?? A i ne ocekujem vina. Zato burek, bukë (ili ti ekmek) a pogotovu dhi djathe (tako nekako smile.gif koziji sir) rulez.
Za vino treba tradicija a oni su kratko bili pod Italijanima da bi je razvili. Pod otomanskim carstvom je to bilo no-no, pod Hoxhom su imali preca posla dry.gif do 98' je bila skoro anarhija ... pa nisu imali kada.

Ne znam za vino, ali mi se cini da oni urade za jednu godinu ko mi za 10.

#51 Bbuna

Bbuna
  • Members
  • 157 posts

Posted 28 February 2005 - 13:57

QUOTE(Hefestus @ 24 Feb 2005, 04:36)
2 Indy

Ja ne vidoh ni jedan vinograd od Shkodër do Sarandë ?? A i ne ocekujem vina. Zato burek, bukë (ili ti ekmek) a pogotovu dhi djathe (tako nekako smile.gif koziji sir) rulez.
Za vino treba tradicija a oni su kratko bili pod Italijanima da bi je razvili. Pod otomanskim carstvom je to bilo no-no, pod Hoxhom su imali preca posla dry.gif do 98' je bila skoro anarhija ... pa nisu imali kada.

Ne znam za vino, ali mi se cini da oni urade za jednu godinu ko mi za 10.

Ako ides, potrazi Merlot-Korça. I nemoj da pricas o necemo sto ne znas. Hoxha nije nikada zabranio vino i Albanci su pili vino i za vrijeme otomana.

#52 banacanin

banacanin
  • Members
  • 547 posts

Posted 28 February 2005 - 20:50

QUOTE(Rooney @ 22 Feb 2005, 15:49)
Ima tu blizu stari grad Butrint gde se odrzavaju neka kulturna zbivanja kao sto su pozorisne predstave i gde vec nekoliko godine nastupa i neki teatar iz Srbije.

ne nastupa nekoliko godina, nego je nastupao prošle godine prvi i za sada jedini put

bilo je to gostovanje Narodnog pozorišta iz Zrenjanina sa predstavom "Antigona" (režija Ljuboslav Majera). Bilo je to prvo gostovanje u Albaniji jednog pozorišta iz Srbije posle nekoliko decenija...

e sad, svi, ali baš svi, koji su išli (a bilo je tu raznog sveta: glumci, političari, tehničari, fizikalci...) su odlepili koliko im je bilo dobro, koliko su Albanci gostoljubivi, koliko je jeftino, koliko je čisto, sredjeno i lepo

baš kao što većina na ovom topiku i tvrdi
a to što se pominje da nema dovoljno turističke infrastrukture, pa to za mene može da bude samo prednost : mala ribarska mestašca, domaća klopa, najo hoteli, najo diskoteke, najo gužva.....milina
znači, trebe požuriti dok se ne izgradi i komercijalizuje wink.gif

#53 lessa

lessa
  • Members
  • 278 posts

Posted 06 April 2005 - 10:47

jos malo "propagande"

Skadar