Jump to content


Photo
* * * * * 1 votes

O serijama


  • Please log in to reply
7500 replies to this topic

#5551 Battle Born

Battle Born
  • Members
  • 31,792 posts

Posted 23 March 2017 - 02:43

 naime, od Silvera su napravili nesto sto taj fiktivni lik nikada nije bio u literaturi, i ono sto je puno bitnije, nesto sto na osnovu prve dvije sezone, dakle u tako zamisljenom piratskom svijetu, taj lik nikada nije mogao postati. ako po vrlo konkretnim potezima / zaslugama mijenjaju svoje kapetane svakih 15 minuta, onda lik o kojemu se pricaju samo bajke, odnosno lik koji su piratski zapovjednici stvorili iskljucivo u takve (mitoloske) svrhe, ne moze postati konkretni zapovjednik posade nekog broda, a kamoli vrhovni zapovjednik svih pirata. to je jedna stavka. druga je pak stavka sto glumac koji nosi taj lik nikako ne uspijeva pronaci u sebi liderske osobine. odlicno je nosio lika koji je bio sporedni, i koji se u tom piratskom svijetu inteligentno snalazio, 

Uf, baš se ne slažem :)
(Prvo da napomenem da ne znam kakvi su inače likovi u literaturi.)

Silver i taj njegov status koji on ima je možda otišao previše u tom smeru da imaju potpuno poverenje u njega, s obzirom da besni pirati za 10 minuta su spremni da okrenu ledja svom kapetanu.
Ali ima to sve svoju poentu. Silver je drugačiji kapetan od ostalih, najpre zato što je i on sam bio regular pirat, istog hijerarhijskog nivoa. Dokazao se kao mnogo pametan i pronicljiv lik, koji je pritom uvek zastupao interese tih običnih pirata. Zauzeo se nekoliko puta hrabro kod kapetana, i nekoliko puta je odradio svoj mindgame-ove za interes samih pirata. U njemu ne vide kapetana siledžiju, koji će roknuti prvog koji se ne slaže sa njim.
Flint je prvi primetio koji potencijal ima Silver, tj da nekada u budućnosti može da mu bude od koristi. Zato su i Flint, i Bili, kao i ostali radili na tome da izgrade taj mit, autoritet i to ogromno poštovanje koje ima Silver. Na primeru Flinta, Charles Vane-a, Crnobradog, i svih ostali pirata, svi oni su primetili da taj konzervativniji pristup kapetana je one way street i vodi samo kao tome da ta posada kad tad pukne a što je još bitnije nikad ništa neće da se postigne. Ili sam kapetan pukne, sama posada bude pobedjena, ili se desi nešto unutar posade...

Silver im je bio neophodan kao neko ko može da objedini interese svih pirata kako bi mogli da se izbore za Nassau.

Ma koliko pirati, sami članovi default posada su uglavnom svi probisveti koji gledaju svoj interes, nisu imuni na fenomen nekog autoriteta i institucije neke ličnosti. Pogotovo ako je to o nekom kojeg doživljavaju kao jednog od njih i kao nekog ko će u njihovo ime uspeti da uradi ono što oni žele.
Neka fora "Silver je jedan od nas, nikad nas nije zajebao, a mnogo je pametniji od bilo kog od nas."
Jednostavno pirati imaju poverenje u njegovu i dobru nameru a i inteligenciju prilikom donošenja odluke.
Dobro si primetio, da je on dodatno i veštački napumpan kao kapetan ujedinitelj od strane ostalih kapetana i bitnijih pirata, zato što su znali da je on ličnost koja može da stoji na čelu. Ne bih ga uporedjivao sa Koštunicom, ali npr ono što je opozicija uradila sa Koštunicom 2000. da bi se pobedio Slobodan...

Flintu posve odgovara jer je od početka osetio da imju poseban odnos i da može da ima uticaj na njega zbog tog odredjenog poštovanja koje Silver ima prema njemu. Generalno njihoav odnos zaslužuje jedan poseban poduži post, jer imaju baš kompleksan odnos. U nekim stvarima njihov odnos je nalik onom Walter White-a i Jesse-a iz Breaking Bad. A  Captain Flint jako podseća na Walter White-a.

Sama serija po meni zaslužuje poseban topic jer ima dosta prostora za diskusiju o likovima i odnosima medju likovima. Nažalost nije popularna dovoljno, dobrim delom zbog ne baš ubedljive prve sezone, tj nisu tada dovoljno mrvica ostavili da nekom deluje da postoji neka pozadina iza svakog lika. A postoji. Pre svega kad priča oko Flinta krene retroaktivno da se odmotava...

Serija ima previše značajnih likova sa nekom svojom pričom, i serija ima previše tih odnosa medju samim likovima. Isprepeltani odnosi, isprepletane zavisnosti medju likovima. Gde je Max, gde su Jack&Anne, gde je Eleanor, gde je Mr. Scott, gde je Charles Vane (čiji se lik na kraju ispostavio genijalnim), gde je Rogers, gde je Billy, gde je Miranda i Thomas.....
Pa gde je odnos izmedju Vane-a i Dugobradog, gde je odnos izmedju Jacka i Vane-a, izmedju Max i Eleanor.

Previše ima likova koji nisu pijuni i koji imaju kapacitet da vuku konce. 


Što se tiče samog glumca i lika Silvera, mislim da je to baš poenta tog lika, štaviše reko bih da to glumac odlično radi. Lik se ne snalazi najbolje u novoj ulozi. Niti bi po sinopsisu i dosadašnjoj priči trebalo (da ponovim, ne znam kako stoje stvari u knjigama)
Silver kao lik nije nemilosrdan, nije tipičan kapetan, niti pa ima iskustvo kapetanisanja. Prirodno je da se taj lik ne snalazi u tome.  Meni je to baš odlično odradjeno.




Takve stvari, kao što su "kako pirat može da ima bele zube" su mi totalno nebitne. Stvarno mi ne bih prijalo da gledam prljave, odvratne sve pirate. Uradili su to sa većinom pirata, onih manje bitnih, sa posadom. Ali kapetane i glavne likove ne želim da gledam takve.
Menjam tu estetiku zarad autentičnosti, koja bi u ovom slučaju više odnela na donela...

 


Edited by Nigel Hayes, 23 March 2017 - 02:46.

  • 1

#5552 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 24 March 2017 - 05:31

Silver je drugačiji kapetan od ostalih, najpre zato što je i on sam bio regular pirat, istog hijerarhijskog nivoa. Dokazao se kao mnogo pametan i pronicljiv lik, koji je pritom uvek zastupao interese tih običnih pirata. Zauzeo se nekoliko puta hrabro kod kapetana, i nekoliko puta je odradio svoj mindgame-ove za interes samih pirata. U njemu ne vide kapetana siledžiju, koji će roknuti prvog koji se ne slaže sa njim. Flint je prvi primetio koji potencijal ima Silver, tj da nekada u budućnosti može da mu bude od koristi. Zato su i Flint, i Bili, kao i ostali radili na tome da izgrade taj mit, autoritet i to ogromno poštovanje koje ima Silver. Na primeru Flinta, Charles Vane-a, Crnobradog, i svih ostali pirata, svi oni su primetili da taj konzervativniji pristup kapetana je one way street i vodi samo kao tome da ta posada kad tad pukne a što je još bitnije nikad ništa neće da se postigne. Ili sam kapetan pukne, sama posada bude pobedjena, ili se desi nešto unutar posade...

 

;) (Yo-ho-ho, and a bottle of rum!)

 

a koji su interesi tih obicnih pirata? reziser nam te obicne pirate prikazuje kao maloumnu svjetinu koja bjezeci od britanskih zakona svoju utjehu pronalazi u lokanju, orgijanju i snovima o zlatu, ne kao ljude koji su u stanju percipirati viziju Novog svijeta, i preuzeti odgovornost za njegovo stvaranje. sjeti se sto se dogodilo kad su im Englezi ponudili oprost -> raspad sistema / pad Nassaua. u prosloj epizodi dogadja se isto, samo sada guverner Rogers nudi oprost i odbjeglim robovima, kojima su se (prezivjeli) piratski zapovjednici okrenuli nakon sto su ih vlastite posade izdale.

sto se pak "konzervativnog pristupa i one-way streeta" tice, tu malkic literature ne bi skodilo. naime, konzervativni pristup kapetana jedna je od (socioloskih) zakonitosti svakog jedrenjaka iz tog perioda. bio on vojni, ili trgovacki, ili piratski. i tu je svaka posada, bila ona stvarna, ili fikcijska (ako je u pitanju dobar povijesni roman) imala svoga Boga u liku kapetana. kapetan Bog je konzervativan i ne druzi se sa obicnim mornarima zato sto njegove odluke moraju u svakom trenutku i u svakoj situaciji biti neupitne i neprikosnovene. u protivnom, dogadja se "fenomen one-way streeta" -> Davy Jones' Locker. gdje ne treba smetnuti s uma da tadasnji mornari nisu znali plivati, sto je samo pojacavalo njihov ionako ogroman strah od plovidbe, ali i njihovu potrebu da na brodu imaju kapetana Boga. jedrenjak na pucini oceana nije mjesto za prakticiranje neposredne demokracije ni danas, a kamoli pocetkom 18. stoljeca. fakat, iz pozicije danasnjih (stecenih) gradjanskih prava, vrlo je tesko u potpunosti percipirati tadasnje odnose medju ljudima na brodu. otprilike kao sto je bilo tesko zamisliti Novi svijet onim piratima iz Nassaua. medjutim, ako je kapetan Bog bio pametan, ili ako nije bio zasticen zakonodavstvom mocne Britanske imperije, postavio je nekoga uza sebe ko je bio, ili barem glumio, "glasnogovornika mornara". to je pozicija tzv. pirate quartermastera (vodje palube). kod Flinta je to ispocetka Hal Gates, zatim Billy Bones, zatim Dufresne, zatim John Silver, kod Edwarda Teacha je to bio Charles Vane, kod Charlesa Vanea Jack Rackham, itd, itd.
 
izgradnja Silverovog mitoloskog lika krece u trenutku kada im nista drugo nije preostalo jer su bili u potpunosti razbijeni. i to se dogodilo posve slucajno, ako se sjecas, u onoj gostioni, gdje je Silver, na poprilicno brutalan, i upravo siledzijski nacin, odglumio Long John Silvera. a to je bilo moguce zahvaljujuci cinjenici da (stvarnog) Silvera ti pirati u gostioni uopce nisu poznavali. pa mozemo li onda reci da je Long John Silver "jedan od njih"? ili pak da u njemu ne vide kapetana siledziju? mozemo li, na koncu, reci da John Silver nije upravo u tom (katarzicnom) trenutku pronasao (i demonstrirao) svoje liderske sposobnosti? pa kako se iz te gostione zakotrljala prica o njemu, tako su i njegov lik trebali (reziser i glumac) zakotrljati. prema naprijed, a ne prema nazad. 

 

 

Što se tiče samog glumca i lika Silvera, mislim da je to baš poenta tog lika, štaviše reko bih da to glumac odlično radi. Lik se ne snalazi najbolje u novoj ulozi. Niti bi po sinopsisu i dosadašnjoj priči trebalo (da ponovim, ne znam kako stoje stvari u knjigama) Silver kao lik nije nemilosrdan, nije tipičan kapetan, niti pa ima iskustvo kapetanisanja. Prirodno je da se taj lik ne snalazi u tome.  Meni je to baš odlično odradjeno.

 

u redu, pretpostavimo da je to odlicno odradjeno, mada (po mom gledateljskom iskustvu) kvalitetan glumac moze odglumiti zbunjenog, uplasenog i zaljubljenog lidera malkic vjerodostojnije, a ne se, poput ovog, izgubiti na relaciji los glumac - los lider. no recimo da je taj posao Luke Arnold odlicno odradio. koliko je to odlicno za samu pricu?

odlicno moze biti samo za kratku djecju pricu u kojoj pisac malenog slusatelja s velikim okicama stavlja u ulogu Disneyevog Kapetana Kuka. medjutim, ne za seriju koja traje nekoliko sezona, i koja mora nositi neke zakonitosti po kojima ce taj piratski svijet funkcionirati. onoga trenutka kada se Long John Silver spusta iz mitoloske fikcije u stvarnost / na palubu, trebalo je poceti preispitivanje njegovih stvarnih liderskih sposobnosti. to se (konstantno) dogadja sa Flintom, to se (konstantno) dogadja sa Crnobradim, medjutim, ne i sa Silverom. na njegove znakove slabosti na liderskoj poziciji pozitivno moze reagirati gledatelj ispred tv-a, medjutim, ne i posada kojoj takav zbunjen, uplasen i nevjerodostojan lik treba zapovijedati.

 

(Yo-ho-ho, and a bottle of rum!)  ;)


  • 1

#5553 Impromptu

Impromptu
  • Members
  • 57,443 posts

Posted 25 March 2017 - 21:55

Ja gledao. Mnogo proseravanja a la Dan Brown ^ 2, ali ima simpaticnih momenata. Ispod prosečna serija. Sent from my MHA-L29 using Tapatalk

 

Idealna za dijagonalno gledanje :D 


  • 0

#5554 T Mac

T Mac
  • Members
  • 8,239 posts

Posted 25 March 2017 - 22:17

Legion S01E07 je poprilično bolesna epizoda.


  • 2

#5555 YUNG GOD

YUNG GOD
  • Members
  • 23,654 posts

Posted 26 March 2017 - 01:11

Dobio si + a nadam se da si mislio bolesna u pozitivnom smislu :D


  • 1

#5556 Battle Born

Battle Born
  • Members
  • 31,792 posts

Posted 26 March 2017 - 02:28

Davinčijevi demoni. Jel gledao neko? Mišljenja? Predlozi? :D

ako misliš na ovo
 http://www.imdb.com/...tle/tt2094262/

onda ti ne preporučujem da gledaš. 

loš glavni glumac, loša neka nespretna i plastična misterija.
šta ja znam, ja odgledao 2,3 epizode i ne samo da mi nije bilo dalje do gledanja, nego sam bio malo i besan... nepoštovanje jednog od najvećih genija u istoriji čovečanstva.


  • 0

#5557 T Mac

T Mac
  • Members
  • 8,239 posts

Posted 26 March 2017 - 11:42

Dobio si + a nadam se da si mislio bolesna u pozitivnom smislu :D

 

U pozitivnom :D Jes' da još uvek ništa ne razumem, al' vozimo dalje :D


Edited by T Mac, 26 March 2017 - 11:43.

  • 1

#5558 YUNG GOD

YUNG GOD
  • Members
  • 23,654 posts

Posted 26 March 2017 - 15:33

U pozitivnom :D Jes' da još uvek ništa ne razumem, al' vozimo dalje :D

Ja da se pohvalim za divno cudo kapiram sve u 7. epizodi pretpostavio sve i ispalo da je tacno Threep moze da potvrdi. :D

 

Ali opasna serija nisam je ovakvu ocekivao. :)


  • 1

#5559 Wiggum

Wiggum
  • Members
  • 1,680 posts

Posted 26 March 2017 - 18:32

Hawley stvarno razvaljuje sa serijama...Fargo obe sezone...Legion...slijedi Fargo Season 3 za 20ak dana.


  • 0

#5560 D. Cooper

D. Cooper
  • Members
  • 14,742 posts

Posted 26 March 2017 - 18:34

Ja krenuo Dekstera.

Ne mogu ove novije dok ne završe.

Za sada sasvim ok prva sezona.
  • 0

#5561 losmi17

losmi17
  • Members
  • 13,571 posts

Posted 26 March 2017 - 19:14

Mogao bih da dam drugu sansu drugoj sezoni Farga :D

 

Bas zato sto ce uskoro treca :)


  • 0

#5562 T Mac

T Mac
  • Members
  • 8,239 posts

Posted 26 March 2017 - 20:54

Vala i ja razmišljam da obnovim gradivo što se druge sezone tiče. Znam da mi se nije preterano dopala na prvo gledanje, ni blizu kao prva sezona.


  • 0

#5563 losmi17

losmi17
  • Members
  • 13,571 posts

Posted 26 March 2017 - 22:16

Ja sam ranije jos pogledao samo dve epizode, i stao. Znacajno losije mi delovalo od prve sezone. A sad cu odgledati.


  • 0

#5564 Sector

Sector
  • Members
  • 20,117 posts

Posted 26 March 2017 - 22:30

Meni su jako dobre obe sezone. Zadovoljan sam kako su taj smek i atmosferu prenijeli na drugu sezonu, iako je radnja mozda malo zanimljivija u prvoj.

 

Licno meni je serija komotno neki top5 od aktivnih, uz GOT, Shameless, Daredevil i Blinderse.


  • 0

#5565 L0shMi

L0shMi
  • Members
  • 2,062 posts

Posted 26 March 2017 - 23:47

Meni je druga sezona Fargo bolja od prve. Kirsten Dunst razvaljuje! Sent from my MHA-L29 using Tapatalk
  • 0