Jump to content


Photo

Predlog ukidanja vojne obaveze...


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
264 replies to this topic

#256 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 27 January 2005 - 06:36

QUOTE(mannex @ 26 Jan 2005, 19:28)
Iz danasnjeg Nedeljnog Telegrafa:

QUOTE

Moc armija na Balkanu

Makedonska vojska ima samo pesadiju i avijaciju sa 17.595 vojnika i oficira. Makedonski vojni budzet iznosi 200 miliona dolara.

Italija je najmocnija vojna sila u nasem komsiluku, jer ima 2,85 miliona vojnika i oficira, uz vojni budzet od 28 milijardi dolara.

Albanski vojni budzet je 56,5 miliona dolara

Bugarska, sa 7,5 miliona stanovnika, ima armiju koju cine kopnena vojska, ratna avijacija i mornarica, sa 52.811 vojnika i oficira. Vojni budzet je 356 miliona dolara.

Madjarska ima samo kopnenu vojsku i avijaciju, sa 43.790 vojnika i oficira. Njen vojni budzet je 1,08 milijardi dolara.

Bosna i Hercegovina jos nema jedinstvenu vojsku. Federacija BiH ima pesadiju i avijaciju, sa 30.130 ljudi. Njen vojni budzet je 234,3 miliona dolara.

Hrvatska danas ima 30.639 vojnika i oficira, sto je duplo manje u odnosu na 1999. godinu. Njen vojni budzet je 520 miliona dolara.

Rumunija je najveca i vojno najmocnija drzava na Balkanu, jer ima 22 miliona stanovnika i 163.577 vojnika. Vojni budzet joj je 985 miliona dolara.


Zar Srbija sa budzetom koji je ne bas tako mali ne moze da krene u profesionalizaciju, vec svi oficiri kukaju kako nemaju dovoljno ni da nahrane vojnike? Sve okolne drzave nemaju mnogo vece budzete (ako su ove informacije tacne)

Nije stvar o novcu vec o gubitku privilegija.Koliko bi oficira ostalo bez posla sa vojskom od 20000. Sa druge strane interesanto bi bilo pogledati procenat budzeta koji odlazi na vojsku.U bivsoj SFRJ to je bilo oko 90% nisam siguran kako je sada.

#257 mannex

mannex
  • Members
  • 9 posts

Posted 27 January 2005 - 15:09

QUOTE(MAGRIPA65)
Nije stvar o novcu vec o gubitku privilegija.Koliko bi oficira ostalo bez posla sa vojskom od 20000.

Apsolutno se slazem sa tim da se oni toga najvise plase. Mislio sam na to da je njima najjaci argument za blokiranje procesa profesionalizacije to sto nemaju para (cak ni za hranu!, jel).
Nego, kolika su bila izdvajanja za vojsku SFRJ kad kazes da je bilo 90% budzeta?

#258 Marvin (Paranoid Android)

Marvin (Paranoid Android)
  • Banned
  • 5,617 posts

Posted 27 January 2005 - 23:39

Tek sad nađoh ovo na današnjim vestima.

QUOTE
Vojni rok i za inostranstvo
27. januar 2005. | 13:35 | Izvor: B92 
Beograd -- Ministarstvo odbrane SCG saopštava da boravak u inostranstvu ne oslobađa državljane SCG obaveze služenja vojnog roka.

Ministarstvo navodi da nema nadležnost za predlaganje izmena Zakona o državljanstvu, ali da planira izmene Zakona o Vojsci, koji će liberalizovati rešavanje obaveze služenja vojnog roka za državljane SCG u inostranstvu. U saopštenju se navodi da Ministarstvo nema ingerencije nad sudskim organima, pa su krivični postupci protiv osoba koje se nisu odazvale pozivu za služenje vojnog roka i dalje u toku.


I šta sad ovo znači? Jes da je i do sada bivala konfuzija, a šta je ovo? Je li to samo potvrda da je Davinićeva izjava kako regruti u inostranstvu ne moraju služiti vojsku dok su uredno prijavljeni u ambasada i konzulatima mrtvo slovo na papiru, ili... ili šta? Zna i ptica na grani da regruti u inostranstvu i dalje potpadaju pod obavezu, je li ovo ponavljanje očiglednog i poznatog ili?...

#259 Monoteizam

Monoteizam
  • Members
  • 740 posts

Posted 28 January 2005 - 00:14

Evo je Daviniceva izjava od 9.decembra

B92 Info Vesti Društvo

Rešenje za regrute VSCG u inostranstvu

9. decembar 2004. | 18:09 | Izvor: B92


Beograd -- Pronađeno je rešenje za regulisanje obaveza regruta koji žive u inostranstvu, kaže ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić.

Granica do koje oni mogu da regulišu svoju obavezu služenja vojnog roka u SCG jeste 35 godina. Vojni obveznici, koji žele da odlože služenje vojnog roka, dužni su da najbližim diplomatsko-konzularnim predstavništvima SCG u inostranstvu podnesu zahtev da im se odobri privremeno odlaganje služenja vojnog roka.

Za regrute do 27 godina odlaganje služenja vojnog roka obavlja se direktno u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a za starije od 27 godina odlaganje se vrši preko predstavništava uz saglasnost Ministarsrstva odbrane.

Uz molbu za odlaganje služenja vojske, treba priložiti bar jedan nedvosmislen dokaz o opravdanosti boravka u inostranstvu, kao što su potvrda o zaposlenju ili dugoročnom kreditu, potvrda o lečenju, hospitalizaciji, potvrda o školovanju, obuci ili specijalizaciji uz verifikovan dokument ili bilo kakvu drugu potvrdu o opravdanosti boravka u inostranstvu.

Regruti koji nisu regulisali boravak u inostranstvu i koji su odložili služenje vojnog roka, a planiraju da za vreme praznika dođu u posetu porodici, dužni su da ponesu dokaz o opravdanosti boravka u inostranstvu.

Ministarstvo odbrane je naredilo nadležnim organima da se povuku nalozi za prinudno privođenje regruta zbog neodazivanja pozivu za služenje vojnog roka i da se takvim regrutima omogući nesmetano vraćanje u inostranstvo uz obavezu da to pitanje regulišu u roku od 30 dana: “Oni kod kojih postoji samo prijava to pitanje će regulisati sa vojnim oragnima, otići će u svoju opštinu u vojni odsek i to regulisati, a oni protiv kojih je pokrenut krivični postupak zbog ne odazivanja pozivima ići će u sud i regulisati tu obavezu naravno ukoliko imaju nedvosmislen dokaz o opravdanosti boravka u inostarnstavo” kaže ministar odbrane SCG, Prvoslav Davinić.

Dužina odobravanja privremenog odlaganja daje se obično na godinu dana. Davinić je rekao da državljani SCG koji imaju dokaze o legalnom boravku u inostranstvu mogu da odlažu služenje vojnog roka u zemlji sve do navršetka 34 godine, kada se prevode u rezervni sastav, što znači da mogu da prođu bez služenja vojnog roka, ali da moraju da ispoštuju proceduru.

#260 Monoteizam

Monoteizam
  • Members
  • 740 posts

Posted 28 January 2005 - 00:16

DANAS 19. januar 2005.




QUOTE

Koliko vredi reč ministra vojnog


Otputovao sam pun gorčine


Nikada nisam pisao za bilo kakve novine, a nadam se da više i neću imati razloga. Želeo bih da se razume da iskustvo o kome će biti reči jedino izražava upozorenje na oprez ljudima slične sudbine.
Mlad sam čovek, a moji su problemi počeli 1999. kada sam napunio 26 godina i magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. U to vreme, za nas neizvesno, pokušao sam da odložim odsluženje vojnog roka do napunjenih 27 godina. Međutim, tada mi je ponuđena stipendija za doktorske studije u Kanadi. Rok za početak semestra podudarao se sa danima kad sam napunio 27 godina i ja sam otputovao na školovanje da ne bih izgubio stipendiju. Odmah po dolasku u Kanadu uputio sam našem konzulatu molbu da mi se, po zakonu, obaveza odloži. Odbili su me dva puta. Na ove odluke nevoljno sam započeo i upravni spor radi poništavanja prethodnih rešenja, ali na njega nikad nisam dobio odgovor. O svemu tome postoji dokumentacija.
Doktorirao sam posle manje od tri godine po dolasku u Kanadu i danas sam na Univerzitetu zaposlen u svojstvu naučnog istraživača na postdoktorskom usavršavanju. Ovo je sve neophodni uvod u ono što sleduje.
Iznenada je 28. novembra 2004. umro moj otac i ja sam, bez dvoumljenja, rešio da dođem u zemlju, da budem uz majku. Ohrabren izjavama ministra odbrane da će se problemi oko odsluženja vojne obaveze građana sa boravkom u inostranstvu rešiti bez neprijatnosti, nisam pretpostavljao ništa od onog što se dogodilo već na aerodromu.
Da skratim: dočekala me je policija, odvela u neku prostoriju gde sam bio zatavoren sa "pravim" kriminalcem, u iščekivanju vojne policije. Ovi su me, uz vrlo profesionalno ponašanje, preuzeli i odveli u neku kasarnu (?) gde sam proveo noć zatvoren u samici. Sutradan ujutru odveden sam u vojni sud, gde sam, u prisustvu advokata koga je na brzinu morao da pronađe moj rođak, saslušan kao okrivljeni za izbegavanje vojne obaveze. Oduzet mi je pasoš uz napomenu da ću ga dobiti kad položim kauciju od 2.000 evra kao jemstvo da neću izbegavati svoje obaveze prema sudu dok se postupak ne okonča. Tako sam i postupio nedelju dana kasnije. U lokalnom vojnom odseku, u koji sam bio upućen od strane suda, uručili su mi (posle dužeg oklevanja) poziv za odsluženje vojne obaveze za mart 2006. Da dodam i da mi niko nigde nije tražio nikakav dokaz o mom položaju u inostranstvu, na šta je upozoravao u svom nastupu ministar odbrane.
Moram da priznam da posle svega ovoga nisam shvatio na čemu sam.
Rođak koji je bio uz mene tog nesrećnog jutra odveo me je svojoj kući gde sam se oprao i obrijao, pa smo uz jurnjavu i sa zakašnjenjem stigli na očevu sahranu u grad udaljen 80 kilometara.
Recimo da je sve ovo bilo po zakonu koji je nalagao baš takvu proceduru. Ali zašto mi nisu poverovali da mi je otac umro, nego je rođak morao da putuje noću u moj grad po papir na kome se upravo to tvrdi, a koji niko u sudu nije ni pogledao?
Otputovao sam tužan i ispunjen gorčinom. Razmišljao sam o tome da nažalost nisam od vrste mladih koji danas nešto znače u mojoj zemlji.
Bilo kako bilo, zemlja iz koje sam krenuo danas u svetu nešto znači baš kroz nas koji smo ostali ponosni na svoj Beogradski univerzitet, na svoje profesore i moralne vrednosti koje smo poneli iz svojih porodica.

Ime i adresa poznati Redakciji

#261 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 28 January 2005 - 00:48

QUOTE(mannex @ 27 Jan 2005, 14:09)
QUOTE(MAGRIPA65)
Nije stvar o novcu vec o gubitku privilegija.Koliko bi oficira ostalo bez posla sa vojskom od 20000.

Apsolutno se slazem sa tim da se oni toga najvise plase. Mislio sam na to da je njima najjaci argument za blokiranje procesa profesionalizacije to sto nemaju para (cak ni za hranu!, jel).
Nego, kolika su bila izdvajanja za vojsku SFRJ kad kazes da je bilo 90% budzeta?

nisam siguran koja bi to cifra u dolarima bila ali se secam onih rasprava u skupstini SFRJ i Markoviceve vlade.Otprilike u to vreme vojska je dobijala oko 800 miliona dolara.

#262 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 28 January 2005 - 00:56

To je vec bilo pisano ovde ili u temi-bliznakinji... Sve u svemu, pomalo je zabrinjavajuce sto je taj lik sa tako 'visokom skolom' ispao toliko naivan...

#263 Tromotorac

Tromotorac
  • Members
  • 5,480 posts

Posted 28 January 2005 - 21:57

Dakle, ko mu je kriv sto je "naivan" i slusao ministra vojske?

blink.gif

#264 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 28 January 2005 - 23:37

Hoces reci da nije naivan onaj koji veruje ovdasnjim vlastima? blink.gif

#265 Recycle Bin

Recycle Bin
  • Members
  • 6,759 posts

Posted 28 January 2005 - 23:49

Svako ko veruje vlastima je naivan.


Resenje je da pobegnete napolje i nikad se ne vratite.