Jump to content


Photo

Jedan se predao, ostala još trojica 29. januar


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
17 replies to this topic

#1 iPhuck10

iPhuck10
 • Members
 • 18,742 posts

Posted 29 January 2005 - 20:13

Beograd -- Pavković spreman da se vidi sa Koštunicom, ali ne planira da se preda. Pavković i Lukić su jako bolesni kaže Zoran Stojković.


Odluka posle razgovora sa premijerom


General Lazarević je preuzeo optužnicu Haškog tribunala u petak, a Mihajlo Bakrač, advokat Vladimira Lazarevića, za B92 kaže da je na odluku Lazarevića da se preda, najviše uticalo poverenje u premijera i Vladu Srbije.

Kada je general saznao predviđenu proceduru, odlučio je da doborovoljno ode i primi optužnicu haškog suda, kaže Bakrač: "General Lazarević je odlučio da tu optužnicu u Okružnom sudu, kao građanin ove zemlje koji ispunjava svoje obaveze."

Na pitanje zašto je Lazarević toliko dugo čekao da primi optužnicu, Bakrač kaže: "Ja sam rekao, kada je saznao on se konsultovao i raspitao, a kada smo mu rekli kakva je procedura i da treba da primi optužnicu, Lazarević je odlučio, pre poziva suda, znači poziv suda nije dobio, da dođe i da dobrovoljno preuzme optužnicu, da se javi sudu i da da svoje podatke."

A moglo je i drugačije

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić, nema nove informacije o tome da li i ostali haški optuženici planiraju dobrovoljnu predaju. "General Lazarević je načinio jedan hrabar potez i bilo bi dobro da i ostali optuženi postupe na sličan način. Na žalost, izgubljeno je puno vremena. Da se ovo dogodilo ranije, mislim da su postojale realne šanse da bi generali već bili na slobodi, do početka suđenja", rekao je Ljajić.

Ljajić kaže da se general Sreten Lukić ne tretira kao begunac jer je "pravno pokriven, od prvog dana kada je sam podigao optužnicu" i on čeka odluku da li će lekari Haškog tribunala doći da ga pregledaju. Nebojša Pavković je više puta poručio da neće da se preda, a Vlastimir Đorđević već duže vreme nije dostupan državnim organima Srbije i pretpostavlja se da je u Rusiji.

Iako je dobrovoljna predaja Lazarevića, prema oceni minsitra Ljajića veliki korak ka EU, jer je deblokiran proces za dobijanje pozitivne Studije o izvodivosti, strani pritisci na Srbiju će se nastaviti, sve dok međunarodnu zajednicu ne uverimo da smo zaista spemni da ispunjavamo naše obaveze, kaže Ljajić.

"Pritisci se neće smanjivati sve dok ne ispunimo naše obaveze prema Tribunalu, da učinimo ono što možemo. Niko ne može da nas optužuje da ne izvršavamo naše međunarodne obaveze, ako one optužene koji su dostupni organima SCG izručimo Tribunalu i onda naša argumentacija da Ratko Mladić nije u Srbiji, dobija na političkoj težini, kao i argumentacija da veliki broj bosanskih Srba nisu u Srbiji. Ovako će sve biti pod velikim znakom sumnje", kaže Ljajić.

Stanimirović: Pavković neće da se dobrovoljno preda


Hoće ili neće dobrovoljno u Hag


Na najavu u pojedinim medijima da i general Nebojša Pavković razmišlja da se preda Haškom tribunalu, samo ako o uslovima predaje pregovara sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, njegov najbliži saradnik Rodoljub Stanimirović ponavlja da je Pavković spreman na razgovor sa Koštunicom, ali da to ne znači da je penzionisani general promenio stav čak ni pod pretnjom hapšenja:

"Mi vrlo dobro znamo da je Koštunica izjavio da ne želi da hapsi i izručuje. Sad, šta će dalje biti, videćemo, a general Pavković se neće dobrovoljno predati i mnogi će mu u tome pomoći".

Prema pisanju lista "Blic", general Nebojša Pavković pristao bi da pregovara sa premijerom Vojislavom Koštunicom o dobrovoljnoj predaji Hagu. Takav dogovor možda je i moguć, rekao je za taj list Rodoljub Stanimirović, jedan od Pavkovićevih saradnika: "Bilo bi logično da premijer razgovara sa čovekom koji je bio načelnik Generalštaba. Pavković bi pristao na razgovor sa Koštunicom, ako bi mu premijer ponudio takav razgovor. Koštunica nije od onih koji bi izručivali generale."

Na ranije Pavkovićeve najave da se živ neće predati, Stanimirović kaže da je on kao vojnik spreman da ispuštuje sve dogovore, da neće osramotiti, ni sebe ni tradiciju vojske.

Vojni generali Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević i generali policije Sreten Lukić i Vlastimir Đorđević, optuženi su za ratne zločine nad kosovskim Albancima 1999.

Stojković: Jako su bolesni

Iako je prisustvovao razgovorima sa generalom Lazarevićem, ministar pravde Zoran Stojković kaže da nije uključen u pregovore s haškim optuženicima.

Stojković međutim kaže da očekuje da će genaral Pavković prihvatiti primer generala Vladimira Lazarevića: "I od generala Pavkovića očekujem takav stav, s tim što zaista znam da je jako bolestan, jer ja sam dobio dokumentaciju i vidim da je bolestan".

Istovremeno Stojković podseća da je policijski general Sreten Lukić preuzeo optužnicu što je po njemu dovoljan znak da je spreman na dobrovoljnu predaju: "Sada je u fazi postupak provere dokumenata o njegovoj bolesti. On je zaista imao onu tešku operaciju srca i sad to zavisi od ocene samih eksperata u Hagu. Ako oni nađu da on nije sposoban da se brani kao što je slučaj na primer bio sa Bobetkom postupak bi se završio. Ako smatraju da ima mogućnosti bilo u Hagu bilo u zemlji on će se nastaviti, a ja mislim da onda neće se izmeniti ona prvobitno izražena volja generala Lukića".

Podsetimo portparol Haškog suda Džim Lendejl izjavio je nedavno za B92 da je u tribunal stigla zdravstevna dokumentacija generala Lukića ali da to ne odlaže njegovu obavezu da se što pre pojavi u Hagu.

Ipak postojao neki konsenzus

Novinar nedeljnika Vreme Filip Švarm smatra da će odlazak generala Lazarevića u Hag i nastavak pregovora sa Evropskom unijom učvrstiti poziciju kabineta Vojislava Koštunice:

"Mislim da Koštuničin kabinet nije bio u tolikom procepu, kao što je to izgledalo. On je imao stabilnu parlamentarnu većinu i ne vjerujem da bi ove stranke, poput G17 plus i SPO-a tek tako i tek lako izašle iz vlade. Vjerujem da je unutar same vlade ipak postojao neki konsenzus da se ide na dobrovoljne predaje, da se vrše pritisci na generale da se dobrovoljno predaju, a da su razni dimni znakovi puštani za javnost, kako domaću, tako i stranu".


I?Sta kazete na ovu kolicinu licemerja ministra pravde? puke.gif

#2 gagast

gagast
 • Members
 • 3,503 posts

Posted 29 January 2005 - 21:25

QUOTE(uros_s78 @ 29 Jan 2005, 21:13)
I?Sta kazete na ovu kolicinu licemerja ministra pravde? puke.gif

Ministar Stojković je sve što ima da kaže najbolje pokazao svojim izrazom lica i gestikulacijom prilikom svečanog prijema Lazarevića u premijerov kabinet. Taj stepen snishodljivosti pomešan sa osećajem divljenja i strahopoštovanja koji se video na njegovom licu može se uporediti jedino sa istim takvim gestovima izrazima lica nekog opštinskog funkcionera SPS-a kada se, božjim darom, Sloba pojavi u njegovoj blizini.
Tu se najbolje vidi ko je ko u Srbiji. Umesto da general cvika i strepi šta će da kaže ministar, dešava se obrnuto. Siguran sam daje taj mizerni čovečuljak, sticajem nesrećnih okolnosti postavljen na mesto ministra, isto takve izraze oduševljenja pokazivao i prilikom govora generala Lazarevića na mitingu Mire Marković kada je pretio građanima Srbije da će pobediti unutrašnjeg neprijatelja kao što je pobedio i NATO.

#3 Reaction

Reaction
 • Banned
 • 447 posts

Posted 29 January 2005 - 22:08

QUOTE
Pavković spreman da se vidi sa Koštunicom, ali ne planira da se preda.


da nece mozda zajedno u bioskop na MNA2?
onda na neko picence, mezence,
a posle ko zna...

sto rece neko,
dvoje su se tako smuvali!

oce da se vidja nece da se preda
voja ga navalio al nebojsa ne da

biggrin.gif

#4 Zmitjkoe

Zmitjkoe
 • Members
 • 4,978 posts

Posted 29 January 2005 - 22:55

Jedan se predao, ostala jos trojica. Misli se na generale ali... Karla potrazuje ukupno 15 komada zlocinaca. Ako ovaj Mutavi (ne pojavljuje se u javnosti) bude izrucivao ovi tempom trebace jos 15 godina do potpune saradnje sa Tribunalom. Cuj saradnje? Kako se to "saradjuje" sa sudom? Jedino kod nas lopovi i ubice saradjuju sa policijom.

#5 iPhuck10

iPhuck10
 • Members
 • 18,742 posts

Posted 30 January 2005 - 01:38

QUOTE(Zmitjkoe @ 29 Jan 2005, 23:55)
Jedan se predao, ostala jos trojica. Misli se na generale ali... Karla potrazuje ukupno 15 komada zlocinaca. Ako ovaj Mutavi (ne pojavljuje se u javnosti) bude izrucivao ovi tempom trebace jos 15 godina do potpune saradnje sa Tribunalom. Cuj saradnje? Kako se to "saradjuje" sa sudom? Jedino kod nas lopovi i ubice saradjuju sa policijom.

Jedino se u Srbiji ratni zlocin smatra herojstvom! mad.gif

#6 milosh76

milosh76
 • Banned
 • 3,560 posts

Posted 30 January 2005 - 01:43

Uroshe imas li ti dokaze za te nebuloze sto iznosis kao "argumente" ? Ajde ako nisi obrazovan pravncki nemoj se frljati glupostima tipa "u Srbiji se ratni zlocin smatra herojstvom" to je ipak malkice preterano i veoma vredja nas normalne gradjane ove zemlje. Ako vec etiketiras... navedi imena... ali pazi da imas i dokaz neki jer optuzivanje bez dokaza je u najmanju ruku kleveta, i pusti ... "to se zna... to je bilo u novinama, objavio ovaj ili onaj... " jel imas dokaz ili ne...? Svako je nevin dok se ne dokaze suprotno... cak i u Americi i u Saudiskoj Arabiji i Iraku ... i u Srbiji... zar ne?

#7 iPhuck10

iPhuck10
 • Members
 • 18,742 posts

Posted 30 January 2005 - 01:46

QUOTE(milosh76 @ 30 Jan 2005, 02:43)
Uroshe imas li ti dokaze za te nebuloze sto iznosis kao "argumente" ? Ajde ako nisi obrazovan pravncki nemoj se frljati glupostima tipa "u Srbiji se ratni zlocin smatra herojstvom" to je ipak malkice preterano i veoma vredja nas normalne gradjane ove zemlje. Ako vec etiketiras... navedi imena... ali pazi da imas i dokaz neki jer optuzivanje bez dokaza je u najmanju ruku kleveta, i pusti ... "to se zna... to je bilo u novinama, objavio ovaj ili onaj... " jel imas dokaz ili ne...? Svako je nevin dok se ne dokaze suprotno... cak i u Americi i u Saudiskoj Arabiji i Iraku ... i u Srbiji... zar ne?

Znam da niko nije kriv dok ne bude doneta pravnosnazna okrivljujuca presuda,ali ako neko izjavi "Ko ubije Albance,duzan je i da ih sahrani",ja cu ga smatrati MONSTRUMOM IZ ZLOCINCEM,jer stvarno ne mogu,mislim,ali NE MOGU da ga smatram herojem!

A kao drugo,dokaz da je ovde zlocin legitimiziran je to sto je Voja Autisticni premijer!
mad.gif

#8 milosh76

milosh76
 • Banned
 • 3,560 posts

Posted 30 January 2005 - 01:53

Zbog recenice "autisticna" osoba bi mogao da zaglavis zatvor znas? Jer autizam je vrsta poremecaja i vredjanje na toj osnovi je u najmanju ruku nevaspitano i uvredljivo, a tvoj kombi koji se kao zalaze za ljudska prava bi mogao da otvori vrata i da te izbaci kroz ista, zato ili promeni recnik ili pazi da otvore na semaforu smile.gif
E sad bez zezanja, mislim da nije lepo da vredjas bilo koga tvrdeci da je autistican, nadam se da se slazes? Ne svidja ti se Kostunica... super ni meni nije nesto posebno drag ali ga sigurno necu vredjati na taj nacin. Da sam ja napisao da je Ceda ljubitelj muskih guza (suptilno ja reko da je gej) ovde bi me pljuvali ko da sam uvredio svakog pljuvaca licno. Nit je Kostunica autistican niti je Ceda gej tako da... malkice se uzdrzi od "velikih" reci... ovo je savet prihvati ili ne kako zelis... ali da je dobronameran to je sigurno!

#9 iPhuck10

iPhuck10
 • Members
 • 18,742 posts

Posted 30 January 2005 - 01:54

QUOTE(milosh76 @ 30 Jan 2005, 02:53)
Zbog recenice "autisticna" osoba bi mogao da zaglavis zatvor znas? Jer autizam je vrsta poremecaja i vredjanje na toj osnovi je u najmanju ruku nevaspitano i uvredljivo, a tvoj kombi koji se kao zalaze za ljudska prava bi mogao da otvori vrata i da te izbaci kroz ista, zato ili promeni recnik ili pazi da otvore na semaforu smile.gif
E sad bez zezanja, mislim da nije lepo da vredjas bilo koga tvrdeci da je autistican, nadam se da se slazes? Ne svidja ti se Kostunica... super ni meni nije nesto posebno drag ali ga sigurno necu vredjati na taj nacin. Da sam ja napisao da je Ceda ljubitelj muskih guza (suptilno ja reko da je gej) ovde bi me pljuvali ko da sam uvredio svakog pljuvaca licno. Nit je Kostunica autistican niti je Ceda gej tako da... malkice se uzdrzi od "velikih" reci... ovo je savet prihvati ili ne kako zelis... ali da je dobronameran to je sigurno!

Ocigledno ne citas tekstove Petra Lukovica! wink.gif

#10 milosh76

milosh76
 • Banned
 • 3,560 posts

Posted 30 January 2005 - 01:59

A zasto bi to radio? Citao sam ih dok se nije prodao PINKU i dok je pisao za Vreme kad je imao sta da kaze, sada kad pise za Feral pravo da ti kazem nije mi zanimljivo. Posto mu je poslodavac mister Zeljko Mitrovic, to dovoljno govori o njegovim stavovima, a posto na PINKu je sve vise radikala i ostalih radikalnih elemenata, a to je daleko od mog stava ... jos jedan razlog da ga ne citam. A da li se slazes sa mojim recenicama ili ti je jedini odgovor da ne citam Lukovica?

#11 iPhuck10

iPhuck10
 • Members
 • 18,742 posts

Posted 30 January 2005 - 02:01

QUOTE(milosh76 @ 30 Jan 2005, 02:59)
A zasto bi to radio? Citao sam ih dok se nije prodao PINKU i dok je pisao za Vreme kad je imao sta da kaze, sada kad pise za Feral pravo da ti kazem nije mi zanimljivo. Posto mu je poslodavac mister Zeljko Mitrovic, to dovoljno govori o njegovim stavovima, a posto na PINKu je sve vise radikala i ostalih radikalnih elemenata, a to je daleko od mog stava ... jos jedan razlog da ga ne citam. A da li se slazes sa mojim recenicama ili ti je jedini odgovor da ne citam Lukovica?

Pera i Sonja rade na Pink BiH,koji nemaju veze sa srbijanskim PINK-om,i bave se suocavanjem sa prosloscu...A Perini txtovi ce uvek biti aktuelni,bio on na Pinku ili ne...

#12 milosh76

milosh76
 • Banned
 • 3,560 posts

Posted 30 January 2005 - 02:04

Pravo da ti kazem zabole me i za Peru i za Sonju (mada ne znam na koju Sonju mislis, ako je to Sonja Liht onda cela prica pocinje da biva jos smesnija... Mitrovic finansira NVO u Srbiji ) smile.gif Inace PINK-BIH je deo PINK INTERNACIONAL ili kako god da se zove CELA PINK IMPERIJA... prema tome cime god da se bavi cika Pera Lukovic... placa ga Zeljko Mitrovic! I to je cinjenica, a da li mu to smeta... to je njegova stvar, meni bi smetalo!

#13 iPhuck10

iPhuck10
 • Members
 • 18,742 posts

Posted 30 January 2005 - 02:09

QUOTE(milosh76 @ 30 Jan 2005, 03:04)
Pravo da ti kazem zabole me i za Peru i za Sonju (mada ne znam na koju Sonju mislis, ako je to Sonja Liht onda cela prica pocinje da biva jos smesnija... Mitrovic finansira NVO u Srbiji ) smile.gif Inace PINK-BIH je deo PINK INTERNACIONAL ili kako god da se zove CELA PINK IMPERIJA... prema tome cime god da se bavi cika Pera Lukovic... placa ga Zeljko Mitrovic! I to je cinjenica, a da li mu to smeta... to je njegova stvar, meni bi smetalo!

Sonja Biserko je u pitanju.OK,to je tvoje misljenje...

#14 milosh76

milosh76
 • Banned
 • 3,560 posts

Posted 30 January 2005 - 02:16

Inace pozdravljam hrabru odluku generala Lazarevica da se preda i hrabru odluku Kostunice da ga ubedi da se preda. Za generala je hrabro jer ce tesko izaci i sa garancijama vlade na slobodu posto se predao godinu i kusur dana kasnije, a Kostunica je hrabar jer iako vise od pola gradjana Srbije ne zeli isporuku generala u Hag on je to uradio, a mogao lagano da "odbije" da pusti da mu se vlada raspadne, u sta inace sumnjam da bi se desilo, i da prepusti nekome drugom tu stvar, kao sto je to uradio Zivkovic. Ovo je stvar drzave a ne politickih stranaka i zato je dobro sto se general PREDAO a ne sto je uhapsen. Nadam se da ce i Pavkovic ukapirati da mora da ode u Hag bez obzira koliko je bolesta, i Lukic takodje. Doduse kako stvari stoje sva trojica ce to uraditi.
Medjutim, bojim se da to Karlu/i nece biti dovoljno nego ce traziti Mladica za koga je najlakse tvrditi da je u Srbiji posto niko pojma nema gde je. Ali se takodje nadam da ce EU pristati da da + na studiu o izvodljivosti... tako da ce nam mozda biti malkice lakse u sledecem periodu.

#15 iPhuck10

iPhuck10
 • Members
 • 18,742 posts

Posted 30 January 2005 - 03:30

QUOTE(milosh76 @ 30 Jan 2005, 03:16)
Inace pozdravljam hrabru odluku generala Lazarevica da se preda i hrabru odluku Kostunice da ga ubedi da se preda. Za generala je hrabro jer ce tesko izaci i sa garancijama vlade na slobodu posto se predao godinu i kusur dana kasnije, a Kostunica je hrabar jer iako vise od pola gradjana Srbije ne zeli isporuku generala u Hag on je to uradio, a mogao lagano da "odbije" da pusti da mu se vlada raspadne, u sta inace sumnjam da bi se desilo, i da prepusti nekome drugom tu stvar, kao sto je to uradio Zivkovic. Ovo je stvar drzave a ne politickih stranaka i zato je dobro sto se general PREDAO a ne sto je uhapsen. Nadam se da ce i Pavkovic ukapirati da mora da ode u Hag bez obzira koliko je bolesta, i Lukic takodje. Doduse kako stvari stoje sva trojica ce to uraditi.
Medjutim, bojim se da to Karlu/i nece biti dovoljno nego ce traziti Mladica za koga je najlakse tvrditi da je u Srbiji posto niko pojma nema gde je. Ali se takodje nadam da ce EU pristati da da + na studiu o izvodljivosti... tako da ce nam mozda biti malkice lakse u sledecem periodu.

Pa nema sta bre da se pregovara sa stokom oko neke tamo dobrovoljne predaje-sve treba pohapsiti i to po cenu nestabilnosti!I ne zbog novca,nego zbog principa,da raskrstimo vise sa repovima proslosti i zlocina!Sta zlocinci ima da budu moljeni da se predaju?Hapsenje,i to kao sto je Milosevic uhapsen i kao sto je Sljivancanin!Ali,posto je Voja Autisticni zvani Kalasnjikov njihov saveznik u zlocinu,onda naravno da se ide na koncept "dobrovoljne predaje".Kad imamo "premijera" sa defektom,ministra policije sa decackim nestaslukom i ministra unutrasnjih poslova sa komunistickom predistorijom sluzenja rezimu sudjenjem sestorici i zabranjivanjem knjige Nebojse Popova,onda stvarno u ovoj zemlji nista vise ne cudi! mad.gif