Jump to content


Photo
- - - - -

Split: Komunizam i njegovi zlocini


  • Please log in to reply
297 replies to this topic

#31 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 23 January 2018 - 07:27

Očito sam dobro detektirala problem. Ne čini ti se da je takva retorika kojom se trudite ušutkati glasove o zločinačkom komunističkom režimu, već prilično izlizana? Neće Kitarovićki izrasti U na čelu koliko god se ti silno trudio. A s Raspudićem se zapravo na tvoju žalost odlično slažeš; on naime isto misli da Hrvatska nije normalna zemlja jer kako kaže "nijedna normalna zemlja na svijetu svoju pobjedničku vojsku ne stavlja na optuženičke klupe."  Enjoy!

Ja ovdje ne pišem o srpskim i hrvatskim nacizmima, nego o jugo komunističkom zločinačkom režimu koji je fašistički. Mora da te boli.  

Da, da. Nemojmo o danasnjim problemina jer treba rijesiti grijehe proslosti.

Tzv. demokratska 'RvaCka je veliki napredak jer objasnjava promasaje socijalisticke SRH, koja je pak bila veliki napredak objasnjavajuci sranja banovine ili necega u Kraljevini, a ta se mucila sa grijesima turske i austrijske okupacije.

Sanader, Kutle, Horvatincic itd, su samo komunisti, naslijedje krvolocne SFRJ...

 

Budalo.

Igrom slucaja, znao sam Luku Rajica - samo povrsno i kao mladunac, davno prije raspada SFRJ. Nasli smo se u nekom drustvu u disko-klubu, on nesto mladji od mene. I gluplji, utoliko sto sam ja bio student finog fakulteta a on vozac kamiona.

Igrom slucaja (ma, ne slucaja nego karaktera itd.) on je privatizirao firmu i zavrsio (nakon isplate pokroviteljima) sa milionima evrica, a ja zavrsio kao zaposlenik u nekakovoj korporaciji na trulom zapadu.

I to je sve posljedica komunizma? :rotflmao:

 

Priznajem, ispao sam glup ja a nije on. I  njegove stotine miliona evrica su rezultat pravednickog demokratskog sistema, a ne nacionalisticke kleptokracije. :lol+:

 

Ja sam praktican, pa te ne razumijem. Ti bi pisala o rezimima i sistemima a ne o realnom stanju. Aj'mo o Stepincu, nije bitna cije struje ili potencijalni porez na nekretnine.

 

I onda se cudis o cemu netko pise pod naslovom teme "novosti iz HR"?


Edited by zoran59, 23 January 2018 - 08:17.

  • 0

#32 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 23 January 2018 - 08:15

Koliko bar znam, a možda griješim, ja sam ovdje trenutno jedina forumašica iz Hrvatske. I ne vidim porast ustaštva, jer ustaša nema ...

...................

 

Ziza, hvala na informaciji.  Stvarno ih nema, ja sam samo ovo sanjao.

 

QhhqrLA.jpg

 

A onda mi se desilo i ovo (jebiga, razumijem njemacki, a mozda i ti):

 

 

edit: da dodam, Nijemci, reporteri njemacke ORF ekipe su valjda jugokomunistickocetnickonostalgicari, pa nemaju pojma?


Edited by zoran59, 23 January 2018 - 08:23.

  • 0

#33 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 23 January 2018 - 09:37

 

 

 

Seres 

 

 

Opet seres. 

 

 

 

 

 

Ako nisi znala - onda si naivna, glupa, corava, neinformirana ili mozda samo jedno od navedenog.

 

:rotflmao:

Priznajem, nisi ti jedina - to je balkanski primitivluk.

 

 

 

Glupost.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Budalo.

 


  • 0

#34 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 23 January 2018 - 10:02

Argumenti, baby, a onda epiteti.

 

Podatak, link, analiza...

 

Inace, seres.

Lijepo sam ti stavio video njemacke TV. A ti kontriraj, ako mozes


Edited by zoran59, 23 January 2018 - 10:04.

  • 0

#35 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 23 January 2018 - 11:29

Argumenti, baby, a onda epiteti.

 

Podatak, link, analiza...

 

Inace, seres.

Lijepo sam ti stavio video njemacke TV. A ti kontriraj, ako mozes

 

Ja tebi ne govorim "da sereš", ni da "si glup", ni "budala". Ako nisi u stanju voditi civiliziran dijalog, što se mene tiče, vodit ćeš monologe i tako će biti odsad pa ubuduće, ali prije toga:

napisala sam u nekoliko navrata da treba jednako tretirati sve zločine što uključuje i zabranu nošenja ili isticanja svih zločinačkih simbola. U Austriji nošenje ustaških simbola nije zakonom zabranjeno. Zašto, pitaj njih. Bleiburg je u Austriji, tamo se već godinama ponavlja identična priča. To opet ne znači porast ustaštva, niti znači da oni hodaju okolo po Hrvatskoj  pa kolju i ubijaju ljude - niti se organiziraju u "ustaške" političke stranke. Hrvatska je, u odnosu na takve ispade u ostalim zemljama, ispod prosjeka. Nema stranaka koje se zalažu za izbacivanje imigranata kao u Francuskoj,  nema stranaka koja se zalažu za "etnički čistu Hrvatsku", nema političkih neonacističkih stranaka koje čekaju "IV Reich" kao u Njemačkoj, ali ima ustaškog folklora kojeg bih odmah istog trena zabranila i lupila drakonske kazne.

 

Meni se najviša sviđa Latvijski model, mislim da bi bio najbolji za Hrvatsku: https://www.tportal....i-foto-20170918

​Bilo bi zanimljivo čuti i stajalište Amerike po tom pitanju jer tamo ništa nije zabranjeno, zar ne? https://www.youtube....5&v=6DscOydV6R0

 

​Ivan Jakovčić je krajem 2017. u europskom parlamentu zatražio ovo - http://hr.n1info.com...-razini-EU.html

Ruža Tomašić, inače naša poznata političarka i hrvatska "fašistica", je uz Jakovčića  na istoj plenarnoj sjednici u EU parlamentu zatražila zabranu  naci i faci simbola u cijeloj EU, ali je to proširila i na komu - http://hr.n1info.com...parlamentu.html 

S obzirom da je to bilo prije nepuna dva mjeseca, najiskrenije se nadam da će zabrane biti usvojene i to za cijelu EU. A kad se to dogodi, onda će se Bleiburg preseliti u Ameriku, što je meni sasvim ok  :) 

 

 

 

 


  • 0

#36 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 23 January 2018 - 11:45

Seres - no samo donekle. 
...
 
Opet seres.


 

Inace, seres.

 
Nema potrebe za ovakvim recnikom. Zamolila bih te da proberes reci i prestanes da koristis feces kao postapalicu/argument u diskusiji. 
  • 0

#37 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 23 January 2018 - 14:05

 

poanta bi valjda trebala biti da se na laganje i epsko pretjerivanje ne odgovara laganjem i epskim pretjerivanjem, jer to nije nacin da se naslijedje komunistickog totalitarizma eliminira. a upravo je to praksa hrvatske wannabe konzervativne desnice, kao sto smo kristalno jasno vidjeli iz ovog primjera.

Nego, kako hrvatska ne-wannabe ne-konzervativna ne-desnica gleda na zlocin etnickog ciscenja Italijana iz Dalmacije i Istre? Pa ti si sam onomad priznavao da su Italijani bili apsolutna vecina u "drevnom hrvatskom" Zadru, npr. Kud se dedose? Ili to mozda - bas kao sa etnickim ciscenjem vojvodjanskih Nemaca - nije zlocin, posto su proterani (i usput dobrim procentom poubijani) svi bili "fashisti"?


  • 1

#38 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 23 January 2018 - 19:05

 

Omer Karabeg   Razgovor s Josipom Jurčevićem i Tvrtkom Jakovinom

Može li se staviti znak jednakosti između ustaških i partizanskih zločina, u emisiji Most radija Slobodna Evropa razgovarali su povjesničari: Josip Jurčević, znanstveni suradnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba, i Tvrtko Jakovina, docent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu

 

N210%2002%20Jasenovac35.jpgedavna komemoraciji žrtvama u Bleiburgu ponovo je izazvala polemike u Hrvatskoj o težini partizanskih i ustaških zločina. Suština te polemike svodi se na pitanje može li se staviti znak jednakosti između Bleiburga i Jasenovca. Kakvo je vaše mišljenje, gospodine Jurčeviću?

– Josip Jurčević: Bleiburg i Jasenovac su simbolički nazivi. Međutim, kad je riječ o žrtvama, bilo ratnim bilo onima koje su nastale nakon rata, ne smije se praviti diskriminacija po političkoj, ideološkoj, etničkoj, vjerskoj, dobnoj ili bilo kojoj drugoj strukturi. U načelu, sve žrtve bilo kojeg režima su prvenstveno žrtve.

Govorite o žrtvama, ali kada je riječ o zločinima, može li se staviti znak jednakosti između partizanskih i ustaških zločina? Jesu li, po vama, oni podjednako teški.

– Josip Jurčević: U načelu jesu podjednako teški. Međutim, ustaška država je trajala četiri, a komunistička država četrdeset i pet godina, i budući da je komunizam trajao puno dulje, naravno da je on počinio daleko više zločina i više vrsta zločina.

Izjednačavanje žrtava

– Tvrtko Jakovina: Ja ne mislim da su sve žrtve iste. Nije isto biti žrtva i biti stradalnik, i meni je, kako god to moglo grubo zvučati, sistem koji je diskriminirao po rasi i naciji odiozniji od sistema u kojem su svi mogli biti ravnopravni čak i u smrti.

– Josip Jurčević: Jedni su diskriminirali ljude prema nacionalnim ili rasnim kriterijima, a drugi prema ideološkim, klasnim i slično. U oba slučaja radilo se o diskriminaciji koja nema utemeljenja ni u humanističkim načelima ni u međunarodnom pravu. Žrtvama je bilo potpuno svejedno jeste li ih diskriminirali po visini, po težini, po spolu, boji očiju ili slično. Bitno je da je to bila diskriminacija, da je zločin počinjen, a čime se on opravdavao mislim da je manje važno. Naravno, u nekakvim analitičkim raspravama može se govoriti o kontekstu i o detaljima, ali, gledajući načelno, mislim da bi pravljenje bilo kakve razlike između zločina i žrtava, pogotovu kad se radi o totalitarnim sustavima vlasti, značilo relativizaciju koja nema opravdanja.

– Tvrtko Jakovina: Teško je govoriti o relativizaciji na taj način. Moramo stvari kontekstualizirati. Ne mislim da je poljski vojnik koji je branio Poljsku napadnutu od Njemačke bio u istom položaju kao i njemački vojnik koji ju je napadao, bez obzira na to što su i jedan i drugi imali i očeve i majke koji su patili zbog njihovog stradanja. To ne može biti isto.

Prevedimo to na Hrvatsku.

– Tvrtko Jakovina: Ja mislim da nije svejedno tko se našao na kojoj strani. Jer, jedni su imali izbor, a drugi nisu. Ako ste se u NDH rodili kao Židov ili kao Srbin, mogli ste dubiti na glavi, ali spasa vam nije bilo samo zato što ste se kao takvi rodili. S druge strane moglo se dogoditi da su se ljudi mogli izvući. S obzirom na to da se u posljednje vrijeme spominje golem razmjer žrtava komunističkog režima, postavio bih pitanje koliko je žrtava palo u vrijeme komunističke Jugoslavije, ako izuzmemo vrijeme oko Bleiburga? Koliko je ljudi stradalo nakon ljeta 1945.? Volio bih čuti taj broj.

Sva komunistička prošlost zločinačka?

– Josip Jurčević: Ja sam doktorirao na temi Bleiburga. Bleiburg je simbolički naziv koji sintetizira i u sebe uključuje sve vrste zločina koje su komunističke vlasti počinile u poraćju. Oni su se najmanje događali na Bleiburškom polju. Riječ je o sustavnim masovnim likvidacijama koje su se događale tjednima i mjesecima poslije završetka rata, bez vođenja ikakvih postupaka, pa čak i evidencije, a prema zapovijedi vrha komunističke Jugoslavije na čelu sa zločincem Josipom Brozom Titom. Riječ je o likvidaciji svih nepoželjnih osoba, ne samo ratnih protivnika i suparnika, njih je bilo najmanje kad se gleda struktura, nego civilnih osoba koje čak nisu bile ni u strukturi vlasti. Likvidirane su prvenstveno osobe građanskog usmjerenja, pripadnici intelektualnih i ostalih elita, njih je trebalo fizički eliminirali kao potencijalnu opasnost komunistima u budućnosti. O tome postoji značajan broj dokumenata komunističkog podrijetla gdje se doslovno kaže: “Trebamo napraviti popis i obračunati se sa svima, ne samo ratnim neprijateljima nego i onima koji će nam biti potencijalna opasnost u budućnosti”. Ja sam te dokumente s naznakama izvora objavio u svojoj knjizi Bleiburg, pa preporučujem da se ta knjiga pročita i da se to provjeri u izvorima. Dakle, o tim zločinima eksplicite su govorili sami komunistički vlastodršci i njihove službe. I ti zločini su bili strahovitih razmjera.

– Tvrtko Jakovina: Do kada takve masovne likvidacije traju? Traju li one do ljeta 1945. godine ili se to sustavno ubijanje nastavlja i kasnije, u tijeku 45-godišnje komunističke vlasti, jer se od ovog svibnja počelo govoriti o nemjerljivo većem broju žrtava koje su nastale u vrijeme komunističkoga režima. To bi značilo da su takve masovne likvidacije nastavljene nakon Bleiburga. O tome dosad nisam čuo. Mi bismo to morali znati, negdje bi ti ljudi morali biti pokopani.

– Josip Jurčević: Istraživao sam to na konkretnom primjeru Hrvatske i u hrvatskim arhivima, i za svaku riječ koju ovdje govorim stoji obilje dokumenata koji su objavljeni u mojoj knjizi Bleiburg i u drugim radovima. To su komunistički, partizanski izvori. Dakle, oni su sami, vjerujući da će vječno biti na vlasti, sve to skupa bilježili i postoji golemi broj dokumenata iz kojih se vidi da su ti zločini bili svjetonazorski, ideološki osmišljeni i veoma sustavno pripremljeni i provođeni.

Mislim da ne bi trebalo opravdavati komunističke zločine koji su se prikrivali dugo vremena. Kao znanstvenici moramo se suočiti s komunističkom prošlošću i priznati da je ona bila zločinačka. A da to nije samo moje mišljenje, da je to opće mišljenje u zapadnom svijetu, svjedoči rezolucija koja je donesena 25. siječnja 2006. od najrelevantnijeg tijela u zapadnoj Europi, a to je Parlamentarna skupština Vijeće Europe, gdje je komunizam nedvojbeno proglašen zločinačkim sustavom koji je na najgori mogući način kršio sva ljudska prava.

Bleiburg i Jasenovac (ni)su isti

Gospodine Jurčeviću, postoji li podatak o broju žrtava komunističkih zločina u Hrvatskoj, i postoji li takav podatak i za cijelu bivšu Jugoslaviju?

– Josip Jurčević: Do danas nisu utvrđene ukupne žrtve na prostoru Hrvatske ni na prostoru Jugoslavije zbog toga da bi se s njima, kao i prije, moglo manipulirati. No, egzaktno je utvrđeno na temelju istraživanja na području Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine da su više od tisuću masovnih neobilježenih grobišta otkrile razne znanstvene, državne i civilno-društvene organizacije i institucije. Ta grobišta su najbrojnija na području Slovenije i u većini tih grobišta nalaze se pogubljeni hrvatski civili i vojnici koji su bili u povlačenju. Slovenski istraživači na temelju djelomičnih iskopavanja procjenjuju da se broj ubijenih kreće od 100.000 do 192.000. Ja se ne slažem s tim brojem, niti ga smatram utvrđenim jer za to je potrebno još povijesnih, demografskih i drugih antropoloških ispitivanja, ali ga navodim kao ilustraciju koja govori o tome koliko su ti zločini bili masovni i sustavni. Najveće grobnice se nalaze na širem području Maribora, u šumi Tezno, gdje se smatra da je, prema djelomičnim iskapanjima onih golemih protutenkovskih rovova, pogubljeno između 20 i 40 tisuća civila i vojnika. Slične grobnice s tisućama i desecima tisuća žrtava nalaze se na području Maribora, kod Kočevskog Roga, Slovengradeca, Dravograda i slično, uz još stotine manjih grobišta diljem Slovenije koja se svakodnevno otkrivaju.

– Tvrtko Jakovina: Ja sam ovdje od gospodina Jurčevića čuo dvije različite stvari. Na početku je rekao da nije utvrđen broj žrtava, a onda je tvrdio da je egzaktno utvrđeno koja su grobišta na području Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Čuli smo i koliki se broj žrtava prema pretpostavkama slovenskih istraživača nalazi na teritoriju Slovenije. Ne bih volio polemizirati oko toga treba li komunističke zločine relativizirati i treba li ih osuditi. Pa naravno da ih treba osuditi, ali mislim da načinom kako se to sada radi ne činimo pravdu tim žrtvama. Problem je što neprestano izgovaramo Bleiburg da bismo opravdali Jasenovac. I tu se u osnovi razlikujemo. Ne može se staviti znak jednakosti između onoga tko je živio u svom zagrebačkom stanu i bio prvo preseljen, a onda odveden u Jasenovac samo zato što se prezivao drukčije i onoga koji je od straha bježao u Austriju. To jednostavno nije ista situacija. Ne mislim da je svaka žrtva ista. I ne može mi biti ista žrtva koja je zbog prezimena odvedena u logor i tamo ubijena a da nije nikome ništa napravila, i ona koja se s oružjem borila, možda ubijala i onda pokušala naći negdje drugdje spas. Naravno da je zločin ako je ubijete bez suda, ali ta žrtva ne može biti ista onoj žrtvi koja je, uvjetno rečeno, bila na pozitivnoj strani.

Žrtve i stradalnici

Je li to razlika između žrtve i stradalnika koju ste na početku spomenuli?

– Tvrtko Jakovina: Da, žrtva i stradalnik nisu ista kategorija. Stradalnici su oni koji su se s oružjem u ruci borili za određenu viziju i poslije toga su stradali bez suda. Žrtve su civili koji su iz Zagreba i preko Zagreba krenuli prema Bleiburgu tražeći spas kod zapadnih saveznika.

Smatrate li da je na Bleiburgu bilo više stradalnika, a u NDH više žrtava?

– Tvrtko Jakovina: Bilo je i u NDH i stradalnika i žrtava, ali u sustavu u kojem su bili koncentracijski logori možemo gotovo isključivo govoriti o žrtvama.

– Josip Jurčević: Držim da je s načelnog, znanstvenog i humanističkog motrišta puno gore kad se zločini golemih razmjera, kao oni što su ih činili komunisti, događaju nakon završetka rata nego kad se događaju u oružanom sukobu, iako tu bitne razlike ne bi trebalo praviti. Ali ako se već ide u nijanse, onda su sigurno gore masovne, sustavne likvidacije nakon rata nego one tijekom rata. Drugi problem je to što je nakon rata puno više civila stradalo, posebice kad se radi o bleiburškoj tragediji, nego što je stradalo vojnih osoba koje zapravo završetkom rata i predajom to više nisu ni bile. Uostalom, prema britanskim podacima nakon završetka rata se prema austrijskoj granici provlačilo oko pola milijuna hrvatskih civila i oko 200.000 vojnika. Dakle, dva i pol puta više bilo je civila koji nisu mogli biti krivi ni za što i koji su bježali bojeći se komunističkih zločina. Ti ljudi su spašavali gole živote ne bi li pobjegli preko granice i izmakli komunizmu.

– Tvrtko Jakovina: Što se tiče straha i bijega na Zapad, mislim da bismo trebali ponajprije analizirati propagandu koja se širila iz NDH koja se može usporediti s propagandom koji je u isto vrijeme vodio Göbbels u Njemačkoj. Mislim da je vrlo važno postaviti pitanje zašto se čeka s povlačenjem iz Zagreba ako imate namjeru izvući 700.000 ljudi u sigurnost Zapada? Zašto se tim ljudima nije reklo da je već davno bilo dogovoreno da se ratni zarobljenici predaju onima protiv kojih se oni bore? Prema tome, oni su stavljeni u nepovoljnu poziciju. Bi li tim ljudima bilo lakše da su ostali razbacani po svojim selima umjesto što su bili nagruvani na jednome uskom području? Koje se čudo čekalo u Zagrebu, osim ako vlasti NDH nisu doista vjerovale u čuda vlastite propagande. Ili je cilj bio da se, koliko god je to moguće, čuva bok da bi se njemačke snage izvukle s Balkana. Ako je to bio cilj, onda moramo vrlo jasno reći da je vlastima NDH bilo puno važnije sačuvati kožu njemačkim vojnicima nego vlastitom narodu.

Povijesna odgovornost i razmjeri zločina

– Josip Jurčević: Mislim da je riječ o povijesnoj odgovornosti struktura NDH koje su tada bile u potpuno kaotičnom stanju i donijele cijeli niz stihijskih odluka kako s vojnog, tako i sa strateškog motrišta. Dakle, može se govoriti o njihovoj povijesnoj odgovornosti. Međutim, ne treba zaboraviti da su tada bile na snazi ženevske konvencije iz 1929. godine koje su zabranjivale, naglašavam zabranjivale, a potpisnik je bila i Velika Britanija, da se izručuju civili ako im prijeti pogibelj ovog puta od komunističkog režima. A Britanci su vrlo dobro znali da će se to događati. Prema tome, mnoge stvari se mogu otvoriti, ali sad smo se malo udaljili od teme. Volio bih da se kolega Jakovina jasno i decidirano očituje oko komunističkog režima kao zločinačkog režima, ili neka kaže da to nije tako i da se ne slaže s rezolucijom Vijeća Europe. U toj rezoluciji komunistički režim je uspoređen s najgorim totalitarnim režimom, a to je bio nacionalsocijalizam.

– Tvrtko Jakovina: Ja sam toliko puta rekao da svaki zločin koji su počinili komunisti treba osuditi i provesti sve ono što zahtijevaju svi ostali zločini. Pa znam da se bleiburški zločin i sve što se događalo nije moglo dogoditi bez Brozovog blagoslova. Ali ne možemo stvari na taj način gledati. Ne možemo se koncentrirati samo na ta tri mjeseca i onda kroz to tumačiti cijelo kasnije razdoblje. To bi bilo apovijesno.

– Josip Jurčević: To nije trajalo samo tri mjeseca, to je trajalo znatno dulje.

– Tvrtko Jakovina: Ali to je ono na što cijelu emisiju čekam odgovor. Dakle, ako je sada paradigma da su komunistički zločini bili veći no što su bili za vrijeme NDH, mene zanima kada i gdje ti ljudi stradavaju nakon tih nekoliko mjeseci?

– Josip Jurčević: Prema komunističkim dokumentima, to znači arhivima KNOJ-a (Korpusa narodne obrane Jugoslavije), ti se masovni zločini i likvidacije događaju do 1947., kada se radi o zaostalim vojnicima ili civilima koji su po raznim osnovama bili smatrani neprijateljima komunizma. Drugo, ti zločini se od 1948. do početka pedesetih godina događaju prema komunistima koji su se izjasnili za Informbiro. Treće, komunizam je samo u Hrvatskoj od 1945. do 1990. godine, ja sam tu arhivu također istraživao, vodio tridesetak tisuća političkih procesa u kojima je čak 100.000 ljudi osuđeno za politički delikt, dakle ono što se danas u slobodnom svijetu zove sloboda govorenja.

Dalje, komunizam je osnovao sustav logora, uključujući i Jasenovac. Svako vojno komandno područje na području Jugoslavije je nakon rata moralo imati barem jedan logor u kojem su ljudi bili potpuno obespravljeni kao i tijekom rata. To znači bili su likvidirani, nekima je bilo suđeno bez prava na obranu. Da ne govorim o likvidacijama koje su se događale u hrvatskom iseljeništvu, o masovnim progonima u vojnim obračunima sa seljačkim bunama zbog nezadovoljstva krajem četrdesetih i početkom pedesetih godina, da ne govorim o zločinima gdje su ljudi pod praktično gospodarskim i drugim pritiscima morali napuštati bilo Hrvatsku, bilo Srbiju i bježati u slobodni zapadni svijet, da ne govorim o hrvatskom proljeću ili o drugim pokretima koji su bili i u Srbiji i u drugim tadašnjim republikama Jugoslavije. Jugoslavenski komunistički režim bio je totalitarni, nemilosrdni režim koji je provodio diktaturu proletarijata cijelo vrijeme svog postojanja, a koju je Lenjin označio najžešćim i najnemilosrdnijim ratom koji postoji u povijesti.

Holokaust i oduzimanje imovine Židovima

– Tvrtko Jakovina: Je li moguće sve to uspoređivati? Mislim da je teško uspoređivati nešto što je trajalo četrdeset i pet godina i nešto što je trajalo četiri godine. Moj otac je prošao kroz smjenu i sve ono što je zahvatilo proljećare, ali ipak mislim da ne mogu usporediti ono što se s njim dogodilo nakon 1971. godine s onim što se događalo za vrijeme NDH. Ne mislim da je to tako, a mislim da ne misli ni on. Ne mislim da je bio potpuno jednak kontekst u Brozovoj Jugoslaviji s onim što se događalo od 1941. do 1945. godine. Konačno, moramo znati kakav svijet se spremao da je slučajno NDH pobijedila, a to znači da je pobijedila Hitlerova Njemačka.

– Josip Jurčević: Rekao bih još nešto. Kad je riječ o holokaustu u nacističkoj Njemačkoj, u NDH i drugim režimima, on je relativno solidno istražen. Međutim, kad se radi o holokaustu koji se događao u komunističkim režimima, o tome se čak i danas veoma rijetko može čuti. Zar da zaboravimo holokaust koji se događao sa Židovima u Sovjetskom Savezu prije Drugog svjetskog rata i nakon njega? Zar da zaboravimo koji se holokaust događao sa Židovima u Jugoslaviji nakon Drugog svjetskog rata? To pitanje uopće nije otvoreno u Hrvatskoj. Sve ono što nije učinila NDH dovršila je komunistička Jugoslavija. Primjerice, židovska imovina je na području NDH bila sustavno otimana, a kad su komunisti došli na vlast ne samo što Židovima nisu vratili njihovu otetu imovinu nego su još i opljačkali one Židove koje nije opljačkala NDH, tako da se značajan broj Židova nakon osnivanja Izraela, upravo zbog tih nepovoljnih okolnosti, dakle holokausta koji se nastavio, morao iseliti u Izrael. Što je s tom temom koja uopće nije otvorena?

– Tvrtko Jakovina: Mislim da je ipak malo previše reći da je postojao holokaust nad Židovima u Jugoslaviji. Mislim da su Židovi ostali bez imovine na isti način kao i svi ostali, jer se radilo o socijalističkoj revoluciji. U tom obliku terora bili su tretirani na isti način kao i svi ostali građani koji su nešto posjedovali. Što se tiče položaja Židova u vrijeme Staljina, Staljin je za razliku od Hitlera Židovima predložio da odu u Birobiđan (Birobidjan nalazim na stranim stranicama, ne na hrvatskim) (glavni grad Židovske autonomne regije kojiu je Staljin osnovao 1934. godine u istočnom Sibiru) gdje ih je na tisuće otišlo i tamo nije bilo sustavnog terora nad Židovima. Bilo je antisemitizma u Sovjetskom Savezu, i to mnogo, ali nije bilo sustavnog terora koji je išao prema Židovima zbog toga što su bili Židovi. I to je golema razlika. To je upravo ta temeljna razlika – netko se negdje nije mogao spasiti, a negdje se mogao spasiti. I to je ono što sam sto puta rekao – prezime je nekoga moglo stajati glave.

– Josip Jurčević: Oprostite, ali ovo što ste vi rekli znači da, ako se zločin događao ne samo prema Židovima nego i prema još nekome, onda to nije holokaust, ali ako se događao samo prema Židovima, onda je to holokaust. Znači, ako nekoga ubijemo, protjeramo i počinimo holokaust u ime klasnih opravdanja onda je to u redu, a ako to napravimo u ime rasnih, onda nije u redu. Mislim da je zločin zločin, bez obzira na to čime se pravdao.

– Tvrtko Jakovina: Mislim da nije isto ako netko zbog diskriminacije ostaje bez glave i ako nekome uzmu imovinu, a on ostane na životu. To nikako ne može biti isto. A što se tiče odlaska Židova iz bivše Jugoslavije u Izrael, oni su odlazili iz istih razloga zbog kojih su odlazili i Židovi iz ostalih europskih zemalja – zato što su dobili šansu za vlastitu državu. Inače, moramo biti vrlo oprezni s korištenjem termina holokaust. Točno se zna što to znači. Holokaust je stradanje od 12 godina koje su Židovi prošli od Hitlerovog dolaska na vlast do završetka Drugog svjetskoga rata. Antisemitizam, diskriminacija, otimanje imovine Židovima nisu holokaust. I još nešto. Koji su primjeri ubijanja Židova u Titovoj Jugoslaviji samo zato što su bili Židovi? Pa nemojmo o tome govoriti. Jugoslavija je sedamdesetih godina potpisala rezoluciju po kojoj se holokaust smatra rasizmom.

NDH ili Jugoslavija?

Možemo li se na kraju vratiti osnovnom pitanju: mogu li se izjednačiti zločini koje je počinila Nezavisna Država Hrvatska sa zločinima koje je počinila komunistička vlast. Imam dojam, gospodine Jurčeviću, da vi smatrate da su komunistički zločini teži od onih koji su počinjeni u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

– Josip Jurčević: Načelno se radi o zločinima koji su veoma slični i izjednačivi, ali ako se već traži razlika, onda su komunistički teži zbog toga što su učinjeni u poratnom vremenu, uključujući i masovne likvidacije, i zato što je komunistički režim trajao mnogo dulje, deset puta dulje nego Nezavisna Država Hrvatska.

Vaš zaključak, gospodine Jakovina?

– Tvrtko Jakovina: Ja se ne slažem da se mogu izjednačiti zbog toga što su oni koji su odlazili u Bleiburg imali kakav-takav izbor, dok oni koji su odlazili u Jasenovac nisu imali baš nikakav izbor.z.gif

(http://www.zarez.hr/...rtkom-jakovinom)


Edited by Ziza, 23 January 2018 - 19:07.

  • 0

#39 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 23 January 2018 - 19:18

Nego, kako hrvatska ne-wannabe ne-konzervativna ne-desnica gleda na zlocin etnickog ciscenja Italijana iz Dalmacije i Istre? Pa ti si sam onomad priznavao da su Italijani bili apsolutna vecina u "drevnom hrvatskom" Zadru, npr. Kud se dedose? Ili to mozda - bas kao sa etnickim ciscenjem vojvodjanskih Nemaca - nije zlocin, posto su proterani (i usput dobrim procentom poubijani) svi bili "fashisti"?


el ti to mene ispitujes / isljedjujes? prvo mi dakle podmeces stavove, a onda me isljedjujes. u biti, kronoloski je ovako bilo. prvo -> lazes
 

između 1945. i 1951. godine prošlo je 3,777.776 logoraša i zatvorenika, a broj likvidiranih narodnih neprijatelja iznosi 586.000

Ne postoji sansa u ludom besu da su brojke koje je Rankovic naveo, a ti citiras tacne ... odnosno, tacne su upravo toliko koliko je tacno da je u Jasenovcu ubijeno preko milion ljudi ... da stanes malo na loptu i razmislis, i sama bi to videla - znas li koliko je 580.000 ljudi? ... no, Confirmation Bias je gadna zverka ...

Iskreno, u vezi sa brojkama: jesi li ti proucio malo Courtois et al. "Crnu knjigu komunizma"? A da pogledas malo tamo brojke, koje uopste nisu mnogo manje.

 
...

zatim podmeces (ucitavas) stavove
 

znaci komunisticko ratovanje sa chetnicima i bacanje civila (osumnjicenih za simpatisanje chetnika) u one jame po Crnog Gori i drugde nisu masovni ratni zlocini koji se mogu pripisati zlocinackoj komunistickoj ideologiji? Pa nece biti.

 
...
 
i onda ispitujes / isljedjujes (uz jos podmetanja / ucitavanja stavova)
 

Nego, kako hrvatska ne-wannabe ne-konzervativna ne-desnica gleda na zlocin etnickog ciscenja Italijana iz Dalmacije i Istre? Pa ti si sam onomad priznavao da su Italijani bili apsolutna vecina u "drevnom hrvatskom" Zadru, npr. Kud se dedose? Ili to mozda - bas kao sa etnickim ciscenjem vojvodjanskih Nemaca - nije zlocin, posto su proterani (i usput dobrim procentom poubijani) svi bili "fashisti"?

 
...
 
i hajd sad, na stranu sto sam ja i o istarskim fojbama, i o crnogorskim komunistima, i o Podunavskim Svabama pisao na ovom forumu u nekoliko navrata, na stranu i cinjenica da niti jedna politicka stranka u Saboru RH ne negira komunisticke zlocine u SFRJ (dakle potpuno izmisljen problem / tema), medjutim, kako bi bilo da pogledas naslov ovog topica? sta pise gore? dakle, summa summarum, na topicu koji nosi naslov "komunizam i njegovi zlocini" ti meni nudis 1) laganje, 2) podmetanje, i 3) isljedjivanje. neces se, nadam se, previse ljutit, ako takvu predstavu dozivim kao tragikomicnu jednocinku, a takvu "diskusiju" s prezirom odbijem.


Edited by Vjekoslav, 23 January 2018 - 19:22.

  • 0

#40 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 23 January 2018 - 19:31

 na stranu i cinjenica da niti jedna politicka stranka u Saboru RH ne negira komunisticke zlocine u SFRJ (dakle potpuno izmisljen problem / tema),

 

http://www.narodni-l...r/posts/1353001

 

https://www.vecernji...h-i-mup-1071606

 

"Najizravniji rad na filmu trajao je oko godinu dana. No ja sam se istraživanjem poslijeratne komunističke represije bavila ili se barem nastojala baviti, dvije godine prije toga, kad sam 2012 počela raditi u novouspostavljenom Uredu za pronalaženje, obilježavanje i uređenje grobova žrtava komunističkih zločina počinjenih nakon Drugog svjetskog rata. Izgledalo je obećavajuće, jer zakon o uspostavi tog ureda je donesen političkim konsenzusom. No čim je Kukuriku koalicija preuzela vlast u ladici su već imali zakon kojim ukidaju Ured, što su nakon godinu dana i učinili, formalno premjestili istraživanje u Ministarstvo branitelja, a praktički zaustavili svako istraživanje. U te dvije godine bitke, najprije za očuvanje Ureda, a kasnije, nastojanja da se barem dio njegovih postignuća u istraživanju očuva, imala sam prilike i na vlastitoj koži osjetiti u kojoj mjeri stare komunističke oligarhije i njihovi nasljednici upravljaju ne samo državom, već cjelokupnim društvom i s kojom su odlučnošću pa i brutalnošću spremni štititi tek naoko bivši komunistički sustav od spoznaje njegovog represivnog i zločinačkog karaktera. Taj je sustav, naime, ishodište njihove današnje moći. Zato čine sve da masovne grobnice i dalje budu skrivene, da arhivi budu i dalje zatvoreni, da žrtve i dalje šute. Kako su stare oligarhije, služeći se autoritetom države zatvorile grobnice i arhive, ja sam odlučila priču o sustavu represije ispričati filmskim jezikom, preko žrtava represije." - Višnja Starešina

 


  • 0

#41 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 23 January 2018 - 22:50

blabla

E pa jos bolje, i meni je muka od tvojih gluposti, ides lepo na ignore listu, gde ti je odavno i bilo mesto, a sve palindromičnom budaletinom, staljinistima i ostatkom tikvi i bukvi.


  • 0

#42 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 25 January 2018 - 06:31

Kao prvo, ispricavam se Zizi i svima zbog upotrebe neprimjerenog rjecnika.

Ipak, ostajem kod stava, pa cu umjesto fekalija koristiti izraz "nebuloze".

 

Izbacilo me iz takta ovo:

Koliko bar znam, a možda griješim, ja sam ovdje trenutno jedina forumašica iz Hrvatske. I ne vidim porast ustaštva, jer ustaša nema ....

................

(bold moj)

 

Ziza, nisam o ustasama ucio iz tzv. "komunisticke propagande" nego direktno od prezivjelih. Stovise, ja sam tek prva generacija u porodici - i siroj familiji - koja nije stradala (jer smo premladi) u WW2. U mojoj porodici, od ustasa je stradalo "samo" troje. Medjutim, iz rodne kuce mojeg tasta, od 19 ukucana je prezivjelo cetvoro. Dvojica su poginuli kao partizani a njih 13 je nestalo u Jasenovcu i Staroj Gradiski.

I onda Thompson pjeva "Jasenovac i Gradiska Stara, to je kuca Maksovih mesara". Znas li tko je Maks Luburic?

 

Evo ti jedna mala galerija slika sa Thompsonovih koncerata i slicnih derneka, to su ustase kojih - po tvome - nema.

1804296446_9da77ea919.jpg?v=0

 

thompson.jpg

 

blajburg-usta%C5%A1e.jpg

 

 

Valjda ih nema jer u nekakvom Ustavu pise da je to tako?

Sto mislis, kako se proslog ljeta osjecao moj tast kad su pijani maturanti (bilo je toga na vijestima) unisono vikali "Za dom spremni!"? Covjek cije su majka i sestra prezivjele Staru Gradisku, za razliku od nekih drugih clanova porodice.

 

U Hrvatskoj se HOS-ovci legalno predstavljaju kao "branitelji" i "oslobodioci" drzave. A 9. bojna HOS-a je nazvana "Rafael vitez Boban" dok se 19. zvala "Vitez Jure Francetic". Znas li tko su ta dvojica?

Evo ti Francetica u sredini, Boban je desno:

franceticboban.jpg?maxwidth=625

 

 

Uostalom, ne trebas uzeti ozbiljno - mene. Naletio sam danas, cackajuci po netu, na clanak iz Njemacke.

Citav clanak je ovdje: http://www.deutschla...ticle_id=408914

Moj njemacki je jedva na granici zadovoljavajuceg, ali sam koristio Google translate da ovdje postavim relevantan dio (procitaj citav clanak u originalu ako hoces, nece naskoditi):

 

Rehabilitation of the Ustasha regime

It is not only Serbs who consider the next stage of escalation of national extremism to be threatening: the rehabilitation of the Ustasha regime from the Second World War. Originally sponsored by Mussolini, then, after the conquest and destruction of Yugoslavia in 1941, brought to power by Nazi Germany, the regime created an "independent" Croatian state, albeit entirely dependent on Germany, and until its end in 1945, Serbs, Jews and Roma persecuted and murdered, probably about 70 or 80,000 alone in the Jasenovac concentration camp. That the Ustasha were criminals, was still under the new state founder Franjo Tudjman in the 1990s as a secure knowledge.

Today, however, important sections of society have rehabilitated the murderous regime for themselves - most in a subtle or at least tricky way, as the historian Tvrtko Jakovina says:

"I call this the 'deflective evasionism', the distracting avoidance attitude, they do not deny that something bad happened in Jasenovac, but then there is always the big but: that was the other one, or, we had to do that because of the Germans, the People there were insurgents, they were guilty of their own fault, and most importantly, look at what happened there in 1945. The result is complete relativization. "

A man is looking for the name of a relative who was murdered in the Jasenovac concentration camp during the Second World War. (imago stock & people) A man searches for the name of a relative who was murdered in the Jasenovac concentration camp during the Second World War. (imago stock & people)
But that's not all.

"There is a second group that has become much louder in the last five or six years and that can count on great support, especially in church circles, especially the Bishop of Sisak and his closest associates, and who completely upset the story Their story goes as follows: Virtually no one died in Jasenovac, that was a pure labor camp, and Jews, as far as they were, were brought to Auschwitz, which was then in German responsibility Croatian authorities have revolted, but real victims did not exist until 1945. "

What this means is illustrated by the historian's comparison with the German debate on coming to terms with the past: it is not the AfD, it is not even the theses of Björn Höcke. It's pure neo-Nazism:

In other words, no one died in Auschwitz, and all the victims were killed by the Soviets when they liberated the camp. "

The hallmark of revisionism is the greeting of the Ustasha: Za dom spremni - ready for home! - inspired by the model of the Nazis.

"This salutation, unquestionably and without the slightest possibility of any other interpretation, is solely and exclusively connected with the Ustasha movement, unique and exclusively comparable to the German victory of salvation, and with no other greeting."

 

 

Znam, vec si par puta napisala da su ustase passe i da treba raspraviti komunisticke zlocine.

Samo, kontradiktorna si. Pises da je glavni problem Hrvatske ekonomija itd. a za probleme krivis naslijedje socijalizma, tj. komuniste.

Da te obavijestim: komunizma nema vec okruglo 30 godina a onih nekoliko preostalih komunista samo sto nisu umrli.

Nekakve komunisticke omladine nema (ili bar nisu vidljivi), a ova neoustaska banda na slikama koje sam postavio je vrlo vidljiva.


  • 0

#43 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 25 January 2018 - 09:36

Kao prvo, ispricavam se Zizi i svima zbog upotrebe neprimjerenog rjecnika.

Ipak, ostajem kod stava, pa cu umjesto fekalija koristiti izraz "nebuloze".

 

Izbacilo me iz takta ovo:

 

 

Da bi se "ostalo kod stava", dovoljno je argumentirano iznijeti stav. I bilo bi dobro da čitaš što pišem ako već ulaziš u dijalog sa mnom, a ne da ponavljaš jedne te iste stvari s različitim fotografijama. Ja za razliku od tebe, čitam što pišeš, pa sam ti već odgovorila na tvoja pitanja i ne kanim ponovo, a odgovor je tu iako nije za ovu temu, trebao je ostati na News from Croatia zajedno s tvojim inicijalnim postom: 

http://forum.b92.net...cini/?p=5919825

 

A ako već kopaš po netu u potrazi za ustašama, sigurno ti nije teško pronaći i ovako nešto ali stvarno mi se ne da izdvajati fotke. 

 

'Drugarice i drugovi, dragi prijatelji i prijateljice,

proslavit ćemo Dan antifašističke borbe i pobjedu nad fašizmom i ustaštvom, jer je to naš odnos prema budućnosti. U tome su nam solidarnost, bratstvo i sestrinstvo, pokazani u borbi, trajna inspiracija.

Hrvatska je sa svim svojim narodima u Jugoslaviji izborila jednu od najtežih bitaka, ne samo protiv nacista i fašista nego, i protiv mržnje, terora i straha koji je posijao ustaški režim. Hrvatska je ne samo pobijedila, već je zajedno s drugim republikama gradila i izgradila bolje društvo u čijoj modernosti i danas uživamo. No, upravo je humanost, pravedna raspodjela, dostupnost stanovanja, obrazovanja i zdravstvene skrbi te neupitan ponos na antifašističko naslijeđe jugoslovenske države, i u njoj SR Hrvatske, već godinama i sve snažnije na udaru.

Za nas dileme nema.

Partizani na čelu s Josipom Brozom Titom oslobodili su ovu zemlju i na tome im hvala!

Ta je zemlja na ruševinama i užasnim strahotama mnogih žrtava, ali i oružanog bratstva izgradila društvo.

Mi danas živimo u državi bez društva.

Poštovani građani, društvo smo mi!

Dopustili smo ukidanje Trga Republike! Okrenuli glave na drugu stranu već previše puta. Nasilnika ne možemo umilostiti i odobrovoljiti.

Stoga, izađite na svoj Trg maršala Tita, jednog od posljednjih simbola bolje prošlosti za obranu budućnosti sviju nas. Solidarno i strahu uprkos – TRG JE NAŠ!'

https://www.tportal....a-skup-20170622

 

http://www.index.hr/vijesti/clanak/video-komunisticki-bozic-u-kumrovcu-ovako-se-danas-slavio-titov-rodjendan/972996.aspx#lightbox[galerija]/22/

 

http://www.maxportal...oboden-vukovar/

 

https://narod.hr/hrvatska/foto-na-antifasistickom-skupu-u-zagrebu-isticane-zastave-sa-zlocinackim-simbolima-hoce-li-policija-reagirati-kao-u-kninu

 

 

​Što se tiče kojekavih "omladina" -  Mreža antifašistkinja Zagreb (MAZ) , Radnička Fronta, Antifašistička liga, Savez društava Josip Broz Tito, itd. Osobito je jaka Radnička fronta koja zagovara rušenje kapitalističkog društva. I nije tu problem što se oni bore protiv "fašista", nego je problem što ne znaju da vrijednosti koje zagovaraju jesu fašističke. Ako te zanima zašto su fašističke, onda pročitaj ovaj topic od početka. 

 

 

​Što se tiče hrvatske ekonomije i uopće stanja u kojem se nalazi Hrvatska od početka osamostaljenja pa do danas, ali i sve je počelo još za vrijeme SFRJ  ali i ostale države iz SFRJ:

 

​knjiga Sulejmana Tabakovića "Pravom u glavu" 

 

​knjiga Josipa Jurišića "Slučaj Perković - spašavanje zločinačke budućnosti"

 

​za objašnjena sad trenutno nemam vremena. 

 

 

 

 

 

 

 

 


  • 0

#44 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 25 January 2018 - 16:51

@Angelia

 

 To "ako si drugacije mislio zavrsio si u zatvoru" nije bilo tacno jos od Golog Otoka, i ko bi podrzao tako drugacije misljenje, extremni komunizam. Znam - zato sto sam u porodici imala dovoljno disidenata da zakljucim.

 

 

A Goli Otok je bio zatvor sve do 1988. godine s tim što su kasnije tamo trpali i kriminalce, a ne samo političke zatvorenike. U SFRJ su ljudi bili zatvarani, a i likvidirani sve do raspada Jugoslavije. 

 

Podatak o 1700 masovnih grobnica na području SRFJ je negdje iz 2012.  s tim što je u Hrvatskoj službena komisija za istraživanje komunističkih zločina prestala s radom, a nemam pojma kako je trenutno  u ostalim državama ali procjene su da neotkrivenih masovnih grobnica ima još.

To je o masovnim zločinima.

Ovdje imaš dokumentarac o tajnim službama SFRJ i likvidacijama koje su se događale izvan Jugoslavije. Problem je što ti ljudi kao emigranti nisu bili teoristi, pa ih demokratske države nisu htjele izručiti Jugi, a to je onda rješavala UDBA. O tome postoje dokumenti, nije teorija zavjere.

 

Ovdje je posljednja, 10. epizoda  dokumentarca "Jugoslavenske tajne službe" pod naslovom "I poslije Tita - Tito". 

 

http://dai.ly/xrbmr9

 

Na kraju serijala otkriva se i kako su se UDBA i KOS (vojna kontraobavještajna služba) planski uključile u proces raspada Jugoslavije i stvaranja kaosa tijekom Domovinskog rata Prvi im je bio cilj: biti amnestiran za sve dotadašnje zločine. Drugi cilj: zauzeti pozicije u novom sistemu, zadržati povlastice te utjecaj na lijeve političke tokove te tako oslabiti tek osnovanu i nezavisnu Republiku Hrvatsku.

 

Serija se uglavnom bavi Hrvatskom, ali ja na žalost ne znam ima li sličnih serija iz Srbije, više o seriji - https://hr.wikipedia...lužbe_(serijal)

 

Ali pravi triler tek počinje, jer neki ljudi (povjesničari, pravnici (advokati), tvrde da je KPJ i tajne službe,  već u osamdesetima znala da će doći do raspada SFRJ i da su se dogovorili oko "tranzicije" moći, utjecaja i materijalnih dobara. Ne znam koliko ti je poznat skandal "lex Perković" iz Hrvatske ali ukratko - nakon tog događaja se o tome sve više govori, piše. I tu nisu samo tajne službe, nego i bivše komunističke elite iz SFRJ koje i danas imaju moć i lovu. Raspadom SFRJ, služba državne  sigurnosti u potpunosti prezima institucije nove države Hrvatske, komunistička partija Hrvatske se dijeli na dvije stranke - SDP i HDZ koje od tad postaju "ljuti" protivnici, a zapravo im je samo cilj zadržati pozicije, moć i sakriti pljačku. Postoje u knjigama koje su napisane na tu temu, sva imena ljudi koji su se raspadom Juge silno obogatili - drugim riječima, to bi bila pljačka stoljeća pokvarene elite koja je ništa drugo nego kriminalistička mafija. 

 

Ovdje su neki tekstovi o tome: 

 

https://www.vecernji...ducnosti-917794

 

https://dnevnik.hr/v...e---466224.html

 

 

http://www.dnevno.hr...zemstva-806120/

 

http://www.mega-medi...drugih-tajkuna/

 

Inače, Sulejmanu Tabakoviću, pravnom stručnjaku, koji je među prvima počeo javno govoriti o organiziranoj pljački i dogovornom ratu i raspadu SFRJ, i napisao knjigu "Pravom u glavu", su 2005. godine digli auto u zrak. Navodno da tajne službe i danas drmaju Hrvatskom i to ucjenama političara koji su još uvijek na vlasti, a ujedno su bili dijelom političkih elita i u bivšem sistemu. 

 

Uglavnom, na sve ovo su hrvatski građani imuni. Oni vole Tita i Jugu jer "Tito je krao, ali im je dao". Bome jeste, isprani mozak. 


  • 0

#45 angelia

angelia
  • Members
  • 15,569 posts

Posted 25 January 2018 - 19:37

@Angelia

 

A Goli Otok je bio zatvor sve do 1988. godine s tim što su kasnije tamo trpali i kriminalce, a ne samo političke zatvorenike. U SFRJ su ljudi bili zatvarani, a i likvidirani sve do raspada Jugoslavije. 

 

 

Ziza, komunizam jeste zlo, ali, i ovo govorim potpuno subjektivno, ja ne poznajem niti sam cula pricu posredno o bilo kojoj civilnoj zrtvi komunizma od 70te naovamo. Ne tvrdim da ih mozda nije bilo, ali u tolikom krugu porodice, prijatelja, poznanika i slicno, niko nije zavrsio na Golom Otoku, niko nije "smaknut" i nije proganjan. Osim ako necemo nacionalisticke zrtve od 80tih i 90tih pripisivati komunistima preobucenim u nacionaliste.

 

Svi znamo price o UDBI i tajnim sluzbama, culi smo i kako su organizovali ubistva van zemlje. Namerno sam napisala civilnoj zrtvi, pricam o obicnim gradjanima, koji su recimo u vreme kada je Goli Otok bio politicki zatvor, bili proganjani, zatvrani zbog misljenja pa cak i likvidirani.

 

Za razliku od toga, znam mnogo, mnogo zrtava nacionalizma od 80tih naovamo. I nema sanse da ces sada da me ubedis da je najbitniji problem u ex-Yu drzavama da se odreknu Tita i komunistickih zlocina, umesto da se izvuku iz nacionalistickog blata koji jos uvek tamo vlada.

 

Jugonostalgicari, u koje slobodno mozes da me ubrojis, ne zale za komunistickim rezimom, nego za idejom zemlje sa nadnacionalnim identitetom, gde se nismo delili na cetnike, ustase i balije, i prebrojavali krvna zrnca i svrstavali u torove.

 

E sad koliko imate u HR ustasa, a koliko u SR cetnika, ne bih znala da ti kazem. Samo znam da je nacionalizam u obe gadan i sastavni deo mentaliteta danas.


  • 2