Jump to content


Photo

SluÄŤajno otkriven najÄŤuvaniji kamp u Izraelu, gori


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 Monoteizam

Monoteizam
  • Members
  • 740 posts

Posted 29 June 2004 - 22:14

Slučajno otkriven najčuvaniji kamp u Izraelu, gori od „Abu Graiba“

Tajni zatvor za mučenje Arapa

Nekad se najmračnije tajne jedne države otkriju na najčudnije načine. Gad Kroizer, izraelski istoričar, istraživao je stare policijske zgrade, koje je koristila britanska vojska, kada je naišao na mapu staru 70 godina koju je nacrtao jedan vladin arhitekta.

Na mapi su bile označene lokacije 62 policijske zgrade koje su u Palestini izgradili Britanci kasnih 30-ih i početkom 40-ih godina prošlog veka. U tim zgradama bili su ispitivani Arapi i Jevreji koji su se borili protiv britanske okupacije. Kroizeru je za oko zapao kamp pod nazivom Merec, koji nije ranije video ni na jednoj mapi u Izraelu i koja se nije spominjala u modernim spisima u jevrejskoj državi.

„Bilo je očiglednih nesuglasica između stare mape i onih koje sam proučavao. Počeo sam da sabiram dva i dva“, kaže Koizer, koji živi u Jerusalimu i koji je profesor na Univerzitetu „Bar-Ilan“.


Psihički pritisak
Ono što je Koizer otkrio bila je lokacija ultratajnog zatvora gde su izraelske službe bezbednosti dovodile Arape na ispitivanje i držale ih godinama bez suđenja ili poseta predstavnika Međunarodnog Crvenog krsta. Kamp poznat i kao „bezbednosna jedinica 1391“ jest postrojenje koje koriste izraelski vojni obaveštajci, čiji svi pripadnici govore arapski jezik i koji su obučeni da izvuku priznanje od od najokorelijih terorista. Prema Arapima koji su bili zatvoreni u „kampu 1391“, metodi koji su u njemu korišćeni umnogome podsećaju na one iz bagdadskog zatvora „Abu Graib“: skidanje zatvorenika kao čin ponižavanja, seksualno zlostavljanje, fotografisanje, mučenje nespavanjem. U nekoliko slučajeva ispitivači u „kampu 1391“ otišli su i mnogo dalje od onoga što je izraelska državna komisija 1987. opisala kao „moderan psihički pritisak“ za zatvorenike. Noćna mora za sve posetioce ovog kompleksa jesu izolacija i strah da niko ne zna gde se oni nalaze.

Iako se nalazi na manje od sat vremena vožnje od Tel Aviva, lokacija kampa je supertajna, što potvrđuje i ovogodišnja odluka suda da jednom poslaniku Kneseta (izraelski parlament) zabrani posetu.

„Saznanje da ste nestali je emotivno razarajuće za sve. U više navrata smo se uverili da psihološki pritisak može da bude mnogo jače oružje nego fizičko mučenje“, kaže Dalija Kerstein, predstavnica organizacije za zaštitu ljudskih prava „HaMoked“, koja je Vrhovnom sudu uputila peticiju za zatvaranje „kampa 1391“.


„Slomili su me“
Hasan Ravajbeh jedan je od prvih koji će se složiti s njom. On je pripadnik palestinske službe bezbednosti koji je zatvoren zbog sumnje da je umešan u jedan oružani napad na Izraelce. On je 18 meseci proveo u kampu. Bio je smešten u maloj, gotovo potpuno mračnoj ćeliji sa crnim zidovima u čijem se uglu nalazila jedna kofa za nuždu koju su čuvari praznili jednom u nekoliko nedelja. Iako tokom boravka nije dobio nijedan udarac, Ravajbef kaže da je bio potpuno slomljen:

„Šest puta sam bio u izraelskim zatvorima. Ali svi oni su kao hoteli sa pet zvezdica u odnosu na kamp 1391“, kaže 39-godišnjak, koji sada živi u Nablusu, gradu na Zapadnoj obali. On četiri meseca nikoga nije video dok je bio u tamnici, onda su počela ispitivanja, držali su ga golog danima i nije mu bilo dozvoljeno kupanje:

„Tada počinjete da mislite da zatvor postoji samo radi vas, da se niko drugi ne nalazi u zgradi.“

Izraelski zvaničnici demantuju da se u „kampu 1391“ ili bilo kom drugom zatvoru muče zatvorenici, ali Gideon Ezra, bivši zamenik šefa bezbednosne službe Šabak, kaže da je psihološki pritisak najefikasnija metoda pri ispitivanju u ratu protiv terorizma. Ezra je trenutno član Likuda, partije premijera Arijela Šarona, i tvrdi da je „kamp 1391“ prvobitno bio namenjen kao centar za ispitivanje nepalestinaca, tj. Arapa koji su u Izraelu ilegalno.


Mučenje i silovanje
Jedan od bivših zatvorenika je i Mustafa Dirani, koga su izraelske službe otele iz njegovog doma u Libanu 1994. jer su verovale da on zna gde se nalazi jedan oteti izraelski vojnik. Dirani, koji se pre pet meseci vratio u Liban prilikom razmene zatvorenika, tvrdi da je bio silovan i mučen raznim metodama u kampu. On je podneo zahtev za odštetu u visini od milion dolara, iako izraelske službe tvrde da je čitava priča izmišljena.

„Ispitivači koriste činjenicu da su Arapi i muslimani veoma konzervativni“, kaže Dirani, koji je osam godina proveo u kampu bez podizanja optužnice i suđenja.

A. Petrović

--------------------------------------------------------------------------------
http://www.blic.co.y...strane/svet.htm