Jump to content


Photo

Grupa A: Francuska, Grčka, Slovenija, Poljska, Finska i Island


  • Please log in to reply
69 replies to this topic

#1 Del Piero

Del Piero
  • Members
  • 14,966 posts

Posted 29 August 2017 - 22:59

U prvoj grupi smestene su Poljska, Grcka, Francuska, Island, Slovenija i domacin Finska. Sve utakmice ce se igrati u Helsinkiju, u Hartwall areni.

Hartwall_Arena.jpg

POL.jpg

Poljacima ce nedostajati najbolji igrac. Bice nemoguce nadomestiti ucinak kapitena i najboljeg igraca Gortata. Sad vec dobro poznati doskorasnji centar Gonzage, Karnowski, ce svakako imati puno vecu ulogu. U reketu ce mu drustvo praviti Kulig, proverena evropska cetvorka. Dolazi nakon solidne sezone u Banvitu. Ponitka ce biti lider ekipe, to je pokazao i na pripremama. Igrac verovatno EL kvaliteta, zato njegovo smucanje po CL klubovima jos vise zacudjuje. Sledece sezone ce igrati za CL sampiona, Tenerife. Koszarek, Slaughter i Waczynski ce takodje dobijati dosta minuta na spoljnim pozicijama. Poljaci su bili sasvim dobri na pripremama, 7 pobeda iz 11 meceva. Pobedili su Letoniju, Rusiju, izgubili pola kosa od Litvanije. Realnost je da se bore sa domacinima za prolaz.

Koszarek, AJ Slaughter
Ponitka, Zamojski, Gruszecki
Waczynski, Sokolowski
Kulig, Cel, Gielo
Karnowski, Hrycaniuk

Mike Taylor

GRE.jpg

Dobar deo ambicija Grka je pocinjao i zavrsio se otkazom Giannisa. Veliki teret grcke ofanzive je stavljen na njegova pleca, pa je sad potrebno vreme naci adekvatno alternativno resenje. I dalje Grci imaju puno kvalitetnih i iskusnih EL igraca. Trebalo bi par minuta da se izbroje sve osvojene EL koje ti igraci imaju. Fakat je da Grci nisu briljirali na pripremama, bilo je tu problema i van terena (Jani - Pappas obracun), ali naivno bi bilo otpisati reprezentaciju sa takvim imenima u rosteru. Ipak, iako ima tu dosta jakih individualnih imena, utisak je da ce Grci sad morati da kliknu timski vise nego ikad. Nema vise igraca koji ce uzeti loptu i resiti utakmicu. Eventualno Jorgos, ali on je tip kojem treba dodati loptu. Jani deluje da pada i tesko da ce ikad vise biti vrhunski igrac na najvisem nivou.

Calathes, Sloukas
Pappas, Mantzaris
Papanikolau, Papapetrou, Antetokounmpo
Printezis, Agravanis
Bourousis, Papagiannis, Bogris

Kostas Missas

FRA.jpg

Francuzima ce nedostajati dva igraca iz startne petorke, dva NBA igraca. Novo pojacanje Barselone, Kevin Seraphin, se vraca u reprezentaciju nakon 5 godina. Uzeo je srebro u Litvaniji i bio u Londonu. Heurtel i De Colo ce voditi manje vise glavnu rec, od njih zavisi uspeh Trikolora. Fournier nakon odlicne sezone u Magicu dolazi pun samopouzdanja. Imace svoju porciju suteva i priliku da popravi bled utisak od pre 2 godine (na pripremama je bio ponajbolji igrac). Naravno, tu je i Diot. Vrlo vazan clan svake ekipe. Od kadetskih i juniorskih dana kada je bio najbolji igrac, pa do seniorskih kada ima dosta drugaciju ulogu. Pefi Markovic francuske reprezentacije, videlo se koliko im nedostaje na proslom Eurobasketu. U reketu ce biti dobri stari Bobo, Joffrey je postao legitiman i bitan clan rotacije, i Seraphin bi trebalo da bude vrlo jak defanzivni adut na ovom nivou. Dosta dobre pripreme za Francuze, 6 pobeda u 8 utakmica. Pobedili su Tursku 15 razlike, Belgiju i Italiju po 25, Crnu Goru 30, Litvaniju 20, ali i izgubili posle toga 25. Izgubili su i od Hrvatske. Nisam siguran da li sam propustio, mislim da nisam, Collet treba da otpise jos jednog igraca (Labeyrie/Poirier izvesno).

Heurtel, Diot, Westermann
De Colo, Jackson
Fournier, Toupane
Diaw, Tillie, Labeyrie
Seraphin, Lauvergne, Poirier

Vincent Collet

FIN.jpg

Osovina ekipe sa proslog Eurobasketa, na kojem su nas posteno namucili u osmini finala, je i dalje tu. Koponen, Salin, Wilson, Huff, Murphy, Lee...uglavnom 9 igraca iz 2015. je i dalje tu. Novi su Alex Murphy, ne previse poznati Carl Lindbom iz domaceg sampionata, vise nego dobro poznati i vec tridesetsestogodisnji Temu Rannikko, kao i svez NBA igrac, lottery pick sa ovogodisnjeg drafta, novi PF Chicago Bullsa, Lauri Markkanen (i Finci trenutno stoje na 13, dakle jedan je visak). Jedna vrlo nezgodna ekipa, koja moze namuciti pa manje vise bilo koga kad je krene sut. Uz sigurno 10k+ (tj. koliko ce vec moci da stane u hokejasku arenu) podrsku, jos nezgodniji rival. Dajem im malu prednost u odnosu na Poljake. Nedostatak centra je vidljiv, u ekipi nemaju pravog centra. Lee ce najvise vremena provoditi na 5, Erik Murphy ce sigurno dobijati minute i tu, posebno sad kad je i Lauri na cetvorci, a i sam Lauri ce verovatno igrati i na 5, pa ce i on i Erik biti dobra strech opcija sa pozicije centra. Finci su bili medju najlosijim ekipama u pripremnom periodu, 1-7 skor. Uglavnom su to bili jednocifreni porazi.

Koponen, Wilson, Rannikko
Salin, Koivisto
Huff, Nuutinen, Lindbom
Markkanen, Murphy, Koti, Alex Murphy
Lee

Henrik Dettman

ISL.jpg

Simpaticni Islandjani su pokazali na proslom Eurobasketu u ubedljivo najjacoj grupi da su daleko od topovskog mesa. Potpuno atipicna ekipa, niska, puno suteva za 3 i vrlo agresivna odbrana. Osam igraca sa proslog prvenstva je i dalje tu. Prvo ime naravno Jon Stefansson. Tu su i ostala 3 najbolja strelca sa tog sampionata, Palsson, Baeringsson i Logi Gunnarsson. Nema Sigurdarsona. Obratiti paznju na Hlinasona. Mlad centar Valensije, vrlo dobar na ovogodisnjem U20 prvenstvu, doveo je Island do cetvrtfinala. Takodje baciti oko i na Martina Hermannssona ('94). Bio je u Berlinu pre dve godine, ali sa slabom ulogom. Sada ce dobiti dosta vise minuta, najbolji igrac Islanda u pripremnim mecevima. Trener Craig Pedersen.

SLO.jpg

Rasprostranjeno je misljenje da su Slovenci jedan od favorita za medalju iz drugog plana. Dragic ce po poslednji put na velikom takmicenju predvoditi svoju zemlju. Taman da odigra jedan turnir za Doncicem i da mu preda palicu. Cak je utisak da je Luka bio vodja ekipa na pripremnim mecevima. Videcemo kako ce to biti na samom turniru, ali Doncic je pokazao da nema problem da bude vodja ekipe i da iz utakmice u utakmicu igra vrhunski basket kao glavni igrac. Slovenci ce imati jos par dobrih opcija spolja. Za ocekivati je da dobiju par dobrih poenterskih, pre svega suterskih partija od Prepelica. Od Jake takodje, nikad se sa njim ne zna. Edo je jos jedan igrac sa 15-20 poena u rukama bez problema kad mu se otvori. Rebec i Cancar ce popuniti backcourt rotaciju. Randolph je van diskusije vrhunski igrac, ali moze biti i te kako neiskoriscen ako se ne uklopi dobro, pa ce Kokoskov imati vazan zadatak da to uradi kako treba. To moze da bude tas na vagi kad bude bilo potrebno. Zagorac je jos jedna strech cetvorka, pokupice ono minuta sto ostane iza Randolpha. Vidmar i Dimec, ofanzivno vrlo impotentan, ali barem fizicki jak centarski par. Vidmar ce verovatno raditi posao u skoku i odbrani + solidan roll iz pika i dobar atleta da moze da hvata lob pasove, ali nije za prvog centra ekipa koja vreba medalju, pa makar i iz prikrajka.

Dragic, Nikolic, Rebec
Doncic, Prepelic, Blazic
Muric, Cancar
Randolph, Zagorac
Vidmar, Dimec

Igor Kokoskov

Mislim da je suvisno da pisem raspored utakmica, bespotreban posao. Samo treba napomenuti da ce Poljska i Slovenija u cetvrtak od 12:45 otvoriti Eurobasket.

Edited by Del Piero, 30 August 2017 - 09:42.

  • 15

#2 steva cenejac

steva cenejac
  • Members
  • 1,660 posts

Posted 30 August 2017 - 07:08

Kod nas je veoma podeljeno mišlenje o Kokoškovu. Mnogi mu zameraju, što se ne igra dobro obrana, plus nekih speciali za dobijanje poslednjih minuta nisu baš viđeni. 

 

+ neke čudne odluke oko igrača - recimo veoma brzo izostavljanje Hrovata zbog Blažiča, forsiranje Nikolića kao drugog pleja

Čak i oni, koji ga ne vole, prizivaju Zdovca i razmišljaju, šta bi on uradio sa tom ekipom.


  • 0

#3 steva cenejac

steva cenejac
  • Members
  • 1,660 posts

Posted 30 August 2017 - 07:10


SLO.jpg


Dragic, Doncic, Rebec,
Prepelic, Blazic, Cancar
Muric, Nikolic
Randolph, Zagorac
Vidmar, Dimec

Igor Kokoskov

 

Nikolić je plej, a ne krilo. Ostalo ok, mada če Čančar igrati i četvorku, pogotovo u niskoj postavi sa Randolphom na petici.


  • 0

#4 realno *W

realno *W
  • Members
  • 46,138 posts

Posted 30 August 2017 - 07:14

Da, slobodno obrišite uvod koji sam toliko dugo pravio... ccc  -_-


  • 0

#5 Del Piero

Del Piero
  • Members
  • 14,966 posts

Posted 30 August 2017 - 09:40

Nikolić je plej, a ne krilo. Ostalo ok, mada če Čančar igrati i četvorku, pogotovo u niskoj postavi sa Randolphom na petici.


Iskreno, iz Bamberga ga pamtim kao lika koji udje i uglavnom coskari na terenu. Bio sam ubedjen da je visi od ovih 1.92. Moja greska onda, ispravljam.
  • 0

#6 pepe sancez

pepe sancez
  • Members
  • 10,668 posts

Posted 30 August 2017 - 09:50

Meni je ostao i sjecanju. Cudan je taj njegov put. Bio u Sparsima Sarajevo, pa u Bamberg, a igra za Sloveniju.

A nama je spakovao tri trojke prosle godine.
  • 0

#7 pepe sancez

pepe sancez
  • Members
  • 10,668 posts

Posted 30 August 2017 - 12:46

Auh, pa Slovenci nemaju nikakvu konstantu unutra, a imaju samo cetvoricu unutrasnjih igraca. Svaka cast Rendolfu, ali njegova igra je kao EKG snimak, kad ide onda briljira, kad stane letargija je njegovo srednje ime. Vidmar je uvijek imao problema sa penalima. Zagorac ima kefalo, ali bez fizike za ovaj nivo. Dimeca ne bih ni komentarisao. Nevidjeni disbalans u ekipi, gdje sami Dragic i Doncic mogu da iznesu utakmicu. Da ne govorim o trenucima ludila u koji mogu da upadnu Prepelic i Blazic.

Cak i trojke Muric i Cancar ne djeluju dovoljno kompetitivno.
  • 0

#8 Pero_Cameron

Pero_Cameron
  • Members
  • 4,531 posts

Posted 30 August 2017 - 12:47

Jedva cekam da vidim Rebeca na reprezentativnom velikom takmicenju

Francuzi bi trebali uzeti prvo mesto, Slovenci i Grci se bore za drugo, a domacini ce se sa Poljskom boriti za 4. 


  • 0

#9 steva cenejac

steva cenejac
  • Members
  • 1,660 posts

Posted 30 August 2017 - 18:35

Jedva cekam da vidim Rebeca na reprezentativnom velikom takmicenju
 

 

Nečeš ga videti, Kokoškov mu ne daje praktično ni minut.


  • 0

#10 Pero_Cameron

Pero_Cameron
  • Members
  • 4,531 posts

Posted 30 August 2017 - 18:37

QML9zxm.png

ynaYZtK.png


Edited by Pero_Cameron, 30 August 2017 - 18:38.

  • 0

#11 Del Piero

Del Piero
  • Members
  • 14,966 posts

Posted 30 August 2017 - 20:54

Dettman i Collet su skratili spiskove i objavili 12 igraca za Euro. Kod Finaca otpao Alex Murphy, a kod Francuza ipak Tillie. 

As Vincent Collet explained: “We had to face an unprecedented situation with my staff, pushing back the announcement of the roster until today. We exchanged a lot of different opinions before expressing a final choice. It was a difficult decision due to the medical concerns for some players (Poirier, Séraphin) and the number of the player missing.

Kim (Tillie) has been exemplary, as always, in the team since the beginning of the preparation. Nevertheless, the emergence and the profile of Louis Labeyrie, who brings different options on the court, pushed us to decide in favor of the latter. I want to thank Kim for his work and his behavior and I wish him an excellent season with his new club 
Olympiacos“.


Edited by Del Piero, 30 August 2017 - 20:54.

  • 1

#12 Nista

Nista
  • Members
  • 124 posts

Posted 31 August 2017 - 03:12

Franceska, Slovenija, Grcka, Poljska, Finska, Island. Gledajuci Grke u Bgu mislim da uvek motivisani i kvalitetni Slovenci mogu da ih dobiju.
  • 0

#13 Del Piero

Del Piero
  • Members
  • 14,966 posts

Posted 31 August 2017 - 14:10

Mislim da ni Poljaci ne bi mogli da daju odgovor kako su ovo izgubili ispod 20. Gomila jeftino prodatih lopti, u nekim trenucima i amaterske greske u dodavanju. Karnowski slab, ovo mi je bio i najveci znak pitanja kod njega u seniorskoj kosarci, kako ce se snaci kad naidje na jace od sebe, i nije se pokazao danas. Defanzivno je bas labilan, nije u stanju da kvalitetno brani pnr (uz to je bio i vrlo mekan u reketu, prelako je popustao, sam Dragic ga je dva puta odneo u kontaktu), dosta puta je nastao visak na njegov racun.

Ponitka odigrao vrhunsku hustlersku partiju, iznudio dosta bacanja, stalno napadao kos, 23 poena uz samo jednu trojku, dodao i 13 skokova.

Edited by Del Piero, 31 August 2017 - 14:14.

  • 1

#14 Nista

Nista
  • Members
  • 124 posts

Posted 31 August 2017 - 15:04

Slovenija lako pregazila Poljake.
  • 0

#15 losmi17

losmi17
  • Members
  • 13,571 posts

Posted 31 August 2017 - 16:00

Papajanis je bas tezak nemac pojma. Kako je on zavrsio u Sakramentu?


  • 0