Jump to content


Photo

Obnova slovenske duhovnosti


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
12 replies to this topic

Poll: Da li ste za izvesnu obnovu prehriscanskih obicaja? (20 member(s) have cast votes)

Da li ste za izvesnu obnovu prehriscanskih obicaja?

  1. Da (4 votes [20.00%])

    Percentage of vote: 20.00%

  2. Ne (3 votes [15.00%])

    Percentage of vote: 15.00%

  3. Samo ako ne ugrozava pravoslavlje (1 votes [5.00%])

    Percentage of vote: 5.00%

  4. Ne znam (0 votes [0.00%])

    Percentage of vote: 0.00%

  5. Nemam stav (2 votes [10.00%])

    Percentage of vote: 10.00%

  6. Religija je opijum za narod (10 votes [50.00%])

    Percentage of vote: 50.00%

Vote Guests cannot vote

#1 Ajzakov Titanik

Ajzakov Titanik
  • Banned
  • 523 posts

Posted 10 August 2004 - 06:46

Sta mislite o vracanju slovenske duhovnosti, verovanja u paganske bogove starih Slovena. Evo sajt jednog udruzenja koje se time bavi.
http://www.slovenskikrug.org/

#2 vasudeva418

vasudeva418
  • Banned
  • 2,635 posts

Posted 10 August 2004 - 10:09

Ovo su neopisive, nepojamne gluposti. Ludaci su iskombinovali rituale udruzenja `Wicca`, dodali ceremonijalnu praksu `Zlatne Zore` i onda ubacili imena slovenskih bogova. To nije nikakva `obnova`, koja je uostalom i nepotrebna i nemoguca jer su se slovenski obicaji transformisali u savremeni pravoslavni sinkretizam, vec pseudoverska mentalna masturbacija nedovrsenih tipova i vecnih pubertetlija.

#3 Ajzakov Titanik

Ajzakov Titanik
  • Banned
  • 523 posts

Posted 10 August 2004 - 10:20

Mislis da je u pitanju obican New Age smuti-pa-prospi?
Ne znam, nisam toliko vican po tim pitanjima, samo nemam nista protiv paganstva a i deluje mi da je vreme da se nesto menja u percepciji Sveta (ne samo u Srbiji nego inace). E problem je kako razdvojiti zito od kukolja?

#4 vasudeva418

vasudeva418
  • Banned
  • 2,635 posts

Posted 10 August 2004 - 10:43

Evo sta je problem sa paganstvom.

Pre svega, ako ne racunamo izvesne dirljive, mada klimave pokusaje sinteze slovenskog panteona (Spasoje Vasiljev, Sreten Petrovic et al...), niko do sada nije uspeo da sastavi verodostojan religiozno - obredni sistem starih Slovena. Razlog za neuspeh ovakvih pokusaja lezi u nepostojanju pisanih izvora prvog reda - to jest obrednih knjiga i zapisa, a ono malo sto se zna do nas je doslo iz osme ruke, nekoherentno je i nedovoljno za naucne potrebe.

Potom: `paganizam` je u sustini pezorativan termin nastao od reci `pagus` (selo, kanton, mala administrativna jedinica rimskog carstva) kao pojam postoji samo u relaciji ka drugim, uslovno `visim` oblicima religioznog organizovanja. U Rimu su seljacki, animisticki obicaji smatrani `paganskim` u odnosu na drzavne kultove, isto tako smatrane `paganskim` u odnosu na hriscanstvo, naravno posle Konstantina. I savremeni crkveni ljudi smatraju za paganizam srpske obicaje kao sto su donosenje cveca na grob, ozderavanja na slavama, dache itd. `paganskim` iako se vrse pod pozitivnom sankcijom pomesnih crkava.

Poenta:

Paganizam u nas postoji u vidu kompromisa koji je nacinjen izmedju Crkve i obicajnog korpusa srpskog/slovenskog naroda. Apstrahovati ponovo slovenska bozanstva iz ovog rezultata integrativnog procesa koji je trajao 15 vekova bilo bi jako tesko, kao i navesti ljude da zaista iskreno veruju u personifikovana slovenska bozanstva.

Edited by vasudeva418, 10 August 2004 - 10:44.


#5 Ajzakov Titanik

Ajzakov Titanik
  • Banned
  • 523 posts

Posted 10 August 2004 - 12:15

Hvala na objasnjenju, ja cesto, izgleda pogresno, mesam pojmove "paganstvo" i "politeizam".

Slazem se da je paganstvo inkorporirano u nasu crkvu i problem je izgleda sto su oni slabo raspolozeni da to priznaju. Tako kada neki "analiticari" (recimo Mirko Djordjevic) pocnu da sire svoje "ekumenisticke" (ustvari u najmanju ruku agnosticke) stavove i da kritikuju SPC, omiljena tema im je kako je SPC u velikoj meri paganska. Tu se pominju razne stvari od slavljenja slave, preko toga da crkva ne moze biti nacionalna do toga da je nekima vazniji Sv. Sava nego Isus. Onda im "tvrdje" krilo odgovara kako su oni sluge Vatikana, sektasi i slicno. Zar ne bi bilo lakse da kazu "Dobro, imamo paganskog u sebi, so what?!"
Druga stvar su kritike koje dolaze iz crkve prema savremenim pojavama, koje kako oni kazu, zagadjuju duhovni zivot. Tako recimo kada kritikuju "Gospodara Prstenova i Hari Potera" (cim stave ovo dvoje u isti kos meni se nekako povraca). Takvim kritikama otudjuju veliki deo omladine koja inace veruje u Boga, ali rado gleda navedene filmove... Ne kazem da ce oni zbog toga postati ateisti, ali tesko da ce ozbiljno shvatati crkvu kada posle bude pricala o sektama ili negativnim efektima potrosackog drustva.

Zbog svega toga mislim da je neophodna veca fleksibilnost prema onome prehriscanskom (bilo da je u pitanju ono vedsko, anticko ili slovensko). To ce omoguciti ljudima da budu bolje ukorenjeni u svoje arhetipove i da lakse komuniciraju u ovom svetu brzih promena. Po mom misljenju takva reforma je mnogo bitnija od bilo kakvog ekumenizma.

#6 vasudeva418

vasudeva418
  • Banned
  • 2,635 posts

Posted 10 August 2004 - 12:57

Zapravo obe strane, i ekumenisti i njihovi protivnici, nalaze se na istom frontu protiv paganskog nasledja u SPC. Primeri za to su, na primer, dve preporuke patrijarha - o cvecu na grobovima, i o prekomernim `dacama` koje su zaostale od verovanja da mrtve treba na onom svetu obezbediti. Ono sto je pocelo od ostavljanja hrane na grobu nastavljeno je kao obicaj ozderavanja nakon sahrane. Vlasi su najmanje odmakli u popravoslavljenju ovog obicaja, te je njihova tzv. `pomana alba` (beli pomen), na kojoj se sluze iskljucivo bela jela i pica, bez ikakvog pokusaja izgovaranja hriscanstvom, namenjena materijalnom obezbedjenju mrtvih.


Istorija rane hriscanske crkve je istorija borbe protiv paganizma. Kod nas `Sveti Djordje ubiva azdahu` (gde gadni guster simbolizuje paganizam), dok u katolickoj Irskoj sveti Patrik doakava predstavniku starog, nehriscanskom sveta - Osijanu.

Imam utisak da je, posle duzeg vremena tolerancije prema paganstini, Crkva ponovo stala u odbranu cistog, liturgijskog ispovedanja vere.

#7 kokoshkov

kokoshkov
  • Banned
  • 114 posts

Posted 11 August 2004 - 12:16

Obnova slovenske duhovnosti je nemoguca bez obnove slovenske rase, u protivnom ne moze se govoriti o slovenskoj duhovnosti. S druge strane, obnova slovenske rase nije cisto duhovni vec pre svega imperijalni, dakle drzavotvorni i politicki projekat. Uzimajuci u obzir navedeno, mislim da nema nista od recene obnove. Jedino sta je moguce jeste jalovo sentimentalisanje nad nekadasnjom lepotom i duhovnim izobiljem. Na zalost. Mislim da bi delotvornije bilo tragati za novim perspektivama ili kreativnim sintezama koje bi mozda uvrstile reinterpretirane pojmove iz delokruga slovenske duhovnosti.

#8 Ajzakov Titanik

Ajzakov Titanik
  • Banned
  • 523 posts

Posted 11 August 2004 - 13:04

Putin?

#9 kokoshkov

kokoshkov
  • Banned
  • 114 posts

Posted 11 August 2004 - 15:47

Putin?

Ne verujem. Veci je problem hriscanstvo i nacionalizam slovenskih naroda te mrznja koja postoji izmedju njih.
Prvi korak u duhovnom pravcu jeste odstranjenje Starog Zaveta iz korpusa pravoslavne religije. Mislim da je dosta dugo trajalo trovanje unmova starozavetnim orijentalnim perverzijama. Krajnje je vreme da raskrstimo sa jevrejskim sujeverjima te iz pravoslavne vere uklonimo Stari zavet i Apokalipsu. E, kad se to uradi onda mozemo da govorimo o efektnom duhovnom i rasnom preobrazaju te objedinjavanju slovenske duhovnosti i svega sta ide uz to.

#10 vasudeva418

vasudeva418
  • Banned
  • 2,635 posts

Posted 11 August 2004 - 20:19

Mislim da je, na globalnom planu, doslo vreme novog grupisanja razasutih identiteta, pri cemu ce rasni i nacionalni identiteti morati da se povuku pred najraznorodnijim kulturnim samoopredelenjima. Rasna emancipacija je stvar proslosti, kao i nacionalna...a `slovenstvo` je oduvek bio uslovni projekat, intelektualni provizorijum zainteresovanih elita.

Ako je neko u stanju da, na individualnom planu, ozivi paganski slovenski sentiment, verujem da bi to pre svega bio herojski umetnicki projekat bez veceg sireg smisla. Sto se tice `odstranjivanja` bilo cega iz bilo cega, a narocito delova Svetog Pisma, to bi privremeno neki diktator kao sto je Amenofis IV mozda uspeo da uradi, ali religiozna bastina ipak nije podlozna licnim zeljama i afinitetima, ma i one bile utemeljene u nekom racionalno ustrojenom evangelistickom projektu.

Ukratko: nema leba od panslovenstva.

#11 Ajzakov Titanik

Ajzakov Titanik
  • Banned
  • 523 posts

Posted 12 August 2004 - 06:53

Krajnje je vreme da raskrstimo sa jevrejskim sujeverjima te iz pravoslavne vere uklonimo Stari zavet i Apokalipsu. E, kad se to uradi onda mozemo da govorimo o efektnom duhovnom i rasnom preobrazaju te objedinjavanju slovenske duhovnosti i svega sta ide uz to.

Fascinira me takva arbitrarnost i voluntarizam kojim se kaze uklonimo ovo, uklonimo ono... Pokusali su druze... Bilo je kolko oces takvih reformi "odozgo" od Ahemenotepa, do boljsevika. Pokusao i Hitler da vaskrsne stare mitove pa nije islo tako lako. Mozda da je bio uporniji u uklanjaju duhovnog uticaja jevrejstva od uklanjanja njihove fizicke egzistencije...
I zasto da uklanjamo samo Stari zavet. Kolko ja znam i Jesus je bio jesha. Citao sam ja kod Vladike Nikolaja da je njemu samo majka bila jevrejska, da je to znacajno zbog fizicke cistote tog naroda i da to nista ne znaci... ali mislim nekako da je to uvredljivo pre svega prema svim zenama.
A Apokalipsu mi ne diraj ako neces da imas posla samnom :lol:
Kako cu posle da tvrdim da je kraj sveta blizu i izvlacim paralele sa Gospodarom Prstenova i slicnim delima :lol:

#12 Ajzakov Titanik

Ajzakov Titanik
  • Banned
  • 523 posts

Posted 12 August 2004 - 07:00

Ako je neko u stanju da, na individualnom planu, ozivi paganski slovenski sentiment, verujem da bi to pre svega bio herojski umetnicki projekat bez veceg sireg smisla.
Ukratko: nema leba od panslovenstva.

Zivot je uopste herojski umetnicki poduhvat, odnosno zbog takvih poduhvata vredi ziveti. U Konanu ima scena kada se on obraca svome bogu pa kaze: A ako i poginemo neka se zna da smo se danas nas dvojica borili protiv mnogih!
Putina sam pomenuo zbog toga sto je mnogo ucinio za Rusiju pre svega na ekonomskom planu. Ima indicija da on stoji u velikoj meri iza poskupljenja nafte. Vidim da je vecina glasala za Marxovu tezu 'Religija je opijum za narod. Pogledajte onda i ono o ekonomskoj bazi i duhovnoj nadgradnji.

#13 kokoshkov

kokoshkov
  • Banned
  • 114 posts

Posted 16 August 2004 - 11:24

Kada kazem da uklonimo Stari zavet mislim pre svega na to da ne uvazavamo njegovu poruku i njegove moralne vrednosti. Osim Vizije Jezekilja u njemu zaista nema niceg fascninirajuceg.
A sto se tice Apokalipse, pricacemo o tome jos, nemam vremena sada, a i moram malo da razmislim. Hvala ti na ideji.