Jump to content


Photo
- - - - -

Divljač


  • Please log in to reply
91 replies to this topic

#31 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 26,991 posts

Posted 20 June 2017 - 20:20

...
 
Lik je ocigledno razvio neki svoj performans da bi dokazao kako nije bilo ko, no prema onome kako pise - sumnjam u verodostojnost.
 
One 'krmenadle od raze' su vr!
 
Zar je sada sezona lova na jelene?
 
Lovna sezona na jelene
Jelen 01.avgust - 14.februar 
Košuta i tele 15.avgust - 28.februar
Lovna sezona na jelene lopatare
Jelen lopatar 16.septembar - 31.januar
Kosuta i tele 01.oktobar - 31.januar
Lovna sezona na srneću divljač
Srndać 01.maj - 30.septembar 
Srna i lane 01.oktobar - 31.januar
...



To je bio neki lov prednjim branikom. Samo treba malo da se proplaKne meso od antifriza iz hladnjaka i povadi srča/plastični delići, inače OK.
  • 0

#32 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 20 June 2017 - 20:22

To je bio neki lov prednjim branikom. Samo treba malo da se proplaKne meso od antifriza iz hladnjaka i povadi srča/plastični delići, inače OK.

Uz granicu nema lovocuvara.  ;)


  • 0

#33 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 20 June 2017 - 20:28

...

 

Lik je ocigledno razvio neki svoj performans da bi dokazao kako nije bilo ko, no prema onome kako pise - sumnjam u verodostojnost.

 

One 'krmenadle od raze' & 'pohovane lignje' su vr!

:rotflmao:

 

Zar je sada sezona lova na jelene?

 

Lovna sezona na jelene
Jelen 01.avgust - 14.februar 
Košuta i tele 15.avgust - 28.februar

 

Lovna sezona na jelene lopatare
Jelen lopatar 16.septembar - 31.januar
Kosuta i tele 01.oktobar - 31.januar

 

Lovna sezona na srneću divljač
Srndać 01.maj - 30.septembar 
Srna i lane 01.oktobar - 31.januar

 

... 

Da ti podebljam :D


  • 0

#34 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,782 posts

Posted 20 June 2017 - 20:36

`ladan sardone i tartar biftek od jelena - mljac.

LM, za vikend dobijem pola jelena - neko drustvo i rodbina bili u lovu, pa doneli da "plate za raznorazne usluge oko njiove PC opreme i programa za firme"  ;)

Lep jelen, mlad, oko 2 godine, nezamrznut.... uff.

Istranziram ga ja lepo za zamrzivac, ama mi se file nikako ne gura u isti, nego ti osecem parce oko kilo i kusur, namazem senfom i uljem i stavim u frizider da se marinja. Naravno, najavim drustvancetu sta ce se spremati - brze najavili dolazak no naprednjaci na biraliste, te stavim i Sardone Kovacevic da se raz`ladi na pristojnu temperaturu.

Sama priprema "tartar bifteka"  je vrlo jednostavna, ali i zamorna:

- Biftek (u ovom slucaju jelenji file) se ocisti od zilica i zatim se sitno isecka nozevima - ne masinom za meso, blenderom ili multipraktikom, cilj je da meso bude sitno iseckano, a ne mleveno.

- u dubljoj ciniji pomesati 2 zumanceta, 2 kasike sena, 2 kasike limunovog soka i mesati uz lagano dodavanje ulja dok se ne napravi emulzija slicna retkom majonezu.

- dodati narendana 4 kisela krastavcica, sitno seckana 2 cena belog luka i pola glavice crnog, 2 kafene kasike aleve paprike, 3 incuna (ili 2 kasicice ribljeg sosa ;) ), 5-6 zrna kapara, par zrna gnjecenog kima, so, biber,  i sve to dobro izmesati,

- zatim se dodaju "mokri zacini": kasika paradajz pirea, kasika vorcester sosa i malo tabasko sosa (po ukusu)

E, sad ide najdosadniji deo:

- u sos dodavati malo po malo seckanog mesa i "mesiti" pomocu kasike i viljuske dok se ne napravi homogena masa slicna pasteti.

- dodati casicu konjaka, premestiti ponovo uz dodavanje soli i bibera po ukusu.

- na siri tanjir staviti par listova zelene salate, biftek oblikovati na njoj po zelji, preliti sa malo ulja i posuti sitno seckanim persunom ili celerom.

Sluziti uz tost, puter i hladan Sardone. 

Prijatno ;)

PS, Za nevernog Honey Badgera - evo ti i slike. :D

vesMBzl.jpg

 

Siguran sam da ti ovo nece biti pojedeno. Tartar steak se ne pravi tako. Nije to supa ni majoneza od mesa, nego nesto stvarno specijalno i trebao si pogledati neke francuske sajtove sa receptima umjesto coolinarke ili sta si vec gledao.

 

Plus za pokusaj ali zali boze zivotinje, a ako je kako Kinik kaze van sezone u Srbiji, onda je i kriminalno.

 

Jebiga, moras poceti od toga da ne znas nista umjesto da se pravis da sve znas i mozda i nadodjes na nesto.

 

 

 

Ova corba stvarno tuzno izgleda. Duboko sam razocaran. :(


Edited by Honey Badger, 20 June 2017 - 20:36.

  • 2

#35 Kinik

Kinik
  • Members
  • 39,115 posts

Posted 20 June 2017 - 20:56

...

 

... da ti podebljam ... 

 

 

Da i ja tebi podebljam: srndac nije jelen, a Satriani nije Cooder.

 

A bukova daska / cepka su samo bukovina.

 

...


  • 0

#36 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 20 June 2017 - 21:02

Siguran sam da ti ovo nece biti pojedeno. Tartar steak se ne pravi tako. Nije to supa ni majoneza od mesa, nego nesto stvarno specijalno i trebao si pogledati neke francuske sajtove sa receptima umjesto coolinarke ili sta si vec gledao.

 

Plus za pokusaj ali zali boze zivotinje, a ako je kako Kinik kaze van sezone u Srbiji, onda je i kriminalno.

 

Jebiga, moras poceti od toga da ne znas nista umjesto da se pravis da sve znas i mozda i nadodjes na nesto.

 

 

 

Ova corba stvarno tuzno izgleda. Duboko sam razocaran. :(

Sledeci put cu da uzmem bolji  foto aparat umesto mobilnog :P

Recept za tartar biftek, kao i nacin spremanja pred gostima, sam naucio od svog pokojnog oca, koji ga je spremao preko 40 godina u Hotelu Kasina, Klubu Knjizevnika, Aeroklubu...  tako da varijacije sa Coolinarike, Crochefa, Lepog Brke... mogu posmatrati samo kao to - varijacije.

Sto se tice ovoga "van sezone" - trenutno je dozvoljen odstrel srndaca, mada su mnoga lovacka drustva podnela zahtev Ministarsvu poljoprivrede za "vanredni odstrel zbog ugrozavanja imovine" , sto imaju pravo po izmeni PRAVILNIKA O IZMENAMA I DOPUNI PRAVILNIKA O PROGLAŠAVANJU LOVOSTAJEM ZAŠTIĆENIH VRSTA DIVLJAČI ("Sl. glasnik RS", br. 75/2016)

 

 

 

 lovostajem zaštićene vrste koje mogu da se love na lovnim površinama u lovištu i u vreme kada je lov zabranjen, isključivo na osnovu saglasnosti ministarstva na zahtev korisnika lovišta za lov određene lovne vrste, radi zaštite života i zdravlja ljudi, sprečavanja šteta na usevima, poljoprivrednim kulturama, stoci, šumama, ribnjacima, vodi i drugim oblicima imovine fizičkih i pravnih lica, kao i radi zaštite ostalih vrsta divljači i njenih staništa, od lovne vrste za čiji lov se podnosi zahtev.

 

Ovaj deo

 

 

Jebiga, moras poceti od toga da ne znas nista umjesto da se pravis da sve znas i mozda i nadodjes na nesto.

Ne bih komentarisao - nemamo ista iskustva, ne znas me licno, niti ja tebe, a o znanju bi se vec dalo prodiskutovati. Naravno, bez predrasuda.


  • 0

#37 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 20 June 2017 - 21:07

...

 

 

 

Da i ja tebi podebljam: srndac nije jelen, a Satriani nije Cooder.

 

A bukova daska / cepka su samo bukovina.

 

...

Kako ono bi za Ramba Amadeusa: "Onaj sto je pisao pesme za Zandarmeriju"?  :lol+:

Bukova daska/cepka ti je neki fetis - nonstop je pominjes? ;)


  • 0

#38 Kinik

Kinik
  • Members
  • 39,115 posts

Posted 20 June 2017 - 21:09

...

 

... 

 

Ova corba stvarno tuzno izgleda. Duboko sam razocaran. :(

 

Nemoj!

Pogledaj kako to moze biti istinski praznik za cula!

 

Attached File  steak-tartare (1).jpg   66.91KB   0 downloads

Attached File  10983_steak_tartare_3000.jpg   77.35KB   0 downloads

Attached File  come-fare-una-tartare.jpg   81.71KB   0 downloads

Attached File  xraw-meat-trend.jpg   48.06KB   0 downloads

Attached File  Make-Steak-Tartare-Step-9.jpg   33.11KB   0 downloads


  • 1

#39 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 20 June 2017 - 21:12

Pocetna faza pripreme, dok je sve na kolicima.

Nakon pripreme - izgleda k`o tamnija pasteta, znao bi da si ikada probao :rotflmao:

Uostalom, evo ti kako se sprema, pa probaj :lol+:


Edited by kronostime, 20 June 2017 - 21:17.

  • 0

#40 Kinik

Kinik
  • Members
  • 39,115 posts

Posted 20 June 2017 - 21:19

...

 

 

Ja nikada nisam trosio 'tartar biftek u pocetnoj fazi', taman posla u obliku 'tamnije pastete'.

:yucky:

 

PS.

Meso za tartar biftek mora abiti apsolutno superiornog kvaliteta, a nesto odlezalo mesecima u zamrzivacu ili sokirano automobilom krivolovca.

 

Attached File  meso za tartar biftek.jpg   122.43KB   1 downloads

 

...


Edited by Kinik, 20 June 2017 - 21:23.

  • 1

#41 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 20 June 2017 - 21:33

...

 

 

Ja nikada nisam trosio 'tartar biftek'

 

 

Vidim  ;)

 

PS.

Meso za tartar biftek mora abiti apsolutno superiornog kvaliteta, a nesto odlezalo mesecima u zamrzivacu ili sokirano automobilom krivolovca.

`ajde! 

Ja napisah da je meso sveze - upucano, ne zgazeno :lol+:

Sa odledjenim fileom sigurno ne bih pravio tartar biftek.


Edited by kronostime, 20 June 2017 - 21:34.

  • 0

#42 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 26,991 posts

Posted 20 June 2017 - 21:52

Treba razlikovati tatarski biftek i tartar sos. Nista više, ništa manje.
  • 1

#43 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 20 June 2017 - 22:00

Treba razlikovati tatarski biftek i tartar sos. Nista više, ništa manje.

To i ja kazem. :D


  • 0

#44 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,782 posts

Posted 20 June 2017 - 22:21

Sledeci put cu da uzmem bolji  foto aparat umesto mobilnog :P

Recept za tartar biftek, kao i nacin spremanja pred gostima, sam naucio od svog pokojnog oca, koji ga je spremao preko 40 godina u Hotelu Kasina, Klubu Knjizevnika, Aeroklubu...  tako da varijacije sa Coolinarike, Crochefa, Lepog Brke... mogu posmatrati samo kao to - varijacije.

Sto se tice ovoga "van sezone" - trenutno je dozvoljen odstrel srndaca, mada su mnoga lovacka drustva podnela zahtev Ministarsvu poljoprivrede za "vanredni odstrel zbog ugrozavanja imovine" , sto imaju pravo po izmeni PRAVILNIKA O IZMENAMA I DOPUNI PRAVILNIKA O PROGLAŠAVANJU LOVOSTAJEM ZAŠTIĆENIH VRSTA DIVLJAČI ("Sl. glasnik RS", br. 75/2016)

 

 

Ovaj deo

Ne bih komentarisao - nemamo ista iskustva, ne znas me licno, niti ja tebe, a o znanju bi se vec dalo prodiskutovati. Naravno, bez predrasuda.

 

Dobar je aparat na mobilnom, nije do fotografije.

 

Tartar steak je prilicno jednostavan recept i u tome je njegova ljepota. Kvalitetno meso i balans zacina je sve sto mu treba da bude izvrsno. 

 

Nemoj da se ljutis i nalazis uvrijedjen, taj aeroklub ili hotel kasina meni nista ne znaci, ne znam ni gdje je to. Ti si napravio sirovu pastetu i trebas to skuhati i bice super za namazati na leba. 

 

Nemojte to jesti sirovo, da se ko ne razboli. :P


  • 2

#45 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 20 June 2017 - 22:38

Dobar je aparat na mobilnom, nije do fotografije.

 

Tartar steak je prilicno jednostavan recept i u tome je njegova ljepota. Kvalitetno meso i balans zacina je sve sto mu treba da bude izvrsno. 

 

Nemoj da se ljutis i nalazis uvrijedjen, taj aeroklub ili hotel kasina meni nista ne znaci, ne znam ni gdje je to. Ti si napravio sirovu pastetu i trebas to skuhati i bice super za namazati na leba. 

 

Nemojte to jesti sirovo, da se ko ne razboli. :P

Namazacu na onaj tvoj recept za kruh, ne moram da ga prepecam, a kad i ako dodjes u Beograd - spremicu isti pred tobom, pa onda pricaj.. :P


  • 0