Jump to content


Photo

IMAMO SITUACIJU


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
139 replies to this topic

#136 Artur Dent

Artur Dent
  • Members
  • 8,603 posts

Posted 19 January 2005 - 12:21

QUOTE(bob rock @ 16 Jan 2005, 02:09)
2 Artur
Pravo da ti kazem ne znam ko su ta izbegla lica. Mnogo je zanimljivije da li se ti jednako zalazes za povratak nekoliko hiljada srpskih stanova u Zagrebu, Sisku, Zadru i drugim gradovima u Hrvatskoj i Krajini.

Tu nema nista sporno, ukoliko Hrvati nece da vrate te stanove, nije trebalo vratiti ni taj, i vise od toga trebalo, je oduzeti i mnogim drugim Hrvatima  u znak odmazde.
Sta je laz u ovome sto sam rekao? Reci? Jel to tvoj stav, kad se stanovi oduzimaju krajiskim Srbima onda nema veze? Pravila ista za sve.

Idi begaj, slabo ti ide ta zamena teza, ostani kod humoristickih priloga, tu si uspesniji. Recimo, ona humoreska o solidarnosti kao principu koje biracko telo prepoznaje kod Kradikala, kako se u to uklapaju tri plate Igora Mirovica i povecanje plate koje je VasaMaja sama sebi odobrila? rolleyes.gif

Ali ajde, kad si vec mazohista, da ti udovoljim. Naravno da Hrvatska treba da vrati stanove, cim (u nekom drugom zivotu) budem stekao njihovo drzavljanstvo glasacu za one partije koje se za to zalazu, a tvoje CRO pandane cu zajebavati kao sto ovde tebe zajebavam. cool.gif

I zajebani su ti taj vecipvocitet i vetovzija kako ih ti vidis, recimo mene iznervira sto komsija smradikal baca djubre kroz prozor, pa uhvatim tebe i nabijem te u kontejner? Ne bi bilo pravedno, zar ne? Taman si se okupao za praznike, pa da moras ponovo. dry.gif

So, da ne ispadne da ti je upalilo to sto si se pravio lud, nisi odgovorio na pitanje iz prethodnog posta, da li ono dvoje dobise stanove zato sto su izbeglice ili zato sto su dupelisci Hermafrodita Hercegovackog?

#137 saurus

saurus
  • Members
  • 368 posts

Posted 22 January 2005 - 03:48

E čudo smo mi Srbi sto strana na teme iz prošlosti ili pljuvačke sadašnjosti, a zdrave ideje na kraju druge strane posle par dana.

Da ne bude da samo kritikujem postaviću jedno pitanje.

Da li ste primetili da naši političari čak i oni najdalekovidiji ne vide dalje od 2010? Još uvek se mlatimo sa ulaskom u kapitalizam. I dok tako mudrujemo da li treba napuštati društveno samoupravljanje i ići u taj ozloglašeni kapitalizam, Evropa i Svet se bave potpuno desetim stvarima. Na primer Globalnim zagrevanjem, alternativnim izvorima energije, potencijalnim problemom oko nestanka slatke vode i slično. I kad konačno uvedemo nekog samo nama svojstvenog Frankenštajna od kapitalizma negde u 2015. barem petneset godina ćemo kasniti za rešavanjem ovih problema koje sam naveo. I onda će opet biti sukob "modernista" i "pariota", prvo da li je globalno zagrevanje uopšte naš problem....

Danas gledam slike sa Titana i milijarditi put raspravljam o ratu koji se završio pre deset godina i svim njegovim junacima.... ALO, BRE

#138 swordfish

swordfish
  • Members
  • 1,649 posts

Posted 22 January 2005 - 13:35

subota-nedelja, 22-23. januar 2005

Kako CIA zamišlja svet 2020. godine


Vilijem Montgomeri

Teško je svakom od nas - iz bilo koje zemlje - da posveti vreme razmišljanju o budućnosti i njenim implikacijama na sadašnjost. To je naročito tačno u ovom regionu zbog traume i nasilja povezanih sa raspadom bivše Jugoslavije i iz toga proistekle borbe svake zemlje da pronađe svoje mesto i definiše samu sebe. Ali to je, ipak, vredno truda, jer razmišljanje o verovatnoj budućnost može veoma mnogo da utiče na odluke koje donosimo, ili naglaske koje stavljamo na različite prioritete.
Nacionalni obaveštajni savet CIA upravo je objavio izveštaj pod nazivom "Planiranje globalne budućnosti", koji pukušava da predvidi kako će izgledati svet u 2020. godini. Valjalo bi insistirati da se to razmatra na univerzitetima, u medijima ili među svim političarima. Neki od zaključaka su sledeći: l Nikada od formiranja sistema zapadnog savezništva 1949, oblik i priroda međunarodnog svrstavanja nisu bili u takvom stanju promena.
- Kina i Indija, posebno, pojaviće se kao glavni globalni igrači, iako nije izvesno kako će koristiti svoju novootkrivenu moć i kakva će biti njihova interakcija sa svetskom zajednicom. Uspon Kine, naročito, zavisiće od toga koliko uspešno rukuje širokim spektrom izazova koji proističu iz trasformacije kineske autoritarne vlade do postupaka prema svojoj sve starijoj populaciji.
- Biće uspostavljen azijski usredsređen kulturni identitet koji će dovesti u pitanje zapadni model. Kako Azija bude sticala svoju ekonomsku snagu ona će početi da dovodi u pitanje postojeći model svetskih industrijskih standarda, ili skup novih.
- Radikalno će se promeniti način na koji mentalno planiramo svet i stare kategorije, Istok i Zapad, Sever i Jug, svrstanost ili nesvrstanost postaće zastarele. Tradicionalna regionalna grupisanja biće sve manje relevantna.
- Nacionalna država će nastaviti da bude dominantna jedinica, ali ekonomska globalizacija i širenje tehnologije staviće enorman pritisak na vlade. Isti uticaj imaće i sve izraženiji identitet baziran na religiji i etnicitetu pre nego na lojalnosti državi.
- Globalizacija će biti sve uticajni mega trend koji će uobličiti sve ostale faktore. Globalne korporacije biće glavni činioci promena i sve više van kontrole bilo koje države.
- Uspeh ili neuspeh nacija zavisiće od toga koliko brzo, efikasno i uspešno održavaju korak, ili predvode tehološku promenu. Nacije koje zaostaju u primeni tehnologija biće verovatno one koje su propustile da sprovedu politiku što podržava primenu novih tehnologija - kao što su dobro upravljanje, univerzalno obrazovanje i tržišne reforme. Proširivaće se jaz između onih koji imaju koristi i onih koji zaostaju.
- U 2020, na svakih 100 stanovnika planete četiri će biti iz SAD, pet iz Zapadne Evrope, a 56 iz Azije.
- Ujedinjene nacije i međunarodne finansijske institucije rizikuju da postanu zastarele, ukoliko se ne prilagode promenama u svetskom sistemu, uključujući i novonastale sile. I pristalice i protivnici multilaterazlizma slažu se da su Ruanda, Bosna i Somalija demonstrirale neefikasnost, nedostatak pripremljenosti i slabosti globalnih i regionalnih institucija da se pozabave onim što će verovatno postati uobičajeni tip sukoba u budućnosti.
- Kako većina oružanih sukoba bude dobijala nekonvencionalne i neregularne oblike, principi pribegavanja vojnim snagama i njihovog korišćenja sve će više biti dovedeni u pitanje. Tako nešto već smo videli u odgovoru Amerike na 11. septembar.
- Radikalni islam imaće značajan globalni uticaj... oslanjajući se na različite etničke i nacionalne grupe, a možda čak i kreira vlast koja će prevazilaziti nacionalne granice. Postoji i realan potencijal za širenje džihad ideologije.
- Svet će (sa izuzetkom Evrope) postati religiozniji i brojni sledbenici - hindu nacionalisti, hrišćanski evangelisti, jevrejski fundamentalisti ili muslimanski radikali postaju aktivisti s pogledom na svet koji podržava socijalnu promenu i veze između lokalnih sukoba i šire religiozne borbe.
- Slabe vlade, privrede koje zaostaju, religiozni ekstremizam i naraslo mlado stanovništvo stvaraju potencijal za unutrašnje sukobe. Najvećim delom, zemlje koje su najprijemčivije za nasilje leže u luku nestabilnosti koji se proteže od podsaharske Afrike, preko severne Afrike, Bliskog istoka, Balkana, do Kavkaza, južne i centralne Azije i širom jugositočne Azije. Zemlje u ovim regionima zaostaju na skali ocenjivanja globalizacije.
- Terorizam neće ni u kom slučaju biti smanjen, već će evoluirati sa novostvorenim grupama (najčešće povezanim na određen način s radikalnim islamom). Najveća zabrinutost potiče od toga da bi jedna ili više tih grupa mogle da dođe u posed bioloških agensa ili nuklearnih uređaja što bi izazvalo masovne gubitke.
- Autori predviđaju prožimajuće osećanje nesigurnosti zbog pretnje terorizma, ali i zbog uticaja globalizacije. Ona će iz osnove potresti status kvo i generisati ogromne ekonomske, kulturne i posledične političke konvulzije.
- Iako ni jedna jedina zemlja neće biti rival Sjedinjenim Državama u vojnoj moći, sve više država biće sposobno da natera SAD da plati visoku cenu za svoje vojne akcije. To se odnosi na Iran i Severnu Koreju koje će posedovati nuklearno oružje i sisteme za njihovu upotrebu.
Praktično svi pomenuti zaključci su vredni opširnog razmatranja. Ali, po meni je glavna stvar potreba da se pažljivo razmotri projektovani uticaj globalizacije. Ne bi trebalo da bude važnijeg prioriteta bilo gde nego da se razvije, jaka i energična privreda koja je u potpunosti sposobna za konkurenciju na svetskoj pozornici. To nije slučaj nigde u ovom regionu.
Postoje brojni primeri zemalja koje su učinile upravo to - naročito u Aziji. Tako nešto zahteva spremnost da se iz temelja promene sudski sistem, zakonodavni sistem i sveukupni mentalitet, koji su ostavljeni kao nasleđe Titovih godina i pre toga. Neuspeh da se to uradi predstavlja u stvari značajnu pretnju bezbednosti i opstanka bilo koje nacionalne države.
Nažalost, međunarodna donatorska zajednica nikad zaista nije razvila ili se zalagala za obuhvatan model odakle bi rad bio započet. Sjedinjene Države, na primer, u svojim programima pomoći zemljama u regionu uvek su imale jako izraženu ekonomsku komponentu. Mi obezbeđujemo savetnike za poreski sistem, finansije, budžet, poljoprivredu i tako redom. Sva ova pitanja imaju pozitivan uticaj na privredni rast. Ali, ni u jednoj zemlji u regionu nismo uspeli da povežemo ove pojedinačne probleme u obuhvatan paket i da na taj paket usredsredimo glavnu pažnju naših saveta i naglasaka. Ako već treba da uslovljavamo našu pomoć, onda bi to trebalo da bude spremnost vlade da u potpunosti primeni taj paket ekonomskih reformi.
Da mi to prostor dozvoljava, mogao bih da nabrojim verovatno bar 200 različitih načina, velikih i malih, na koje je privatni biznis u Sjedinjenim Državama podržan i podstaknut. Oni se protežu od juniorskih programa postignuća u privim godinama školovanja preko jednostavnih propisa za osnivanje i vođenje poslova do sudske procedure za bankrotstvo i otplatu dugova. Podjednako sam uveren da je svuda u ovom regionu preduzeto manje od jedne trećine ovih koraka. Činjenica je da većina ljudi i dalje verovatno gleda sumnjičavo na privatni biznis, a ta sumnjičavost utiče na to kako različite agencije vlade tretiraju biznis. Štaviše, koristi koje pojedinci u vladi imaju od očuvanja državnog vlasništva ili kontrole stanova, vila, preduzeća, medija i zemlje - takve su da nijedna vlada tokom perioda tranzicije u bilo kojoj zemlji nije napravila značajan prodor u promeni takve prakse.
Ne kažem da je američki model idealan, ali smatram da je privredni rast od presudne važnosti i njegova veza sa nacionalnim opstankom nikad nije bila u potpunosti shvaćena i cenjena. On je uvek po važnosti iza različitih političkih pitanja ili ličnih koristi onih koji su na vlasti. Vreme je da se promeni kurs i koncentriše na privredni rast uspostavljanjem snažne tržišno-orijentisane privrede. Ako već postoji takozvani luk nestabilnosti, pokušajmo da zaobiđe ovaj region.

#139 saurus

saurus
  • Members
  • 368 posts

Posted 23 January 2005 - 02:27

Odličan post ali,

Gde su ostali "zdravoidejaši"?

QUOTE
- Biće uspostavljen azijski usredsređen kulturni identitet koji će dovesti u pitanje zapadni model. Kako Azija bude sticala svoju ekonomsku snagu ona će početi da dovodi u pitanje postojeći model svetskih industrijskih standarda, ili skup novih.

- Radikalno će se promeniti način na koji mentalno planiramo svet i stare kategorije, Istok i Zapad, Sever i Jug, svrstanost ili nesvrstanost postaće zastarele. Tradicionalna regionalna grupisanja biće sve manje relevantna.

- Nacionalna država će nastaviti da bude dominantna jedinica, ali ekonomska globalizacija i širenje tehnologije staviće enorman pritisak na vlade. Isti uticaj imaće i sve izraženiji identitet baziran na religiji i etnicitetu pre nego na lojalnosti državi.

- Globalizacija će biti sve uticajni mega trend koji će uobličiti sve ostale faktore. Globalne korporacije biće glavni činioci promena i sve više van kontrole bilo koje države.CIA snajka, CIA.

Šalu na stranu, ove stvake su već sad vidljive a naši reformisti su i dalje u 20. veku u borbi sa onima koji su u 19. Mislim da će 21. biti izuzetno surov za evropske narode i ko ne bude spreman biće .... Ciao amore...

#140 swordfish

swordfish
  • Members
  • 1,649 posts

Posted 23 January 2005 - 15:32

ma kakva sala...ovo je za plakanje.
tri godine, neke bebece korake smo napravili i onda lepo rekli puj pike ne vazi.
Ne mogu da razumem nas svet, kao da je lud, pijan, ne zeli da normalno zivi, umesto te budale da skine sa grbace i prihvati ruku koja mu se pruza on jos tresne vrata i zgnjeci joj prste.
I onda krene u kuknjavu kako ga niko ne voli i svi ga mrze i eto to je nebeska nepravda. sad.gif
Lepo su ljudi dali pravce razvoja, poruka je "uklopite se u te pravce, stavite tacku i probajte da nadjete neko novo mesto u tim novim paralelama, potpuno je nebitno da li cete se zvati Srbi ili amebe" .

Ko se ne bude uklopio bice jednostavno zbrisan.