Moringa oleifera je malo drvo porijeklom iz Indije, Pakistana i Nepala koje se već generacijama u istočnim zemljama koristi za liječenje i spriječavanje bolesti kao što su dijabetes, bolesti srca, anemija, artritis, oboljenja jetre, respiratornih, kožnih i probavnih poremećaja.
List moringe je postao popularan kao prirodni dodatak ishrani u obliku praha, iako su pupoljci, korijen, kora, cvijet, sjeme i plod takođe jestivi.
Koristi se kao tradicionalni lijek za mnoge bolesti, a ovo su samo neke od naučno dokazanih zdravstvenih koristi konzumiranja lista biljke moringa:
List moringe je pun hranjivih sastojaka
Moringa je bogat izvor vitamina, minerala i amino kiselina. Sadrži značajne količine vitamina A, C i E, kalcijuma, kalijuma i proteina.
Bori se protiv slobodnih radikala
Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala, molekula koji izazivaju oksidativni stres, oštećenja ćelija i upale.
Moringa sadrži antioksidanse koji se zovu flavonoidi, polifenoli i askorbinsku kiselinu u lišću, cvijeću i sjemenu.
Istraživanje je pokazalo da ekstrakt iz listova moringe ima veću antioksidativnu aktivnost, kapacitete za uklanjanje slobodnih radikala i veću inhibiciju lipidnih, proteinskih i DNK oksidacija od cvijeća i sjemena.
To znači da spriječava oštećenje i degradaciju koje slobodni radikali izazivaju u ćelijama različitih organa u tijelu, čuvajući ih zdravim i funkcionišući na optimalnom nivou.
Ublažuje upale
Upale mogu dovesti do hroničnih bolesti poput dijabetesa, respiratornih problema, kardiovaskularnih oboljenja, artritisa i gojaznosti. Moringa smanjuje upale tako što potiskuje enzime i proteine koji prouzrokuju upalu u organizmu, a ekstrakt iz lista moringe može značajno ublažiti upale u ćelijama.
Pomaže u smanjenju simptoma dijabetesa
Prah od lista biljke morigna je efikasan u smanjivanju nivoa lipida i glukoze, te regulisanju oksidativnog stresa kod dijabetičara, što znači da snižava nivo šećera u krvi, holesterol i poboljšava zaštitu od oštećenja ćelija.
Moringa štiti kardiovaskularni sistem
Prah od lista biljke morigna ima koristi za srce, naročito u kontroli lipida u krvi, prevenciji formiranja plaka u arterijama i smanjenju nivoa holesterola.
Moringa poboljšava zdravlje mozga
Moringa poboljšava zdravlje mozga i kognitivnu funkciju zbog svojih aktivnih antioksidansa i jačanja neurona. Takođe se dokazala kao tretman za Alchajmerovu bolest uz obećavajuće preliminarne rezultate.
Moringin visok sadržaj vitamina E i C se bori protiv efekata oksidacije koja dovodi do smanjenja broja neurona, poboljšavajući funkciju mozga. Takođe normalizuje neurotransmitere serotonina, dopamina i noradrenalina u mozgu, koji igraju ključnu ulogu u pamćenju, raspoloženju, funkciji organa, reakcijama na stimulanse kao što su stres i sreća, te mentalno zdravlje, na primjer kod depresije i psihoze.
Moringa štiti jetru
Moringa sadrži visoke koncentracije polifenola u svojim listovima i cvjetovima koji štite jetru od oksidacije, toksina i oštećenja.
Moringa može smanjiti oštećenje jetre, fibrozu i spriječiti oksidaciju u jetri. Ulje moringe takođe može obnoviti enzime jetre i vratiti na normalne nivoe, smanjujući oksidativni stres i povećavajući nivo proteina u jetri.
Jetra je odgovorna za detoksikaciju krvi, proizvodnju žuči, metabolizam fruktoze, metabolizam masti, probavu hranjivih materija i može samo ispuniti ove funkcije uz pomoć jetrenih enzima, pa je od vitalnog značaja da ostanu na normalnim nivoima. Na primjer, niži nivoi hepatičnih enzima mogu utjecati na sposobnost jetre da filtrira krv.
Moringa sadrži antimikrobna i antibakterijska svojstva
Moringa ima antibakterijska i anti-gljivična svojstva koja se bore protiv infekcija. Efikasna je protiv gljivica koje izazivaju infekcije na koži i bakterija odgovornih za infekcije krvi, urinarnog trakta i probavnog sistema.
Moringa poboljšava zarastanje rana
Moringa sadrži zgrušavajuće svojstvo u svojim listovima, korijenu i sjemenu, koje pomaže kod zarastanja rana i mogu smanjiti vrijeme samog zarastanja, što znači da smanjuje vreme potrebno tijelu da zaliječi ogrebotine, posjekotine ili rane.
Kako koristiti moringu
Moringa se može uzimati kao dodatak ishrani u obliku praha od lista moringe ili u obliku čaja. List je dokazano siguran za ljude, čak i u većim dozama od normalne. Prah ima blag ukus, tako da se dobije lagani čaj od moringe sa blago zemljanom aromom.
Ali, možda bi bilo bolje da zaobiđete sjeme jer je utvrđeno da uzrokuje podizanje nivoa toksina u ćelijama imunološkog sistema.
Moringa može imati laksativne efekte u velikim količinama, tako da je sigurna doza za odraslu osobu od ½ do 1 kašičice dnevno.
Ovo je sa stranice Alternativni život, članak - [mod edit: obrisan link]
Da li je iko koristi?
Da li ste uopšte čuli za nju?
Ja sam na putovanju po Americi se prvi put susrela sa moringom, od tada pijem čaj od listova ove biljke, ali koga god da pitam na našim prostorim niko nikad nije ni čuo za nju pa reko da vas pitam...
Edited by DJ_Vasa, 07 February 2018 - 20:35.