Jump to content


Photo

Sirite bolesti jer je to bozija volja


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
81 replies to this topic

#76 Dee

Dee
 • Members
 • 660 posts

Posted 22 August 2004 - 13:41

Ја мислио госпођа, а оно фукара!

А за Ујевића:
Не само да му пријезиме асоцира на ујаштво него је, дапаче, шта више, узео активног учешћа у усташкој власти. И ја ту, нити могу нити желим, да мењам чињенице.


А овом горепотписаном:
Теби смешно што те фукара назвала интелектуалцем?

Hvala... što bi rekli Slavonci:"I ja Vama na isti način!"! :lol:

Nego, glavno da ste Vi meni živahni, zdravi, lepi, beli i debeli, a za ostalo ćemo lako!
Vrijeme je ručku, stoga, ne dajte se smetati, navalite i u slast Vam bilo!

Bilježim se sa štovanjem! :lol:

#77 stargatenow

stargatenow
 • Members
 • 442 posts

Posted 22 August 2004 - 17:11

А овом горепотписаном:
Теби смешно што те фукара назвала интелектуалцем?

Ajde volopekač, idi gledaj Grand paradu...

#78 AlefShin

AlefShin
 • Members
 • 1,805 posts

Posted 23 August 2004 - 21:21

Dee,

Hvala na svim sugestijama, samo-bilo kakav stil bira svako od nas na ovom forumu.Sugestije po tom pitanju su licne prirode i ticu se slobode drugoga,koju ja ,uz svo postovanje,ostavljam za sebe isto kao i temu i tok buduce eventualne diskusije izmedju mene i Vas. Ako mi se cini,sa druge strane,da mi Vasom blagom ironijom sugerisete demagoski pristup `pastvi`,to mi nikad nije bila namera,mada mozda tako izgleda.Soljenje pameti mi je bilo uvek strano,bilo usmereno ka drugom,bilo trpljenje istog.

Egzegeza postoji mnogo pre reformacije.Sam GIH ,sv.Pavle,Origen, mnogi sv.Oci su bili sjajne egzegete mnogo pre 15.veka.

Sta Vi tacno podrazumevate pod sekularizacijom?Crno-belo poimanje relacije drzava-Crkva i isti takav odgovor koji se svodi na da ili ne mi nikako ne godi.Stav mi je prilicno jasan.

Shvatanje pominjanja skracenice NZ kao potcenjivanja je van mog duhovnog vidokruga.Dakle,pogresno shvaceno.Za sam citat ne vidim da je neophodan teoloski delikatan prevod.Bar za mene.Crkva je jedna,saborna i vaseljenska,u svakom slucaju.Usput,sta kazete za stih ispod?

Sto se protestanata tice,Vi pod njima podrazumevate samo luterane i reformiste,verovatno.Sta cemo onda sa svima onima koji su se,zeleci da reformisu neku od protestanskih grupa,odvojili od istih i formirali neku novu crkvu.Tako se i doslo do takvih izvitoperenja kao sto su mormoni,svedoci,subotari...Moj glavni prigovor protestantizmu je da su svojom iskrenom zeljom za reformisanjem RKC otvorili vrata nenamerno ovim pokretima,bez obzira sto im to,naravno,nije bila zelja.Drugo,vrlo bitno pitanje je:zasto se ovako nesto nije desilo i u Pravoslavnom svetu? Ako ne racunam ruski raskol iz 16.-17.veka,kao i monofizitski,monotelitski,nestorijanski...iz perioda pre velike sizme,koji su ,nekako,daleko `mirniji` od ovog zapadnog. Kao neko sa rimokatolickog duhovnog podrucja,kako gledate na sramno unijacenje crkava koje bi trebalo da se shvate kao sestrinske.Da ne govorim o pritisku koji je vrsen od strane Mlecana i Austro-Ugarske na pravoslavno stanovnistvo,kao i teznja za unijacenjem Jermena,monotelita(gde je to i uspelo),a tek Vizantije(setimo se Florentinske unije...).Ovo sve u vezi onog Vaseg ekumenskog i velikodusnog prihvatanja SPC-a za pravovernu.Nije ,inace,SPC pravoverna sama po sebi,vec cela Pravoslavna Crkva.Kakvi su ponaosob formalni pravoslavci,to je drugo pitanje.

Kopti,Jermeni,sirijski monofiziti, kao i Etiopija,su svedoci jednog nesrecnog raskola iz vremena jedinstva RKC i PC,nastalog zbog razlicitog shvatanja antinestorijanstva.Ovi su hriscani svojom krvlju,ne samo egzegezom,dokazivali svoju vernost Bogu u muslimanskom okruzenju-narocito Jermeni.

Posto ste suptilni i pazljivi prema ostalim forumasima,a narocito prema onima koji su ubedjeni `slobodoumnici`,hvala na pozdravu ,uz primedbu da se isti odnosi na vrle momke u onolikoj meri u kojoj zele da se udostoje da se upoznaju sa Njegovom propovedi,bar malo.

P.S.Ne znam o kakvom strahu i predrasudama govorite,pomenute protestanske i rimokatolicke teologe cenim na osnovu onog sturog sto sam o njima imao prilike procitati.Neoortodoksija,Bart,cenzurisani King...,sve je to interesantno i vredno za procitati.Hvala na preporukama.Sa svoje strane preporucujem npr.mitr.Ziziulasa-`Od maske do licnosti` i sve ostalo od njega,Dzon Majendorf-`Imperijalno jedinstvo i hriscanske deobe`,ep.Ignjatija Midica,ruske teolosko-filosofske mislioce 19-20 veka itd...

#79 Dee

Dee
 • Members
 • 660 posts

Posted 23 August 2004 - 21:51

pater AlefShine,
svakako ću Vam odgovoriti na ovaj, po mnogo čemu drugačije intonirani post u našoj prepisci od ostalih, ali ne sad. Naime, budući sam postavila jedan topic, što ćete uostalom i sami vidjeti, odgodila sam neke druge obaveze, te sam stoga u stisci s vremenom. Iz tog razloga nemojte protumačiti trenutno neodgovaranje kao ignore, već kao "višu silu". :lol:

Pozdrav!

#80 SheWolf

SheWolf
 • Members
 • 107 posts

Posted 23 August 2004 - 21:56

Ovo vec prevazilazi svaku meru; svako ko pokupi neku bolest zbog verovanja u ove bljuvotine bi trebao da tuzi crkvu. Pa kad bi imali normalno pravosudje da ih sve potrpaju u zatvore zbog ugrozavanja opste bezbednosti.

Svako ko pokupi neku bolescinu zbog verovanja u ove bljuvotine treba ozbiljno da se zapita za svolju intaligenciju! :lol:

#81 gotivac

gotivac
 • Members
 • 3,096 posts

Posted 27 August 2004 - 19:18

Mile, volino, nemoj damu nazivati fukarom.

Drugo, kad već ispravljaš greške, da te obavestim da je reč nesumnjivo nastala od reči sumnja, a da "nesumljivo" govori i piše samo polupismena fukara.

I, da, rek'o ti Sgn, idi gledaj grandparadu ... Ne mešaj se u raspravu kojoj nisi dorastao.

Edited by gotivac, 27 August 2004 - 19:22.


#82 mile curcic

mile curcic
 • Members
 • 10,837 posts

Posted 30 August 2004 - 09:51

Госпођа зна зашто сам је назвао фукаром. И не буни се јер је свесна да сам у праву.
А за ту сумњу ми је врло сумљиво.
Јеси ли ти сигуран да је исправно само сумњиво?
Знаш то из књига или по осећају?