Jump to content


Photo

Intervju-Nenad Canak


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
74 replies to this topic

#1 iPhuck10

iPhuck10
  • Members
  • 18,742 posts

Posted 06 January 2005 - 14:39

INTERVJU
Nenad Canak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine

Ovaj Voja to radi sa prigusivacem

"Ukoliko se izbori za parlament drzavne zajednice ne budu shvatili dovoljno ozbiljno i ako se prepusti Vojislavu Kostunici da kroji kapu, onako kako je to nekad cinio Vojislav Seselj, ali sa prigusivacem, doci cemo u poziciju da jedan martovski dan osvane sa Tomislavom Nikolicem kao predsednikom drzavne zajednice SCG, ili bar ministrom vojske. I s te pozicije, rat na Kosovu ce sluziti kao zauzimanje pregovaracke pozicije, s jedne strane, za pregovore o podeli Kosova po cosicevskom modelu, a, s druge strane, posluzice i tome da se ratom prikrije nemoc aktuelne Vlade u Beogradu da resi bilo koji problem u drustvu. Takav vec vidjeni koncept proizvodnje konflikata da bi se resilo odsustvo odgovora na socijalna i razvojna pitanja je stara prevara koju ce i Vojislav Kostunica sa svojom kamarilom ponovo pokusati da izvede. A sve najave tog rata zapravo su psiholoska priprema za ono sto se jednostavno moze izbeci ukoliko se aktuelno rukovodstvo Srbije prizove pameti. Nazalost, izgleda da je to najmanje moguce i najmanje verovatno resenje", ocenio je u razgovoru za "Dnevnik" lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Canak, komentarisuci sve ucestalije najave o mogucem novom talasu sukoba na Kosovu narednog proleca.

Canak, koji je u oktobru napustio fotelju prvog coveka vojvodjanske Skupstine, ali je zadrzao pozicije svoje stranke u Banovini i u novom mandatu, tvrdi da mu je oporo saznanje kako je "jedini medju liderima DOS-a koji je ostao u politickom zivotu", navodeci da za to odgovornost snosi aktuelna vlast u Beogradu koja je "u Srbiju vratila milosevicevski sistem vrednosti".

"Tragicno je sto se aktuelna elita u Srbiji jako potrudila da u roku od godinu dana pocisti apsolutno sve tragove pokusaja da se Srbija promeni. Bez obzira kakav je DOS bio, danas gledano, ta koalicija je bila jedina svetla tacka u visedecenijskom mraku u Srbiji", kazao je Canak. On je izrazio nadu da 2005. godina oznaciti pocetak otvaranja vojvodjanskog pitanja, koje smatra sustinskim pitanjem odnosa Srbije prema sebi samoj. Ipak ne veruje da ce novim ustavom, ukoliko bude usvajan naredne godine Srbija u tom kontekstu smoci snage "da se pogleda u ogledalo" i sama sebi odgovori "da li su cetnici i partizani bili jedno te isto i da li Radovan Karadzic i Nikola Pasic treba da stoje rame uz rame jedan uz drugog". "Uveren sam da ustav, koji bi donela aktuelna politicka elita u Srbiji nece dugo trajati, jer bi se njegov legitimitet gradio na sticaju nesrecenih istorijskih okonosti u kojima se donosi, a ne na strateskoj viziji o tome kako jedna drzava treba da izgleda, posto ne bi mogao da utvrdi cak ni koje su granice Srbije, ni kakav je status njenih regija", smatra Canak.

Ako se koncept podele primeni u otvaranju pitanja statusa Kosova, kako bi se to moglo odraziti na Vojvodinu?

- To bi, najpre na Kosovu znacilo etnicko ciscenje, jer Srba vise ne bilo ispod Ibra, a iznad Ibra bi se desio ozbiljan teror. U Vojvodini bismo opet imali divljanje takozvanih kvazipatriotskih snaga koje bi razbijale vojvodjanske gradove, u mrznji prema svemu sto nije pod direktnom cizmom centralistickog rezima u Beogradu. U martu prosle godine smo bili svedoci da se razbija Novi Sad i pali zastava Vojvodine zato sto Srbe proganjaju na Kosovu, kao da su te dve stvari vezane. A ta zamena teza koju je primenio Milosevic kad je 1988. godine dolazio na vlast, s porukama da situacija na Kosovu ne moze da se resi zato sto Vojvodina ima autonomiju je po slamanju vojvodjanske autonomije omogucila njegovom rezimu da sa vojvodjanskim resursima nesmetano krene u rat protiv Slovenije, pa Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a potom protiv celog sveta.

Ako je gradjanska opcija u Srbiji trenutno na marginama politickog zivota, zasto je tako apaticna?

- Ne treba zaboraviti da je gradjanska opcija devedesetih godina imala daleko jednostavniji polozaj nego danas, zato sto u zlocinastvo Slobodana Milosevica niko nije sumnjao. Medjutim, sustinski gradjanska opcija nikad nije imala neku ozbiljnu podrsku u Srbiji ni u tom periodu, pa tako GSS ili SDU nikad nisu bile vodece opozicione stranke, vec su to uvek bili ili SPO ili neka druga partija sa jakim nacionalnim predznakom. Danas, kad su na vlasti manje vise razlicite frakcije Demokratske stranke - koja se u odredjenim periodima zaklinjala u gradjansku opciju, ali je imala i ozbiljne izlete s one strane Drine - pokazuje se da je neophodna ozbiljna redefinicija odnosa gradjanske opcije u Srbiji, najpre prema samoj sebi, pa onda i prema drustvu u celini. To jos nije uradjeno, ali ne treba zaboraviti da politicka teorija tvrdi kako jedan politicki ciklus traje 16 godina. Dakle, 2004. godine zavrsen je jedan ciklus zapocet 1988. godine.

Da li je izvesno skorije okupljanje stranaka gradjanske opcije, koje ste i vi najavljivali tokom prethodne godine?

- Morace biti nekakvog grupisanja. Problem je, medjutim, u tome sto je objedinjavanje desnice mnogo lakse od objedinjavanja nadnacionalnih stranaka. Nacionalne stranke nemaju program, vec im je dovoljno da uz zvuke "Boze pravde" podizu tri prsta i uzvikuju kako je najvaznije da se Srbi sloze, umnoze i oboze. O cemu se tu radi, to niko ne mora da objasnjava. Gradjanska opcija, ipak mora da uverava ljude i da se vise bavi ljudima, a uz sve to, mora da postoji i adekvatan vrednosni sitem na koji sve to treba da primi. A u Srbiji je, nazalost, trenutno situacija takva da ako neko ne mrzi Albance, ili muslimane, ili vec nekog, ili ako nema u sebi mrznju prema susedu, kao da nema nacionalni identitet. I u tome je najveci zlocin rezima Slobodana Milosevica. Dok se taj problem ne resi, dotle se u ovoj zemlji sa dna tesko moze pomaci.

Da li ce novi ambijent uticati i na promenu vaseg daljeg politickog angazmana i ima li istine u spekulacijama da se povlacite iz politickog zivota?

- Za mene, koji sam dugi niz godina bio opozicionar, i to ulicni, politika je svaki oblik iskazivanja odnosa prema drustvenim tokovima. I zato nemam nikavu nameru da se povucem iz politike i, ko god se ponadao necem drugom, grdno se prevario! Nemam nikavu nameru da onima koje nije videla nijedna aktivnost koja je nosila nekakav nivo rizika, prepustim da sad budu mudri jer nema svedoka njihovog kukavicluka i pokvarenjastva. Nacin politickog delovanja diktira vreme u kojem zivimo. Niti sam umoran, niti rezigniran, niti je moja vera u ispravnost ciljeva za kojima smo posli manja nego pre petnaest godina.

Upozoravali ste da iza prica o medjunacionalnim incidentima u Pokrajini stoje pokusaji da se resavanje statusa Vojvodine svede na manjinsko pitanje. Zbog cega i kakve bi to posledice moglo imati?

- Podizanje medjunacionalnih tenzija u Vojvodini tokom protekle godine instruisali su oni kojima je odgovarala sto jaca polarizacija po nacionalnom osnovu, a da bi nadnacionalne i autonomisticke stranke izgubile podrsku gradjana. Slicna stvar se dogadjala u Bosni i Hercegovini pre rata, gde su na prvim visestranackim izborima nacionalne stranke SDA, SDS i HDZ nastupale zajedno pod zajednickim sloganom "da Drinom nikad vise ne potece krv". Mi smo sad u vrlo slicnoj situaciji, jer su nacionalisti svih nacija saveznici protiv nadnacionalnih i gradjanski orijentisanih grupacija. Tako se pre nekoliko nedelja, odlukom Skupstine Srbije o poistovecivanju partizana i cetnika, prakticno anulirala antifasisticka tradicija u Srbiji i relativizirala uloga bilo kakve politicke opcije. Po tom konceptu, pokusaj svodjenja Vojvodine na manjinsko pitanje zavrsilo bi stvaranjem oblasti sedam opstina na severu Backe gde gradjani Vojvodine madjarske nacionalnosti predstavljaju statisticku vecinu, i dve opstine u kojima gradjani Slovacke nacionalnosti cine vecinu. Podseticu i da je u prostornom planu Srbije, sacinjenom za vreme Milosevica, vec planirano i da se Pancevo pripoji Beogradu. Zasto? Pripajanjem juznih delova Vojvodine, odnosno Banata i Srema, Beogradu, te konstituisanjem nekakve varljive autonomije na severu Backe zasnovane na programima nacionalnih stranaka - Vojvodina bi sustinski prestala da postoji, a Srbija bi izgubila sansu da postane moderna decentralizovana drzava. To bi znacilo i gusenje ne samo autohtonog vojvodjanskog autonomisticki pokreta, nego i svih ostalih koji misle drugacije od SANU, SPC i jos nekoliko centara moci u Beogradu

#2 zagor

zagor
  • Members
  • 6,113 posts

Posted 06 January 2005 - 14:55

Hail.gif Hail.gif Hail.gif thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif

#3 Atreid

Atreid
  • Banned
  • 8,210 posts

Posted 06 January 2005 - 15:04

Licki dodjos biggrin.gif

#4 Radovan

Radovan
  • Banned
  • 679 posts

Posted 06 January 2005 - 15:10

Fasista...onaj klasicni.

#5 Atreid

Atreid
  • Banned
  • 8,210 posts

Posted 06 January 2005 - 15:13

QUOTE(Atreid @ 6 Jan 2005, 14:04)
Licki dodjos biggrin.gif

samo, da me ne bi shvatili pogresno, meni je drago sto je covjek Licanin... i slazem se sa njim 100% ... bravo Canak! thumbsup.gif

#6 swordfish

swordfish
  • Members
  • 1,649 posts

Posted 06 January 2005 - 15:32

sve je lepo rekao.

#7 Jerry

Jerry
  • Banned
  • 627 posts

Posted 06 January 2005 - 15:42

Kao i uvek Neša je u pravu , a ljudi uvek glasaju za onog ko će ih prevariti i slagati ! Pa Koštunica je i bio poznat po nadimku Šešelj u rukavicama ili salonski fašista ! cool.gif

#8 CTPAX

CTPAX
  • Members
  • 10,503 posts

Posted 06 January 2005 - 15:44

QUOTE(Radovan @ 6 Jan 2005, 15:10)
Fasista...onaj klasicni.

nije fasista, nego radikalni antifasista. to jedino pali.
protiv fasista se tesko boriti "demokratski" metodama. to ne razumeju.

#9 Jerry

Jerry
  • Banned
  • 627 posts

Posted 06 January 2005 - 15:47

Nažalost Vojvodina sve više liči na Bosnu , em su došli dođoši iz Bosne , okolina NS je prepuna i sve su redom vadikali , em ti isti mrze Vojvodinu , em su tamo mrzeli komšije u Bosni !

#10 Henry Chinaski

Henry Chinaski
  • Members
  • 19,241 posts

Posted 06 January 2005 - 16:00

A patriote, ne svidj vam se kako Canak guzi, a? Ako, ako, to je dobro. Sve ono sto se vama ne svidja je dobro. Dorijani Grejevi.

#11 iPhuck10

iPhuck10
  • Members
  • 18,742 posts

Posted 06 January 2005 - 16:09

QUOTE(Henry Chinaski @ 6 Jan 2005, 17:00)
A patriote, ne svidj vam se kako Canak guzi, a? Ako, ako, to je dobro. Sve ono sto se vama ne svidja je dobro. Dorijani Grejevi.

thumbsup.gif thumbup.gif

#12 1939

1939
  • Banned
  • 1,201 posts

Posted 06 January 2005 - 16:11

Nisam siguran kako da ozbiljno shvatim coveka koji u svojoj kancelariji drzi ovakvo umetnicko delo blink.gif

Attached Files


Edited by 1939, 06 January 2005 - 16:12.


#13 Henry Chinaski

Henry Chinaski
  • Members
  • 19,241 posts

Posted 06 January 2005 - 16:15

Otprilike isto kao coveka koji kao svoj avatar drzi ovakvo umetnicko delo

Attached Files



#14 1939

1939
  • Banned
  • 1,201 posts

Posted 06 January 2005 - 16:17

QUOTE(Henry Chinaski @ 6 Jan 2005, 16:15)
Otprilike isto kao coveka koji kao svoj avatar drzi ovakvo umetnicko delo

Pa kako kome...
Znas, ima i normalnih ljudi na ovom forumu.

#15 makaronee

makaronee
  • Members
  • 1,164 posts

Posted 06 January 2005 - 16:18

edit: pojavila se slika (ali ne i ton)

Edited by makaronee, 06 January 2005 - 16:19.