Jump to content


Photo
- - - - -

Organska hrana i GMO


  • Please log in to reply
69 replies to this topic

#61 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 10,018 posts

Posted 07 March 2018 - 06:27

A koliko je vekna hleba?

Plus, kad kupujes od seljaka ili na pijaci sve je mnogo jeftinije. Paradajz i paprike: 50 centi kilo! 

U restoranu  se mozes fino najesti za 500-600 dinara ( 5-6 USD) ! 

 

Sine Bane, razmisli malo pre nego shto se izletish. Nije hrana skupa u svetskim restoranima zbog cene same hrane vec zbog toga shto se radnici ne placaju 1 evro po satu kao u Srbiji nego minimum 10 evra po satu.  Samo 10 puta vishe :) A da ne pricham o iznajmljivanju prostora koji, skoro sam chuo primer, ide do 30 hiljada dolara mesechno na prajm lokacijama. 

 

S obzirom na sve to 500-600 dinara je zapravo izuzetno skupo.

 

Osim jeftinog, ali zato katastrofalno losheg hleba i josh malo tih seljaka na pijaci shto je ostalo, a koji ce izumreti za nekih 10-tak godina - nema tamo nishta drugo jeftino.


Edited by Denis Jasharevic, 07 March 2018 - 06:29.

  • 3

#62 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 10,018 posts

Posted 07 March 2018 - 07:34

Shto se mene tiche nisam kupio nikada nishta organik, niti imam nameru. Koliko bih se glupo osecao kada bih se pored 10 kutija cigareta, gandze i 2 flashe viskija + ostali alkoholi - nedeljno - zamajavao sa produzavanjem zivota ... ishranom  :lol+: . A i ne zelim da zivim 1000 godina od chega 930 u pelenama.

 

Za decu kada dodju kod mene kupim organik salate, iskljuchivo meso bez antibiotika i hormona i slichno, ali nishta opsesivno. Nije moje da razmishljam koliko je to dobro ili besmisleno ...... moje je da kupim, a posle oni neka odluchuju za sebe.

 

Kupim dodushe i chips, coca-colu ....... to kod majke ne smeju da unesu u kucu, pa rachunam kakvo im je to detinjstvo ako ponekad ne mogu da se opuste, mada im i presedne jer uz to ide i obavezno predavanje koliko je to loshe  :D .


Edited by Denis Jasharevic, 07 March 2018 - 07:52.

  • 1

#63 Div

Div
  • Members
  • 7,752 posts

Posted 07 March 2018 - 08:53

Može biti važan način proizvodnje, i dobro je da kupac ima izbor, ali to ima smisla u jednoj Holandiji gde kupac može da bude skoro 100% siguran u ono što piše na deklaraciji ili što mi prodavac kaže. Ovde, u Srbiji, kupovina hrane je manje-više lutrija, svejedno da li se kupuje na pijaci ili u samoposluzi, od malog proizvođača ili sa industrijalizovane farme. Tačno je ono što kaže Badner, čovek nije stigao da oprska jabuke, one sitne, kvrgave, pa ih prodaje kao organske.

Znajući to, uglavnom se vodim iskustvom, ako sam zadovoljan ukusom kupujem, ako nisam ne kupujem. Da bih uopšte probao procenjujem, odokativno i prodavca i robu. Kupujem sa farmi jaja i piliće, znam da su proizvedeni u nehumanim uslovima, ali sam našao proizvođače kod kojim mi odgovara ukus, to je rezultat mešanja hrane, dobro izbalansiran koncentrat uz dodatak nešto žitarica. 

Volim da sam proizvedem povrće, nije to ni čista organska proizvodnja, a nije ni primenjena sva moguća tehnika, meni ne treba količina za pijacu već kvalitet, a najvažnije mi je zadovoljstvo što sam sam proizveo. Dobro je kad krompir uspe bez prskanja ali ako će ga pojesti zlatica neoprskanog, bolje je da nešto i meni ostane uz malo prskanja. 

Slušao sam skoro nekog stručnjaka, nije navijač nijedne od opcija, kaže da većinu korisnih sastojaka za čoveka biljka proizvede da bi zaštitila sebe, zbog toga nije dobro da u proizvodnji bude apsolutno zaštićena i da ima savršeno izbalansiranu prihranu, tako će izrasti ogromni plodovi bez ikakvog ukusa. 


  • 0

#64 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 07 March 2018 - 10:09

...

 

http://www.giantpump...etablesBook.htm

 

:lol+:

 

...


  • 0

#65 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 07 March 2018 - 18:07

 

U restoranu  se mozes fino najesti za 500-600 dinara ( 5-6 USD) ! 

Daj mi adresu tog restorana, svega ti! Ozbiljno, ako je u BG, rado cu da se tamo hranim kadgod budem tamo. U unutrasnjosti verujem, ali tamo gde sam ja bio (NBg) tako neceg nema.


  • 0

#66 A sad

A sad
  • Members
  • 3,504 posts

Posted 08 March 2018 - 20:55

 Pyrethrin is another organic pesticide; one study shows a 3.7-fold increase in leukaemia among farmers who handled pyrethrins compared to those who had not.

 

Conventional food, it’s true, has higher pesticide contamination. Although it is still very low, this is a definite benefit of organics. 

 

 

using a rough upper estimate by the head of the US Food and Drug Administration’s Office of Toxicology, all conventional pesticide residues may cause an extra 20 cancer deaths per year in America.

 

 

Organic pesticides pose the same health risks as non-organic ones.

 

 

According to the National Institutes of Health (NIH), the health effects of pesticides are not well understood, but their use has been associated with conditions such as cancer, diabetes, and neurological effects.

 

 

The effects of long-term exposure to small amounts of these pesticides are unclear, but studies have linked them to a variety of chronic health conditions such as diabetes, cancer, and neurological defects

 

 

Studies have shown preliminary evidence that chronic, low-dose exposure to pesticides increases the risk of cognitive impairments and diseases such as Alzheimer’s and Parkinson’s later in life

 

 

the World Health Organization recently announced that glyphosate is a probable carcinogen

 

 

Although studies have shown conflicting conclusions about the link between glyphosate and cancer in humans, glyphosate has been linked to cancer in rats and mice and experiments in human cells have shown that exposure to glyphosate can cause DNA damage

 

 

All formulations were cytotoxic and far more toxic than their APs, except for isoproturon and its formulated pesticide Matin which were both not soluble over 100 ppm. As a matter of fact, Matin does not have any declared adjuvant (Table 1). On human cells, among the tested products, fungicides were the most toxic (Figure 1), being cytotoxic from doses 300–600 times lower than agricultural dilutions, followed by herbicides (Figure 2) (except Matin) and then insecticides (Figure 3). JEG3 was the most sensitive cell line, the LC50 being on average, respectively, 7% and 23% lower than for HEK293 and HepG2, the least sensitive. The LC50 is calculated over 24 h. In all cell types, fungicides were the most toxic (mean LC50 12 ppm). They were followed by the herbicide Roundup (LC50 63 ppm), twice as toxic as Starane, and more than 10 times as toxic as the 3 insecticides, which represent the less toxic group (mean LC50 720 ppm). The APs of fungicides were the only APs that were toxic alone in our system, from 50 ppm in JEG3 for prochloraz, but they were still less toxic than their formulations.

 


  • 2

#67 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 09 March 2018 - 15:14

Sve navedeno :thumbs:

 

DALMATINSKA KRIZANTEMA

Priču o buhaču počela bih od vremena kada nisam imala pojma koja je to biljka i koliko je bila važna u našim krajevima.
Prvi put sam je vidjela na padinama Kozjaka, na zemlji u Gornjim Rupotinama di je moj otac kupija zemlju za gradit kuću (umisto one koju nam je srušila izgradnja autoceste. Nažalost, nije uspija realizirat svoju viziju).
U kasno proljeće, na zemlji , među brnistrom, niknuli su grmovi bijelih glavica sa žutim srcem. Brali smo ih za vazu u kući, za vaze na grobovima naših dragih, ili bi se samo divili njihovoj nježnosti među žilavom brnistrom i sivim kamenom. Nismo znali kako se zove, pa smo zaključili da je to neka grmolika ivančica ili možda divlja margaritelica.

2zi3e9u.jpg

6dqs0x.jpg


Godine su prolazile, svakog svibnja veselili smo se našim "divljim margaritelama" sa padina Kozjaka. Došle su i tužnije godine kada smo još jednu vazu na solinskom groblju počeli puniti našim bilim cvićem.
Uslijedile su godine kad smo osjetili neki onovremenski zov i našli se na Visu, opet u Poselju, na zemlji po kojoj su rasli lavanda i grmovi bilog cvića, istih kao sa padina Kozjaka.

23lmpz.jpg

Nabrala sam naramak dragog mi cvića i krenula napuniti vaze na poseljanskom groblju. Vidjela me susjeda Ivanka i uzviknula:
"Oooo Nelice, koliko si buhača nabrala! Di ćeš s njim?"
I klupko se polako počelo odmotavati. Teta Ivanka ispričala mi je priču o malim trokutastim kutijicama u kojima je bio žuti prah buhača, a stavljale su se u ormare i baule za potirat moljce.
Nakon toga kao da su mi se na svakom koraku otvarala vrata iza kojih bi doznala nešto novo o našoj "divljoj margariteli", o buhaču ili latinski - Chrysanthemum cinerariifolium Vis (zašto je Vis u latinskom nazivu to nisam uspila saznat, ali mi ga je drago vidit)
U jednom broju Slobodne Dalmacije, prije puno godina, uočila sam članak o "Dalmatinskoj krizantemi" - slika plantaže bijelog cvijeća, a usred te bjeline berači crne boje kože, a sve to nalazi se na Afričkom kontinentu, na visoravnima Kenije.
Iz tog članka saznala sam da je Dalmatinska krizantema zapravo buhač, te kako je Kenija vodeći svjetski proizvođač i izvoznik buhača, odnosno tvari PIRETRIN koja je osnovni sastojak te biljke , a ujedno je najjači prirodni insekticid. Saznajem da je nekada, ne baš ni tako davno, 1934.g.- Dalmacija - (koja je tada bila u sklopu Austro-Ugarske monarhije i Kraljevine Jugoslavije), bila druga u svijetu po uzgoju buhača, odmah iza Japana!!!!
Zanimljivost o buhaču sa Hvara koji nije bio samo otok lavande, već i buhača.

"Made in Jelsa"
Ljudi iz Brusja su u ona vremena buhač "gonili" na mulama i prodavali ga u Starom Gradu, no obitelj pok. Ivana Plenkovića u Jelsi je također mljela i pakirala buhač. O tome i danas svjedoče slike na zidovima njihove stare kuće, ali i ona s velikim bačvama u Općinskom domu, koje nisu služile za vino, nego za odlaganje buhača. "Stari mlin" je danas glavno okupljalište mladih, međutim, mnogi od njih ne znaju zbog čega ovaj omiljeni disko-klub nosi takav naziv i da su iz njega, davno prije nego što su rođeni, u svijet odlazile kutijice i vrećice s prirodnim insekticidom vrlo ugodna mirisa.
"Na Hvaru su živjele obitelji koje su znale ubrati i do 1200 kg sušenog buhača, otkup mu je bio zagarantiran, a i cijena od 10 maraka za kilogram bila je dobra. U polja se odlazilo s vagom, jer su se berači natjecali tko će više ubrati, a konkretno moja je obitelj od buhača kuću kupila", kazuje Nikolina Rubin (77), najstarija stanovnica predjela Grudac u Zastražišću.
Neki se pak još uvijek sjećaju kako je od 1928. do početka Drugoga svjetskog rata buhač mljeven u prah u tvornici obitelji Bertapelle u Vrboskoj, a proizvod pod nazivom "Pyrethrum" u kutijicama putovao na naše i inozemno tržište. U to doba se ni jedna škrinja s djevojačkom dotom nije mogla zatvoriti, a da se u nju ne stavi buhač, da čuva robu od moljaca.
(preuzeto iz članka M.Crnčević,o buhaču u SD, 2001.g.)

23ijoyo.jpg

Zašto je taj piretrin iz buhača još posebniji?
Prirodni piretrini nisu opasni za okoliš jer se u njemu ne akumuliraju zato što se na svjetlu i zraku vrlo brzo razgrađuju u inaktivne spojeve. Piretrinski spojevi se u toplokrvnim bićima uslijed djelovanja enzima metaboliziraju. Iz tih su razloga vrlo interesantni jer uspješno suzbijaju štetne insekte dok za toplokrvna bića nisu toksični.

Proizvodnja umjetnih insekticida koja je buknula nakon 2.svj.rata potisnula je buhač i Pyretrum u zaboravljene baule naših baka ,a generacije koje su dolazile (među njima i moja), sretale su buhač po poljima i brale ga za vaze, ne znajući kolika je bila njegova važnost našim precima.
Od uzgoja i prodaje buhača se moglo pristojno živit!

y3ro.jpg

S vremenom svijet je postao svjestan štetnosti sintetički proizvedenih insekticida, pa čak i Hrvatska, tako da je Ministarstvo znanosti i tehnologije RH , donijelo studije o uzgoju buhača u Hrvatskoj, te su uspostavljena probna polja u Solinu, Poreču i Zagrebu (?).
Danas kupim časopis Maslina samo zbog naslova "Buhačem protiv moljca" (br.26 - svibanj 2009.)
gdje kaže da se u borbi protiv maslinina moljca, najznačajnijeg štetnika plodova masline, preporuča upravo korištenje pripravaka na bazi piretrina, odnosno buhača. Nemam svojih maslina, ali mama i tata su svoje prve masline prije 30 god.,posadili baš na zemlji u Rupotinama, pa će informacija dobro doći mami i drugima kojima je to važno (npr. Filipinki)
Na internetu nalazim zanimljive linkove, saznajem još više, ali uviđam da se kroz one razvikanije medije baš i ne čuje puno o buhaču.
O tome se ne udara u velika zvona.
Puno glasnije smo čuli studije o prenamjeni poljoprivrednih zemljišta u terene za golf, nego o poticajnom uzgoju buhača i proizvodnji prirodnih insekticida.
A Kenija je još uvijek vodeća na svijetu u proizvodnji buhača.

Za kraj prenosim jednu staru priču :
Jedna zanimljiva priča o otkriću insekticidnog djelovanja buhača upućuje nas na izvjesnu Dubrovkinju toga doba, koja je očarana ljepotom cvijeta dalmatinskog buhača, ubrala buket cvijetova i držala ih kao ukras u sobi. Nakon što su se cvjetovi posušili, zametnuo joj se suhi buket u nekom zakutku sobe. Kada ga je naša Dubrovkinja nakon nekoliko tjedana pronašla, vidjela je da je bio okružen mnoštvom uginulih insekata.

Za sve koji žele saznati još više podataka o buhaču prilažem linkove:

- Biljka iz prošlosti za budućnost (ovdje se vidi slika berbe buhača na plantaži u Keniji)
- Dalmatinski buhač
- Povijest buhača
- Botanički podaci o buhaču
- Projekti revitalizacije buhača
- Savjetovanje o maslini i buhaču u županiji spl.-dalmatinskoj

..................................................................................................

 

Druga biljka koja je pouzdani insekticid je oleander; svi dijelovi su visokotoksični, a posebno su na otrov osjetljivi viši sisavci, tipa pasa, majmuna i ljudi. Čaj od oleandera je uvijek na Mediteranu bio omiljeno sredstvo okončavanja života politički nepodobnih, osim Sokrata koji je pribjegao kukuti.

P.S. Autorica je neka hvarska ili viska likinja, koja se bavi dalmatinskim parafernalijama, mislim da se zove Ana.


Edited by ironside, 09 March 2018 - 15:19.

  • 3

#68 slavisa063

slavisa063
  • Members
  • 1,994 posts

Posted 15 March 2018 - 08:33

Upravo to. Toliko su se koristili pesticidi da su oni doveli do unistenja raznoraznog bilja, i insekata koji su korisni.

Imam bastu u Srbiji. Par vocki, 4 reda vinove loze, za napraviti sebi vino. Nista ne prskam. Uvek imam jedan deo gde ostavljam biljke ( travu poljsko bilje ) to ne kosim, uvek je puno insekata. Oko baste sam zasadio tuje cemprese, koji su visoki sada vec oko 5 metara, necu ih sisati, tj hocu sa strane do visine koju mogu da dohvatim trimerom. Ne kazem da nema bolesti po liscu vinograda, ali ne utice na plod. Svake godine sve manje ima bolesti. Vinova loza je Rizling. Na tresnji nema buvaca. 

Svi mi se smeju, ali zato kad komsija ima buvac, pa kad sastavi 3 otrova i poprska vocku, sve lisce spadne. :)


  • 1

#69 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 15 March 2018 - 09:47

...

 

... o buhaču ...

 

Nekada, davnih 70-ih kupovao sam ga u obicnoj samousluzi - da posipam nekog komsijskog macora koji mi je dolazio u goste, no navukao buve. Buve sa macaka hoce na ljude!

 

Attached File  dalmatinski buhac.jpg   6.66KB   1 downloads

 

U kutiji od navostenog kartona, pa se probusi i kutija koristi kao pumpica.

Sitne, poluprovidne, sjajne ljuspice - odnesose buve kao rukom!

 

...


  • 1

#70 darth bane

darth bane
  • Members
  • 7,311 posts

Posted 17 March 2018 - 08:54

Upravo to. Toliko su se koristili pesticidi da su oni doveli do unistenja raznoraznog bilja, i insekata koji su korisni.
Imam bastu u Srbiji. Par vocki, 4 reda vinove loze, za napraviti sebi vino. Nista ne prskam. Uvek imam jedan deo gde ostavljam biljke ( travu poljsko bilje ) to ne kosim, uvek je puno insekata. Oko baste sam zasadio tuje cemprese, koji su visoki sada vec oko 5 metara, necu ih sisati, tj hocu sa strane do visine koju mogu da dohvatim trimerom. Ne kazem da nema bolesti po liscu vinograda, ali ne utice na plod. Svake godine sve manje ima bolesti. Vinova loza je Rizling. Na tresnji nema buvaca.
Svi mi se smeju, ali zato kad komsija ima buvac, pa kad sastavi 3 otrova i poprska vocku, sve lisce spadne. :)

Bravo! Znaci , kada ne prskas vocke , bolesti napadu list, ali vocka (tj plod) ostaje netaknuta?!
  • 0