Jump to content

Photo

Albanija kao turisticka destinacija

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
52 replies to this topic

#31 lessa

lessa
  • Members
  • 278 posts

Posted 23 February 2005 - 01:16

QUOTE(gladni_student @ 22 Feb 2005, 21:32)
bas bih i ja sad voleo jednu kamping/road trip varijantu a sve u stilu:zivela jugoistocna evropa.

biggrin.gif
videcu sa ovom "mojom" studentarijom koja organizuje kampovanje da li su razmisljali o branch office za SCG turiste
inace,moram da cestitam lessa-i na otvaranju ovog topica,izvanredan potez. thumbup.gif  thumbup.gif  thumbup.gif  thumbup.gif

fala, fala, bilo je zadovoljstvo...
mada ce verovatno zamreti uskoro ali ocekujte reanimaciju na leto

u medjuvremenu, google je radio i evo sta je uradio
Saranda
Saranda etc na poslednjoj slici se pominju i sareni bunkerchici, da ne govorimo o skoro pa Kalemegdanskim miljeima biggrin.gif
Butrint
UNESCO o Butrintu
a postoji izgleda i posebna fondacija za ocuvanje Butrinta

#32 lessa

lessa
  • Members
  • 278 posts

Posted 23 February 2005 - 01:28

znam da sam dosadna ali zahvaljujuci drustvu sa Drustva otkrih i grad Moskopolje, danas Voskopoje pa se cini da u Albaniju moze da se ide i na skijanje

#33 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 23 February 2005 - 01:31

Zamolio bih one koji su bili u Albaniji po bilo kom osnovu da napisu neku informaciju o tome da li su tamo probali neka vina, ili videli tamosnje vinograde/vinarije. Kao i sta se (i kako) jede po restoranima i slicno... Unapred hvala. (Ako moze sa imenima restorana, hotela, itd).

#34 barracuda

barracuda
  • Members
  • 8,995 posts

Posted 23 February 2005 - 02:12

QUOTE(Indy @ 23 Feb 2005, 01:31)
Zamolio bih one koji su bili u Albaniji po bilo kom osnovu da napisu neku informaciju o tome da li su tamo probali neka vina, ili videli tamosnje vinograde/vinarije. Kao i sta se (i kako) jede po restoranima i slicno... Unapred hvala. (Ako moze sa imenima restorana, hotela, itd).

Verovatno ti je poznat "Skender-beg",sjajan konjak,pod uslovom da nadjes original.Ne znam kako je danas,ali je pre dve godine bila prava umetnost da te ne ispale (poput zozovace,fals vinjaka i pelinkovca kod nas).Probao sam i duvan za uvijanje "Tarabosh"-nije los,mada sam pusio i bolje.Vina se jos nisam dokopao ali bi se reklo da podneblje nije lose.Sve ostalo je tehnologija. smile.gif

#35 hristodulo

hristodulo
  • Members
  • 1,144 posts

Posted 23 February 2005 - 02:58

kao prvo, jelo: ima nesto sto zovu "albanska salata", narucimo mi to, kad ono paradajz, masline, mocarela, bosiljak... mediteranska bre smile.gif ostalo je riba, stejkovi sa origanom i slicno, sto sve ima i u grckoj i u italiji...

kao drugo, more: ne bismo u sarandi preko puta krfa, mada planirali, ali smo bili u nekom mestu malo severnije, isto na jonskom moru... supersupersuper!!! malo fali turisticke infrastrukture, kazu da toga ima vise u vec pominjanoj sarandi, ali su plaza i gostoprimstvo ravni turskoj... mozda nije skroz bas tako lepo kao u crnoj gori, hrvatskoj ili sloveniji, ali stariji clanovi ekipe su tvrdili da je i ex-yu jadran tako izgledao sezdesetih godina... dok se nije izgradio sedamdesetih i kasnije...

kao trece, ljudi: pristojni, prijatni, ljubazni, obrazovani... kao i bilo gde drugde u evropi ukljucujuci i srbiju...

kao cetvrto (a ne najmanje bitno), cene: jeftinije je cak i od turske, a u sarenoj tirani mozete kupiti italijanske cipele i po 50 evra... sigurno je da ceo dvonedeljni odmor sve sa avionom (i dva para cipela biggrin.gif) ne kosta iznad 300 evra po osobi... mozda i manje...

zivela albanija! thumbup.gif

Edited by hristodulo, 23 February 2005 - 03:05.

#36 mikkor

mikkor
  • Members
  • 2,524 posts

Posted 23 February 2005 - 10:08

QUOTE(hristodulo @ 23 Feb 2005, 02:58)
kao prvo, jelo: ima nesto sto zovu "albanska salata", narucimo mi to, kad ono paradajz, masline, mocarela, bosiljak... mediteranska bre smile.gif ostalo je riba, stejkovi sa origanom i slicno, sto sve ima i u grckoj i u italiji...

kao drugo, more: ne bismo u sarandi preko puta krfa, mada planirali, ali smo bili u nekom mestu malo severnije, isto na jonskom moru... supersupersuper!!! malo fali turisticke infrastrukture, kazu da toga ima vise u vec pominjanoj sarandi, ali su plaza i gostoprimstvo ravni turskoj... mozda nije skroz bas tako lepo kao u crnoj gori, hrvatskoj ili sloveniji, ali stariji clanovi ekipe su tvrdili da je i ex-yu jadran tako izgledao sezdesetih godina... dok se nije izgradio sedamdesetih i kasnije...

kao trece, ljudi: pristojni, prijatni, ljubazni, obrazovani... kao i bilo gde drugde u evropi ukljucujuci i srbiju...

kao cetvrto (a ne najmanje bitno), cene: jeftinije je cak i od turske, a u sarenoj tirani mozete kupiti italijanske cipele i po 50 evra... sigurno je da ceo dvonedeljni odmor sve sa avionom (i dva para cipela biggrin.gif) ne kosta iznad 300 evra po osobi... mozda i manje...

zivela albanija! thumbup.gif

ti ga bas pretera, ponelo te a ? dry.gif

nije tako jeftino, btw. cene su iste (nisu sigurno "jeftinije") no ovde, zivotno. kvadratura jeste znatno povoljnija, ali everyday life kosta isto .

zivela srbija!

#37 maknik

maknik
  • Members
  • 70 posts

Posted 23 February 2005 - 15:10

Do sada sam mislio da je Albanija vukojebina.:wacko

Sad vidim, bar po slikama da je to vukojebina bez hladovine mad.gif

Naravno, ja sam opterecen predrasudama i nemojte da mi zamerite na ovome sto sam napisao ali...

#38 gladni_student

gladni_student
  • Banned
  • 166 posts

Posted 23 February 2005 - 15:19

ova slika mi se mlogo svidja,obavezno na foto konkurs topic

Attached Files

#39 bocko

bocko
  • Members
  • 555 posts

Posted 23 February 2005 - 15:47

Prvo slicica, koliko da pokvarim utisak napravljen na prvoj strani. Ovo je pogled kroz prozor moje hotelske sobe u Tirani. Hotel je, vec sam napisao na onom drugom topicu bio skroz ok.

2 Indy:

Sad mi je krivo sto nisam hvatao beleske. Ne znam ni kako su se zvala ta vina, a ni vinograde nisam video. Dosao nocom, otisao ranom zorom, dok se tek razdanjivalo. Nisam video ni te bunkere o kojima sam toliko slusao. Od poljoprivrede smo naleteli, u odlasku, na veliko stado ovaca pred samim aerodromom. I nista vise.

Sve u svemu, dva dana u hotelu, zgusnut raspored, sve se tu desavalo, konferencijska sala, jel' moze produzni da ustekujem kompjuter, moze, i tako do mraka.

Dorucak, nije bas ko kad Nata ode na sluzbeni put u Nemacku, ali ima svega peciva, sirevi, prsuta, neke sunkice, a cini mi se da je bio i kornfleks, za one sto im sir i prsut ne odgovaraju.

Rucak isto u hotelu, sve standardno i po protokolu, predjelo, glavno jelo, voce. Mislim da je drugog dana bila odlicna pileca corbica, ostalo sam zaboravio.

Na vecere smo isli u restorane koje su nam domacini preporucivali. Meniji dvojezicni, sve ima i na engleskom, kelneri poliglote. Prvog dana, smestimo se, ucini mi se cudnim sto se cuje kako cvrci hrana, ko da smo seli bas do kujne, elem, resim da se ne obazirem. Pitam domacina sta ima lokalno, a dobro, pokaze mi u jelovniku nekakav 'sizzling'. Jednom se zivi, pomislim. Ostali iz ekipe skepticni, narucuju ribu.

Posle nekog vremena primetim kako se ono cvrcanje cas priblizi, cas udalji, kao da neko iza mojih ledja otvara i zatvara kuhinjska vrata. Na kraju se to cvrcanje toliko priblizi da shvatim da nisu u pitanju vrata, nego mi je kelner doneo taj 'sizzling', nekakvu zivu sniclu na kamenu, da mi se pece posred stola. Tek tad shvatim da svo ono cvrcanje i nije iz kujne, nego pola kafane 'sizzlinguje'. U svakom slucaju, donesu ti ogroman tezak debeo drveni pladanj, sa izdubljenom rupom u kojoj je uzareni kamen, tek iz furune, a na kamenu cvrci komad mesa. Onda uzmes noz, dim od pecenja nema gde nego u kosu i odelo, nozem odvojis meso od kamena, pa ga obrnes da se ispece i sa druge strane, seckas lagano i uzivas. Prvi zalogaji su zivlji, dok stignes pred kraj, ono sto ostane vec prepeceno. Ukus, ko da si ga ispekao bez ulja na AMC-u, ali opet i malo drugacije, valjda i kamen da neki svoj smek, kakav AMC nema.

Sto se vina tice, vodili su nas i u neki wine bar. I tu, a i po ovim drugim restoranima, vinske karte dele na 'regionalnu' i 'internacionalnu' stranu. Na ovoj 'regionalnioj' imas pored njihovih i crnogorska vina i makedonska. Klasika, vranac, tga za jug. Pio sam neko njihovo kojem sam zaboravio ime, a i inace sam duduk da opisem vino. U svakom slucaju bilo je pitko, fino i nisam imao primedbi. Niti se, daleko bilo, stalo na prvoj turi.

2 undead:

Razjasnili su mi problem sa skenderbegom. Ja sam svojevremeno sluzio vojsku na albanskoj granici, pa smo nekim svesrcerskim kanalima dobijali njihov konjak punjen u obicne pivske flase s katastrofalnom etiketom i inventivnim nazivom 'extra'. Taj 'extra' je bila jedna od najlepsih stvari koje sam pio u zivotu. Milina. Ne da se opisati, ko skenderbeg, ali bolje. S nekom cokaladastom aromom, ali nista slatko, daleko od toga. Dakle, ako sam ih dobro razumeo, kod njih je drzava prakticno bila (ne znam da li je jos uvek) vlasnik brenda 'skenderbeg', pa je licencu za proizvodnju davala razlicitim proizvodjacima, po politickoj ili cesce burazerskoj liniji. Onda, kad neka dobra firma ostane bez licence, nema sta drugo da radi, nego da isti konjak prodaje pod drugom etiketom. A znalcima ostaje da prate ono 'proizvodi i puni', a ne kako se pice zove.

Edit: zaboravio slicicu i link za hotel

Attached Files

Edited by bocko, 23 February 2005 - 16:00.

#40 Krampa

Krampa
  • Members
  • 4,481 posts

Posted 23 February 2005 - 16:54

QUOTE(lessa @ 23 Feb 2005, 02:28)
znam da sam dosadna ali zahvaljujuci drustvu sa Drustva otkrih i grad Moskopolje, danas Voskopoje pa se cini da u Albaniju moze da se ide i na skijanje

Sta nam treba jos?

Plafon!

Mozemo na more a bogami i na skijanje u Albaniju.

#41 Allegra

Allegra
  • Members
  • 1,957 posts

Posted 23 February 2005 - 17:14

QUOTE(Krampa @ 23 Feb 2005, 17:54)
Sta nam treba jos?

Plafon!

Mozemo na more a bogami i na skijanje u Albaniju.

Izgleda treba da se pozenimo i poudajemo za Albance, da se namnozimo, pa ce prestati ova sjajna propaganda.

Shto se tiche ove slike u postu iznad, meni izgleda kao obichna vukojebina. Mozda je to sad popularno, otherwise, ne razumem.

#42 Krampa

Krampa
  • Members
  • 4,481 posts

Posted 23 February 2005 - 17:27

QUOTE(Allegra @ 23 Feb 2005, 18:14)
vukojebina - ne razumem.

Ti si negativna! tongue.gif

#43 Allegra

Allegra
  • Members
  • 1,957 posts

Posted 23 February 2005 - 17:36

QUOTE(Krampa @ 23 Feb 2005, 18:27)
Ti si negativna! tongue.gif

moi? unsure.gif
pas de tout wink.gif

#44 Diskutant

Diskutant
  • Members
  • 8,262 posts

Posted 23 February 2005 - 17:56

QUOTE(Allegra @ 22 Feb 2005, 13:11)
ma divna je Albanija, samo ti Albanci mnogo gadni bre.

A i shta cu tamo na moru pored Grchkih ostrva, Tajlanda, Kanarskih ostrva, Ibize... ph34r.gif

&

QUOTE(Allegra @ 22 Feb 2005, 16:03)
QUOTE(lessa @ 22 Feb 2005, 15:01)

plus imas razbijanje predrasuda o gadnim Albancima free of charge  wink.gif

Ovo je jedna predrasuda koju zelim da zadrzim, hvala.
Lepo nam ide kohabitacija.

& [itd]

S*V*A*S*T*A

Albanci se nipocemu ne razlikuju od brace-nam-crnogoraca ili od vecine-nam srba.

Mediteraneo = rodovsko/plemenski mozaik. Uvek bio.

BTW, znas li ti, Allegra, da je BNP Albanije i Srbije gotovo identican? Neko je ovih godina bio vredan.

#45 Allegra

Allegra
  • Members
  • 1,957 posts

Posted 23 February 2005 - 19:54

eh