Jump to content


Photo

Bijeg od smrti


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
1 reply to this topic

#1 Edin

Edin
  • Members
  • 422 posts

Posted 12 July 2004 - 09:42

Reci: "Smrt od koje bježite zaista će vas stići. Zatim ćete Onome koji poznaje i nevidljivi i vidljivi svijet vraćeni biti i On će vas o onome što ste radili obavijestiti." (Kur'an, Petak, 8.)


Neki čovek stajaše u predvorju ispred vladareve odaje i čekaše da ga primi Solomon. Nastojeći da prekrati vreme čekanja, on je pogledom prelazio preko likova drugih ljudi koji su se nalazili u blizini. Najednom je osetio, kao da mu je neko došapnuo, da je lepi mladić koji stajaše nedaleko od njega, takođe čekajući susret sa Solomonom ustvari anđeo smrti Azrail u ljudskom liku. Čovek oseti uzbuđenje i strah. Nešto mu, u dubini srca, govoraše da je Azrail došao tu, u Jerusalem, zbog njega kako bi mu uzeo dušu. Iako je, verujemo, bio vernik, ipak mu se nije još umiralo... da mu je bilo ostati još malo na ovom svetu.

Još se više prepade kada, bacivši pogled prema Azrailu, uvide kako i anđeo gleda u njega sa jasnim izrazom čuđenja na licu. Sada je bio potpuno uveren da je Azrail došao do njega... ali kako mu pobjeći? Razmišljajući o tome ču glas koji ga pozivaše da uđe kod Solomona, i on, još uvek u takvom stanju, uđe kod Poslanika.

Razgovarajući sa njim o stvarima zbog kojih je sastanak bio ugovoren, mudri Solomon oseti da je njegov sagovornik u grču od straha i brige. Upita ga o tome i čovek mu otvori dušu, objasni mu za Azraila i njegovu ubeđenost da je melek došao radi njega.

''Možeš li me, o Božiji poslaniče, prebaciti do Indije'', na kraju smognu snage da upita Solomona, ''ne bih li tako izmakao Azrailu''?

''Zar te je strah da umreš. Pa zar ne znaš da volji dragog Boga ni ti, ni ja ne možemo izmaći''!?

''Znam, o Božiji miljeniče, ali bih ipak da me prebaciš do Indije''.

Solomon oseti da čovek ipak treba da bude prebačen iz Jerusalema u Indiju, i odluči ispuniti mu želju. Naredi vetru da ga odnese odmah u Indiju i, sa dopuštenjem dragog Boga, čoveka vetar prebaci u Indiju.

Ostavši sam u odaji, Solomon je još razmišljao o ovome nesvakidašnjem događaju, kada mu uđe mladić u kome prepozna plemenitog anđela Azraila. Razgovarao je sa Azrailom o onome zbog čega je on njemu i došao, ali je za svo vreme razgovora mogao primetiti kako se melek zbog nečega čudi. Na kraju ga upita o tome i dobi sledeći odgovor:

''Jednu stvar ne mogu nikako sebi da objasnim. Maločas, dok čekah da uđem kod tebe, u predvorju videh jednog čoveka, a meni je naređeno da mu sutra uzmem dušu u Indiji. Čudim kako on može za tako kratko vreme stići odavde čak do Indije''!?

#2 kokoshkov

kokoshkov
  • Banned
  • 114 posts

Posted 14 July 2004 - 12:14

Znas li da li je moguce u Beogradu stupiti u kontakt sa sufizmom?
ne zameri, ali islamska mistika me mnogo zanima?