Odluka posle razgovora sa premijerom
General Lazarević je preuzeo optužnicu Haškog tribunala u petak, a Mihajlo Bakrač, advokat Vladimira Lazarevića, za B92 kaže da je na odluku Lazarevića da se preda, najviše uticalo poverenje u premijera i Vladu Srbije.
Kada je general saznao predviđenu proceduru, odlučio je da doborovoljno ode i primi optužnicu haškog suda, kaže Bakrač: "General Lazarević je odlučio da tu optužnicu u Okružnom sudu, kao građanin ove zemlje koji ispunjava svoje obaveze."
Na pitanje zašto je Lazarević toliko dugo čekao da primi optužnicu, Bakrač kaže: "Ja sam rekao, kada je saznao on se konsultovao i raspitao, a kada smo mu rekli kakva je procedura i da treba da primi optužnicu, Lazarević je odlučio, pre poziva suda, znači poziv suda nije dobio, da dođe i da dobrovoljno preuzme optužnicu, da se javi sudu i da da svoje podatke."
A moglo je i drugačije
Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić, nema nove informacije o tome da li i ostali haški optuženici planiraju dobrovoljnu predaju. "General Lazarević je načinio jedan hrabar potez i bilo bi dobro da i ostali optuženi postupe na sličan način. Na žalost, izgubljeno je puno vremena. Da se ovo dogodilo ranije, mislim da su postojale realne šanse da bi generali već bili na slobodi, do početka suđenja", rekao je Ljajić.
Ljajić kaže da se general Sreten Lukić ne tretira kao begunac jer je "pravno pokriven, od prvog dana kada je sam podigao optužnicu" i on čeka odluku da li će lekari Haškog tribunala doći da ga pregledaju. Nebojša Pavković je više puta poručio da neće da se preda, a Vlastimir Đorđević već duže vreme nije dostupan državnim organima Srbije i pretpostavlja se da je u Rusiji.
Iako je dobrovoljna predaja Lazarevića, prema oceni minsitra Ljajića veliki korak ka EU, jer je deblokiran proces za dobijanje pozitivne Studije o izvodivosti, strani pritisci na Srbiju će se nastaviti, sve dok međunarodnu zajednicu ne uverimo da smo zaista spemni da ispunjavamo naše obaveze, kaže Ljajić.
"Pritisci se neće smanjivati sve dok ne ispunimo naše obaveze prema Tribunalu, da učinimo ono što možemo. Niko ne može da nas optužuje da ne izvršavamo naše međunarodne obaveze, ako one optužene koji su dostupni organima SCG izručimo Tribunalu i onda naša argumentacija da Ratko Mladić nije u Srbiji, dobija na političkoj težini, kao i argumentacija da veliki broj bosanskih Srba nisu u Srbiji. Ovako će sve biti pod velikim znakom sumnje", kaže Ljajić.
Stanimirović: Pavković neće da se dobrovoljno preda
Hoće ili neće dobrovoljno u Hag
Na najavu u pojedinim medijima da i general Nebojša Pavković razmišlja da se preda Haškom tribunalu, samo ako o uslovima predaje pregovara sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, njegov najbliži saradnik Rodoljub Stanimirović ponavlja da je Pavković spreman na razgovor sa Koštunicom, ali da to ne znači da je penzionisani general promenio stav čak ni pod pretnjom hapšenja:
"Mi vrlo dobro znamo da je Koštunica izjavio da ne želi da hapsi i izručuje. Sad, šta će dalje biti, videćemo, a general Pavković se neće dobrovoljno predati i mnogi će mu u tome pomoći".
Prema pisanju lista "Blic", general Nebojša Pavković pristao bi da pregovara sa premijerom Vojislavom Koštunicom o dobrovoljnoj predaji Hagu. Takav dogovor možda je i moguć, rekao je za taj list Rodoljub Stanimirović, jedan od Pavkovićevih saradnika: "Bilo bi logično da premijer razgovara sa čovekom koji je bio načelnik Generalštaba. Pavković bi pristao na razgovor sa Koštunicom, ako bi mu premijer ponudio takav razgovor. Koštunica nije od onih koji bi izručivali generale."
Na ranije Pavkovićeve najave da se živ neće predati, Stanimirović kaže da je on kao vojnik spreman da ispuštuje sve dogovore, da neće osramotiti, ni sebe ni tradiciju vojske.
Vojni generali Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević i generali policije Sreten Lukić i Vlastimir Đorđević, optuženi su za ratne zločine nad kosovskim Albancima 1999.
Stojković: Jako su bolesni
Iako je prisustvovao razgovorima sa generalom Lazarevićem, ministar pravde Zoran Stojković kaže da nije uključen u pregovore s haškim optuženicima.
Stojković međutim kaže da očekuje da će genaral Pavković prihvatiti primer generala Vladimira Lazarevića: "I od generala Pavkovića očekujem takav stav, s tim što zaista znam da je jako bolestan, jer ja sam dobio dokumentaciju i vidim da je bolestan".
Istovremeno Stojković podseća da je policijski general Sreten Lukić preuzeo optužnicu što je po njemu dovoljan znak da je spreman na dobrovoljnu predaju: "Sada je u fazi postupak provere dokumenata o njegovoj bolesti. On je zaista imao onu tešku operaciju srca i sad to zavisi od ocene samih eksperata u Hagu. Ako oni nađu da on nije sposoban da se brani kao što je slučaj na primer bio sa Bobetkom postupak bi se završio. Ako smatraju da ima mogućnosti bilo u Hagu bilo u zemlji on će se nastaviti, a ja mislim da onda neće se izmeniti ona prvobitno izražena volja generala Lukića".
Podsetimo portparol Haškog suda Džim Lendejl izjavio je nedavno za B92 da je u tribunal stigla zdravstevna dokumentacija generala Lukića ali da to ne odlaže njegovu obavezu da se što pre pojavi u Hagu.
Ipak postojao neki konsenzus
Novinar nedeljnika Vreme Filip Švarm smatra da će odlazak generala Lazarevića u Hag i nastavak pregovora sa Evropskom unijom učvrstiti poziciju kabineta Vojislava Koštunice:
"Mislim da Koštuničin kabinet nije bio u tolikom procepu, kao što je to izgledalo. On je imao stabilnu parlamentarnu većinu i ne vjerujem da bi ove stranke, poput G17 plus i SPO-a tek tako i tek lako izašle iz vlade. Vjerujem da je unutar same vlade ipak postojao neki konsenzus da se ide na dobrovoljne predaje, da se vrše pritisci na generale da se dobrovoljno predaju, a da su razni dimni znakovi puštani za javnost, kako domaću, tako i stranu".
I?Sta kazete na ovu kolicinu licemerja ministra pravde?