Crkva i evropske integracije!
Posted 25 January 2005 - 12:56

Posted 25 January 2005 - 13:03
Da li ovo važi samo za SPC, ili misliš na SVE verske zajednice u Srbiji?
Posted 25 January 2005 - 13:13
Tacno, SPC treba da ima mesto koje joj pripada - religijsko zatucavanje naroda. I neka to slobodno rade - dokle god je ovaca, bice i sisanja. I meni kao takvi uopste ne bi smetali - ko hoce da slusa mantre, veruje u natprirodna bica, cak poistovecujuci se sa nekima u svom cilju u spoznaji 'boga' - go ahead, mozda cu mu se malko smejati na taj racun jer to rade obicno deca uzrasta od 10-ak godina, no niko nije savrsen...
Medjutim, kad ta crkva pocne i meni u zivot da se mesa, tad da cutim necu. Jer, ma koliko tebi tesko bilo da poverujes u to, dobar deo gradjana/drzavljana ove zemlje ne veruje u to. Neki veruju u slicne mantre ali pod drugim patronatom, a neki uopste i ne veruju (s' punim pravom mogu dodati, no to je subjektivno misljenje). Dakle, po kojoj osnovi crkva sme da se mesa u drzavna pitanja zemlje gde ne zive samo vernici te crkve? Po kojoj osnovi drzava treba od poreza uzetih od SVIH gradjana da gradi/odrzava crkvene objekte (bilo kakve)? Neka vernici sakupe pare pa neka odrzavaju i grade, nemam nista protiv, ali ja odcekujem od mojih poreza da se finansira izgradnja skola, bolnica, prihvatalista, sirotista, puteva, da se ulaze u nauku, kuluturu, obrazovanje... Ili hajde da malo testiramo tvoju tolerantnost kao iskonskog hriscanskog vernika - da li bi ti imao nesto protiv da sutra drzava plati izgradnju 3-4 dzamije u Beogradu? Mislim i to su necija verska ubedjenja, a kad vec moze on da daje pare za tvoje crkve i bogomolje, mozes vala i ti za njegove... Pa da im drzava gradi i odrzava verske objekte... Dakle, je l' bi ti to smetalo ili mislis da je to u redu?
Ja mislim da drzava ne treba da gradi, odrzava, postavlja, hvali, kudi or whatever bilo koju religijsku postavu, bas kao sto ni jedna crkva ne bi nikako smela da se mesa u drzavna pitanja! Francuzi su to davno uradili i ne vidim da im nesto fali...
Srbija NIJE pravoslavna zemlja - to sto bi ti hteo (i sto se trenutno gura kao strategija) ostace pusti snovi jer Evropa moze dozvoliti sve, ali da u svom dvoristu ima pravoslavnu dzamahiriju (ili bilo koju drugu dzamahiriju) nece dozvoliti. Opet, s' punim pravom!
Posted 25 January 2005 - 13:25
raskaoblast
U citiranom i lezi problem - nedozvoljivo je Srbiju definisati kao pravoslavnu zemlju (uzgred, ne znam zasto svi "veliki pravoslavci" i "veliki Srbi" pokazuju izrazitu nepismenost na srpskom jeziku - u ovom slucaju "Православна земља"), jer bismo je onda definisali kao pravoslavnu dzamahiriju, nista razlicitu od talibanskog Afganistana ili Irana mula.
Posted 25 January 2005 - 13:30
Posted 25 January 2005 - 16:50
Aleluja, brate, aleluja, odlicno ti je to sto licno mislis, samo si zaboravio da treba i porez da se uvede za sve sto si naveo, i naplacuje od verujucih, recimo 5% prihoda, pa metanisite do mile volje, ili sto bi anglosaksonci rekli, "Knock yourself out". Da vidis kako bi na sledecem popisu broj vjerujucih opao.
Posted 25 January 2005 - 17:13
Nisam nesto primetio da se crkva pojavljuje u javnom zivotu u Nemackoj preterano... zapravo nisam nigde primetio da se nesto eksponiraju - ko hoce da veruje i da ide u crkvu, placa porez (dobrovoljna baza), ko nece - ne mora i to je to.
Nigde drugde se doticna institucija uopste ne pominje niti ih ima po komisijama za radio-frekvencije, vojnoj sluzbi regrutacije i sl...
Ja kao osoba deklarisana kao verski neopredeljena ne dajem ni cent svog poreza tim institucijama.
Mozda ja, opet, zivim u nekoj drugoj Nemackoj...

Edited by Ivan Dimkovic, 25 January 2005 - 17:14.
Posted 25 January 2005 - 17:18
Ја сам записао:
Парадокс, реплицирао:
Поздрав свима, да свакако да важи, слажем се и са вашим неизреченим ставом господине Парадокс, да би требало да важи, исто тако мислим да строго треба казнити све који вређају СПЦ, Исламску заједницу, Јеврејску заједницу... То је такође посао државе, јер је њен посао одржавање јавног реда и мира. А вређања СПЦ јесу директно кршење реда и мира.
Posted 25 January 2005 - 17:20

Ovo je svetovna drzava,covece sa nickom nepostojece oblasti!
Posted 25 January 2005 - 17:22
Posted 25 January 2005 - 17:27

Posted 25 January 2005 - 17:31
Jel ti dobro?
Mislim ono hvala na lepim zeljama, ljubav, zajednistvo, sve je to super, nego taj Hrisos, nisam nesto cuo za njega....

Salu na stranu, za ljubav i zajednistvo mi crkva nije potrebna, vec srce i zdrav mozak....
Posted 25 January 2005 - 17:33
Поздрав, у праву сте, за љубав и заједништво поред Христа потребан је здрав мозак. Слажем се са Вама.
Posted 25 January 2005 - 17:35
Salu na stranu, za ljubav i zajednistvo mi crkva nije potrebna, vec srce i zdrav mozak....
Поздрав, у праву сте, за љубав и заједништво поред Христа потребан је здрав мозак. Слажем се са Вама.
Zdrav mozak je potreban da bi se shvatilo da ti ovde dolazis sa pravoslac.net foruma,da siris ideju PRC-a,uups,SPC-a!
Posted 25 January 2005 - 17:38