Jump to content


Photo
- - - - -

VN Spanije 2018


  • Please log in to reply
115 replies to this topic

#106 Rad-oh-yeah?

Rad-oh-yeah?
  • Members
  • 21,862 posts

Posted 14 May 2018 - 15:37

Vettel suspects Ferrari struggled more than rivals on thinner tyres
2018 Spanish Grand
14th May 2018, 12:42

Dieter Rencken and Keith Collantine


Sebastian Vettel believes the change to Pirelli’s tyres for the Spanish Grand Prix may have disadvantaged Ferrari more than their rival teams.

Pirelli reduced the thickness of its tyres for this race by 0.4 millimetres. Their external dimensions were unchanged because they were produced in the same moulds.

But Vettel believes the revision made the compounds “harder” and may have contributed to Ferrari’s least competitive showing of the season so far.

“I think we struggled all weekend with sliding around a little bit more,” he said after the race.

“Obviously we’ve heard many times that they are the same compounds and they are not harder. But I don’t think you need to be a genius to [work] out that if you if you skim the tyre it ends up being harder. It’s one or the other, we may as well have just run harder tyres. So maybe it didn’t suit our car as good as other cars.

However Vettel added it’s up to Ferrari to master the revised rubber. “It has to suit our car better than other cars,” he said, “that’s the way we want [it].”

Asked by RaceFans whether the tyres hadn’t suited his car, Kimi Raikkonen said it was “impossible to say” whether effect the change might have had.

Vettel also suggested Ferrari may not be developing the SF71H at the same rate of progress as their rivals.

“The last couple of races we were a bit closer in terms of pace,” he said Vettel. “I think we had a car fighting, having a winning pace. We didn’t have a winning pace today, that’s also the reason why we didn’t win, simple as that.

“There are a couple of things, probably [in] the short term we all had our updates for this race, maybe the others have brought more than us. On top of that we had different tyres that maybe suited others better than us.

“But then again what does it help, why find excuses? [The] bottom line is we are not quick enough today to win and that needs to be addressed – not ‘do we have a disadvantage here?’, ‘was this the case, that the case?’, ‘did the Safety Car help or not?’. To the end we weren’t quick enough and our tyres didn’t last as long as others.”


  • 0

#107 Ripper

Ripper
  • Members
  • 4,494 posts

Posted 14 May 2018 - 15:48

Kakve samo tehnicke neznalice rade u vecini F1 timova pa su odlucili za ovoliko setova supersofa koji se pokazao kao obicno djubre koje moze samo  za Q3 da se iskoristi.

 

Ferrari tokom trke vise nema softa za Vettela pa moraju opet na medium da idu za agresivni run pred sam kraj?! Valjda i to govori koliko su bili upoznati sa svime sto ih ceka ovde.

 

Sa druge strane i po izboru se vidi i ko je najbolje "procitao" pneumatike.

 

 

41239883164_79c53dfb3c_b.jpg

 

 

Zvanicno saopstenje o promeni je izaslo tokom sezone, konkretno 7.aprila i samim tim je ova odluka skandalozna.

 

U tom obracanju je stajao i deo koji kaze:

 

“Apart from making a set of tyres weigh around one kilogram less, there is no appreciable difference in performance; so in effect this is an ‘invisible’ change.

 

 

U praksi smo svi imali priliku da vidimo kako to izgleda, Hamilton je nestao kao da ga Williams prati. I sad mi svi trebamo da skinemo kapu Mercedesu i RB-u na impresivnom napretku/snalazljivosti ili cemu vec? Ovo je uzeto na mufte i u suprotno me ni Adrian Newey nece ubediti.


  • 1

#108 DASUBO

DASUBO
  • Members
  • 3,855 posts

Posted 14 May 2018 - 15:55

Prvo, hvala na lepim rečima i pozdravima.

Zaista se nisam uvredio, jer nemam zbog čega. Nemam pojma zašto se 'Force ili bilo ko našao prozvanim, jer mi nije bila namera bilo koga da prozivam.

Hajde da pokušam da to objasnim. Napisao sam da je za aktivno gledanje i razumevanje ovog sporta potrebno tehničko znanje. Pa zar nije? Ako gledalac ne poznaje osnove na kojima se zasnivaju ovi "obrnuti avioni" ostaje uskraćen za gomilu detalja.

 

Hajde da ispričam jednu angdotu:

'86. sam gledao na Zeltveg-u Tea Fabija kako kida BMW-a u Benetonu u kvalifikacijama. Potpuno oduševljen urlicima, zvukovima i pištanjem turbaljke bio sam ubeđen da će pokidati u trci. I jeste pokidao ali ne trku nego motor. Onda sam naravno počeo da kritikujem BMW onako glupo, klinački. "Nemaju pojma, Meklaren je Bog, itd." (tada sam bio zaslepljeni navijač Meklarena i "štediše bolida" Alana "Profesora" Prosta). A onda mi je čika Žarko, prijatelj moga ujaka koji nas je i odveo na trke, ukazao na neke tehničke pikanterije. Teo je "drao" makinu previše, terao je u velike obrtaje, veće nego ostali vozači i to da bi bio "iznad" pika obrtnog momenta. Kada bi obrtni moment i obrtaji padali usled puštanja gasa i kočenja za krivinu, na temenu krivine motor je još uvek imao dovoljno obrtaja da brzo stigne do maksimalnog obrtnog momenta i da ga katapultira iz krivine. 

Kad sam posle pola sata čika Žarkove priče ukapirao šta čovek priča, osetio sam se kao da sam prokljuvio neku veliku tajnu. I stvarno Fabijev bolid se "drao" kao magarac u poređenju sa Bergerovim autom iz istog tima. Inače, ovu tehniku je Sena vrlo rado i obilato koristio, pogotovu u Monaku. Ima deo na onom čuvenom snimku kad on kida jednom rukom "getribu", a Honda se dere K'o da joj skidaju kožu sa leđa.

Eto, te tehničke pikanterije mene rajcaju. To razumevanje sitnih detalja je možda način da sa bar malo približimo tim vozačima za koje navijamo.

 

Ne znam da li sam uspeo da pokažem poentu. Što se tehnike tiče, zaista nisam sujetan. Sujeta kod inženjera može da ubije ljude, to smo učili na fax-u. Kao svaki average muškarac, sujetan sam kako vozim, pucam (zato što se bavim lovom) i j...m (d'izvinu dame) :D

 

Jesam navijač Mercedesa, ali to ne znači da odobravam sve što oni rade. U biznisu gde se vrti velika lova, nema svetaca.

 

Što se tiče druge rečenice o senzacionalističkoj štampi, podjednako mi se gade engleski mediji kad krenu sa Hamilton histerijom kao i italijanski kad krenu da lansiraju priče o zaverama protiv Ferarija. Isti ološ.

 

Ovde mi je bio za cilj da osvetlim jedan drugi detalj. Pirelli je smanjio debljinu sloja za trošenje i to na tri trke ne bi li sprečio da ostane višak materijala koji bi se u brzim krivinama pregrevao. Pregrevanje bi dovelo u ekstremnom slučaju do kolabiranja strukture. I ovo je promenjeno za tri staze koje imaju novu podlogu.

Ovde mi nije jasno nekoliko stvari. Zašto ferari nije u petak provalio set up sa poznatim ogibljenjem koji bi im omogućio da ne prekuvaju gume na trci? Ovo su upravo uradili u nedelju i zato je Vetel morao prvi i box. Zašto su menjali geometriju prednjeg oslanjanja i time ubacili još jednu nepoznatu u priču pored pneumatika? Dakle umesto da se sa poznatim ogibljenjem bakću sa nepozantom smešom, oni su se sa izmenjenim ogibljenjem baktali sa nepoznatom smešom.

Sa druge strane, Mercedes i RB su jurili set up sa poznatim ogibljenjem. I sad ne samo što su provalili gume za ostale dve trke sa izmenjenom smešom, nego su dobili još jednu varijablu koja će im pomoći u boljem razumevanju "starih" guma.

Dakle, ne očekujem da će od sledeće trke da se Ferari rodi, jer su najbolje skontali "stare" gume, nego da će ostali da uhvate priključak i sa "starim". Nije bzvz Hamilton rekao posle trke da ova pobeda predstavlja temelj na kome će da probaju da "izvuku" sezonu. Sad su kompjuteri u Zindelfingenu "usijani"...

Suma sumarum, ozbiljan zajeb tehničkog direktora Ferarija.

 

Što se :krsta: na pojedine postove tiče, nisam to napisao. Napisao sam da ne verujem šta čitam, a pre svega sam mislio na mlađanog Alena. Alene, oprosti :D (aluzija na čuveni skeč top liste nadrealista), ali tako mislim.

Što se tiče pisanja, eto vidiš da nisam skroz digao ruke. Tu i tamo napišem neku, ali me isključivo zanimaju tehničke analize i detalji. Dosta mi je u svakodnevnom poslovnom životu merenja ćune i probanja jačine očeva, tako da mi nešto što predstavlja hobi ne treba da bude mesto za izlivanje žuči.

 

Na kraju, žao mi je što si me pogrešno shvatio, a ako sam dao povoda da me tako shvatiš, nije mi bila namera.

 

E, da, moram da pecnem 'Force-a: jel' ispod bolida podpritisak ili nadpritisak? :lol:

Zezam se, ne zamerite.

 

Pozdrav svima.


  • 1

#109 leone

leone
  • Members
  • 3,630 posts

Posted 14 May 2018 - 16:22

Kakve samo tehnicke neznalice rade u vecini F1 timova pa su odlucili za ovoliko setova supersofa koji se pokazao kao obicno djubre koje moze samo  za Q3 da se iskoristi.

 

Ferrari tokom trke vise nema softa za Vettela pa moraju opet na medium da idu za agresivni run pred sam kraj?! Valjda i to govori koliko su bili upoznati sa svime sto ih ceka ovde.

 

Sa druge strane i po izboru se vidi i ko je najbolje "procitao" pneumatike.

 

 

 

 

 

Zvanicno saopstenje o promeni je izaslo tokom sezone, konkretno 7.aprila i samim tim je ova odluka skandalozna.

 

U tom obracanju je stajao i deo koji kaze:

 

 

U praksi smo svi imali priliku da vidimo kako to izgleda, Hamilton je nestao kao da ga Williams prati. I sad mi svi trebamo da skinemo kapu Mercedesu i RB-u na impresivnom napretku/snalazljivosti ili cemu vec? Ovo je uzeto na mufte i u suprotno me ni Adrian Newey nece ubediti.

 

 

Stovise, za Ferrari ni to nije korenspondiralo brzi su bili na S u Q3, tako da to najbolje objasnjava totalnu zbrku koju su imali ovakvom promjenom guma.

 

E sad, je'l to iskljucivo njihova greska, los set-up, komotan odnos prema izazovu... sto rece Vettel i nije vazno, u trci (u Q su bili vrlo blizu cak i sa takvim gumama) nijesu imali sanse za pobjedu, mada je pod idelnim okolnostima Vettel mogao biti 2. - obavio posao na startu i tesko bi ga bilo preteci na stazi. Ni "sreca" im nije bila naklonjena, dug pitstop jer su morali da propuste Pereza.

 

Mene mnogo vise brinu ona dva problema s Kimijevim motorom, ako su oba crkla  konstruktorska tiula je vec pod ?. 

 

Na pozitivnoj strani, bili su odlicni u 3. sektoru, sto je za Monako odlican putokaz.


  • 0

#110 Jurgen

Jurgen
  • Members
  • 6,514 posts

Posted 14 May 2018 - 16:37

Ja očekujem da Ferari zabeleži pobedu u Monaku, verovatno i 1-2, ali ta staza je toliko atipična, i neće stvarno prikazati stanje stvari. 


  • 0

#111 Jurgen

Jurgen
  • Members
  • 6,514 posts

Posted 14 May 2018 - 16:41

Inače Grožan je stvarno neverovatan. U Španiji je samo trebalo da bezbedno prođe prvi krug i imao je sigurno sedmo mesto, a on je uspeo da ne uzme poene i još da dobije grid penalty na najgoroj mogućoj stazi. :ajme:


  • 0

#112 Hertzog

Hertzog
  • Members
  • 2,572 posts

Posted 14 May 2018 - 20:14

Izvredjaste se vi za sve pare
  • 0

#113 Rad-oh-yeah?

Rad-oh-yeah?
  • Members
  • 21,862 posts

Posted 14 May 2018 - 20:18


  • 0

#114 /13/Ален Шмит/

/13/Ален Шмит/
  • Members
  • 4,593 posts

Posted 14 May 2018 - 21:41

Izvredjaste se vi za sve pare


Sta cemo kad smo nasi XD

Btw, ja povremeno napisem cudne postove mahom crvene glave. 9gag me pokvario, spajam teski sarkazam i tesku filozofiju. Kreativnost mi je najjaca u tim momentima. Mozda forum nije mesto za to ali makar ne vredjam kolege :D

Bas sam nabrijan za Monako, predosecam neki haos tamo.
  • 0

#115 Rad-oh-yeah?

Rad-oh-yeah?
  • Members
  • 21,862 posts

Posted 15 May 2018 - 19:35

Valjda ovo sada konacno stavlja tacku na teorije zavere o promeni pneumatika da se pomogne Mercedesu:
 

Pirelli changes the right decision after Tuesday test - Vettel

1015156709-lat-20180515-_l5r8767.jpg 

By: RACER Staff | 1 hour ago


Sebastian Vettel admits Pirelli made the right decision to make changes to its tires for the Spanish Grand Prix after doing comparison running during Tuesday’s in-season test.

After signs of blistering during pre-season testing at the Circuit de Barcelona-Catalunya, Pirelli decided to make changes to the tread depth, with less depth designed to reduce the risk of blistering. The new tires were brought to Spain for the first time and Mercedes duly dominated, with Vettel slipping to fourth place as Ferrari struggled with the updated specification.

However, after being able to carry out a back-to-back comparison of the old tires and the new ones during Tuesday’s running at the same circuit, Vettel says Pirelli was right to make a change.

“I think it’s pretty straightforward – obviously you don’t get the chance to revisit these kind of decisions that are made but we did it today and the result is that if we had had the normal tires on Sunday, it would have probably been worse, so it was the correct call,” Vettel said. “And it was our fault for not having the same tire wear or life as other people.”

Vettel suffered from blistering during the test, and says it was beneficial to be able to carry out specific tire running just two days after hitting trouble at the same venue.

“It’s good to have the test to be able to compare and I think we have some ideas. Now it’s up to us to turn those ideas into reality. As I said it was good in terms of timing, coming from a poor weekend for us.

“We were not quick enough and more than not being quick enough we were struggling to make the tires last – these things have a link – so it was good to have a possibility to revisit it and now it’s up to us to take action.”

Asked if he now feels Ferrari is a step behind Mercedes after its performance on Sunday, Vettel added: “No, I think we had our struggles, which explains our performance.

“Obviously it looked like from the outside they had a stronger weekend, without any big issues, but we need to look at ourselves, focus on our car and our problems, so we’ll be stronger again.”
-Chris Medland


  • 0

#116 DASUBO

DASUBO
  • Members
  • 3,855 posts

Posted 16 May 2018 - 14:04

Da, definitivno su se zeznuli za trkački vikend. Međutim, meni je ovde fascinantan drugi detalj.
Prozor u kome rade gume je toliko uzan i osetljiv da 0.4mm promene u debljini sloja može da znači ogromnu razliku.
To je super za midfield timove jer na pamet mogu da kompenzuju nedostake uzrokovane manjkom snage pogona.
  • 0