Jump to content


Photo

Svi putevi vode u Aušvic


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
4 replies to this topic

#1 zavisa

zavisa
  • Members
  • 292 posts

Posted 28 January 2005 - 11:50

ZAOŠTRAVANJE SEKULARNO-KLERIKALNOG SUKOBA

Svi putevi vode u Aušvic

Svetozar Marović predvodi delegaciju Srbije i Crne Gore koja će danas, u četvrtak, praktično dok čitate ovaj broj Monitora, u Aušvicu odati počast žrtvama pogubljenim zbog svoje nacionalne, vjerske ili političke pripadnosti. U delegaciji bi mogao biti i Vuk Drašković, u svojstvu ministra inostranih poslova SCG. Drašković je ovoga puta tek personifikacija temeljnog nesporazuma koji nevoljna država Srbija i Crna Gora ima sa Evropom. U Aušvic, i to je poenta, ide delegacija zemlje čija je veća država članica nedavno izvršila jednu od najgrubljih zvaničnih izmjena istorije u Evropi od Drugog svjetskog rata naovamo. Proglasivši četnike antifašistima Srbija je amnestirala i institucionalizovala fašizam. Pravo pitanje je: kako delegacija zemlje u kojoj se slave saradnici njemačkih trupa u Drugom svjetskom ratu, i time piša na grobove žrtava fašista u vlastitoj zemlji, može ići u Aušvic, da tamo oda počast žrtvama onih kojima su četnici asistirali? Ako bi se Vuk Drašković, koji ima velike zasluge za beogradsko posvećenje četništva pojavio u Aušvicu, to bi paradoks učinilo lakše uočljivim.
U Bosni se iz sličnih razloga digla snažna bura negodovanja. Tamošnju delegaciju, naime, treba da predvodi Borislav Paravac. Bosanska javnost to je doživjela kao šamar i čin izrugivanja, jer je Paravac javni podržavalac laži o antifašističkom karakteru četničkog pokreta. Aktuelni Šef bosanske države je više puta izjavio da je ponosan zbog toga što mu je otac bio četnik. Paravac je svojevremeno, sa žarom istinskog idealiste, američkom ambasadoru u Bosni i Hercegovini, Klifordu Bondu, objašnjavao kako su četnici bili američki saveznici i kako su spašavali američke pilote čiji su avioni oboreni nad prostorom bivše Jugoslavije. Nije teško zamisliti Vuka Draškovića, koji dijeli Paravčeva četnička uvjerenja ali je, budući pisac, rječitiji, kako strane diplomate iz susreta u susret ubjeđuje u svoju, a odskora i srpsku državnu istinu o četničkom pokretu.
Sama činjenica da nas, doduše mimo naše volje, u međunarodnim odnosima predstavlja revizionista i promoter fašističkog, kvislinškog pokreta, dovoljna je sramota. No istinska nevolja je to što politiku koju Drašković promoviše kreira - crkva. Eto još jedne stvari koja nas temeljno udaljava od Evrope. Jer u sekularnu Evropu bismo, navodno, trebali ući slijedeći politiku koju kreira - kler. Nastojanje da se Srpska pravoslavna crkva u što većoj mjeri uključi u politiku, da upravo ta crkva kreira politiku države, nije ništa drugo do fundamentalizam. S tim što u takvoj državi ne bi važili zakoni Božiji, što je zajednički cilj fundamentalističkih pokreta 20. vijeka, nego zakoni svete Nacije, što je rezultat etnofilijske heretičke histerije Srpske pravoslavne crkve. Kada je Homeini 1971. objavio svoju ključnu knjigu "Hokomat-e eslami", "Islamska vlada", ideja o državi u kojoj bi vladao šitski kler bila je šokantna. Svi su stajali u čudu.
Ali se niko ne čudi kada Amfilohije iskazuje želju da predvodi Pokret za odgriske Velike Srbije. U šitskoj tradiciji, sve vlade proglašavane su nelegitimnim, usljed odsustva Velikog Imama, a bilo je nezamislivo da ulema vlada državom. Homeini je u "Islamskoj vladi" ustvrdio da ulema mora preuzeti vlast, da bi se sačuvao suverenitet Boga u Iranu. Amfilohije svoje ambicije da vlada Crnom Gorom iskazuje potencirajući činjenicu da su crnogorske vladike imale i duhovnu i svjetovnu vlast. On se politikom bavi da bi se održao suverenitet srpstva u Crnoj Gori. Kada bi crnogorskim mitropolitima zabranili da se bave politikom, malo bi šta od njih ostalo, kaže na jednom mjestu Amfilohije. Uglavnom, za razliku od Homeinija, niko ne bi stajao u čudu kada bi se Amfilohije kandidovao za predsjednika Crne Gore.
Karen Armstrong u "Bitci za Boga" piše kako su američki protestanti bili prvi koji su, da bi opisali sebe, upotrijebili termin "fundamentalizam". Još početkom dvadesetog vijeka neki od njih su se proglašenjem vlastitog fundamentalizma željeli distancirati od liberalnih protestanata. Fundamentalisti, jasno, žele da se vrate na osnove svoje vjerske tradicije. U Crnoj Gori taj proces ima svoje specifičnosti. Budući da se vjera ne odvaja od nacije, da je hrišćanstvo svedeno na tek jedan od elemenata identiteta nacije, ovdje se fundamentalizam manifestuje kao sudejstvo crkve, nacionalnih radnika i njihovih političkih organizacija u pokušaju ponovnog uspostavljanja fundamenata nacionalnog mita. Pokušaj promocije vladike u svjetovnog vladara je korak ka tome. Isti je cilj pokušaja da se ponovo uspostavi politički autoritet plemenskih vijeća. Amfilohijevi antimodernistički govori su religijski pol tog fronta: Vijeće narodnih skupština je sekularni. Njihovo jedinstvo najljepše se očituje u prijemu koji je za čelnike Vijeća upriličio srpski patrijarh.
Strategije koje SPC koristi za svoju borbu u Crnoj Gori već su viđene u ostalim fundamentalističkim pokretima. Fundamentalistička strategija podrazumijeva separaciju od Države, formiranje države u državi. Po proglašenju Izraela, na primjer, ultra-ortodoksne jevrejske grupe nisu prihvatale državu Izrael. Grupa rabina osnovala je Naturei Karta, "Čuvare grada". Oni su odbili vojnu zaštitu cionista; stvaranje države Izrael proglasili su djelom Satane, baš kao što Amfilohije otjelotvorenjem zla predstavlja suverenu Crnu Goru; Naturei Karta je svojim pripadnicima propisala zabranu izlaska na izbore i bojkot državnih škola, baš kao što bi SPC bila izvjesni predvodnik bojkota referenduma za nezavisnost.
U Egiptu, Hasan al-Banna je, u pokušaju da zemlju sačuva od vesternizacije, osnovao Društvo muslimanske braće. Funkcionisali su kao država u državi, sve dok 1943. nisu osnovali terorističku organizaciju pod imenom "al jihaz al-sirri", nakon čega je država ušla u otvoreni sukob sa njima, jer država vodi računa o tome da u prostoru njenog suvereniteta samo ona ima pravo na represiju. Nakon što su pokušali atentat na njega, Naser ih je uništio.
To je ono što radi SPC. Oni ne prihvataju crnogorska državna obilježja. Umjesto sekularne imaju pravoslavnu Novu godinu. Ne prihvataju odluke države koje se tiču obrazovanja. Ne prihvataju suverenitet države, jer odbijaju autoritet državnog Zavoda za zaštitu spomenika na teritoriji te države. Kreira se čitava kontrakultura, koja na vrhuncu njihove borbe treba da zamijeni oficijelnu. Proglašavanje četništva za antifašizam je do sada najsnažniji proboj njihove kontrakulture u mainstream. Sekularno-klerikalni sukob u Srbiji je sve jači, a klerikalni koncept sve češće iz njega izlazi kao pobjednik. To zaoštrava crnogorski izbor: jer Crna Gora, kako sada stvari stoje, može biti ili moderna evropska suverena država, ili klerikalna kripto-fašistička srpska provincija pod upravom vladika.




Andrej NIKOLAIDIS

#2 Belaj_

Belaj_
  • Members
  • 742 posts

Posted 28 January 2005 - 11:59

Potrebno je mnogo sranja da se dostigne Pera Julkovic-Mitrovic...

#3 avramova

avramova
  • Members
  • 8,594 posts

Posted 28 January 2005 - 12:09

Ja ovo Tvoje "izlaganje" nista ne razumem!!!

Ko` film (ili je bila TV serija) "ceo zivot za godinu dana"!!!

Cela istocna Evropa (izuzimam Balkan , posto je to za moje geografske pojmove jug) je mrzela i progonila Jevreje ko` divlje zveri, a evo ih danas stoje u prvom redu, drze neke govorancije, prave se vazni.

A zasto da im se ne pridruze drug Marovic i drug Draskovic?
A zasto su SPC vladike veci dusmani Jevreja od katolickih vladika i kardinala?

Mislim napravio si veliku papazjaniju !!!

Pozdrav
Teja

#4 Milivoje

Milivoje
  • Members
  • 728 posts

Posted 28 January 2005 - 12:13

QUOTE(Teja @ 28 Jan 2005, 12:09)
Ja ovo Tvoje "izlaganje" nista ne razumem!!!

Ko` film (ili je bila TV serija) "ceo zivot za godinu dana"!!!

Cela istocna Evropa (izuzimam Balkan , posto je to za moje geografske pojmove jug) je mrzela i progonila Jevreje ko` divlje zveri, a evo ih danas stoje u prvom redu, drze neke govorancije, prave se vazni.

A zasto da im se ne pridruze drug Marovic i drug Draskovic?
A zasto su SPC vladike veci dusmani Jevreja od katolickih vladika i kardinala?

Mislim napravio si veliku papazjaniju !!!

Pozdrav
Teja

A zapadna ih obožavala, sve nudeći kolačima !

#5 avramova

avramova
  • Members
  • 8,594 posts

Posted 28 January 2005 - 12:40

Njih na zapadu nije bilo mnogo (barem ne krajem 19-og i pocetkom 20-og veka)

1939 SSSR- 3,02 miliona
1931 Poljska -2,732 miliona
1941 Madjarska -725.000,--
1933 Nemacka ( Deutsches Reich) - 499.682,--
1930 Cehoslovacka -356.830,--
1940 Francuska - 300.000,--
1938 Austrija- 206.000,--
1930 Holandija - 111.917,--
1940 Belgija - 90.000,--
1040 Grcka - 69.591,--
1931 Jugoslavija -68.405,--
1938 Italija - 46.656,--

Prema tome kolaca je bilo vise tamo gde ih je vise i bilo, a i narod onako iz
dubine duse i po rodjenju i ubedjenju tolerantniji!!!

Pozdrav
Teja