Jump to content


Photo
- - - - -

Minijature


  • Please log in to reply
1889 replies to this topic

#1816 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 25 November 2016 - 13:56

...

 

Vjekoslave,

 

Hvala ti na tvom iscrpnom odgovoru.

 

Probaću malo produbiti i razraditi ovu prepisku jer smatram da suviše mešaš osobnu, forumsku te profesionalnu razinu delovanja, kada pričamo o polju delovanja evropskog gradjanskog društva i opunomoćenja različitih ranljivih grupa, živećih u Sloveniji.

 

Što se osobne razine tiče, tu ti ja nemam puno toga reći o sebi i svom svetonazornom shvatanju. Mogu ti ponoviti jedino to što sam na ovom forumu ponovio hiljadu puta. Ja osobno svaki primordijalni kolektivizam shvaćam jedino kroz prizmu retrogradnog manjeg / većeg zla. S njim nemam, niti sam imao ikakvih emotivnih koketiranja, ni kroz život, ni kroz san, ni kroz bunilo. Znam ko sam i šta sam - D.H., ’uz mali x-ić’, i to mi je za ovaj život sasvim dovoljno. Čak i više, svaki pokušaj da me se uvuće u bilo kakvo blato kolektivne pripadnosti sam kroz život strogo sankcionirao – ili kroz humorni ili kroz oštri ’odjeb’, zavisno od jačine pokušaja. A različito životno doba i različite životne sredine su mi svašta toga nametale.

 

Po drugoj strani, svesno sam birao šta ću iz koje kulture prihvatiti za deo ličnog svog, i u fazi izgradnje, i kroz razne faze revizije ali i nadgradnje moje ličnosti.

 

And counting.

 

Što se forumske razine tiče, stvarno me mrzi da izvlačim reč po reč i seciram svaku rečenicu, vadjenu izvan konteksta ovoga ili onoga. Ako čovek ne ume razumeti suštinu, djaba mu svaki pokušaj crtanja, prevrtanja i raznih forumskih akrobacija. Ako neko nema odredjenih kognitivnih sposobnosti, ako neko nema ugradjen ’najjeftiniji logički taster’ i ako nema sposobnosti funkcionalno pismene upotrebe osnovnih metodoloških pojmova, da bi suštinu napisanog / izrečenog shvatio i prihvatio, šta mu ja tu mogu. Neka svako od nas malo poradi i na tome.

 

And learning.

 

Što se profesionalne razine delovanja tiče, mislim da sam već par puta naglasio da postoje dve vrste eurospkih fondova – centralizirani i decentralizirani. Centralizirani se uglavnom bave time kako napraviti bolji deo Evrope još boljim a decentralizirani se uglavnom bave time, kako sanirati ’lokalnu kanalizaciju’ do te mere, da funkcionira u 21. veku.

 

Prestižni programi, znači centralizirani, imaju lepu plejadu mogućnosti za mnoge organizacije, različitih institucionalnih jačina – od društava, saveza pa do raznih javnih institucija, agencija, muzeja, univerziteta idr. Znači kompletan civilni sektor koji može kroz programe Erasmus+, Europe for Citizens, Creative Europe idr. napraviti ovu zajednicu još boljom. To se radi izvodjenjem raznih projekata na području kulture ili gradjanskih društava. Pojedinci i njihova participacija kroz razne organizacije su od vitalnog značenja za sve njih – za njih su ti programi i projekti i mišljeni. Kroz njih se strateški potencira multikulturna interakcija za izgradnju još bliže Evrope i njene budućnosti, ujedinjene na kulturnim razlikama, zajedničkom europskom identitetu, zajedničkim vrlinama, istoriji i kulturi. Sve to se radi kroz multikulturni dialog koji uvažava i poštuje kulturne razlike.

 

Ja sam ove godine prijavljivao jedan projekat na EfC u ukupnoj vrednosti 98.000 EUR ali sam izvodjenje, nažalost, omašio - za 1,5 poen. 38 projekata se izvodi, 2 su na čekanju dodatnih sredstava a 43. mesto je važeće jedino za forumsku prepisku.

 

Verovao ti meni na reč ili ne.

 

Za malo manje prestižne programe, decentralizirane, se svim državama EU po nekom ključu dodele odredjena sredstva pa države u vlastitom ophodjenju kreiraju neku politiku koja treba pratiti zajedničku evropsku strategiju.

 

Sad, odmah kada se sa evropskog svede na nacionalno, mnogo toga i zavisi od nacionalnog. Od jačine civilnog sektora pa do jačine gradjanske svesti. Ako društvo funkcioniše dobro i transparentno, onda se to zove Skandinavija. Ako društvo svake prestupne godine funkcioniše transparentno, onda se to zove Slovenija. A ako to i takvo društvo uopšte ne funkcioniše ili je funkcionisalo na škrge dok ga polufašistička vlada nije unazadila za dvadeset godina, onda se to zove – pogadjaj.

 

Eto, stižemo polako i do bitnog ali nije ni da krupna slika nije bitna.

 

Na tom sam polju u okviru jednog programa prijavio dva projekta i oba su, izmedju više od stotine prijava, uz 12 izabranih - prošla! Ukupna vrednost 165.000 EUR, vreme izvodjenja od jula 2016 do augusta 2017. Sad, možda je bila prestupna godina a možda i nije, ko bi ga znao.

 

Verovao ti meni na reč, ili ne.

 

Trudimo se po najboljim mogućnostima, umreživanjem na medjunacionalnoj, multikulturnoj ali i regionalnoj komponenti. Izvode se ili će se izvoditi oko 70 radionica na temu opunomoćenja različitih ranljivih grupa, živećih u Sloveniji. Slovenački Bošnjaci, Hrvati i Srbi se veselo druže i uče, ponekad u boljem, ponekad u lošijem izdanju. Izmedju ostalog, dovodimo najbolje stručnjake na području kulturnog menadžmenta, kulturne antropologije, pa tako i etnokoreologije.

Pokušavamo se umrežavati na osnovu savremenih IKT platformi, pokušavamo uspostaviti inovativni hibridni model gradjanske asimilacije i kulturne integracije, na temeljima zajedničkih evropskih vrednosti, na temeljima zajedničke evropske istorije i na temeljima zajedničkog evropskog identiteta. Pokušavamo ih učiti vlastitom glavom i stimulirati da razvijaju kritičko mišljenje, pokušavamo napraviti neke bolje generacije – gradjana.

 

Po drugoj strani, svima njima ne želimo odreći pravo do kulturnog kolektivnog identiteta. To neka bude stvar svakog pojedinca, kako će se on pozicionirati u savremenom društvu 21. veka. A sve je to mukotrpni i dugotrajan proces koji za agendu ima neku drugu stvar, nevezano toliko za praćenje neke opštenite evropske strategije – priznavanje statusa kulturnih manjina ex – Yu naroda, živećih u Republici Sloveniji, posledično i više dostupa do stabilnijeg financiranja, održivog razvoja i izvodjenja kvalitetnijih programa.

 

Bili su tu i umetnički voditelji i stručnjaci iz Lada, iz Beogradskog kola, iz Bosanskog kola. Učilo se o klapama, sevdahu te opštenitom razvoju etno muzike Balkana te savremenim crossoverima, uz jazz ritmove i obrade. Učiće se tu mnogo toga. A najbitnije od svega, uči se tolerancije, uči se antropološka metodologija rada ali i to - da kulturne razlike obogaćuju svako društvo!

 

Sad, ako ti znaš neki bolji put, osim da kažeš – resetuj sve to i čarobnim štapićem napravi gradjane po mom teoretskom modelu, ja bi ti bio stvarno zahvalan! Daj mi malo materijala pa mi možda sledeći projekti budu još bolji, i u smislu financiranja ali i u smislu izvodjenja kvalitetnijeg programa.

 

Možda tada dovedemo Kinika, ali i tebe!

 

PS. Još jednom pročitaj moj post na kojeg si replicirao, možda ćeš ga drugačije shvatiti. Takodje, malo bolje prouči istoriju stvaranja novozelandske države, ali i američke. Ne da mi se više pisati ni o Pešordi, ni o nekim drugim detaljima. Oni su passe.

 

Verovao ti meni na reč ili ne.

 

O kolektivnim fašistoidnim naricanjima na grobljima sam ti takodje sve rekao. To sponzorira neka druga država koja na deklarativnoj razini malo bolje poštuje manjine ali ih na realnoj još mnogo više poštuje, ako ih nema. Meni je jedino bitno da gostujući ’belopoljci’ na tim ekskurzijama, u kojima izvode svoje voodoo lebensraum obrede, uvažavaju propise, ne pozivaju na govor mržnje, uredno plaćaju porez te koriste wc za veliku nuždu. To je bila moja suština.

 

Za ostalo će se pobrinuti priroda.

 

And working.

 

Pozz.

 

:+1:

 

...


  • 2

#1817 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 28 November 2016 - 22:08

...

 

...

 

OK, posto je ovo veoma bitno pitanje, pokusacu da skratim inace dugacak odgovor. Za detaljniju elaboraciju imas na uvodnom nivou legendarnu Hazlitovu "Ekonomiju u jednoj lekciji" (https://mises.org/sy...1&type=document), a zatim i von Misesovu "Nation, state and economy" (https://mises.org/system/tdf/Nation%2C%20State%2C%20and%20Economy_3.pdf?file=1&type=document). 

 

Dakle, protekcionizam ili ekonomski nacionalizam jeste nacionalizam. Batali te price o sovinizmu, to me ne zanima, nacionalizam je sam po sebi dovoljno los. Ekonomski nacionalizam je los zato sto sustinski narusava nacelo slobode trzista. Sloboda trzista se i sastoji u tome da uzimas u obzir samo vrednost neke robe, ne i neku politicku nalepnicu koja je na robu nalepljena. Ta nalepnica je, recimo, odakle roba dolazi. Zbog cega bi poreklo robe - a ne kvalitet - imalo bilo kakav uticaj na trziste? Naravno da ga nema, ako je trziste istinski slobodno. Ali, ako ti nekome nametnes nalepnicu i upotrebis monopol nasilja drzave da to implementiras, onda je sloboda trzista ocigledno narusena. 

 

Zapazi da se nalepnica ne moze odrzati na drugi nacin osim drzavnim nasiljem. Ako si ti licno nacionalista i neces da prodajes, recimo, hrvatsku robu posto ne volis Hrvate, onda ces ti biti na gubitku daleko vecem nego hrvatska privreda. To ce se desiti zato sto ce musterije koje nisu opterecene nacionalizmom svejedno kod nekog drugog trgovca zadovoljiti svoju potrebu za hrvatskom robom. Moze se desiti da ce pri tom musterije imati dodatne oportunitetne troskove, recimo morace da odu u drugi kvart grada, tako da ce tvoj nacionalizam u nekoj maloj meri naskoditi i musterijama. To ce se odraziti u trzisnoj korekciji cene, posto se trziste vrlo brzo vraca u ravnotezu i postaje efikasno (kao sto su pokazali veliki ekonomisti tipa Keneta Eroua i Judzina Fame). E, ali to se nece desiti ukoliko drzava nametne nalepnicu i primora sve trgovce da hrvatsku robu prodaju skuplje samo zato sto potice iz druge drzave. rezultat ce biti trajna distorzija trzista i smanjena efikasnost trgovine (pa i svih drugih ekonomskih aktivnosti posledicno). 

 

Ako je sloboda trzista osnov kapitalizma, kao sto zagovaraju klasicni liberali i gomila drugih mislilaca, onda je ekonomski nacionalizam striktno govoreci nespojiv sa kapitalizmom. To je bilo von Misesovo stanoviste i svih njegovih nastavljaca iz austrijske ekonomske skole. Mises je napisao gorepomenutu knjigu 1919. godine, kad je jasno video do cega tacno dovodi nacionalizam (prvog svetskog rata i nevidjenih zla i razaranja). To sto ljudi skoro 100 godina kasnije uopste postavljaju to pitanje je krajnje uznemirujuca posledica neznanja i nedovoljnog promisljanja ovih ozbiljnih pitanja. Sa carinskim barijerama slobodnoj trgovini ti imas neku vrstu drzavnog/komandnog kapitalizma koji je nuzno neefikasniji od istinski slobodnog trzista. Dakle, sve je skuplje i losije za skoro sve ekonomske aktere (neki mogu imati kratkorocnu korist, ali na srednji i duzi rok svi imaju stete). 

 

"Zastita domacih proizvodjaca" je politicka demagogija, a ne ekonomska mera. Protekcionizmom se postize to da stvari budu skuplje i losijeg kvaliteta, nista drugo. Na kratak rok se skupljaju politicki poeni, narocito ako je masa nacionalisticki napaljena, ali na duzi rok se samo imaju gubici, usporava privredni rast i smanjuje podsticaj ka poboljsavanju metoda rada i uvodjenju inovativnih tehnologija. 

 

Slobodna trgovina ima tu dodatnu prednost da vodi i do boljih politickih odnosa i povecava cenu (u bukvalnom, kao i u prenesenom smislu) rata. Kao sto je veliki liberalni ekonomista 19. veka Frederik Bastijat lepo rekao: "Ako roba ne prelazi slobodno granice, vojnici ce ih prelaziti."

 

:+1:

 

...


  • 0

#1818 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 03 December 2016 - 11:18

The word miniature, derived from the Latin minium, red lead, is a small illustration used to decorate an ancient or medieval illuminated manuscript.


  • 0

#1819 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 13 January 2017 - 14:54

U "principu" ne zaslužujem odgovor? Pa zašto onda nastavljaš da drobiš?

Raspoložen si kažeš, eto raspoložen sam i ja, a smatram da kao i svaki prosečan lik zaslužuješ da ti se objasne neke stvari, ne samo zbog tebe, već da malo popravimo taj prosek.

 

Prvo, ignorantski i licemerno je prebacivati odgovornost za vaspitavanje dece na bilo koga drugog, a prebacivši je na državu samo pokazuješ koliko si daleko od građanskog, koje navodno zastupaš. Nema tog kriminalca ili prostitutke u ruhu starlete ili pevačice, koja će imati bilo kakav uticaj na moju decu. Uticaj okoline, naravno, ne treba zanemariti, ali okolina je okolina, nije vlast, zar ne? Nerazjašnjene afere, nelegalna gradnja, kriminalci na slobodi i sve ostalo iz ovog tvog čorbuljka, nisu ovde od juče, a ni od prekjuče. U modernoj istoriji ove nesretne države možemo uočiti procese koji traju već dvesto godina, procesi koji se tiču uspostavljanja administracije, sudstva, izvršne vlasti, lokalne vlasti. Sve falinke iz prošlosti i dalje su tu, metastazirane.

Mislim, mogu i opširnije, ali toliko već ne zaslužuješ.

 

Uklanjanje svakog pojedinačnog problema (npr. nelegalne gradnje) nemoguće je bez društvene svesti da je nelegalna gradnja krivično delo, da je nebezbedna, da vlasništvo nad takvom nekretninom u pravnom smislu nije isto kao i vlasništvo legalnog objekta, na kraju da je skuplja od legalne gradnje. Evo, ja sam prošle godine legalno gradio kuću, postoji objedinjena procedura koja ide dosta brzo, ali i dalje ima onih što grade nelegalno. Kada bi ih sve pohapsili, a ove što nisu legalizovali papreno kaznili, digla bi se i kuka i motika (a tek kukava opozicija) koja bi nastupala sa "socijalno pravednog" gledišta, koje bi ih dovele na vlast.

Isto tako, korumpirano sudstvo posledica je slabosti države, posledica diskontinuiteta u razvoju. Čitava istorija srpske ustavnosti je istorija diskontinuiteta, onaj ko smatra da se odjednom sve to može pretvoriti u nezavisno sudstvo, taj je zreo za narodnog poslanika.

 

Ti možeš da dokažeš da nisi glasao? Ha ha ha, pa šta se mene tiče da li jesi ili nisi glasao. Kada čitam tvoje "uratke", naročito što ti verujem (ne moraš da dokazuješ :frust: ) da nisi glasao, držim da je to dobro za ovo društvo. Samo nastavi apstinenciju.

 

A što se tiče "dizanja buke", tu se i možemo složiti. Građanski protesti jesu način da se vrši pritisak na vlast i sa tim nemam problem. Ali imam problem što se takvi protesti po pravilu ne dižu za ustanove kulture, već za kafane; što se ne protestuje protiv diskriminacije, već se protestima ona potpiruje (npr. ona o slobodi da ne volimo Rome u komšiluku), a kada bi eventualno zatvorili stadione i razbucali kriminalce i ostale "prijatelje fudbala", verujem da bi izbilo novo proleće.

 

U svim slobodnim i civilizovanim državama postoji šljam koji se medijski eksponira, ali postoji i mali milion ljudi koji zaslužuju moju pažnju i pažnju moje dece. Samo treba odabrati, nije valjda da ti i za odabir toga treba - savet vlasti! :lol+:

 

I mojne da mi govoriš šta i kako da radim, nisi ti vlast! :wicked:


  • 3

#1820 BeIgrade

BeIgrade
  • Members
  • 1,776 posts

Posted 12 February 2017 - 01:53

Xaxaxaa... iza svakog tvog posta izvire totem... ti si sebi "obezbedio" da 24h piskaraš po forumu, a svi ostali su zaludni tradicionalni neradnici? U stvari, samo ovi što ne vole toteme... uživeo si se u priču koju prosipaju na dnevnoj bazi po fekaloidima preko svojih buldoga, a ti je ovde, gle čuda, prosipaš u svakom postu... a sve je ovog tipa:

 

- nije kritika vlasti na forumu, nego kuknjava i jaukanje onih koje neće da rade ništa korisno za sebe,

- nije da nema posla, nego su ljudi lenji i neće da rade,

- nije vlast loša, nego ne valja narod,

- nisu deca prebijena na tribini, nego su naletela na vrata,

- nije zid, nego je potporna konstrukcija,

- nije rušenje zida, već preuređenje pešačke zone,

- nije protivzakonito rušenje, nego su to 3 ružne azbestne barake,

- nije pogažena vladavina prava, nego ste vi dokoni forumaši,

- nema veze što je rušena tuđa imovina, nego što su rušili noću, kompletni idioti, a trebali su danju,

- nije šareni voz provokacija, nego svetska kulturna baština,

- nije država, nego geografska oblast,

- nije kampanja sa panoima na leđima, nego humano čišćenje snega,

- nije kampanja sa paketićima sa SNS logom, nego Deda Mraz bio human,

- nije nesposobnost vlasti, nego je narod nezahvalan,

- nisu botovi dovezeni autobusima bogu iza nogu, već se spontano okupio narod,

- nije etiketiranje političkih neistomišljenika, već su to Soroševi plaćenici,

- nije da smo smanjili plate i penzije, nego nas vi mrzite,

- nisu protivustavno smanjene penzije, nego hvala penzionerima što su dobrovoljnim prilogom spasili državu od bankrota,

- nije pišanje vlasti po glavi naroda, već napolju pada kiša,

- nije sloboda govora, nego napad izdajnika i plaćenika na državu,

- nije upad u Lutriju, nego je bilo potrebno krečenje u pola noći,

- nije loto namešten, nego je kompjuter vidovit,

- nisu plaćeni botovi, nego su patriote,

- nije falsifikovan doktorat, nego ste vi ljubomorne neznalice,

- nije ono što vidiš, nego ono što ti se kaže da si video,

- nisu oslobođeni tajkuni, nego vi koji ste pokrali narod mrzite vlast,

- nije traženje kapilarnih glasova, nego deca treniraju džudo,

- nisu nezadovoljni vojnici i policajci, već su to džabalebaroši i lenštine,

- nije cenzura u medijima, nego opozicija nema šta da kaže,

- nije SNS savršen, ali ste vi 1000x gori,

- nije ZG verovatno ubio svog prijatelja, ali miriše da je sumnjivo...

 

- nije da više nema, nego dodati po želji :lol+:

....

 

:thumbs:


  • 1

#1821 Mali Medved

Mali Medved
  • Members
  • 913 posts

Posted 19 March 2017 - 21:10

Po tome što nisu rušili ljudima domove i preduzeća noću, što nisu vezivali i otimali građane a policiji zabranjivali da intervenišu, što nisu slali crkvene provokacije na šinama u "južnu srBsku pokrajnu", što nismo imali državni udar godišnje, što nisu crtali ljudima metu za odstrel na čelu, što nisu imali proteste vojske i policije, što nismo imali preCednika koji je unosiJo badnjak u peCedništvo, što nismo odbijali saradnju sa Hagom i Interpolom, što humanitarna fondacija preCednice nije služila kao legalizovani paravan za podmićivanje preCednika, što preCednik odbija da se povinuje zakonu i sruši dve vikendice na Savskom nasipu za kone ne lostoji mogućnost da se ikad legalizuju osim kroz neki lex specijalis, nismo imali ministra Vulina, a ni šefa poslaničke grupe Martinovića, Maja Gojković nas nije brukala po Iranima i ostalim posetama, poslanik Djukanović nije po twiterima kačio glasačke listiće koji nisu još uvek odštampani, nismo imali noćna krećenja po Lutrijama, Matičnim službama, stranački aktivisti nisu nosil hiračke spiskove od vrata do vrata i zaokruživali ko glasa za AV, a ko ne, nismo imali Dragana J Vučićevića, državni sekretari nisu koristili svoje položaje u MUP da mašu dosijeima građana i da podmeću krivična dela, nismo imali ispade u skupštini gde smo dozvolili da oteraju jednog Devenporta, da viču na jednu Mogerini, da dekan BU tvrdi da je student koji je studirao 6 godina najbolji student Pravnog Fakulteta ikad, da imamo maltene celu vladu sastavljenu od lažnih diploma, da su polovina ministara i sekretara u vladi počeli karijere kao šoferi stranačkih funkcionera...


JBT ovako mogu ceo jbni dan. Žuti nisu bili cveće i najsrećniji bi bio kad bi se ugasili i nestali, ali za ove su Sorbona i Kembridž 2u1 kombinacija.

 

našamaravanje.


  • 0

#1822 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 20 March 2017 - 01:31

...

 

Mladene, iskustva nam se razlikuju, iz vise razloga.

 

Prvo, u danasnjim vremenima je tvoj Varazdin sigurno puno kulturniji grad nego Zagreb  Novi Siroki Brijeg ili u najboljem slucaju Novi Imotski.

Drugo, u Zagrebu mi treba sat samo da dodjem do tamo, bez obavljanja bilo cega.

Trece, ja sam gastarbajter. To znaci da mi je vrijeme tamo ograniceno. Uz to, do nedavno sam bio vezan za "tajming" odredjen djetetovim skolskim obavezama i slobodnim vremenom. Nisam jedini, vecina ljudi sa djecom planira godisnji odmor prema tome.

Cetvrto, kao gastarbajter imam drugacije potrebe i zahtjeve nego tipicni gradjanin koji je tamo stalno.

 

Tako, desilo mi se da dodjem u [instituciju - ne mora biti opcina, moze i katastar i slicno] i da mi frajer na salteru kaze: "Kolega koji se time bavi je na dopustu, ja nisam siguran kako to ide, dodjite u ponedjeljak!"

Tako nesto se u civiliziranoj zemlji ne moze dogoditi!

Ja nisam svadljivac, a i znam da nista ne bih postigao raspravom sa salterasem o tome kako treba izgledati organizacija drzavne sluzbe. Zato, nazvao sam prijatelje i dosao do jednog koji je imao sestru ciji muz ima kuma koji radi u [instituciji] (karikiram, no tako nekako) - pa mi je taj sredio da se stvar sredi u par sati.

Poucen iskustvom, slijedeci put nisam ni gubio vrijeme na salteru nego odmah nazvao "kuma muza sestre prijatelja" i obavio sto mi treba. Cisti bijedni balkanski nepotizam, al' jbg, izgleda da (barem) to funkcionira.

 

 

 

Prvi citat - nema razlike. A drugi - jest. Objasnjenje koje ima veze s prvim, slijedi.

 

"Drzavu" ne predstavljate ti, Mladen i Vjekoslav nego dvije grupe ljudi:

1. demokratski izabrani predstavnici, tj. Vlada itd.

2. ljudi kojima je to u opisu radnog mjesta - tj. javne sluzbe

 

Mala digresija, tj. objasnjenje. U zargonu koji koristimo moja skvadra i ja, "lopovluk" nije vezan samo za kradju ili provale nego je eufemizam za bilo kakvo nemoralno i u principu pogresno ponasanje. Stovise, vezan je i za estetiku - npr. pojavi se novi model automobila i netko kaze "ruzan je kao lopov", pa i bez da smo bili na u ziriju za izbor "miss kriminaliteta" znamo sto taj hoce reci.

 

Dalje, nisam obavezan "braniti" neku zemlju zato sto sam tamo rodjen ili sto tamo zivim. Cak mi to sto zivim "vani" daje mogucnost da objektivnije komentiram situaciju jer mi je dupe na sigurnom i ne ovisim o necijem gledanju na moj komentar.

Osim toga, kao i vecina ljudi, ne pamtim "obicno" i normalno. Izasao sam u grad nekoliko hiljada puta i za 99,9% izlazaka ne znam o cemu se radilo. Ali, taj put kad mi je dzepar ukrao novcanik, znam tocno gdje sam bio i sto sam radio. Nekoliko hiljada voznji tramvajem ne bih znao opisati, ali kad mi je jedan iz grupe huligana u polupraznom tramvaju dobacio "stari, kaj gledas, hoces da ti picku razbijem?" - znam tocno u kojem tramvaju i na kojoj stanici sam bio.

Ne upustam se u statistike, ali iz iskustva tvrdim da na Dolcu treba paziti na novcanik, a u tramvaju na vlastitu sigurnost.

 

O "lopovskoj drzavi" - googlaj "world corruption index." Hrvatska je po postenju na 55. mjestu. To sto je Albanija 88. mi nista ne vrijedi - tamo nikada nisam bio, a u Hrvatskoj trosim i vrijeme i novac.

A ti mi odgovaras da nisu svi konobari neposteni... Pa znam i ja da nisu, ali onih X nepostenih pamtim.

Nisi odgovorio: gdje u normalnom svijetu imas toliko toliko clanova Vlade ili parlamenta, sto bivsih sto sadasnjih, ili pod istragom ili u zatvoru?

Naveo sam ti mozda stare slucajeve. Aj'mo malo u novije. Karamarko se vise nigdje ne pojavljuje. Sto je sa INA/MOL situacijom, gdje je istraga o sukobu interesa? Cime se bave on i zena mu?

 

Nije "lopovluk" samo u kradji novca, bilo iz dzepa ili iz budzeta.

U generaciji sam cija djeca su (ili su nedavno bili) studenti. Razgovaram sa poznanicima.

Bog te ne jeb'o, znas li kakve su sve mucke oko upisa na zagrebacki Medicinski fakultet?

Ali pazi! Ne optuzujem sve studente za mucke, vjerujem da su vecinom prosli prijemni. Stos je u tome da nekoliko postenih nisu uspjeli jer je u kvoti moralo biti mjesta za one sa debelom vezom! Igrom slucaja, u sirem krugu poznanika imam jednog koji se zali da mu kcer nije prosla, bila je nekoliko mjesta "ispod crte" - ali znam i jednog koji se hvali da je uspio osigurati sinu upis vec i prije prijemnog.

A radi se o drzavnom sveucilistu, ne o privatnom.

I zato je Hrvatska lopovska drzava.

A ako grijesim upotrebom izraza "lopovluk" - ti mi daj bolji izraz, pa cu modificirati vokabular.

 

:+1:

 

...


  • 0

#1823 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 23 March 2017 - 12:42

...

 

Ne moram i nemam nameru da izađem, jer je i pet minuta mog vremena prevelika žrtva samo da bi jedna ekipa nesposobnjakovića i lopova smenila drugu ekipu nesposobnjakovića i lopova. Koliko mi se čini, ako izuzmemo Đinđića, svaka smena vlasti je podrazumevala sledeće: jedna ekipa bude maknuta sa rukovodećih položaja, partijski radnici ostaju u svojim foteljama, dođe nova ekipa i samo se množe, kao amebe. Zašto bi bilo drugačije i sa ovom ekipom kada nema nikakvih indicija da će biti suprotno?

 

Što se mene tiče, sledeći koji hoće moj glas mora da ispuni sledeće:

- Jasno opredeljenje za integracije sa normalnim i razvijenim svetom, tj. sa zapadnim zemljama u svim aspektima

- Jasna građanska orijentacija

- Jasno distanciranje od diktatora, ludaka i sličnih

- Ekonomski program koji ne predstavlja skup lepih želja, već spisak onoga što je izvodljivo

- Jasno odbijanje retrogradnih gluposti (jeftino kafansko sVrBovanje, KosMetanisanje, ljubljenje popova u d***, nacionalistička patkometrija sa komšilukom itd.)

- Uspostavljanje pravne države

 

Konačno, ako birači vole sado-mazo odnos sa vlastima, neka im bude. Do sada nisam ometao nikoga ko voli film, muziku, fudbal, pozorište, košarku, pecanje i slično, pa ne ometam ni sado-mazohiste. Uostalom, mnogi poslovi se mogu preseliti i preko granice, normalnije zemlje nisu gadljive na tuđ novac i na to što mogu da se delimično ogrebu o njega, a sVrBovima neka vrhunac opozicionog delovanja bude sveden na prebiranje po kanalizaciji ako im se tako sviđa. Jbg, proces učenja je dug, a to što neke stvari nekome ne ulaze u glavu zaista nije moj problem. Darvin je čudo, šta da ti kažem...

 

:+1:

 

...


  • 1

#1824 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 25 March 2017 - 04:08

...

 

Ne kapiraš.
On samo podiže lestvicu koju opozicija sve vreme pokušava da preskoči.
Oni bi da budu srcem i telom uz Rusiju, a po standardu bliski Islandu, nekoj imaginarnoj Srbiji gde će armija klonova Jankovića, u odelu tipičnog birokrate i sa nalivperom u ruci stvarati uređenu državu nalik Rusiji; gde će sve nepravde koje su zadesile Srbiju padati poput domina koje jednim prstom ruši Sunđer Bob Kockalone a posebno NATO i Kosovo koje Sunđer Bob doživljava kao najgoru noćnu moru.
O ovim sektašima iz Treće Srbije, Zveri, d- SSa i o onom što je porazio Vučića na lokalu pa ide u Genocidnu da ocrtava nove granice na Balkanu ne bih trošio reči. Mislim da je sve do sada teško bilo imati bizarniji politički nastup od Šešelja ali ova parada likova nije viđena ni u vreme kada se SMrad igrao demokratije sa Srbima, kada je čak stotinu partija i ko zna koliko desetina kandidata trčalo trku za predsednika. Danas ih je tek nekoliko ali svakim danom postaju sve luđi.
Oni, u suštini, i nemaju neki program. Kao i forumski opoziciJonari i ovi izborni opoziciJoni preCednici prilagođavaju svoj program i nastup AV- ovim aktivnostima. Ne bi me čudilo da na kraju zaplešu svi zajedno sa ruskim kozacima negde na Ravnoj Gori, pod nekom šatrom, u društvu predstavnika zemalja Trećeg sveta, Islandske piratske stranke, Radulovića koji uvežbava hor u pozadini i Jankovića koji lupa neke pečate na posebna dokumenta kojima se otvaraju sva vrata u Srbiji. Na kraju uleće beli konj koji jaše Preletačevića i sve ih rasteruje.

 

:+1:

 

...


  • 2

#1825 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 02 April 2017 - 01:40

...

 

:thumbs:

 

Kako vas ne mrzi vise da galamite bezveze. I sta ce to biti sutra, prekosutra, za tri godine... ako na nekakvim srboizborima pobedi osoba X ili Y ili Z? Srbadija ima naprasno da postane civilizovana, sto ce reci uzdrzana, promisljena, pristojna, pocece da na svet gleda ozbiljno, a ne kao infantilni bilmezi koji se non stop klibere i cere se kao pecene glave, ove nove generacije nece vise biti degenerisani rusofili, ili tacnije anticivilizacijski elementi, nego ima da zalegnu da sto pre udjemo u NATO, more ima bre od njih skandinavci da postanu. I svajcarci. Nikoga nije briga za vase predsednike i premijere, to je poenta svih ovih visemesecnih rasprava ovde oko takozvanih izbora. Namecete silom besmislene teme a onda se ljutite sto vam ih neko razgoni na buljuke kao obicne gluposti. Cuj, jako me zabole njeznik da li ce preCednik biti taj Saša ili Vučić ili Beli ili bilo ko. Mnogo je to znaš važno. Znaš šta je važno? Kad će među srbadijom prosečna starost stanovnistva preći 50 godina, a ko je preCednik, to nikoga vise iskreno nije briga. Osim pojedinih koji se ponasaju kao da su clanovi nekog kulta, ali to je njihova stvar.

 

:+1: 

 

...


  • 4

#1826 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 12 April 2017 - 20:39

...

 

Kaže nose transparente "protiv nenormalnosti". Kako ce bre nenormalni da se bune protiv nenormalnosti? Eno ima slika, nešto, precrtano "EU" i "NVO" , da li to normalni ljudi rade? Naravno da ne. Ne znam doduše šta im to znaci, moguce "nevladina organizacija" a posto su izgleda nepismeni mozda je i "new world order" . Poenta je da na osnovu ovih natpisa, to nisu građanski protesti, na njima se ne zastupa građansko društvo, nego su to protesti seljobera i palanačkih fašista kojima smeta kad se bilo ko razlikuje od njih, palančana, jer se zna da je palanka uvek u pravu, nepogrešiva, i idealna, pa ne treba da se menja. Zato precrtano "NVO" , zato anti NATO, anti EU itd. Ne vidim zbog cega bi neko to podrzavao. Sve demonstracije devedesetih su bile zato sto smo hteli da budemo svet, uz sta idu EU i NATO, modernizam, liberalizam, individualizam itd. Ovi se deru zato sto nece da budu svet, i građani, nego hoće da budu nekakvi seljoberi i palančani, šta li. Mislim neka se deru, njihovo pravo, ali normalni ljudi nemaju tamo sta da traze, niti tamo postoje neke ideje koje bi normalni ljudi mogli da podrže.

 

:+1:

 

...


Edited by Kinik, 12 April 2017 - 20:39.

  • 6

#1827 Hamilton

Hamilton
  • Members
  • 7,473 posts

Posted 16 April 2017 - 10:45

Ala Puzigaca dominira :D
  • 2

#1828 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 21 April 2017 - 23:27

dieta2.jpg

 

dieta.jpg


  • 7

#1829 Pristevac

Pristevac
  • Members
  • 11,229 posts

Posted 28 April 2017 - 15:57

Jes vala, stalno ti Arbanasi poturaju nogu ka prosvjetiteljskim idejama koje nadiru iz Srbije, Maćedonije i ostalih centara napretka.

 

Ako većina Makedonaca smatra da niko iz preostale trećine ukupne makedonske populacije ne smije nikad biti predsjednik/premijer države u kojoj živi - pa neka se raspadnu, ko ih jebe. Takvo ludilo je zakonski legitimno samo u rupi kakva je BiH, no to je posebna priča.

 

Najveći problem miru i stabilnosti na Balkanu je mentalna bolest zvana nacionalni identitet koji je nasađen naopako od samog početka masovne proizvodnje istog. Dok se to ne korigira, Balkan će biti Balkan.

 

Ako pogledaš, jasno vidiš da Srbija ima jako loše odnose sa Hrvatskom, Bosnom, Crnom Gorom, Kosovom, Albanijom dok probleme s Albancima, pored srpske politike koja je većinu tih problema stvarala kroz imaginarnu ideju o superiornosti i uzvišenosti, ponavljaju upravo makedonski političari koji jašu na istim idejama posuđenim od pravoslavne braće.

 

Crna Gora je te probleme riješila i praktično je članica NATO-a iako je imala ogromne probleme sa srpsko-ruskim pokušajem razbijanja države. Tako da ostaju Srbija i odnedavno Makedonija koji imaju probleme s Albancima, pošto je makedonsko društvu ušlo u romantičarsko ludilo kakvo su srpski telektualci odavno raspalili međ onima što se Srbima zovu.


  • 0

#1830 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 13 May 2017 - 04:49

...

 

Kako se to meri napacenost pa si ti izmerio da je srpski narod najnapaceniji? Reko ti Pera lozac? Kako se to meri najhrabrivost i najviteskarenje? U kakvom to mitomanskom svetu pomracene realnost ti zivis? I kakvi su to termini ... da li se od hrabrosti i vitestva pravi uspesna privreda, zaposljavaju ljudi? Hrabroscu i vitestvom ces placati penzije? Ima narod da ti pocrka od hrabrosti i postenja ... da li mozes uopste da shvatis koliko je pateticno ponositi se pacenistvom nekih davno umrlih ljudi koji su patili i umirali za sebe a ne za tebe, ne za to da bi ti ovde mahao njihovom mukom kao nekom tvojom zaslugom u zivotu ... jebote, ne mogu da verujem da posle 30 godina, tolikog unistavanja i toliko poginulih, jos u Srbiji ima ljudi koji ovako pricaju i razmisljaju ... pa ti nisi 50 godina iza normalnog sveta, ti si u dubokom srednjem veku ... sedi procitaj nesto, obrazuje se, putuj, nauci strani jezik, vidi kako drugi ljudi zive i razmisljaju, ovo sto si napisao u jednoj recenici je tako porazavajuce ... koga briga ko je najnapaceniji, time mogu da se dice samo oni koji nista u zivotu napravili nisu cime bi mogli da se ponose, pa su onda bar uspesni u patnji i bolu njihovi predaka ... reci mi molim te da ne znas nikog ko misli kao ti, da si ti jedini iz tvog drustva koji bi ovako nesto napisao, da si izuzetak a ne pravilo, jer ako si pravilo, nema nade, nema bolje buducnosti, samo mazohisticki sumrak lizanja sopstvenih rana ...

 

A onda, procitaj malo o ratu Srbije protiv ujedinjenja Bugarske iz 1885, o nasilnoj pacifikaciji Kosova nakon "oslobadjanja" 1913 (Kosta Novakovic je procenio da je stradalo 120 000 Albanaca oba pola i svih uzrasta), o Zagrebackim prosinackim zrtvama iz 1918, procitaj malo o Juznoj Srbiji i nasilnoj asimilaciji Makedonaca, o Podgorickoj Skupstini i gradjanskom ratu bjelasa i zelenasa u Crnoj Gori, o Jugoslovenskoj invaziji Albanije 1921, o ubistvu Stjepana Radica 1928, o setojanuarskoj diktaturi kralja Aleksandra 1929 ... lista je duga i ni izbliza iscrpljena ...

 

:+1:

 

...


  • 3