Jump to content


Photo

Ugrozenost egzistencije Srba na Kosmetu


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
70 replies to this topic

#1 raskaoblast

raskaoblast
  • Sleepers
  • 29 posts

Posted 25 January 2005 - 21:38

Поздрав свим учесницима Б92 форума. Предлажем да с еу овој теми постављају прилози који сведоче о катастрофалном стању у ком су Срби на Косову, у атмосфери када је премијер терориста и ратни злочинац Рамуш Харадинај, и са искључењем струје и воде, што може изазвати епидемију.

Вести:
**********************

Вечерње Новости
Na Kosovu stanje katastrofalno
Goran ČVOROVIĆ 25.01.2005, 19:49:16

POSLANICI Parlamentarne skupštine Saveta Evrope usvojili su juče Rezoluciju o zaštiti ljudskih prava na Kosovu.
Jedna od glavnih preporuka parlamentaraca Komitetu ministara je da se za Kosovo osnuje Sud za ljudska prava u saradnji sa Unmikom, Kforom i da u taj posao uključi i vlasti SCG.
Na ovaj način, građani Kosova i Metohiji moći će, čim Komitet ministra SE procuduralno postupi po preporuci parlamentarne skupštine, da zaštite prava na osnovu Evropske konvencije za ljudska prava, pošto to ne mogu da učine pred Sudom za prava čoveka u Strazburu, jer Unmik ne može da bude potpisnica pomenute konvencije.
Na Predlog rezolucije bila su uložena čak 32 amandmana, od kojih 25 delegacije SCG koju su podržale Rusija, Slovačka, Jermenija, Kipar i Grčka, s namerom da se u tekstu podrobnije ukaže na teritorijalni integritet SCG na osnovu rezolucije 1244 SB UN. Amandmane su priložili i sami Rusi, Albanci, kao i izvestilac Toni Lojd.
Izveštaj Tonija Lojda ističe da je opšta situacija u pokrajini "predmet velike zabrinutosti, što je pokazala i eksplozija etničkog nasilja sredinom marta 2004. godine, čije posledice još nisu zalečene".
- BEZBEDNOSNA situacija na Kosovu je neprihvatljiva. Pravo na život, poštovanje ljudskih prava, ekonomija nisu onakvi kako smo želeli. Međunarodne organizacije nisu uradile svoj posao na Kosovu kako se očekivalo.
Kosovo je deo SCG, deo Evrope i na njemu treba da se primene evropske norme - istakao je Toni Lojd.
Kosovski ombudsman Marek Novicki takođe je poručio da je situacija na Kosovu "daleko ispod minimuma evropskih normi ljudskih prava" i istakao u tom smislu izuzetnu važnost osnivanja Suda za ljudska prava na Kosovu.
- Pet godina kasnije, ponekad sam potpuno obeshrabren - priznao je Novicki.
Poslanici Saveta Evrope zatražili su od UNMIKA da pojača pravnu i sudsku bezbednost građana Kosova, da poveća autoritet ombudsmana kao i da osnuje nezavisnu komisiju za prava čoveka.
Od kosovske policije traži se da dodatno uključi predstavnike manjina i preduzme odlučne mere protiv njenih službenika osumnjičenih za nedolično ponašanje, pogotovo ukoliko su etnički pristrasni. UNMIK treba da promeni i važeći režim međunarodnog imuniteta, tako da svi strani službenici uvek mogu da odgovaraju pred civilnim sudovima po osnovi krivične odgovornosti i na terenu, i u svojoj zemlji.
Od Kfora se traži da striktno poštuje obavezu da će zatvarati osumnjičene samo u krajnjoj nuždi, kao i da će odmah predati sve zatvorenike civilnim policijskim snagama. Kfor treba da predvidi i novčanu nadoknadu za neosnovano zatvaranje.
Od privremenih institucija Kosova se traži da unaprede pravnu bezbednost i u potpunosti poštuju i garantuju prava čoveka.

SASTAV SUDA
USVOJENA rezolucija nalaže da sud za Kosovo sačinjava devet sudija, pet iz sveta i četiri s Kosova i Metohije. Prve određuje Komitet ministara Saveta Evrope, od čega jednog u saradnji sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN. Dvojicu sudija imenuje većinska etnička zajednica na Kosovu, a drugu dvojicu manjine. Sve sudije na kraju nominuje predsednik Evropskog suda za prava čoveka.
SAMO S BEOGRADOM
ČLAN delegacije SCG Dragoljub Mićunović istakao je da ne treba da se pokušava s brzim rešavanjem pitanja statusa Kosova i uz potpunu izolaciju Beograda, jer je Kosovo po rezoluciji 1244 SB sastavni deo SCG.
On je odao priznanje ombudsmanu Mareku Novickom, zato što je priznao da su, posle pet godina od kako postoji protektorat nad Kosovom, standardi ljudskih prava ispod minimuma.
Šef delegacije Zoran Šami je istakao da se, na žalost, dokument ne bavi aktuelnim stanjem na KiM, koje je po Srbe i drugo nealbansko stanovništvo više nego katastrofalno.
Poslanik Tomislav Nikolić je skrenuo pažnju da je status Kosova i Metohije već regulisan, da je ono deo SCG i da je to istaknuto u rezoluciji 1244 SBUN koja ne može da se menja. Ombudsmana Mareka Novickog upitao je da li mu je savest mirna zbog toga što je ispunio formu.
******************************

Izlaganje dr Nebojse Covica
Predsednika Koordinacinog centra Srbije i Crne Gore i Republike Srbije
za Kosovo i Metohiju pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta
Brisel, 25. januar 2005. god.


Proslo je nesto vise od pet godina od trenutka kada su medjunarodne civilne i bezbednosne snage preuzele upravu nad Kosovom i Metohijom. Tog juna 1999. godine, stanovnici Kosmeta su ih docekali sa nadom da pocinje novo vreme, vreme koje ce ovom trusnom delu Balkana do srzi natopljenom patnjom i medjunacionalnom netrpeljivoscu nametnuti mir i osnovne standarde zivota kojim zive ostali gradjani u Evropi. Nekima je normalan zivot bio jedina nada, drugi su im klicali jer su verovali da im donose onaj cilj koji je za njih godinama opravdavao sva sredstva, ukljucujuci i gubitak nevinih ljudskih zivota. Nezavisnu drzavu.

Prosle su godine. Srbi i ostali nealbanci su, verujuci da sve ono sto je bilo necivilizacijsko i netoleratno pripada proslosti i da je svet dosao na Kosovo i Metohiju upravo sa ciljem da Kosovo i Metohiju uvede u svet postovanja osnovnih demokratskih standarda, pokusali da daju svoj doprinos. Na zalost, vreme je pokazalo da ni ucescem na izborima ni ucescem u radu privremenih institucija lokalne samouprave oni ne mogu da se izbore za poboljsanje uslova zivota i postovanje osnovnih ljudskih prava. Proslo je vise od pola decenije, a za Srbe i ostale nealbance u Pokrajini i dalje nema bezbednosti i slobode kretanja, njihova imovinska prava se ne postuju, sudbina nestalih i kidnapovanih se jos uvek ne zna, pocinioci etnicki motivisanih zlocina se ne izvode pred lice pravde, raseljeni ne mogu da se vrate svojim domovima.

Kada je pre dve godine tadasnji Specijalni predstavnik Generalnog sekretara najavio politiku „standardi pre statusa“ koju je medjunarodna zajednica zdusno i bezrezervno podrzala, i vlasti u Beogradu i kosmetski Srbi i ostali nealbanci su pozdravili ovaj plan i pokusali da, kroz proces definisanja ovih standarda, u njega ugrade i one elemente koji su od presudnog znacaja za povratak i opstanak srpske i ostalih nealbanskih nacionalnih zajednica na Kosovu i Metohiji. Na zalost, mnogi od ovih elemenata nisu nasli mesto u Planu za implementaciju kosovskih standarda, a standardi su, uprkos protivljenju Beograda i srpske zajednice na Kosmetu definisani neprecizno i nemerljivo, cime je otvoren prostor za opasnu mogucnost da procena uspeha u njihovom sprovodjenju, kao uslov za otpocinjanje razgovora o konacnom statusu, bude predmet proizvoljnog tumacenja i ne predstavlja realnu sliku stvari na terenu.

Poslednjih meseci se otvoreno govori da je odbrojavanje vec pocelo, da ce ova godina biti godina odluke za Kosovo i Metohiju. Uprkos prvobitnim tumacenjima da ce se proces procene uspeha u dostizanju standarda ponavljati koliko god je to potrebno i da razgovori o statusu nece poceti sve dok se standardi ne budu u potpunosti ispunili, vec sada se cuju diskretne najave da, iako se ne ocekuje da ce oni biti dostignuti, ipak biti dato zeleno svetlo za pocetak razgovora o utvrdjivanju konacnog statusa, jer privremene institucije lokalne samouprave nece biti strana na koju ce se uprti prstom kao na glavnog „krivca“ za ovaj neuspeh. Pocetak razgovora se najavljuje za jesen i procena sprovodjenja standarda se nedopustivo svodi na procenu deklarativne namere a ne rezultata u njihovom dostizanju.

Od demokratskih promena u oktobru 2000 godine, vlasti u Beogradu pokusavaju da konstruktivno ucestvuju u procesu resavanja problema na Kosovu i Metohiji. Medjutim, tvrdim stavom prema Beogradu i provokativnim odlukama koji onemogucavaju nase konstruktivno ukljucivanje u procese koji su u toku, kao sto je imenovanje Ramusa Haradinaja za premijera KiM, i dovodjenje srpskih enklava na ivicu humanitarne katastrofe visenedeljnim iskljucivanjem elektricne energije, i Beograd i kosmetski Srbi se istiskuju iz svih procesa i postoji realna opasnost da ce na njih biti svaljena krivica sto nema rezultata u dostizanju standarda, jer je, kako se vec cuje u nekim medjunarodnim krugovima, Beograd, i licno i „pritiskom“ na kosmetske Srbe, „namerno opstruirao procese kako bi se odugovlacilo sa otpocinjanjem razgovora o konacnom statusu“.

Ja bih ovom prilikom zeleo da istaknem nekoliko stvari. Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN UNMIK i KFOR su dobili mandat da pomognu uspostavljanje znacajne autonomije i samouprave na KiM, da stite i unapredjuju ljudska prava i obezbedjuju i promovisu bezbedan i nesmetan povratak svih izbeglica i raseljenih lica na svoja ognjista, a ne da grade nezavisnu drzavu. Oni ne bi trebalo da budu tu da se zalazu za uspostavljanje elemenata drzavnosti u Pokrajini, kao sto je zahtev za dobijanje posebnog pozivnog telefonskog broja, vec da obezbede da svi gradjani koji zive na KiM uzivaju sva prava koja imaju i svi ostali gradjani u Evropi. Ni manje ni vise od toga. Bezbednost, slobodu kretanja, pravo na povratak, pravo na raspolaganje imovinom, pravo na zivot dostojan coveka. To su i ona prava predvidjena Planom Vlade Republike Srbije, koja imaju gradovi od desetak hiljada stanovnika sirom Evrope: samostalnost u odlucivanju u vezi sa sudstvom, policijom, obrazovanjem i zdravstvom, a koja se odbacuju kao navodni plan Beograda za podelu i menjanje granica.

Vlasti u Beogradu se odlucno protive svakoj promeni granica i insistiraju na punom postovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih zemalja u regionu. Stabilnost u regionu je uslovljena doslednim postovanjem ovih principa, kao i istinskim postizanjem pomenutih standarda demokratskog drustva u Pokrajini. Medjutim, odlucnost medjunarodne zajednice u koracima koje preduzima na KiM u velikoj meri pocinje da zavisi od procene da li ce se to dopasti albanskoj vecini ili ne i da li ce ti koraci mozda izazvati njihovo nezadovoljstvo ili nasilnu reakciju. To je opasan i pogresan pristup, s obzirom na to da je proces resavanja kosmetske krize daleko od toga da bude zavrsen i u njemu predstoji jos mnogo teskih odluka. U tom procesu ne sme da bude kompromisa koji su posledica pretnje silom.

U tom procesu, dopalo se to nekima ili ne, nema trajnog i odrzivog resenja bez aktivne uloge Beograda. Svako prelamanje preko kolena i ishitreno donosenje odluka na osnovu ulepsanih izvestaja nece sustinski resiti problem i ostavice crnu rupu po pitanju postovanja ljudskih prava u samom srcu Evrope.

Stoga, kada budete pravili procenu uspeha u dostizanju standarda, ne gledajte prema severu trazeci stranu koju cete da okrivite za neuspeh. Pogledajte prema spaljenim srpskim kucama sirom Kosova i Metohije i prebrojte one koji su uspeli da se vrate svojim domovima. Iako ih je 230.000 u strahu napustilo svoja ognjista pre vise od pet godina, bice zastrasujuce lako da prebrojite one koji su uspeli da se vrate. Da li je to ogledalo demokratskog drustva kome ste spremni da date prelaznu ocenu samo da biste ovaj problem skinuli sa dnevnog reda?

U Briselu 25. januara 2005. godine

********************************

#2 raskaoblast

raskaoblast
  • Sleepers
  • 29 posts

Posted 25 January 2005 - 21:42

Izvor www.kosovo.com info bilten.

Kosovo i Metohija

Srpska sela na Kosovu i Metohiji i dalje bez struje

sica struje uzrokuje i nestacicu pijace vode, pa mestanin Dejan Lazić poput ostalih suseljana uzima verovatno neispravnu vodu iz povrsinskog bunara koji je samo nekoliko desetina metara udaljen od septicke jame. Pet punih nedelja bez struje i vode vec su izazvali ucestale infekcije, a prete i pravim epidemijama.

BATUSE 23. januar - Visenedeljno iskljucenje struje preti ekoloskom i zdravstvenom katastrofom u kosovskom selu Batuse i drugim selima cetnralnog Kosova.

Kosovska energetska kompanija KEK tvrdi da ce Srbi dobiti struju ako potpisu ugovore kojim ce se regulisati otplata njihovog petogodisnjeg duga kao i buduce placanje racuna za struju. Po predstavnicima KEK-a struja se namerno ne iskljucuje, vec njene tehnicke ekipe samo ne popravljaju kvarove u onim oblastima gde preko 70% domacinstava nije potpisalo ugovore za usluge KEK-a.

Srpski izvori kazu da se iza potpisivanja ugovora krije pokusaj da se srpskom stanovnistvu koje je osiromaseno nakon pet godina zivota u izolaciji i bez osnovnih ljudskih prava nametnu novcane dazbine koje nisu u stanju da plate pa se politika KEK-a dozivljava kao jos jedan pritisak na kosovskometohijske Srbe da se isele sa Kosova i Metohije. Vecina Srba nije protiv placanja struje ako se ta obaveza postuje od svih stanovnika. Medjutim, prema istim izvorima, najveci broj albanskog stanovnistva ne placa struju, a ipak nemaju takve drakonske restrikcije od strane KEK-a. U KEK-u gotovo da i nema zaposlenih Srba sto otvara vrata dodatnim manipulacijama racunima.

Lideri kosovskih Srba smatraju da pitanje struje nije trzisno vec humanitarno pitanje i po njihovom misljenju Srbima se ne mogu nametati s jedne strane obaveze, dok su i dalje liseni osnovnih ljudskih prava i mogucnosti redovnog zaposlenja. Najveci broj Srba su otpusteni sa posla odmah nakon dolaska mirovne misije UN i najveci broj srpskih domacinstava zivi na ekonomskom minimumu. U takvim uslovima ova domacinstva nisu u mogucnosti da redovno placaju racune za struju, a pogotovo ne zaostale dugove od pre pet godina koji iznose i po nekoliko hiljada evra po domacinstvu.

#3 raskaoblast

raskaoblast
  • Sleepers
  • 29 posts

Posted 25 January 2005 - 21:45

ГРAЦE ДOБИЛO СТРУJУ, ПРИЛУЖJE, БAТУСE И ЛИПЉAН JOШ У МРAКУ

Утoрaк, Jaнуaр 25, 2005 14:55 РТС

Вишe oд 80 српских дoмaћинстaвa у сeлу Грaцe дoбилo je струjу, aли су бeз њe и дaљe Прилужje, Бaтусe и Липљaн, гдe je ситуaциja изузeтнo тeшкa.

Мeштaнин Грaцa Joвaн Михajлoвић пoтврдиo je Танјугу дa je вишe oд 80 српских дoмaћинстaвa у oвoм сeлу, пoслe шeст дaнa, синoћ дoбилo eлeктричну eнeргиjу, упoзoривши дa je мoгућe дa пoнoвo струja будe искључeнa.

Функциoнисaњe Дoмa здрaвљa у Прилужjу кojи пружa здрaвствeнe услугe зa 8.000 мeштaнa oвoг и oкoлних сeлa, збoг искључeњa струje, дoвeдeнo je у питaњe, изjaвилa je Танјугу пoмoћник дирeктoрa Дoмa здрaвљa у Прилужjу др Милeвa Љубић.

Oнa je рeклa дa, збoг нeдoстaткa нaфтe, нe мoжe бити укључeн вeлики aгрeгaт, дa je скoрo нeмoгућe oбaвити стeрилизaциjу инструмeнaтa и дa сe пaциjeнти oбичнo упућуjу нa дaљe лeчeњe у сeвeрну Кoсoвску Митрoвицу.

Искључeњe струje у Прилужуjу 18. jaнуaрa изaзвaлo je прoблeмe и у функциoнисaњу тaмoшњe тeлeфoнскe цeнтрaлe и у oснoвнoj и срeдњoj шкoли.

Мeштaни Прилужja упутили су 27. дeцeмбрa прoшлe гoдинe зaхтeв кooрдинaтoру зa мaњинскe зajeдницe oпштинe Вучитрн, трaжeћи сaстaнaк дa би сe рeшиo прoблeм сa струjoм, aли им дo дaнaс ниje oдгoвoрeнo.

Oвo сeлo je вeћ билo 20 дaнa у мрaку, пoштo су бeз eлeктричнe eнeргиje први пут oстaли 2. дeцeмбрa.

Бaтусe и Липљaн вишe oд мeсeц дaнa нeмajу струjу, a ситуaциja у oвим мeстимa рaвнa je хумaнитaрнoj кaтaстрoфи.

#4 srdjanf.

srdjanf.
  • Members
  • 5,016 posts

Posted 25 January 2005 - 21:47

QUOTE(hermes @ 25 Jan 2005, 20:43)
Nisi trebao to ovde da postujes, ovde su sve ####i inace. Sad ces da vidis kad skoce.

nemoj da lupash:
- vecinom su Srbi (a- dodushe)
siti rata i svih tih kretenizama...

#5 raskaoblast

raskaoblast
  • Sleepers
  • 29 posts

Posted 25 January 2005 - 21:47

QUOTE(hermes @ 25 Jan 2005, 21:43)
Nisi trebao to ovde da postujes, ovde su sve ####i inace. Sad ces da vidis kad skoce

Надам се да је Ваша порука добронамерна.
Дијалог зарад будућности на Космету са ######има је потребан, али свет мора да зна какву репресију ти исти ######и спроводе над Србима на Космету. Потребан је наш консензус у једнодушној осуди избора озлоглашеног терористе Рамуша Харадинаја за "премијера".

#6 srdjanf.

srdjanf.
  • Members
  • 5,016 posts

Posted 25 January 2005 - 21:51

QUOTE(raskaoblast @ 25 Jan 2005, 20:47)
Надам се да је Ваша порука добронамерна.

njegova poruka je pre - besna.

#7 ZOMBI

ZOMBI
  • Members
  • 450 posts

Posted 25 January 2005 - 21:53

UF....... UF........ Albanci vas zovu u vlast vi necete i sada trubite o ugrozenosti. Koja bre ugrozenost dva mijeseca bez struje pa to je puno manje od 4 godine koliko su HUMANISTI drzali i bez vazduha neke gradove u susjednoj i prijateljskoj BOSNI:
Ali mi se ipak cini da Srbi kada nisu ugrozeni onda oni ugrozavaju druge ,naravno ne svi ali ogromna vecina

#8 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 25 January 2005 - 22:01

Gde su ovi "zabrinuti" bili kad su se drugi, nesrbi, ubijali?
Sto se struje tice - platite, pa cete je imati.
A i ostalo - odjebi!!!

#9 srdjanf.

srdjanf.
  • Members
  • 5,016 posts

Posted 25 January 2005 - 22:07

QUOTE(vladan @ 25 Jan 2005, 21:01)
Gde su ovi "zabrinuti" bili kad su se drugi, nesrbi, ubijali?
Sto se struje tice - platite, pa cete je imati.
A i ostalo - odjebi!!!

tezhak rechnik
(e stvarno smo chudni ljudi, mislim, mi Itijevci... huh.gif )...

#10 perkos

perkos
  • Members
  • 26,798 posts

Posted 25 January 2005 - 22:09

QUOTE(srdjanf. @ 25 Jan 2005, 21:07)
QUOTE(vladan @ 25 Jan 2005, 21:01)
Gde su ovi "zabrinuti" bili kad su se drugi, nesrbi, ubijali?
Sto se struje tice - platite, pa cete je imati.
A i ostalo - odjebi!!!

tezhak rechnik
(e stvarno smo chudni ljudi, mislim, mi Itijevci... huh.gif )...

Niste bre vi cudni nego to ovi "elitni'pokazuju svoju kulturu!

#11 ZNG

ZNG
  • Members
  • 37 posts

Posted 25 January 2005 - 22:12

Nemojte se previše brinuti,dobit ćete čir na želucu.
Popušili ste to Kosovo i kaj sad!?

#12 srdjanf.

srdjanf.
  • Members
  • 5,016 posts

Posted 25 January 2005 - 22:14

QUOTE
Niste bre vi cudni...


opet to 'vi'...

ko to odredjuje Perkose?
gazda-Koshtunica?
tko?

#13 srdjanf.

srdjanf.
  • Members
  • 5,016 posts

Posted 25 January 2005 - 22:16

QUOTE(ZNG @ 25 Jan 2005, 21:12)
Nemojte se previše brinuti,dobit ćete čir na želucu.
Popušili ste to Kosovo i kaj sad!?

kaj-nekaj

FIGHT!

#14 Mister Twister

Mister Twister
  • Members
  • 1,241 posts

Posted 25 January 2005 - 22:17

QUOTE(raskaoblast @ 25 Jan 2005, 21:42)
Lideri kosovskih Srba smatraju da pitanje struje nije trzisno vec humanitarno pitanje i po njihovom misljenju Srbima se ne mogu nametati s jedne strane obaveze, dok su i dalje liseni osnovnih ljudskih prava i mogucnosti redovnog zaposlenja.

Ma nemoj!!!!

Gde su ovi lideri bili kad su pocetkom 90-ih jedno 80% Albanci otpusteni sa posla pa su ipak, iako nezaposleni bili prinudjeni da na kraj meseca plate struju????

Zivot je cudo; vraca milo za drago!!!!

#15 perkos

perkos
  • Members
  • 26,798 posts

Posted 25 January 2005 - 22:21

QUOTE(srdjanf. @ 25 Jan 2005, 21:14)
opet to 'vi'...

mislio sam na vas Itijevce cool.gif