Jump to content

Photo

Srpski nacionalizam je nezreo i primitivan

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
66 replies to this topic

#31 swordfish

swordfish
  • Members
  • 1,649 posts

Posted 26 January 2005 - 13:07

QUOTE(Milivoje @ 26 Jan 2005, 09:48)
QUOTE(MAGRIPA65 @ 26 Jan 2005, 09:43)
QUOTE(djvaske @ 26 Jan 2005, 08:40)
To je otprilike i objašnjenje jednog prosečnog francuskog građanina - nacionaliste.

Nemce nisam pitao.

Igrom slucaja radim sa ljudima iz Evrope ili bolje reci celog sveta.Ako nekog Francuza ili Engleza pitas da li je nacionalista mozes samo da ga uvredis.

Zato što se to podrazumeva, a ne zbog toga što ti misliš da se stide toga !

kakav spektakularan zakljucak rolleyes.gif

verovatno sto si u dusi i sam nacionalista.

Sto magripa rece zaista mozes da ih samo time uvredis, a u vecini slucajeva bi jednostavno presli na drugu temu, posto ne bi razumeli zasto ih to pitas, odnosno bilo bi im uvredljivo da ti pokazu da su posumnjali u tvoju moc rasudjivanja.

#32 Milivoje

Milivoje
  • Members
  • 728 posts

Posted 26 January 2005 - 13:48

QUOTE(swordfish @ 26 Jan 2005, 13:07)
QUOTE(Milivoje @ 26 Jan 2005, 09:48)
QUOTE(MAGRIPA65 @ 26 Jan 2005, 09:43)
QUOTE(djvaske @ 26 Jan 2005, 08:40)
To je otprilike i objašnjenje jednog prosečnog francuskog građanina - nacionaliste.

Nemce nisam pitao.

Igrom slucaja radim sa ljudima iz Evrope ili bolje reci celog sveta.Ako nekog Francuza ili Engleza pitas da li je nacionalista mozes samo da ga uvredis.

Zato što se to podrazumeva, a ne zbog toga što ti misliš da se stide toga !

kakav spektakularan zakljucak rolleyes.gif

Sto magripa rece zaista mozes da ih samo time uvredis, a u vecini slucajeva bi jednostavno presli na drugu temu, posto ne bi razumeli zasto ih to pitas, odnosno bilo bi im uvredljivo da ti pokazu da su posumnjali u tvoju moc rasudjivanja.

kakav spektakularan zakljucak  rolleyes.gif

Kakav spektakularan zaključak huh.gif

Verovatno što si u duši i sam anacionalista.

Što reče Mainfluenca, neće biti baš da je tako !

#33 Zivko

Zivko
  • Members
  • 338 posts

Posted 26 January 2005 - 14:54

QUOTE(Teja @ 26 Jan 2005, 13:14)
Za Zivka
_______

kako sada treba da razumem da je nacionalizam u svoim "izvornom neiskrivljenom
obliku" najnormalnije stvar.

To sto ti zagovaras pije vodu za nekakav 19 vek (kada je stvorena nacionalna drzava) a verovatno i pojam "nacionalizam" kao takav.

Kako bi  u danasnje vreme uopste mogao da se definise pojam nacionalizam?

U smislu "Nacionalizam, kako to gordo zvuci"

Ja stvarno popizdim (da izvine Henry na izrazu) kad vidim onu stoku iz redova
Al Kaide ( ali i iz redova Atanasije Jeftic) koji se mrtvi ladni sluze mobilnim telefonima , internetom  i drugim genijalnim tehnoloskim dostignucima a istovremeno pokusavaju da nas ubede da je to sve izum sotone.

Nacionalna drzavna tvorevina je kreirana u 19 veku i svoje je odsvirala za zavrstekom WW II.

Volela bih da mi Zivko stvarno objasnis ta je to zdrav nacionalizam!!!

Lep pozdrav
Teja

Pa evo ovako, u najkracem, kako to da je nacionalizam u svom izvornom, neiskrivljenom obliku normalna stvar.

Ako covek, recimo, voli svoj narod, poznaje svoju kulturu, istoriju..., peva svoju himnu, zna za svoje naconalne velicine-umove... ali nikad ne masta o tome da progoni, ubija, pali, siluje... svoje komsije i da u tome vidi junastvo, onda je to jedan normalan nacionalizam.

Jednostavnije receno ako covek voli svoj narod, svoju kulturu, svoju duhovnost i sve drugo svoje ali to ne glorifikuje i ne proglasava "nebiskim" vrednostima a uz to postuje iste te vrednosti i ostalih, okolnih naroda ne ruseci ih, ne paleci..., onda je to najnormalniji nacionalizam ako se to tako moze definisati.

Ako bi se pokusala dati definicija nacionalizma u danasnjem vremenu onda bi se ta definicija sigurno razlikovala od definicije nacionalizma u 19 veku.

U svakom slucaju za nacionalizam se moze reci i da je to neki stepen rodoljublja ali zdravog, nikakvim mitovima i slicnim glupostima ne opterecenog rodoljublja.

Sa tehnoloskim i u opste drustvenim razvojem naroda i drzava i rodoljublje dozivljava svoje transformacije ali ce kao kategorija verovatno uvek postojati.

Edited by Zivko, 26 January 2005 - 14:56.

#34 Eraserhead

Eraserhead
  • Members
  • 9,436 posts

Posted 26 January 2005 - 19:45

Ako covek, recimo, voli svoj narod, poznaje svoju kulturu, istoriju..., peva svoju himnu, zna za svoje naconalne velicine-umove...

A sta ako bi neko za promenu voleo sve narode, odnosno ljude. NE vidim razlog zasto bih vise voleo neke pripadnike "mog naroda" koje niakada nisam upoznao od bilo koga drugog koga nisam upoznao.
Mozes da poznajes kulturu indijskog naroda pa nisi indijski nacionalista. Poznavanje kulture i naciopnalizam nemaju nikakve veze.
Takodje i poznavanje istorije nema veze sa nacionalizmom, mada su nacionalisti optereceni istom, ali to je zbog naopake prirode nacionalizma kao takvog.

Himna opet nema veze sa nacijom vec sa drzavom.

Nacionalizam se ne moze odbraniti sa normalnih stanovista jer su iskljucivost i plemenska pripadnost u samoj njegovoj osnovi.

#35 PRESHEVARI

PRESHEVARI
  • Members
  • 6,122 posts

Posted 26 January 2005 - 20:05

QUOTE(Recycle Bin @ 26 Jan 2005, 08:52)
Jedan Francuz ili Englez ili Nemac je pre svega kosmopolita, Evropljanin pa tek onda Francuz ili Englez ili Nemac.
Svi su oni u 19. veku prevazisli "borbu za nacionalno oslobodjenje i ujedinjenje"

Danas su neke druge price u toku. (Za njih)

Za Srbe je jos uvek u igri "borba za nacionalno oslobodjenje i ujedinjenje"
Ali na zalost i za Albance, Hrvate, Srbe/Hrvate muslimanske vere/Muslimane/Bosnjake/_____ (fill in the blanks posto ne znas sta ce sledece biti)

Ne bih se bash 100% slozio s,tobom.
Hitler je zapoceo WW2 najvishe zbog istoriskih nepravdi i novoj raspodeli kolonija ali mase je najvishe hipnotisao nacionalizmom cak stavise sovinizmom prema drugim narodima..posebno prema slovenima.To je bio 20 vek.

#36 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 26 January 2005 - 21:20

QUOTE(PRESHEVARI @ 26 Jan 2005, 19:05)
QUOTE(Recycle Bin @ 26 Jan 2005, 08:52)
Jedan Francuz ili Englez ili Nemac je pre svega kosmopolita, Evropljanin pa tek onda Francuz ili Englez ili Nemac.
Svi su oni u 19. veku prevazisli "borbu za nacionalno oslobodjenje i ujedinjenje"

Danas su neke druge price u toku. (Za njih)

Za Srbe je jos uvek u igri "borba za nacionalno oslobodjenje i ujedinjenje"
Ali na zalost i za Albance, Hrvate, Srbe/Hrvate muslimanske vere/Muslimane/Bosnjake/_____ (fill in the blanks posto ne znas sta ce sledece biti)

Ne bih se bash 100% slozio s,tobom.
Hitler je zapoceo WW2 najvishe zbog istoriskih nepravdi i novoj raspodeli kolonija ali mase je najvishe hipnotisao nacionalizmom cak stavise sovinizmom prema drugim narodima..posebno prema slovenima.To je bio 20 vek.

Eto ti sad.Opet se poredimo sa Evropom od pre 60 godina.

#37 SheWolf

SheWolf
  • Members
  • 107 posts

Posted 26 January 2005 - 22:03

Ljudi koji sebe ponosno nazivalu nacionalistima su ljudi koji imaju previse slobodnog vremena. Kada bi se bavili necim ozbiljnim sigurno se nebi toliko brinuli oko toga da li ceo svet mrzi Srbe ili ne. Inace ti isti nacionalisti kupe staru kucu u centru Beograda i onda skinu parket s grbom karadjordjevica i bace ga na ulicu jer je star i ruzan a njima treba novi.

#38 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 26 January 2005 - 22:11

QUOTE(SheWolf @ 26 Jan 2005, 22:03)
Inace ti isti nacionalisti kupe staru kucu u centru Beograda i onda skinu parket s grbom karadjordjevica i bace ga na ulicu jer je star i ruzan a njima treba novi.

Inace, ja nisam nacionalista, daleko bilo, stavise mrzim svrstavanje po pripadnosti bilo kakvoj grupi, pa bih to isto uradio i to iz prostog razloga:

1) Ne zelim da imam nikakve grbove nikakvih monarhija u kuci.
2) Toliko star parket je odavno prestao da bude upotrebljiv ma koliko dobro bio odrzavan (a znajuci navike naseg naroda to je malo verovatno)
3) Laminat je daleko bolji i laksi za odrzavanje, hteo to neko da prizna ili ne. Termoizolacija je identicna. Izgled savrseno docaran.

Doduse, ja isti ne bih bacio na ulicu, poklonio bih ga nekome ko vidi neku vrednost u tome, ja na zalost ne vidim.

#39 WVIZ

WVIZ
  • Members
  • 2,497 posts

Posted 26 January 2005 - 22:16

Svaki nacionalizam je primitivan, a ne samo srpski!
Problem je sto je taj termin zestoko zloupotrebljivan, pa se ljudima smucio!
Nego nemojte vi iz Srbije da trubite da ljudima u inostranstvu nije bitno kojoj naciji pripadaju! I Madjari i Hrvati i Grci i Nemci i Amerikanci....svi su ponosni na svoju naciju, tradiciju i drze se toga toliko cvrsto kako se mi nikada nismo i niti cemo!
Upravo ih to i cini velikim naciijama!
Jedino kod nas je doslo do te glupave podele gde se primitivni busaju u grudi patriotizmom, a onda se ovi drugi toga stide i utrkuju ko ce vise da pljuje po svojoj naciji!!
Jednoga lepoga dana kada budete mogli vise da putujete, kazace vam se samo kako ljudi u svetu postuju svoju naciju, istoriju , znamenja...

Edited by WVIZ, 26 January 2005 - 22:24.

#40 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 26 January 2005 - 22:48

QUOTE(WVIZ @ 26 Jan 2005, 21:16)
Nego nemojte vi iz Srbije da trubite da ljudima u inostranstvu nije bitno kojoj naciji pripadaju! I Madjari i Hrvati i Grci i Nemci i Amerikanci....svi su ponosni na svoju naciju, tradiciju i drze se toga toliko cvrsto kako se mi nikada nismo i niti cemo!
Jedino kod nas je doslo do te glupave podele gde se primitivni busaju u grudi patriotizmom, a onda se ovi drugi toga stide i utrkuju ko ce vise da pljuje po svojoj naciji!!
Jednoga lepoga dana kada budete mogli vise da putujete, kazace vam se samo kako ljudi u svetu postuju svoju naciju, istoriju , znamenja...

Pravis gresku.Ljudi su ponosni na svoju zemlju i smatraju se patriotima.

#41 Milivoje

Milivoje
  • Members
  • 728 posts

Posted 27 January 2005 - 00:58

QUOTE(MAGRIPA65 @ 26 Jan 2005, 22:48)
QUOTE(WVIZ @ 26 Jan 2005, 21:16)

Pravis gresku.Ljudi su ponosni na svoju zemlju i smatraju se patriotima.

Ti znaš na šta on misli kada kaže : "Ja, Francuz ...". A, šta i da misli samo na zemlju, a ne i na naciju. Ili pak da misli samo na naciju, jer, eto, on misli da je nacija starija. Ili pak ne misli na naciju, nego na narod.
Ti, u svakom slučaju, ne možeš da kažeš ništa slično, na šta god da mislio !

#42 Gojko & Stojko

Gojko & Stojko
  • Members
  • 3,000 posts

Posted 27 January 2005 - 01:01

Ivo Andric, "Znakovi pored puta":

"Kad god sam i gde god sam naisao na ljude koji su pokazivali suvise razvijenu brigu za nacionalni ponos i opsti interes ili preteranu osetljivost za licnu cast i dostojanstvo, uvek sam, gotovo po pravilu, nailazio i na ogranicen um, nerazvijene sposobnosti, tvrdo srce i grubu, kratkovidu sebicnost."

Share & Enjoy

#43 mile curcic

mile curcic
  • Members
  • 10,837 posts

Posted 27 January 2005 - 01:14

Једна од најгорих ствари је неког цитирати са пар реченица, а тај неко није афористичар.
Посебно је то непримерно радити са Андрићем.
Надам се да ћеш ову критику схватити као добронамерну.

#44 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 27 January 2005 - 01:17

QUOTE(Milivoje @ 26 Jan 2005, 23:58)
[Ti znaš na šta on misli kada kaže : "Ja, Francuz ...". A, šta i da misli samo na zemlju, a ne i na naciju. Ili pak da misli samo na naciju, jer, eto, on misli da je nacija starija. Ili pak ne misli na naciju, nego na narod.

Ja Francuz ce reci i Crnac ili Arapin koji zivi u Francuskoj.Jesi li ikada bio u Parizu.Vecina ljudi po ulicama ocigledno nisu evropljani.

#45 Milivoje

Milivoje
  • Members
  • 728 posts

Posted 27 January 2005 - 01:21

QUOTE(MAGRIPA65 @ 27 Jan 2005, 01:17)
QUOTE(Milivoje @ 26 Jan 2005, 23:58)
[Ti znaš na šta on misli kada kaže : "Ja, Francuz ...". A, šta i da misli samo na zemlju, a ne i na naciju. Ili pak da misli samo na naciju, jer, eto, on misli da je nacija starija. Ili pak ne misli na naciju, nego na narod.

Ja Francuz ce reci i Crnac ili Arapin koji zivi u Francuskoj.Jesi li ikada bio u Parizu.Vecina ljudi po ulicama ocigledno nisu evropljani.

Jesam ! Bio sam 1989 na specijalizaciji u firmi NUM, subdivision firme Telemecanique --- kada si ti bio ?
Kakve to ima veze ?