Jump to content


Photo

Srpski nacionalizam je nezreo i primitivan


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
66 replies to this topic

#61 Gojko & Stojko

Gojko & Stojko
  • Members
  • 3,000 posts

Posted 27 January 2005 - 23:46

... docim je podvlaciti plajvazom strofe u pesmama junacki (seretski?). Nego mora da tebe zulja taj pasus, onako - dijagonalno, a?

Share & Enjoy

#62 mile curcic

mile curcic
  • Members
  • 10,837 posts

Posted 27 January 2005 - 23:56

А зашто би баш мене жуљао?
Зашто бих ја себе требао тамо да препознам?
Није то, него, познавајући Андрића, мислим да га на овај начин није могуће цитирати. Недостаје контекст. Ето на то сам мислио, и ништа више.

#63 Gojko & Stojko

Gojko & Stojko
  • Members
  • 3,000 posts

Posted 28 January 2005 - 00:29

A ja sam ti vec rekao da sam razumeo sta si mislio (u smislu da je zenska osoba namerno suprotnog pola, kao radnja fabule), i da ne dovodim u pitanje da je prvobitna kritika dobronamerna; zbog (nedostatka) konteksta je vrlo bitno iz koje je knjige citat. Nadam se da si knjigu procitao, nista vise.


Share & Enjoy

#64 mile curcic

mile curcic
  • Members
  • 10,837 posts

Posted 28 January 2005 - 00:47

Јесам, наравно.
Још почетком осамдесетих. Од тада је користим као (прочитану) чињеницу.
Али, сад нешто мислим, уопште није лоша идеја да је сад још једном прочитам.
То иначе радим са вредним књигама, читам их периодично поново.

#65 Gojko & Stojko

Gojko & Stojko
  • Members
  • 3,000 posts

Posted 28 January 2005 - 01:07

OK - nadam se da onda ja necu vise da kulovski olovkom podvlacim pasuse, a da tebe kulovski podvuceni pasus nece vise da (dijagonalno) zulja.

Share & Enjoy

#66 Zivko

Zivko
  • Members
  • 338 posts

Posted 28 January 2005 - 11:34

xxxx

Edited by Zivko, 28 January 2005 - 11:35.


#67 Zivko

Zivko
  • Members
  • 338 posts

Posted 28 January 2005 - 11:36

QUOTE(Eraserhead @ 27 Jan 2005, 15:27)
QUOTE
Iskljucivost i plemenska pripadnost su u osnovi ali nakaznog nacionalizma, odnosno sovinizma.


Sad vec dolazimo do toga da nacionalizam ima svoju gradaciju. Pa onda ispada da je malo nacionalizma dobro, ali malo vise dovodi do mrznje, ubistava i klanja. Ja se ne slazem sa tim. Mislim da je nacionalizam u svakom slucaju put ka nezeljenim posledicama.

Plemenska pripadnost jeste u sustini nacionalizma jer je kao i udruzivanje u plemena i nacionalizam nastao zbog osecanja sigurnosti i pripadnosti grupi i bas kao i plemenska pripadnost nacionalizam se ne temelji na jasnim odrednicama vec on postoji sve dok ga clanovi grupe priznaju. Ne postoji "srpski gen" ili bilo koji drugi nacionalni gen.

QUOTE
Mozes voleti sve ljude sveta, poznavti istoriju, kulturu... bilo kojeg naroda, govoriti vise jezika... ali svako od nas ima samo jedan maternji jezik. Znaci, maternji jezik kao jedan od najbitnijih elemenata nacije, pa prema tome i nacionalizma, se dobije znamo kad i kako i nikad se ne moze promeniti.


Prema Benediktu Andersonu jezik i jeste u osnovi nacija. Da je razvojem kapitalizma i stampe bilo omoguceno da se lokalnim jezicima i dijalektima nametne primat nacionalnog jezika i dako stvori zajednicki identitet. To je samo jedna od faza globalizacije.

Medjutim mi ovde ne pricamo o nacijama, vec o nacionalizmu. Iako ih smatram nepotrebnim i prevazidjenim, nacije postoje i one su realnosti, kao jedan stupanj drustvenog razvoja ljudskog roda. danasnji svet "melje" nacije i stvara jedan novi identitet. To je dug proces i trajace decenijama, mozda i veklovima. Nacionalizam sa druge strane je nesto drugo i ti upravo tu dajes ovom razgovoru poentu.



E to je sustina. Nacionalizam je jedna od onih reci cije zanacenje definise upotreba, a u danasnjem svetu upotreba te reci je sa negativnom konotacijom i simbolizuje neko negativno osecanje. I u tom smislu treba je odbaciti i ne insistirati, onako tipicno srpski inadzijski, da je ona nesto drugo od onoga sto ceo svet misli da je, a da samo mi to znamo. Srbi imaju sukob sa svetom upravo zbog ovakvih razlika.


Tacno je to da proces globalizacije ”melje” nacije, menja ih i daje je im neke nove forme i uloge ali mislim da ce nacija kao kategorija uvek postojati bez obzira na formu i oblik.

U vezi ovoga:

”… Nacionalizam je jedna od onih reci cije zanacenje definise upotreba, a u danasnjem svetu upotreba te reci je sa negativnom konotacijom i simbolizuje neko negativno osecanje. I u tom smislu treba je odbaciti i ne insistirati, onako tipicno srpski inadzijski, da je ona nesto drugo od onoga sto ceo svet misli da je, a da samo mi to znamo. Srbi imaju sukob sa svetom upravo zbog ovakvih razlika.”

Napisat cu da, u svakom slucaju, treba odbaciti nakaradnu, dekadentnu, formu ncionalizama kao anticivilizacijsku ali me sad zanimaju dve stvari:

1. Kojim pojmom oznaciti i nazvati ono sto je nacionalizam znacio u svom izvornom, neiskrivljenom obliku? Kako oznaciti to kad, uz postovanje svih naroda i nacija i njihovih vrednosti, svako od nas iznad svega ceni vrednosti svoje nacije i svojeg naroda a to je normalna ljudska osobina.

2. U vezi srpskog nakaradnog nacionalizma kao skupa zla i primitivizma da li bilo ko moze pokusati da kaze da li postoje nacini da se on neutralise a da srpsko rodoljublje dobije normalnu formu, odnosno da ima formu rodoljublja svih drugih, normalnih naroda u svetu.