Jump to content


Photo

Sud u Strazburu_Ljubljanska banka vraca pare


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 Tihofil

Tihofil
  • Banned
  • 619 posts

Posted 13 April 2004 - 22:10

Nakon odluke Europskog suda: Hrvatskim štedišama Ljubljanske banke milijardu eura za pretrpljenu bol?

Sud u Strasbourgu odbacio osam slovenskih prigovora i proglasio se nadležnim za tužbu troje hrvatskih štediša / Ako Sud utvrdi da im je prekršeno pravo, Slovenija će morati poduzeti mjere da se to otkloni, čime će se omogućiti naplata potraživanja štediša / Nematerijalna šteta mogla bi iznositi oko milijardu eura, kaže odvjetnik Žugić
ZAGREB, 8. travnja – Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu proglasio se nadležnim za rješavanje zahtjeva troje hrvatskih štediša Ljubljanske banke koji su prije sedam godina pokrenuli postupak protiv Slovenije zbog nemogućnosti povrata svoje štednje, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo pravosuđa. Nakon te odluke, Sud u Strasbourgu ocjenjivat će meritum prigovora troje hrvatskih štediša, a ako utvrdi da im je povrijeđeno pravo, Slovenija će morati poduzeti mjere kojima će te povrede otkloniti, čime će se omogućiti naplata potraživanja štediša.
Milivoj Žugić, jedan od odvjetnika štediša, rekao je za Vjesnik da je ta sudska odluka poruka da i ostali od 135.000 štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj mogu Sudu u Strasbourgu tužiti svoju bivšu banku. »Dobivanjem spora bit će im priznata nematerijalna šteta koja bi ukupno mogla iznositi oko milijardu eura«, kaže Žugić. Ističe da je u svojoj praksi prvi put vidio izuzetan angažman državnih službenika, zahvaljujući kojima je osigurana pobjeda u sporu koji potencijalno Hrvatskoj donosi milijardu eura samo na temelju naknade za pretrpljenu štetu i duševnu bol.
Naime, smatrajući da im je prekršeno pravo na mirno uživanje vlasništva i da su žrtve diskriminacije jer im je onemogućen povrat štednje iz Ljubljanske banke, troje hrvatskih štediša - Kovačić, Mrkonjić i Golubović - preko odvjetnika Žugića i Zvonka Nogolice 1997. godine pokrenuli su postupak pred Europskim sudom za ljudska prava. Hrvatska se 2001. umiješala u postupak, na strani štediša.
U Ministarstvu pravosuđa napominju da odluka Suda nije i konačno rješenje predmeta, no ističu da je izuzetno važna jer je njome Europski sud odbacio osam slovenskih preliminarnih prigovora.
Slovenija je svim pravnim sredstvima pokušala osporiti nadležnost Suda da odlučuje o zahtjevima hrvatskih štediša. Ljubljana smatra da je pitanje stare devizne štednje ponajprije sukcesijsko za koje taj sud nije nadležan. Slovenija je, među ostalim, pokušala uvjeriti Sud da je devizna štednja u bivšoj SFRJ bila iluzija, te da Ljubljanska banka nije nadzirala podružnice izvan Slovenije, što je hrvatska strana osporila.


--------------------------------------------------------------------------------

Drzava Srbija u ime propalih srpskih banaka Beobanke,Jugobanke,isto odbija da prizna dug stedisama koji su sada strani drzavljani,po receptu Slovenaca.
Da li ce oni morati da ih tuze u Stazburu?


P.S.
Dinkicu sta si se ucutao!
Kad je deda uplacivao pare onda je bio dobar,a sad je strani drzavljanin!