Jump to content


Photo

Istraga međunacionalnih incidenata


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 iPhuck10

iPhuck10
  • Members
  • 18,742 posts

Posted 28 January 2005 - 21:34

28. januar 2005. | 08:53 -> 19:43 | Izvor: B92
Subotica, Novi Sad, Beograd -- Delegacija Evropskog parlamenta, na čelu s Doris Pak, stiže u Vojvodinu da istraži međunacionalne incidente.
U Srbiju, nakon odlaska jedne evropske delegacije, stiže druga. Ovaj put reč je o misiji Evropskog parlamenta, na čelu sa predsedavajućom delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa jugoistočnom Evropom Doris Pak. Misija dolazi u trodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će boraviti u Subotici, Temerinu, Novom sadu i Beogradu, kako bi utvrdila činjenice u vezi sa stanjem manjina u Vojvodini.

Dolazak ove komisije najavljen je još u septembru pošto su poslanici Mađarske u ovom telu zatražili praćenje međunacionalnih odnosa u Vojvodini, zbog serije incidenata koji su ocenjeni kao međunacionalni. Incidenti su rezultirali iseljavanjem jedne mađarske porodice u Mađarsku, posle posete mađarskog predsednika Franca Madla.

Komisija će u Vojvodini provesti dva dana, a za prvi dan su u Subotici najavljeni sastanci sa predstavnicima nacionalnih manjina. Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Joža Laslo smatra da je dobro da evropski parlamentarci dolaze u posetu Vojvodini. On kaže i da je broj incidenata na nacionalnoj osnovi u poslednje vreme „drastično opao” i da to treba reći i predstavnicima evropskog parlamenta. Predviđeno je da se u subotu održi sastanak i sa predstavnicima stranaka vojvođanskih manjina.


Doris Pak u ranijoj poseti Beogradu (FoNet)


Drugog dana posete, u nedelju, evropski parlamentarci će boraviti u Novom Sadu. Predviđeno je da se tu sastanu sa predstavnicima pokrajinskih vlasti, što takođe smatraju da može biti korisno. Predsednika Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš kaže da „poseta ne može nikako da šteti ni Vojvodini ni Srbiji".

Trećeg dana predviđeno je da evropski parlamentarci posete Beograd. Komisija će o stanju u Vojvodini izvesti Komitet za spoljne poslove i njegov Potkomitet za ljudska prava, koji treba da odluče o preduzimanju eventualnih daljih akcija u vezi sa međunacionalnim odnosima u Vojvodini.

Ministar Srbije i Crne Gore za ljudska i manjinska prava nedavno je rekao da dolazak komisije Evropskog parlamenta u Vojvodinu ne treba dramatizovati.

I ministarka unutrašnjih poslova Mađarske Monika Lampert posetila je Vojvodinu na poziv Nacionalnog saveta vojvođanskih Mađara zbog problema u međunacionalnim odnosima