Jump to content


Photo

Gde igrate bilijar u Beogradu?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
32 replies to this topic

#31 Marvin (Paranoid Android)

Marvin (Paranoid Android)
  • Banned
  • 5,617 posts

Posted 27 January 2005 - 10:22

"Devetka" se igra na standardnom stolu za američki bilijar, veličina 9, ali može i veličina 8.

Poređaju se samo 9 kugli, i to sve pune (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8) i prva šarena, to jest kugla broj 9. Poređaju se ne u trougao nego u oblik romba, sa tim da je važno samo da kec bude prva kugla na čelu, a devetka u sredini.

Pobednik razbija, ako bilo šta uđe, taj nastavlja igru, ako ne, preuzima drugi*. U svakom trenutku prva kugla koju udariš belom mora biti kugla sa najnižim brojem, to jest moraš da ciljaš prvo na 1, pa kad 1 uđe, onda na 2, pa 3, itd. Pobednik je onaj koji ubaci devetku u bilo koju rupu.

Moguće je praviti voziće tako da, iako moraš da udariš, recimo trojku, da trojka udari u sedmicu, sedmica uđe, a trojka ne uđe - sasvim pravilan udarac, i ti nastavljaš sa igrom. Ako se pravi vozić i devetka uđe, opet, pravilan udarac i ti si pobednik. Devetka se može ubaciti u bilo koje doba u partiji, čak i na početku, bitno je samo da udarac koji to prouzrokuje bude pravilan, tj. da je prvo udarena najniža kugla na stolu, a šta posle biva - šta god. Ako devetka uđe uz faul**, tj. ako i bela uđe ili ako je bela prvo udarila kuglu koja nije smela, devetka se vadi i postavlja na crnu tačku, a drugi igrač nastavlja igru sa "ball in hand", tj. može da postavi belu gde god hoće na stolu, kao i kod svakog drugog faula.

*Ako pobednik razbije pravilno (udari belom prvo keca), i devetka uđe - automatska pobeda.
** Ako igrač zaređa tri faula jedan za drugim, gubi partiju

I još par suptilnijih pravila, ali ovo su osnove.

#32 Gospodneti

Gospodneti
  • Members
  • 686 posts

Posted 27 January 2005 - 11:38

Najkraće moguće:

Igra se sa devet kugli, počinje se tako da se one slože u romb, jedinica naprijed a devetka u sredinu i ako iz razbijanja uđe bilo koja kugla onaj koji je razbijao nastavlja igru.
Kugle se spremaju po redu i po brojevima od najmanje do devetke, onaj ko pospremi devetku je pobijedio. Ima i vezanja, ali bilo da bijela ili neka od kugli pospreme neku drugu kuglu, bijelom prvo mora ubijek biti pogođena kugla najmanjeg broja na stolu. Ako je taj uvjet zadovoljen, sve kombinacije vrijede.

Vrlo bitni su faulovi koji se uvijek kažnjavaju tako da protivnik uzme bijelu u ruku, stavi ju gdje želi i nastavi igru. Faul je:
- ako bijela udje u rupu
- ako bijela nije pogodila prvo kuglu najmanjeg broja
- ako nakon pogotka kugle najmanjeg broja ili bijela ili ta kugla ili neka druga kugla ne dotaknu mantu( to je zato da se ne može bijela samo lagano naslanjati kao u snookeru, bijela ili neka druga kugla moraju dotaknuti mantu)

Ako uz faul uđe i devetka, vraća se na ono mjesto gdje je u rombu stajala prilikom razbijanja.
Ukoliko iz razbijanja uđe devetka, to je dobijena partija za onog koji razbija.
Ukoliko devetka uđe prije kraja igre, i to je dobivena partja ako je u toj kombinaciji bijelom pogođena prvo kugla najmanjeg broja na stolu.

I tak...ima još nekih sitnica al ne da mi se više...
Zapravo..postoji pravilo push out, ali samo u prvom udarcu nakon razbijanja.
Ako nakon razbijanja kugla najmanjeg broja ostane sakrivena, ibrač koji je na udarcu može najaviti push out, što znaći da može odigrati bijelu bilo gdje na stol a da ne vrijedi pravilo faula. TO je i logično, jer kad se bijela sakrije na taj način to je zbog sreće a ne zbog vještine protivnika.

#33 masikslimasasiks

masikslimasasiks
  • Members
  • 426 posts

Posted 03 February 2005 - 00:05

Za sve prave ljubitelje snukera, Rocket, sutra 3.2.05, 20 h, Eurosport!
Don't miss!