Jump to content


Photo
- - - - -

Regionalna Kavica za Ljude Dobre Volje


  • Please log in to reply
18373 replies to this topic

#18361 Atreid

Atreid
  • Members
  • 8,198 posts

Posted 25 February 2019 - 20:41

btw. kad kažeš cigle, misliš na crepove?

 

Pa da.


  • 0

#18362 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,216 posts

Posted 26 February 2019 - 14:25

51b8386042a55b1f9990.jpeg

 

1c89200ffd4446d65776.jpeg

 

Saša Fegić (39) i Nebojša Petrović (43)

 

00669d30079adf72594c.jpeg?id=30814

 

1. Poreč - Cagliari (lipanj 2018) - 10 dana

2. Cagliari - Gibraltar (srpanj 2018) - 10 dana

3. Gibraltar - Kanari (srpanj 2018) - 10 dana

4. Kanari - Cabo Verde (srpanj 2018) - 10 dana

5. Cabo Verde - Cape Town (kolovoz/rujan 2018) - 45 dana

6. Cape Town - Freemanlte (rujan-studeni 2018) - 50 dana

7. Freemantle - Melbourne (student 2018) - 20 dana

8. Melbourne - Wellington (prosinac 2018) - 20 dana

9. Wellington - Puerto Williams (prosinac-veljača 2018/19) - 55 dana

10. Puerto Williams - Buenos Aires (veljača/ožujak 2019) - 20 dana

11. Buenos Aires - Rio de Janeiro (ožujak 2019) - 15 dana

12. Rio de Janeiro - Recife (ožujak/travanj 2019) - 15 dana

13. Recife - Azori (travanj/svibanj 2019) - 30 dana

14. Azori - Gibraltar (svibanj/lipanj 2019) - 10 dana

15. Gibraltar - Malta (lipanj 2019) - 15 dana

16. Malta - Poreč (lipanj/srpanj 2019) - 10 dana

 

 

...

 

 

javili se sinoć uživo iz Australije u program Pomorske večeri.

bravo dečki! dobro more! 

 

:+1:


  • 5

#18363 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 9,754 posts

Posted 26 February 2019 - 14:29

Bravo!
  • 0

#18364 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,216 posts

Posted 26 February 2019 - 15:34

 

I cover the waterfront,
I'm watching the sea,
Will the one I love,
Be coming back to me?

I cover the waterfront,
In search of my love,
And I'm covered by,
A starless sky above.

Here am I,
Patiently waiting,
Hoping and longing,
Oh! How I yearn!
Where are you?
Are you forgetting?
Do you remember?
Will you return?

I cover the waterfront,
I'm watching the sea,
For the one I love,
Must come back to me.

 

6963.jpg?v=1316530442

 

https://www.sandiego...ver-waterfront/


  • 0

#18365 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,216 posts

Posted 27 February 2019 - 14:59

 

...
 
Ovo je takva klasika, da sumnjam da je potreban recept.
No za svaki slucaj.
 
Rizi – bizi / riži - biži
 
Rizi bizi je jelo bez mesa, svi ga znaju, odličan prilog mesu i ribi pa i za dane posta.
Brzo i jednostavno se sprema a mami poglede zbog svog šarenolikog izgleda.
 
Za ovo jelo vam mere baš i nisu potrebne, svega treba da onako bude srazmerno ili nečeg više ako to baš volite.
 
Stavite svega po dve šake (za vise osoba):
 
pirinač, šargarepa, grašak, boranija, kukuruz šećerac. 
To je neka osnova, a vi možete sve to da korigujete, dodajte i oduzimate povrće kao i pirinač.
(a moze i meso, sunka, riba, kobasice, pecurke - sta vec volite)
 
Pirinač skuvajte, pazite da ga ne prekuvate jer je to osnova recepta, treba da bude rastresit i lagan.
Povrće takodje skuvajte.
 
U posebu posudu uspite malo ulja, 0, 5dl, vegete, 1 kašikicu, malo soli, prstohvat, peršun, pa izmešajte. 
Dodajte pirinač i povrće i sve dobro promešajte. Lagano mešajte da se ništa ne raspadne. Vaš rizi bizi je spreman.
Ako volite malo tecniji - dodajte malo temeljca - pileceg ili od povrca.
 
attachicon.gifrizi_bizi.jpg
 
attachicon.gifrisi_e_bisi.jpg
 
attachicon.gifcsirkehusos-rizibizi.jpg
 
attachicon.gifrizibizi.jpg
 
Za mene je to oduvek bilo letnje jelo, a kasnije sa konzervama i smrznutim graskom - uobicajeno.
Mnogi ga nisu voleli, pa ni domaci, u 'splitskoj tazbini'.
Da ne govorim o vojsci!

... 

Rizi - bizi, kao i većina ostalih rižota (uključujući i čuveni skradinski, koji se priprema monstruoznih 30 sati :o) jest tipično ljetno jelo, iako ga obožavam u svako doba godine.
Još jedan talijanski klasik je Risotto d'estate ili ljetni rižoto. Ovo jelo potječe iz Lombardije gdje se, u dolini rijeke Po, od davnine uzgajaju najbolje sorte riže za risotta, in particolare Arborio. Jelo jest jednostavno, ali poput svih rižota, treba imati laku ruku i osjećaj za tajming.
 
Risotto d'estate
 
Sastojci:
 
350 g (malo manje od 2 šalice) riže Arborio
pola većeg luka srebrenca
po jedna crvena i žuta paprika
1 litra povrtnog temeljca
2 žlice maslinovog (extra vergine) ulja
1.5 dl bijelog vina (Sauvignon, može i Malvazija)
sjeckani peršin
par listova svježeg bosiljka
svježe narendani parmezan (nipošto ne onaj iz vrećice)
sol i crni papar, po ukusu
 
Priprema:
 
Narezati paprike na tanke trake, a luk na kolutiće. Zažutite luk na ulju i dodajte rižu, da 'postakli' pa ubacite paprike i kratko propirjajte. podlijte vinom i pričekajte da alkohol ispari. Dodajte jednu kutljaču povrtnog temeljca. Stalno miješajući dodavajte u rižu bujon i tako kuhajte 18 minuta. Na kraju dodajte parmezan i pospite sjeckanim peršinom i natrganim listićima bosiljka.
Za razliku od mnogih rižota, u ovaj se ne dodaje putar.
 
attachicon.gifrisotto_destate.jpg
 
Uz čuveni trevižanski rižoto od crvenog radiča (risotto al radicchio) i venecijanski risi e bisi, risotto d'estate je moj favorit među talijanskim rižotima.
 
NB: Izbor sira je važan; u rizi bizi se stavlja Parmigiano Reggiano, u trevižanski rižoto ide Fontina, a risotto d'estate voli parmezan, iako sam ga kušao sa sirom iz Valtelline i to je vanzemaljsko iskustvo.

 

nije ljetno nego proljetno.

 

Attached File  ri1.jpg   102.35KB   0 downloads

 

Attached File  ri2.jpg   99.64KB   0 downloads

 

Attached File  ri3.jpg   62.57KB   0 downloads

 

Attached File  ri4.jpg   94.08KB   0 downloads

 

...
 

Cosa Si Mangia Il 25 Aprile A Venezia?

In una qualsiasi vacanza a Venezia non possono mancare le pause eno-gastronomiche per assaporare la buonissima cucina veneta. I ristoranti nella città sono moltissimi; il nostro consiglio è quello di evitare i posti e i menù turistici, ma addentrarvi nelle calli meno battute per trovare posti nascosti intrisi di tradizione. Se avete difficoltà a trovare posti adeguati chiedete a qualche veneziano doc che saprà consigliarvi sicuramente il meglio.

In occasione di San Marco (e di ogni altra festa tradizionale) i veneziani amano deliziare il loro palato con uno dei piatti più antichi della cucina locale, ossia i “risi e bisi“, perchè anticamente veniva offerto al Doge proprio il 25 Aprile. Anche se voi il doge non siete, gli osti veneziani saranno molto lieti di coinvolgervi con i sapori di questo e di altri golosi piatti tipici.

 

https://www.venezia-.../25-aprile.html

 

...

 

primavera = proljeće

risi e bisi = tradicionalno proljetno jelo s mladim, proljetnim graškom.

 

imag1842.jpg?w=712

 

imag2215.jpg?w=712

 

 


  • 1

#18366 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,075 posts

Posted 27 February 2019 - 17:19

nije ljetno nego proljetno.

.......

:+1:

 

Mislim da sam negdje vec spomenuo, prije par godina je moj buraz, veterinar, zapalio iz Zagreba u Irsku. Jucer pricamo via Skype, pa mi kaze da iseljenika iz HR tamo ima vec oko 20 000 i skompali su se (on i njegova cura, Irkinja) sa jednim HR parom. Pa se prije par veceri nadju i pozele pojesti nesto domace (tj. domace u HR).

Kakve veze to ima s tim sto je buraz veterinar?

Eh, brine za neke krave (kucni ljubimci ga ne interesiraju, vise voli raditi sa stokom) pa je preko posla upoznao i jednog mesara koji radi super kulen, ima razne balkan-style specijalitete i mjesavine i nabavili su hranu od njega. Govedina je irska, ali papricice i zacini dolaze iz Slavonije.

Mesar je prije dvije godine doselio iz - Osijeka!

(svijet je mali, mozda ga i poznas...)


  • 1

#18367 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,216 posts

Posted 28 February 2019 - 14:53

Attached File  28-02-2019-20C.jpg   27.71KB   1 downloads


  • 0

#18368 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 9,754 posts

Posted 28 February 2019 - 15:17

:furious:  :rant:  :puke: 

 

osijek.JPG?raw=1


  • 1

#18369 ironside

ironside
  • Members
  • 3,745 posts

Posted 28 February 2019 - 17:30

Prva opcija:

 

Attached File  Trst-danas.jpg   122.62KB   1 downloads

 

Druga opcija:

 

Attached File  P_Arenas_danas.jpg   103.39KB   1 downloads

 

Sad se i babo češe po glavi...


  • 1

#18370 Doorn

Doorn
  • Members
  • 14,653 posts

Posted 06 March 2019 - 20:54



http://morski.hr/201...vatske-pomorce/

Pise Ivica Slavica. Poznajem ga kad je bio kapetan NYK Olympus i od tad smo u prijateljskim odnosima. Sada je kapetan na MSC Katrina. On cesto pise o nepravdi Hrvatske drzave prema pomorcima. Njegovi clanci se mogu naci u Slobodnoj Dalmaciji i pomorac.net
  • 1

#18371 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,216 posts

Posted 07 March 2019 - 05:49

morski
pomorcima

 

bas sam jucer popodne malkic istrazivao / hodao po dnu mora. jos uvijek je zima (niska vegetacija), lijepo / suncano vrijeme, nizak vodostaj Dunava i Drave, idealno. ok, skoro pa idealno, idealno bi bilo kad bih imao malkic vise vremena. 

 

Attached File  IMG_3474.jpg   51.95KB   0 downloads

 

Attached File  Screenshot_2019-03-07-03-19-28 (3).jpg   60.72KB   0 downloads

 

Attached File  Screenshot_2019-03-07-03-20-17 (2).jpg   71.67KB   0 downloads


  • 0

#18372 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,216 posts

Posted 07 March 2019 - 05:53

Attached File  IMG_3421.jpg   193.44KB   0 downloads

 

Attached File  IMG_3429.jpg   204.47KB   0 downloads

 

Attached File  IMG_3445d.jpg   242.63KB   0 downloads

 

Attached File  IMG_3450.jpg   181.93KB   0 downloads

 

Attached File  IMG_3452.jpg   188.51KB   0 downloads

 

Attached File  IMG_3454.jpg   144.68KB   0 downloads

 

Attached File  IMG_3455.jpg   210.35KB   0 downloads

 

Attached File  IMG_3437.jpg   139.66KB   0 downloads

 

 


  • 0

#18373 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,216 posts

Posted 07 March 2019 - 05:57

Attached File  IMG_3431.jpg   105.92KB   0 downloads

 

Attached File  IMG_3434b.jpg   162.65KB   0 downloads

 

Attached File  IMG_3432c.jpg   173.89KB   0 downloads

 

Attached File  IMG_3432b.jpg   86.24KB   0 downloadsAttached File  IMG_3432n.jpg   87.13KB   0 downloadsAttached File  IMG_3432r.jpg   73.39KB   0 downloads

 

Attached File  IMG_3434.jpg   85.16KB   0 downloadsAttached File  IMG_3434a.jpg   124.83KB   0 downloads

 

 


  • 0

#18374 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,216 posts

Posted 07 March 2019 - 06:09

jedva pronadjoh bic u povratku

 

Attached File  IMG_3462.jpg   215.66KB   0 downloads

 

Attached File  IMG_3463.jpg   151.41KB   0 downloads

 

...

 

Attached File  IMG_3471.jpg   196.52KB   0 downloads

 

...

 

btw. presreli me granicni policajci na nasipu (patroliraju zbog migranata koji tuda prelaze Dunav iz Vojvodine), pa zabrinuto pitaju kamo cu, i kud bas sad. rekoh im da idem hodat dnom Panonskog mora, i ako necu sad, a kad cu? prvo rat, pa sao krajina, pa mine, pa migranti, pa halo momci, prodje meni zivot dok vi rjesite vasa sranja. ok, nisam im bas rekao ovaj posljednji dio (dok vi rjesite vasa sranja), al ovo drugo jesam.


  • 2