Jump to content


Photo

Ministar vera o svestenickim platama


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
4 replies to this topic

#1 Monoteizam

Monoteizam
  • Members
  • 740 posts

Posted 24 July 2004 - 21:41

МИНИСТАР ВЕРА ДР МИЛАН РАДУЛОВИЋ О СВЕШТЕНИЧКИМ ПЛАТАМА

Пензијско инвалидско осигурање и плате свештеника у неразвијеним подручијима, уколико се усвоји нови преднацрт закона о вери, коштаће пореске обавезнике око 200 милиона динара годишње. Нацрт закона, који је недавно упућен у јавну оцену, предвиђа и имунитет свештенства, признавање црквеног брака као грађанског и обављање верских обреда у школама, предузећима и државним установама. Министар вера Милан Радуовић рекао је да заштита од прекршајне и кривичне одговорности свештеницима није потребна, јер они пазе да не долазе у сукоб са законом.

Министар вера наглашава да се 98 одсто становника у Србији изјаснило да припада црквама и верским заједницама и да због тога вера више није приватна ствар. Он је рекао: ”Било је нужно да држава донесе закон којим ће показати где је место вере у друштву, који је њен домен и да гарантује људима да држава поштује њихову верску припадност. Овим законом држава треба да гарантује сваком грађанину слободу, а садржај индивидуалне слободе верске заједнице којој грађанин припада и да признаје да је припадност верским заједницама нешто што је за друштво позитивно. Преднацрт закона прави радикалан заокрет утолико што веру као приватну ствар идентификује као социјални и културни покрет.”

http://www.spc.org.y...7-04-c.html#ver

#2 BlueSoniq

BlueSoniq
  • Members
  • 893 posts

Posted 26 July 2004 - 09:44

Министар вера наглашава да се 98 одсто становника у Србији изјаснило да припада црквама и верским заједницама и да због тога вера више није приватна ствар.


Ovo je nazalost cista glupost. Samo 30% stanovnika se izrazilo kao vernici po najnovijim statistikama. Drugih 30% se izjasnilo da veruje da postoji nesto ali nemaju pojma ni sta je to ni kako, ni zasto. Trecih 30% se deklarisalo kao ateisti ili agnostici .

#3 Emboy

Emboy
  • Banned
  • 755 posts

Posted 26 July 2004 - 13:33

bojim se da ce ovo tesko ici s obzirom da su verske usluge oslobodjene poreza. Vi npr. kad date svesteniku lovu za krstenje, krizmanje, obrezivanje, stagod, on vam ne izda racun iz fiskalne kase. Prema tome svestenici ne izmiruju svoje obaveze prema drzavi.

Zato misli da je ovo sada najbolje iako ne idealno resenje. Neka se dakle Crkva izdrzava od priloga vernika. Nesto gubis, a nesto dobijas. Oba, ne moze.

#4 Mica i Acim

Mica i Acim
  • Members
  • 188 posts

Posted 26 July 2004 - 13:44

У нормалном свету онај ко да Цркви, још добије и пореску олакшицу. :lol:

#5 BlueSoniq

BlueSoniq
  • Members
  • 893 posts

Posted 26 July 2004 - 14:52

Ipak bi trebalo da placaju porez i da im cenovnik za usluge bude dinarski. Ukoliko dodje do prekrsaja morace da idu u zatvor. Od 18.87 % poreza koji ce da placaju izgradice se bolnice, skole i obdanista.