Jump to content


Photo

Princip je isti...


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 Edin

Edin
  • Members
  • 422 posts

Posted 01 September 2004 - 11:06

GORAN MARKOVIĆ:

...analogija je, na primer, to da je posle pokolja 29. maja 1903. godine Srbija bila izolovana i označena kao varvarska zemlja i da su praktično bili skoro prekinuti diplomatski odnosi sa njom. Prelistavao sam raznorazna dokumenta, engleska i francuska štampa su pisale da su to uradili divljaci koji se ne razlikuju od Turaka i Arnauta. To je bila dijagnoza Srba... koje treba izolovati. To je, takođe, analogija. Mi smo sad, takođe, bili izolovani. I još uvek smo izolovani. Prema tome, na tom prelomu vekova se nama, izgleda, dešavaju ključne stvari. To su analogije koje funkcionišu.

Percipirao sam još jednu analogiju, ona se nametala - sa prošlim martom i ubistvom Đinđića, te Apis kao srpski patriota...

- Naravno. Svako ko gleda komad prepoznaće mnogo Apisovih osobina u, recimo, Legiji ili sličnom "junaku" ovog doba. Mislim da je i organizacija Crna ruka u neku ruku ličila na organizaciju koja je morala stajati iza ubistva Zorana Đinđića. Prema tome, ta fašisoidna tajno organizovana i krvoločna Srbija je postojala onda i postoji sad. Mislim da je to vrlo jasna analogija i da se u komadu to vidi. Kvazi mačoistički pristup rešavanju problema je kod nas veoma prisutan. Kao, grupa snagatora će da reši jednostavnim ubodom noža sve. Ta pogrešna, ili, ta idiotska filozofija je postojala onda, postoji i sad.

Posted Image

http://www.danas.co..../vikend4.html#0