Jump to content


Photo

Kako se to radi u civilizovanom svetu


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
46 replies to this topic

#16 zokiasov

zokiasov
  • Banned
  • 1,399 posts

Posted 22 January 2005 - 19:59

QUOTE(kingmaker @ 22 Jan 2005, 19:43)
zokiasov


floskula.

predsednik francuske republike je predsednik francuske republike, i, dakle, u funkciji je tako organizovanog drzavnog aparata.
i da, jeste 'civilizacijsko dostignuce' ne razgovarati sa onima koji itekako 'sakate' sistem (sta god mislili o njemu).
tako da ja ne uocavam nikakvu koliziju u tome sta se sa njim ne razgovara.

ono sto milim da je jako bitno je to da se nikako ne smeju vredjati lepenovi glasaci.

I sta kazes predsednik je predsednik republike?Sjajno zapazanje...
Dalje sam sebi upadas u usta,znaci ok je ne pricati sa Lepenom ali nije o.k. vredjati njegove glasace.U jebote kakav kontradiktoran stav.
Ti mora da mislis da to sto predsednik ne zeli da cuje stavove onoga kome su poklonili svoj glas ih cini neobicno srecnim i zadovoljnim?

Henry:
QUOTE
Pali brate, legalizam je zakon, a?

Nema to veze sa legalizmom ,vec sa elementarnim postovanjem slobodne volje biraca.

#17 hadzija

hadzija
  • Sleepers
  • 55 posts

Posted 22 January 2005 - 22:30

Čudne vam te demokratske tekovine i civilizacijska dostignuća. 15% Lepenovih birača su gubavi, sa njim na čelu ali je 15% gay populacije manjina o kojoj treba voditi računa. Neko je spominjao dvostruke aršine? Ili 15% nacionalne manjine te i te. Da je Lepen luđak stoji ali opet, ne može se arbitrarno određivati čijih 15% valja a čijih ne.

#18 hansolo

hansolo
  • Members
  • 1,290 posts

Posted 22 January 2005 - 23:54

QUOTE
15% Lepenovih birača su gubavi, sa njim na čelu ali je 15% gay populacije manjina o kojoj treba voditi računa.


al' ga uporedi.... blink.gif mad.gif

#19 Eraserhead

Eraserhead
  • Members
  • 9,436 posts

Posted 23 January 2005 - 00:26

U civilizovanom svetu ocigledno vaze neka pravila koja su za nasu realnost, u kojoj je sve relativizovano, a ocigledno i neke ucesnike ovog foruma neshvatljiva i neprihvatljiva. Tako dok se vode diskusije o tome ko je veci Djindjicevac Boris ili Ceda vecina izgleda nema vremena da se pozabavi ovom temom koja je od sustinskog znacaja za nas odnos prema proslosti i prema snagama u nasem drustvu koje mi zovemo "snagama proslosti" (valjda ne bi li u strahu od njih umanjili njihovu vrednost) a koje su nazalost snage sadasnjosti a moguce i buducnosti u Srbiji. I tako dok u Francuskoj ekstremisti imaju 15% sto veci deo Francuskog drustva shvata kao problem i gleda kako da to promeni i dotle ih marginalizuje udruzujuci se protiv njih na svakim izborima, u Srbiji prijatelji Francuskih otpadnika od drustva imaju preko 30% podrske, a velike stranke koje veze sa demokratijom imaju samo u imenu stranke se iz petnih zila trude da te snage predstave kao drustveno prihvatljive i normalne (cak i kada one u novogodisnjoj cestitci gradjanima zele jos jedan rat), a kao etiketu "ekstremista" pokusavaju da prilepe onima koji su ekstremni u onome u cemu je svaki normalan covek ekstreman.

Tako smo imali prilike da cujemo razne argumente u korist toga da je normalno da se radikali u Srbiji tretiraju kao i svaka druga politicka stranka cije se misljenje uvazava.

Steamroller:
QUOTE
Ali Srbija nije civilizovana, tako da nekad moras zavuci ruke u govna ako hoces da odradis posao... zato je recimo Djindjic isao kod Karadzica na Pale i pregovarao sa Milosevicem.


Djindjic se sa Milosevicem video kao opozicionar, dok je bio na vlasti ovaj nije mogao da primirise zgradi Vlade Srbije, sto nije slucaj sa nekim drugim zgradama. U svakom slucaju tu se vidi odnos kakav demokaratski politicari treba da imaju prema onima koji su Srbijom sirili zlo, mrznju i tiraniju.

cipiripi:
QUOTE
U slucaju slicnog polozaja u kome se nalazi danasnja Srbija u mnogim zemljama bi doslo do zajednickog napora da se izade iz sranja. Sto brze i bezbolnije.


Po ovome ispada da Francuski politicari se bore protiv ekstremista u vreme stabilnosti, ali kada bi doslo do ekonomskog kraha onda bi uvideli da oni mogu pomoci u resavanju krize pa bi onda LePen postao potpredsednik koncentracione vlade Zaka Siraka. Jednostavno smesno, a bazirano na nekim nasim predstavama o sabornosti i nacionalnom jedinstvu kao vrhunskoj vrednostyi koja resava sve probleme, sto je opet u suprotnosti sa idejom razlicitosti misljenja kao osnovnim preduslovom za razvoj istog u sukobu vise alternativa.

Kao treci argument se javlja "velicina birackog tela".

Audril:
QUOTE
SRS je kod nas najveca partija, oni osvajaju do 47% glasova na predsednickim izborima, a Le Pen je osvojio u drugom krugu protiv Siraka svega 18%! Mislim da je poredjenje smesno. Kako ignorisati polovinu birackog tela?


Izgleda da bi kokain ipak bio lekovit da ga koristi Milion ljudi.

Ovaj argument je baziran na pretpostavci da se stanje da promeniti tako sto ce se ekstremistickla patrija, u nasem slucaju SRS promeniti metodom "sminkanja". Medjutim to jednostavno nije tako i u samom tekstu se kaze da je jedini metod za suzbijanje takvih pojava izolacija kombinaovana sa edukacijom gradjana. Kod nas imamo suprotnu stvar. Premijer pokusava da Radikale predstavi kao reformisane iako oni sami za sebe tvrde da to nisu (osim mozda retoricki), predsednik se sastaje sa njihovim liderom i tako narodu salje signal da on, a samim tim i njegovi politicki satavovi nisu nista neprihvatljivo i nedemokratsko.

QUOTE
verovatniji je hrvatski model sa HDZ-om, ionako se HDZ i ne moze bas porediti sa SRS.


Da sutra LePenovci njega skinu sa cela stranke i operu se od fasizma, Francuska ne bi imala nista protiv toga da oni postanu deo politickog sistema kao svi drugi. U istocnoevropskim zemljama su nakon pada komunizma mladi komunisti preuzeli stranke, promenili ih u Socijaldemokratske i uz izvinjenje svojim nacijama zapoceli novu politiku. Nesto slicno se dogodilo i u Hrvatskoj sa zaokretom HDZa koji eto postaje nosilac evropskih integracije i reformi. Kod nas se medjutim radi o nasilnom "sminkanju" ekstremista koji su nakon sto su Srbiji unazadili 50 godina, opljackali, proveli kroz mrznju i ratove od jednom postali prihvatljiv partner za one koji su izveli revoluciju pre nepunih 5 godina iako su na celu tih stranaka i dalje ISTI predsednici, iako se vrh tih stranaka nije ogradio od njihove politike u 90im...

QUOTE
Imate i primer Austrije sa njihovim populistom Hajderom. I njegova partija je cak bila u vladi, ali samo posto je osvojila 28% glasova.


U slucaju Austrije je cak reagovala EU preteci sankcijama. Evropa nije samo skup zakona koje treba usvojiti kako to mnogi pokusavaju da predstave i time opravdaju svoje odsustvo bilo kakve politicke filozofije ili nespremnosti za reformisanje drustva(pomirenja sa nasledjkem proslosti) ona predstavlja i odredjene vrednosti cije usvajanje je daleko tezi posao za nas nego samo usvajanje zakona i zahteva ekstremnu odgovornost demokaratskih politicara kao lidera drustva.

Na kraju kao krunu imamo argument ad se ne smeju "ignorisati gradjani".

zokiasov:

QUOTE
Predsednik treba da bude predsednik svih gradjana znaci i onih 15 % koji su svoj glas dali Lepenu.Ignorisanjem njega ignorisu se i ti gradjani.


Ovo je vrhunac relativizacije koja vlada u nasem drustvu i u kojoj su rat i mir dve strane medalje istog zla. naravno nije svako misljenje prihvatljivo bez obzira na broj ljudi koji ga deli. Kvantitet i kvalitet nisu povezane vrednosti. Sta cemo sa svima onima cija su prava ugrozena zbog stavova ovih ljudi? Da li se njihova prava suspenduju zbog nametnutih relativizuirajucih teza koje se kod nas kosrite radi dnevnopolitickog profita?

Veliki diktatori su imali a imaju i danas podrske mnogih naroda. Tako i u ovom slucaju mora da se podvuce crta izmedju prihvatljivog i neprihvatljivog i da se jasno odvoji ono sto je deo civilizacije od onoga sto nije. To, opet bas kao sto politicari isticu nije razvrstavanje gradjana vec politicara kao predstavnika odredjene ideje.

Odgovorni politicari ne trguju vrednostima i nisu spremni da drustvo dovedu u pitanje zbog svojih interesea u tome je izgleda razlika izmedju francuskih demokrata i nasih "demokrata".

#20 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,769 posts

Posted 23 January 2005 - 01:14

Francuska je davno uradila ono za šta Srbija nije imala snage da obavi 6. oktobra. Zbog toga se tzv. građani koji podržavaju Le Pena pitaju za državnu politiku isto koliko i drveće u obližnjoj šumi. U Francuskoj im se zna mesto: osnose smeće, skupljaju otpatke, puše "žitan", cevče najgore vino, spavaju pod mostovima i zaudaraju u svom brlogu, uzgred glasajući za le Pena.

#21 hadzija

hadzija
  • Sleepers
  • 55 posts

Posted 23 January 2005 - 01:16

I sad krenemo redom da zabranjujemo sve što je nedostojno petooktobarskih promena, ostavimo to par godina da krčka i dobijemo rezultate. Prvo, sve to iz DOS-a je nedostojno promena pa da zabranimo njih. Dalje, zabranimo rad neke stranke kao što je SRS. O.K. samo ko će da garantuje da nekom drugom prilikom neko neće doći na ideju da zabrani recimo DS, DSS, G17 nebitno koga tim istim mehanizmom? To je dvosekli mač. Zato se neke stvari jednostavno ne rade. Radikali su takvi kakvi jesu i to svi znamo a ako želimo da ih zaustavimo za početak treba gospoda iz demokratskog bloka da se malo opamete. Nisu gospodo radikali jaki, nego su ovi cigani koji ne mogu četiri godine da ukinu Miloševićev ustav pošto im je važnije da smeste jedni drugima slabi. I dok se to ne promeni procenat glasova SRS-a će rasti. To na kraju krajeva i radikali priznaju. Ali ne, bitne su sujete nabeđenih politikanata kojima je blaženopočivši DOS obilovao. Ili bi Eraserhead radije uveo komunistički princip podobnosti? Pa da neki novi CK određuje šta je to u redi a šta ne. A od glasanja da napravimo poludirigovani žreb kao za ligu šampiona, tipa mogu svi u skupštinu samo ti i ti ne u broju većem od pet. Pa šta ste mislili? Samo zabranite SRS i oni prestanu da postoje? Zabranio kralj 1922. komunistima rad pa šta bi? Nije to rešenje. Kada budemo imali i poziciju i opoziciju iz demokratskog bloka dovoljno pametnu da glasanje za njih ne bude uvreda za zdrav razum nestaće radikali. Sećaće ih se još samo demokratske babe koje će njima plašiti decu pred spavanje i to je to.

#22 hadzija

hadzija
  • Sleepers
  • 55 posts

Posted 23 January 2005 - 01:17

QUOTE(hansolo @ 22 Jan 2005, 23:54)
QUOTE

15% Lepenovih birača su gubavi, sa njim na čelu ali je 15% gay populacije manjina o kojoj treba voditi računa.


al' ga uporedi.... blink.gif mad.gif

[QUOTE]
Al' ga uporedi

Pa 15% je 15%, čiji god da su, to je poenta priče.

#23 harambasa

harambasa
  • Members
  • 4,057 posts

Posted 23 January 2005 - 01:28

QUOTE(Method Man @ 22 Jan 2005, 06:03)
Sreca, pa ovde nema potrebe da se primenjuje takav sistem. Ma koliko "kruzan" bio sistem u Srbiji, Jovanovic, CMP, LDF i slicni nece uci u parlament pa ne znam sta da se desi.

Никад не рећи никад. Бојим се да ће уђи у коалицији са Чанком, Касом и другим фашистима.

Мислим да није немогуће радикализација изневерених ДС бирача и улазак фашистичке Чедине коалиције у Скупштину.

#24 saurus

saurus
  • Members
  • 368 posts

Posted 23 January 2005 - 01:46

Ovaj post će malo odudarati od svih koje sam do sad napisao, ali tiče se slobodnog izbora. Neko je dobro primetio, ako je FN stranka koja toliko ugrožava stabilnost Francuske onda je treba zakonom zabraniti, ali ako imaju osvojene mandate i pravo da učestvuju na izborima moraju biti toliko ispoštovani da se razgovara sa njima na temu Evropskog ustava. Druga stvar bi bila kada bi Širak pravio koalicije sa njima ili ih koristio za ostvarenje nekih svojih političkih ciljeva. Ovako se Žak Širak svojim postupkom ne razlikuje od njih i to što radi je čist (toliko puta pomenuti) marketing. Francuska ima dugo izgradjivanu branu od fašizma u samom društvu. Što se tiče SRS-a mislim da su oni manji problem kao organizacija od svojih glasača koji su žedni krvi i novih ratnih poraza. Što zapravo znači da je srpsko društvo u gorem stanju nego sam asrpska država.

Da zaključim, pravo na jednake šanse se mora poštovati u svakom slučaju, a ne selektivno jer ne postoji dovoljno objektivan sud koji bi mogao ne pristrasno da odredi u kojim slučajevima demokratija i nije baš najbolja opcija.

Uvek ga vreme demantuje.

#25 iPhuck10

iPhuck10
  • Members
  • 18,742 posts

Posted 23 January 2005 - 02:01

QUOTE(harambasa @ 23 Jan 2005, 02:28)
Никад не рећи никад. Бојим се да ће уђи у коалицији са Чанком, Касом и другим фашистима.

Мислим да није немогуће радикализација изневерених ДС бирача и улазак фашистичке Чедине коалиције у Скупштину.

Vidi ko nam kaze da smo fasisti-ordinarni srBoidni fasista!A kada udjemo u parlament,vama vise nece biti spasa,jerbo ce svi do jednog clana SPS-a,SRS-a i JUL-a biti podvrgnuti takvoj lustraciji,da je glaukizacija mala beba za to!

#26 WVIZ

WVIZ
  • Members
  • 2,497 posts

Posted 23 January 2005 - 02:12

A da li je moguce biti i Srboidni demokrata, a ne samo Srboidni fasista?
Mislim da je tako svuda, sto ne bi bilo i kod nas?
Srboidni Demokrata.

#27 milovan

milovan
  • Members
  • 4,995 posts

Posted 23 January 2005 - 02:15

U Francuskoj je gradjanin (Drajfus) pobijedio drzavu i vojsku,
prije stotinu godina,
u Srbiji na takvu pobjedu gradjanina nad despotima drzave i vojske,
moramo prichekati bar josh sto godina.

Kad bi demokratija padala sa neba, mogla bi i Ruanda da se nada,
dok je svijest u dupetu, nema nade, birajte svog despota,
ili istjerajte despota iz sebe.

#28 gagast

gagast
  • Members
  • 3,503 posts

Posted 23 January 2005 - 02:41

Naša ekstremistička stranka zvana SRS se osim po broju glasova, razlikuje u još po nečemu od NF-a Le Pena. Naši ekstremisti osim što javno propagiraju fašizam (Šešelj, uoči napada na Zvornik:"Draga braćo četnici, naročito vi sa druge strane reke Drine, vi ste najveći junaci. Očistićemo Bosnu od pagana i pokazaćemo im put koji vodi na istok, gde im je i mesto") imaju iza sebe i brojna dela koja potvrđuju njihovo više puta javno iznošeno fašističko političko opredeljenje.
Ova i brojne druge Šešeljeve, javno iznete poruke (najvećim delom su to zapravo komande postrojenim jedinicama) ostale bi verbalni delikt, kako to vole da tvrde oni što su još uvek "na braniku otadžbine", da se iza tih poruka (zapravo komandi) nisu desila brojna krivična dela koja su zapravo sva proistekla na osnovu te komande.
Dakle Šešelj je u Vukovaru naredio svojim jedinicama da nijedan Hrvat ne sme živ da napusti Vukovar a 17 članova njegove stranke je izvršilo naređenje i ubilo preko 200 ljudi u Ovčari. Šešelj nije izdao komandu da se poštuje konvencija o ratnom pravu i da ni jedan zarobljenik ne sme biti ubijen, već upravo suprotno, da ni jedan ne sme da ostane živ.
Moje je mišljenje da se ta stranka, upravo zbog političke prakse i izvođenja fašističkih radova, morala zabraniti. Sa druge strane Le Pen se zadržao na verbalnom deliktu. Iza njegovih poziva na proterivanje nefrancuza se ništa nije dogodilo ali i samo pozivanje da se tako nešto uradi je dovoljno svim drugim političkim akterima da ga apsolutno izoluju iz političkog života. Međutim kod nas se legalisti i mnogi drugi javno zalažu da se radikali uvažavaju, neki čak i pre izbora najavljuju da će sa njima u koaliciju. E zbog toga Francuska gradi mostove u oblacima dok Srbija gradi buvljake.

Edited by gagast, 23 January 2005 - 02:49.


#29 saurus

saurus
  • Members
  • 368 posts

Posted 23 January 2005 - 03:19

QUOTE(gagast @ 23 Jan 2005, 02:41)
Naša ekstremistička stranka zvana SRS se osim po broju glasova, razlikuje u još po nečemu od NF-a Le Pena. Naši ekstremisti osim što javno propagiraju fašizam (Šešelj, uoči napada na Zvornik:"Draga braćo četnici, naročito vi sa druge strane reke Drine, vi ste najveći junaci. Očistićemo Bosnu od pagana i pokazaćemo im put koji vodi na istok, gde im je i mesto") imaju iza sebe i brojna dela koja potvrđuju njihovo više puta javno iznošeno fašističko političko opredeljenje.
Ova i brojne druge Šešeljeve, javno iznete poruke (najvećim delom su to zapravo komande postrojenim jedinicama) ostale bi verbalni delikt, kako to vole da tvrde oni što su još uvek "na braniku otadžbine", da se iza tih poruka (zapravo komandi) nisu desila brojna krivična dela koja su zapravo sva proistekla na osnovu te komande.
Dakle Šešelj je u Vukovaru naredio svojim jedinicama da nijedan Hrvat ne sme živ da napusti Vukovar a 17 članova njegove stranke je izvršilo naređenje i ubilo preko 200 ljudi u Ovčari. Šešelj nije izdao komandu da se poštuje konvencija o ratnom pravu i da ni jedan zarobljenik ne sme biti ubijen, već upravo suprotno, da ni jedan ne sme da ostane živ.
Moje je mišljenje da se ta stranka, upravo zbog političke prakse i izvođenja fašističkih radova, morala zabraniti. Sa druge strane Le Pen se zadržao na verbalnom deliktu. Iza njegovih poziva na proterivanje nefrancuza se ništa nije dogodilo ali i samo pozivanje da se tako nešto uradi je dovoljno svim drugim političkim akterima da ga apsolutno izoluju iz političkog života. Međutim kod nas se legalisti i mnogi drugi javno zalažu da se radikali uvažavaju, neki čak i pre izbora najavljuju da će sa njima u koaliciju. E zbog toga Francuska gradi mostove u oblacima dok Srbija gradi buvljake.



....E zbog toga Francuska gradi mostove u oblacima dok Srbija gradi buvljake.

Silno grešiš sinko, Srbija ništa ne gradi, buvljaci nastaju iz jake želje djubrišta da postane tržni centar.

Što se Vojvode od zardjale kašike tiče on je tamo gde mu je i mesto, a problem je u ovom omamljenom narodu koji mora da čeprka po onim djubrištima.

#30 Method Man

Method Man
  • Members
  • 890 posts

Posted 23 January 2005 - 03:25

QUOTE(harambasa @ 23 Jan 2005, 02:28)
Никад не рећи никад. Бојим се да ће уђи у коалицији са Чанком, Касом и другим фашистима.

Мислим да није немогуће радикализација изневерених ДС бирача и улазак фашистичке Чедине коалиције у Скупштину.

Sve je moguce. Medjutim, tesko je za poverovati da bi Kasa odlucio da udje u koaliciju sa srpskim fasistima. Ukinut je cenzus za stranke nacionalnih manjina, prema tome SVM je svakako u parlamentu, a za taj blok je cak i pozeljno da SVM ide samostalno da bi sto vise mandata zakinuli velikim strankama. Takav sistem su primenjivali i za pokrajinske izbore. Uostalom, Kasa nema nikakvog razloga da za sobom shlepuje Jovanovica, Popovica, Canka i ostale. Isto vazi i za stranke muslimana iz Sandzaka.

E sad, ukoliko uzmemo da ce se samo ove srpske stranke ujediniti, dakle CMP, SDU (mada se meni vise cini da je SDU u krevetu sa Tadicem), ovo sto je ostalo od GSS, Liga socijaldemokrada i ostali, opet je tesko za poverovati da bi uspeli da skupe 5%. Tako da za sada deluje kao da nema nikakve sanse da oni ucestvuju u vlasti i da pocnu da sprovode svoju fasisticku politiku koju ovdeprisutni Uros vec uveliko najavljuje u postu dva-tri posta iznad ovog. Uzgred budi receno, da bi sprovodili takav fasisticki teror trebalo bi im mnogo vise od 5%. Prema tome, nama nije potreban onakav izborni sistem kakav je francuski da bi zaustavili ekstremiste, mada opasnost uvek preti. ph34r.gif