Jump to content


Photo

Zbog pretnji zatražila azil


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
1 reply to this topic

#1 iPhuck10

iPhuck10
  • Members
  • 18,742 posts

Posted 23 January 2005 - 20:36

Beograd -- Svetlana Đorđević koja je objavila knjigu "Svedočanstvo o Kosovu", zbog pretnji i pritisaka, zatražila je politički azil.

Podsetimo, u knjizi je opisan teror koji su pojedini pripadnici policije sprovodili nad civilima na Kosovu, kao i situacija u Bosanskom Šamcu za vreme rata u Bosni, kada je Svetlana išla da traži svog brata Dragan Đorđevića Crnog, pripadnika crvenih beretki.

Možda joj je činjenica da njega, iako se spominje u optužnici tribunala, neki još uvek smatraju herojem sa kojim se ne treba sukobljavati, spasila glavu po objavljivanju knjige.

Poslednjih nekoliko meseci Svetlana, kojoj je pravo ime Sunčica Đorđević, provela je u Moštanici, u kući novinarke Vere Ranković, koja je mislila da će Svetlana u tom mestu nadomak Beograda imati malo mira. Vera je zahtevala da se Svetlani ukine policijska pratnja iz Vranja, jer su je neki među njima šikanirali, budući da su se prepoznali u knjizi.

Svetlani Đorđević i njenom mužu, koji je inače policajac, stalno su pretili telefonom, a 9. decembra ispred kuće u Moštanici, ponovo je ostavljena crvena ruža.

"Ona je neprestano živela u strahu. Pucali su oko kuće, mislila sam da to neke budale bacaju petarde pošto je bila nNova godina. Čuli su se i rafali. Ne znam šta se sve događalo tu oko šume. Tada tome nisam pridavala neki značaj, ali sam sad sve sklonija da verujem da je to bila poruka- mi smo tu. Jer, njima nisu potrebni svedoci, a Svetlana je svedok. Ta zavera ćutanja je nešto što onemogućava bilo kakve reforme. Kreće od političkog vrha i prostire se na svim nivoima, do poslednjih izvršilaca. Zbog toga je ona morala da napusti zemlju i zbog toga ona ne bi bila bezbedna ovde još dugo, dugo vremena", kaže Vera Ranković, novinar i predsednik Foruma za međunarodne odnose u Evropskom pokretu.

Pretnjama i pritiscima Svetlana Đorđević je bila izložena i neposredno po objavljivanju intervjua u kojem je na TV B92 govorila o svojoj knjizi. Podsetimo, napadači, koji su Svetlani upali u kuću u Vranju, ubrizgali joj sedatv i ostavili crvenu ružu, još nisu pronađeni, kao ni oni koji su to prethodno uradili sestri pokojnog premijera, Gordani Đinđić.

U međuvremenu, u jednoj kako kaže Vera Ranković, prijateljskoj zemlji, pokrenuta je porocedura za dobijanje političkog azila za Svetlanu Đorđević. Vera ne želi da precizira gde se Svetlana ternutno nalazi. Kaže da je mnogo važnije to što radi na drugoj knjizi i to što se sprema novo izdanje "Svedočanstva o Kosovu".

#2 Kesh_Kolica

Kesh_Kolica
  • Members
  • 561 posts

Posted 23 January 2005 - 22:29

nije trebala da talasa onda ako ce sad da pobegne ko...........

nek ostane i dovrsi zapoceto