Jump to content


Photo

Urednik Dejli Mirora dobio otkaz


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 Recycle Bin

Recycle Bin
  • Members
  • 6,759 posts

Posted 15 May 2004 - 11:21

Urednik Dejli Mirora dobio otkaz


"Miror nateran u ćošak"
Urednik popularnog britanskog lista Dejli Miror Pirs Morgan otpušten je zbog prošlonedeljnog objavljivanja lažnih fotografija na kojima se navodno vidi kako britanski vojnici maltretiraju iračke zatvorenike.
Dejli miror je u petak kasno posle podne prihvatio da su fotografije lažne.

Posle otpuštanja urednika Morgana, izdavači Mirora su se bezrezervno izvinili zbog objavljivanja ovih snimaka, rekavši da je list bio žrtva proračunate i zlonamerne prevare.

Na izvinjenje je reagovao pukovnik Dejvid Blek iz Kraljičinog kraljevskog puka Lankašir, čiji su vojnici navodno bili na objavljenim fotografijama:

"Mislim da postoji izvesno prigušeno zadovoljstvo zbog njegovog odlaska sa uredničkog položaja, jer je time uklonjena i poslednja prepreka između nas i Dejli mirora u nastojanju da uspešno rasčistimo nastalu pometnju.

Ako njegov otkaz znači da će naš puk dobiti puno i bezrezervno izvinjenje, to će nam donekle predstavljati zadovoljenje, jer će ukloniti mrlju nanesenu našem ugledu".

Majkl Vajt, politički urednik lista Gardijan, ističe da Miror više nije imao kud:

"Očigledno, u ovom slučaju Miror je odlučio da mu je položaj neodrživ - posebno kad je u pitanju ovaj konkretan puk. Cela stvar je očito vrlo ozbiljna jer postoji opasnost da vojnici na terenu budu izloženi većem riziku. Drago mi je što su se u Miroru suočili sa odgovornošću. Ako neko napravi veliku grešku ne može da se izvuče tek tako, bez posledica".

Po oceni BBC-jevog unutrašnjepolitičkog komentatora, ostavka urednika Mirora Pirsa Morgana na prvi pogled predstavlja vladinu pobedu, jer su njeni ministri od početka tvrdili da su fotografije lažne.

Dejli miror je to sada i potvrdio, ali je napomenuo da je i sam bio žrtva prevare.

Naš analitičar dodaje da bi sada pažnja britanske javnosti mogla da se okrene prema bolje dokumentovanim optužbama za maltretiranje zatvorenika na koje su već ukazali Amnesti internešenal i Međunarodni komitet crvenog krsta.