Jump to content


Photo

SAD: Predsjednička kampanja spotovima i propovijed


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 Monoteizam

Monoteizam
  • Members
  • 740 posts

Posted 09 August 2004 - 15:18

SAD: Predsjednička kampanja spotovima i propovijedima
SAD 9.8.2004.
Predizborni štabovi i njima naklonjene grupe potrošili su do danas više od 250 miliona dolara na "političko reklamiranje" svojih kandidata, te osporavanje protivničkih. Radi se o iznosu koji do sada nije zabilježen, bar ne ovako rano, s obzirom da su predsjednički izbori tek u novembru, piše u ponedjeljak Christian Science Monitor. Ono što je posebno zanimljivo je da se "99 posto izbora neće rješavati na temelju radiotelevizijskih spotova".

Iako je veliki dio glasačkog tijela već opredijeljen po stranačkoj naklonosti, finansijeri političkih reklamnih spotova računaju da će svojoj porukom pridobiti neopredijeljene glasače. Još važniji cilj im je, piše Christian Science Monitor, nagovoriti svoje pristalice da učine još samo jedan korak te iziđu na izbore. Demokrati tako računaju da će reklamama nagovoriti, recimo, milione neudatih žena koje smatraju "svojim" glasačima da iziđu na izbore. Ili, kako je više puta rekao predstojnik ureda predsjednika Busha Carl Rove ove godine on računa da će na birališta izići i četiri miliona evangelista koji to na prošlim izborima nisu učinili.

"Crkve vide svoju izbornu ulogu, te šire Bushovu poruku", naslov je pod kojim "New York Times" piše o "aktivistima" koji u nekim crkvama otvoreno podržavaju predizbornu kampanju predsjednika Busha. "Bushov predizborni štab nastoji organizirati konzervativne crkve i njihove vjernike diljem zemlje kako bi pridobile njima naklonjene glasače da iziđu na izbore..." piše njujorški list.

www.ntvhayat.com