Jump to content


Photo

NI PO BABU


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 sundjer

sundjer
  • Members
  • 653 posts

Posted 12 August 2004 - 23:37

Ekonomist o Kosovu i Makedoniji

U najnovijem broju nedeljnika Ekonomist objavljen je članak u kojem se se tvrdi da su političke težnje albanske populacije na Kosovu i u Makedoniji dijametralno suprotne, ali da obe na kraju krajeva mogu voditi do novih oružanih sukoba.

Albanski nacionalisti na Kosovu se oštro protive predlozima Ujedinjenih Nacija o prenosu centralne vlasti na lokalne organe, tvrdeći da bi svaka decentralizacija vodila ka tome da se u oblastima poput severnog dela Kosova, na lokalnom nivou na vlasti učvrste pripadnici srpskog i drugog nealbanskog stanovništa.

Ekonomist piše da ratni veterani Oslobodilačke vojske Kosova čak tvrde, da bi decentralizacija mogla da dovede do novih borbi, pošto bi vodila oživljavanju srpske represije nad Albancima iz 1990-ih godina.

U susednoj Makedoniji, piše nedeljnik, je potpuno suprotna situacija.

Albanskim nacionalistima se dopada ideja o prenosu vlasti sa centralnih na lokalne organe.

To je glavna nagrada koju su albanski pobunjenici dobili za polaganje oružja, tokom mirovnih pregovora kojima je posredovala Evropska Unija 2001. godine.

Sada kada je došao momenat da plan o prenosu vlasti stupi na snagu, napetost između makedonske većine i albanske manjine sve više raste, o čemu svedoče nedavni nemiri u Strugi i prošlonedeljne velike demonstracije u Skoplju.

I na Kosovu i u Makedoniji, postoji realna mogućnost da zbog neslaganja oko transfera vlasti i drugih na izgled tehničkih pitanja, izbiju novi oružani sukobi, zaključuje se u članku u nedeljniku Ekonomist.

-----------------------------

Decentralizacija vlasti je dobra, ali ne uvek!?!