Dragi prijatelji forumasi i poznavaoci Beograda,
Tragajuci za nekim podacima kroz mracne hodnike Interneta, naisao sam na staru mapu Beograda iz 1905. godine, vise nego ocigledno austrijskog porekla, koja se nalazi na sajtu biblioteke Univerziteta u Teksasu.
Prateci promene naziva ulica i krajeva iz tog perioda do danas, uocio sam da jedna mala ulica u kojoj ja vec godinama zivim, ul. Dr Dragoslava Popovica u najstarijem delu Palilule izmedju 27. Marta i Dalmatinske nosi cudan i meni nepoznat naziv Botscharis.
Ovakav intrigantan naziv me je vrlo zainteresovao da saznam vise o imenu i istorijatu vlastite ulice, medjutim internet pretraga nije dala apsolutno nikakve rezultate (ni jedan veci search engine ne prepoznaje pojam), te se obracam svima sa molbom da mi ukoliko znaju bilo sta vezano za ovaj egzoticni naziv ulice pomognu i tako rasvetle ovu malu misteriju.
(Napominjem da je mapa obelezena nemackim nazivima, te je ovo mozda i neka losa transkripcija originalnog srpskog termina ili imena.)
Veliko hvala unapred i puno pozdrava

Potrebna pomoc - stari naziv ulice...
Started by
Phileas Fogg
, Oct 16 2001 02:33
4 replies to this topic
Posted 16 October 2001 - 02:33
Posted 16 October 2001 - 12:15
Mozda ce ti ovo pomoci.
Ja mislim, da je to naziv Bocarska ulica na nemackom BOTSCHARI STRASSE.
Selo Bocari se nalazi u Banatu, gde su ziveli banatski Nemci iliti Donauschwaben.
Botschar
Village Names:
German: Botschar
Official: Bocar
Hungarian: Bocsár
Spelling and/or dialect variants:
10km SW of Kikinda
Postal Code:23274
Railroad station:
Population:
1931: 984 Germans
1921: 2551 (50.5% Germans)
Genealogical Records:
Village name in FHL records:
Church records available at FHL:
FHL Microfilm Nr.
Miscellaneous:
Founded: Germans arrived 1842
Bibliography
Location of a a prisoner camp for Germans held by Partisans
during World War II.
Ja mislim, da je to naziv Bocarska ulica na nemackom BOTSCHARI STRASSE.
Selo Bocari se nalazi u Banatu, gde su ziveli banatski Nemci iliti Donauschwaben.
Botschar
Village Names:
German: Botschar
Official: Bocar
Hungarian: Bocsár
Spelling and/or dialect variants:
10km SW of Kikinda
Postal Code:23274
Railroad station:
Population:
1931: 984 Germans
1921: 2551 (50.5% Germans)
Genealogical Records:
Village name in FHL records:
Church records available at FHL:
FHL Microfilm Nr.
Miscellaneous:
Founded: Germans arrived 1842
Bibliography
Location of a a prisoner camp for Germans held by Partisans
during World War II.
Posted 16 October 2001 - 18:34
5ko, hvala puno!
Nisam ni sumnjao da ce vec neko na ovom forumu znati o cemu se eventualno radi.
Meni se takodje tvoje objasnjenje, bar do sada, cini najblizim istini s obzirom na arhitekturu ulice koja je vise nego dominantno iz austrougarskog perioda, te je moguce da su tu i ziveli banatski Nemci dosavsi u Beograd.
Jos jednom hvala na pomoci i veliki pozdrav
Nisam ni sumnjao da ce vec neko na ovom forumu znati o cemu se eventualno radi.
Meni se takodje tvoje objasnjenje, bar do sada, cini najblizim istini s obzirom na arhitekturu ulice koja je vise nego dominantno iz austrougarskog perioda, te je moguce da su tu i ziveli banatski Nemci dosavsi u Beograd.
Jos jednom hvala na pomoci i veliki pozdrav
Posted 17 October 2001 - 03:39
Evo jednog novog predloga koji sam dobio putem neta:
Botsaris, Markos
c.1788–1823, Greek patriot. Exiled from his native Epirus in 1803, he joined Ali Pasha in 1820 and later was prominent in the Greek War of Independence, notably in the defense of Mesolóngion (1822–23) and at Karpenísion, where he defeated the Turks with a handful of men but died in battle.
Vrlo interesantno, s obzirom na uobicajenu praksu da poznate svetske vojskovodje dobijaju svoje ulice u metropolama, te ni Beograd nije izuzetak.
Jedino nisam siguran koliko je realno da jedan grcki borac za nezavisnost bude nagradjen ulicom u Beogradu pocetkom dvadesetog veka.
Ukoliko neko bolje poznaje istorijske prilike toga vremena, molim da pomogne.
Pozdrav
Botsaris, Markos
c.1788–1823, Greek patriot. Exiled from his native Epirus in 1803, he joined Ali Pasha in 1820 and later was prominent in the Greek War of Independence, notably in the defense of Mesolóngion (1822–23) and at Karpenísion, where he defeated the Turks with a handful of men but died in battle.
Vrlo interesantno, s obzirom na uobicajenu praksu da poznate svetske vojskovodje dobijaju svoje ulice u metropolama, te ni Beograd nije izuzetak.
Jedino nisam siguran koliko je realno da jedan grcki borac za nezavisnost bude nagradjen ulicom u Beogradu pocetkom dvadesetog veka.
Ukoliko neko bolje poznaje istorijske prilike toga vremena, molim da pomogne.
Pozdrav
Posted 11 December 2001 - 00:34
Ja bih se nekako domogao arhive Zavoda za Zastitu spomenika u Bg. Znam da cuvaju stare gradske knjige.