Jump to content


Photo
- - - - -

Divljač


  • Please log in to reply
91 replies to this topic

#16 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,286 posts

Posted 19 June 2017 - 18:03

Zapravo, meso reptila je dosta slicno pilecem belom mesu i prilicno je meko, dok meso glodara ume da bude zilavo u vrazju mater.


Ako je kengur glodar, onda je i krokodil. I velis, kao piletina, a?
  • 1

#17 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 19 June 2017 - 18:10

Ako je kengur glodar, onda je i krokodil. I velis, kao piletina, a?

Blizi je, kao sisar, glodarima, no reptilima.

Sto se tice reptilskog mesa:

 
PEČENA, PRŽENA ILI KUVANA ZMIJA 
 
Sastojci:
1 zmija 
zejtin 
brašno 
začini 
so 
 
Priprema:
Uz poslovičnu opreznost (ali najbolje da to prepustite specijalisti!!), glavu zmije, pri hvatanju čakljama, odmah odseći. Zatim, isto tako odmah, njenu kožu, (onu oko vrata) zavrnuti, i povući ka repu; oko vrata vezati kraj jačeg kanapa, a drugi deo za najbliže drvo (ili granu) i to u visini čovekovih grudi (prsa). Uvrnutu kožu (od vrata) polako i pažljivo vući prema repu. Zmijska koža se lako svlači, ako samo ako se guli odmah posle ubijanja. Kožu zmije treba svući do repa i na tom mestu je obrezati. Meso oprati, iseći na komade, posoliti i peći (ili pržiti) - zavisno od mogućnosti. Od pržene zmije sme sve da se jede osim kičmenog stuba. Ako se zmija kuva, ona se cela stavlja u ključalu vodu i, čim meso počne da se odvaja od kostiju, vadi se iz vode, pa se meso (pažljivo) odvoji (kosti možete odmah da bacite) i doda u odgovarajuća jela (kao neki pikantan dodatak, na primer)
;)

  • 0

#18 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,286 posts

Posted 19 June 2017 - 18:50

Bilo bi dobro kad bi mogli da drzimo neki nivo jer onda mozemo reci da su i delfini glodari jer su blizi tom redu nego reptilima.

A ovaj recept sa zmijom je nista ako ga nisi ti spremio. Naravno da moras postaviti slike i verifikovati da su tvoje. ;)
  • 1

#19 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 19 June 2017 - 19:23

Bilo bi dobro kad bi mogli da drzimo neki nivo jer onda mozemo reci da su i delfini glodari jer su blizi tom redu nego reptilima.

A ovaj recept sa zmijom je nista ako ga nisi ti spremio. Naravno da moras postaviti slike i verifikovati da su tvoje. ;)

Niko ne napisa da moraju biti slike iz "sopstvene kujne" .:D
 
Dok se nisam ozenio, dosta sam "landarao": sto kao planinar, sto turisticki, i nikad nisam imao predrasude prema egzoticnim vrstama hrane, tako da sam probao dosta toga na sta se mnogu mrste: na Pesteru sam probao przene skakavce u ulju - ukus kao cips, u Bosni pecenu zmiju i dimljenog medjeda, u Seulu supu od keretine (vrhunska, veruj mi, a i kimci im je u svim oblicima odlican), u Pekingu i Sangaju dobijes na tanjiru "bilo sta sto leti, trci, gmize, pliva...", Bangkok sa svojim ulicnim prodavcima hrane i onim sto nude je nesto savim posebno, Australija sa pivom, kengurovinom, nojetinom i kamiljim mesom (bez zezanja).... dodao bih i kapibaru, koju sam jeo u Argentini - vrhunski glodar za spremanje.
 
Od kad sam se ozenio, slabije spremam tu egzotiku - mada sam imao par "izleta" kada sam tastu, tasti i prijateljima spremio gulas od kornjace na letovanju u Crnoj Gori (tast ima vikendicu tamo, a okolo kornjaca koliko  volis - blizu kuce je potok) ili kad sam zeni uvalio omanje jezerce spremljenih i od kostiju ociscenih zabljih bataka uz napomenu "maco, ocistio sam ti ovu ribu od kostiju - da se ne mucis" - 2 meseca nije pricala sa mnom, al` je omlatila ciniju.  :lol+:

  • 0

#20 Kinik

Kinik
  • Members
  • 40,199 posts

Posted 19 June 2017 - 22:01

...

 

...

:ajme:

 

...


  • 0

#21 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,286 posts

Posted 19 June 2017 - 22:20

 

Niko ne napisa da moraju biti slike iz "sopstvene kujne" . :D
 
Dok se nisam ozenio, dosta sam "landarao": sto kao planinar, sto turisticki, i nikad nisam imao predrasude prema egzoticnim vrstama hrane, tako da sam probao dosta toga na sta se mnogu mrste: na Pesteru sam probao przene skakavce u ulju - ukus kao cips, u Bosni pecenu zmiju i dimljenog medjeda, u Seulu supu od keretine (vrhunska, veruj mi, a i kimci im je u svim oblicima odlican), u Pekingu i Sangaju dobijes na tanjiru "bilo sta sto leti, trci, gmize, pliva...", Bangkok sa svojim ulicnim prodavcima hrane i onim sto nude je nesto savim posebno, Australija sa pivom, kengurovinom, nojetinom i kamiljim mesom (bez zezanja).... dodao bih i kapibaru, koju sam jeo u Argentini - vrhunski glodar za spremanje.
 
Od kad sam se ozenio, slabije spremam tu egzotiku - mada sam imao par "izleta" kada sam tastu, tasti i prijateljima spremio gulas od kornjace na letovanju u Crnoj Gori (tast ima vikendicu tamo, a okolo kornjaca koliko  volis - blizu kuce je potok) ili kad sam zeni uvalio omanje jezerce spremljenih i od kostiju ociscenih zabljih bataka uz napomenu "maco, ocistio sam ti ovu ribu od kostiju - da se ne mucis" - 2 meseca nije pricala sa mnom, al` je omlatila ciniju.  :lol+:

 

 

Jebiga, mislim da je podvaliti nekome nesto tako nije bas u redu. Meni tako neko da podvali, ne bi se izvukao sa dva mjeseca nepricanja, nego bi vjerovatno imao trajne posljedice, jedno 70% invaliditeta i to ako sam dobro raspolozen.

 

Nije ti to nesto za pohvaliti se i ako do sad nisi, izvini se zeni.


  • 2

#22 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 20 June 2017 - 06:47

Jebiga, mislim da je podvaliti nekome nesto tako nije bas u redu. Meni tako neko da podvali, ne bi se izvukao sa dva mjeseca nepricanja, nego bi vjerovatno imao trajne posljedice, jedno 70% invaliditeta i to ako sam dobro raspolozen.

 

Nije ti to nesto za pohvaliti se i ako do sad nisi, izvini se zeni.

Kako bi drugacije probala? Odrasla u porodici gde se ne eksperimentise sa hranom: svinjetina, rostilj, kuvana jela i riba kad je post, iskljucivo recna. Odem s tastom na pijacu u Baru i on trazi sarana, a okolo sardele, raza, hobotnice, lignje, prstaci.... E, pa neces ga majci - dajder ovu razu i ove lignje, pa da pravimo rucak kako valja na moru. Malo se mrstili u pocetku, ali kad su probali razu s rostilja (izgleda k`o krmenadle) i pohovane lignje, od tada ne mozes da odbranis tanjir od njih. Oko kuvanja se nikad ne izvinjavam.  ;) 


  • 0

#23 Kinik

Kinik
  • Members
  • 40,199 posts

Posted 20 June 2017 - 07:46

...

 

... 

:rotflmao:

 

...


  • 0

#24 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 20 June 2017 - 07:55

...

 

:rotflmao:

 

...

Sta se kliberis, tebi tazbina bila s mora - ovi moji su Sumadinci, treba to naterati da proba nesto novo. :lol+: 


  • 0

#25 ironside

ironside
  • Members
  • 3,509 posts

Posted 20 June 2017 - 09:48

Nekada sam rado jeo žabe (ironijom sudbine, zadnji put u klubu književnika Srbije, Bg, Francuska 7, 1989. g), no kako ta simpatična amfibijska populacija rapidno nestaje, a (tada) školarka me upozorila na neobično okrutan način na koji se žabe ubijaju da bi se došlo do krakova, odustao sam od uživanja u istim.

Kod nekih jestvina se jednostavno treba držati etičkih principa.

 

Prema ovim štetočinama jednostavno nemam milosti, studentica i ja ih četvrtkom tamanimo na lokalnom marché bez pardona; umjesto klasika (Escargots à la Bourguignonne) dajem ih ovako, kako sam naučio:

 

Puževi na primorski način

 

Sastojci (za 4 osobe):

tridesetak vrtnih ili vinogradskih puževa, krupnijih

krupna morska sol

2 dl vinske kvasine

2 žlice koncentrata od paradajza (konšerve)

2 česnja bijelog luka

dosta peršina

3-4 žlice dobrog maslinovog ulja

palenta/žganci/kačamak (originalni recept preporučuje rižu, meni je draža palenta op.a.)

2-3 manja paradajza

1 svježa balancana/patliđan izrezana na kolutove

 

Priprema (prema Marjanović-Radica):

Kod nas ima vrlo finih vrsta puževa. Mnogi ih ne vole nikako, a imade i sladokusaca koji ne zaziru od puževa, pa je, eto, njima i namijenjena ova uputa.

Puževi se obično sabiru po poljima i to obično iza kiše, jer onda gmižu, pa ih je najlakše sabrati. Puževi su najbolji u proljeće i ljeti i to stoga što u tijelu nemaju dosta vapna, koje oni izlučuju da naprave vrata na otvoru kućice kad zimu prospavaju.

Sakupljene puževe treba staviti nekoliko sati (najbolje preko noći) da odleže u mlakoj vodi u kojoj se rastopi dosta morske soli, ili u mekinjama. Na taj način se puževi očiste - izbace nečist.

Onda se stave u kipuću vodu u koju se stavi morske soli, vinskog octa, malo isjeckanog češnjaka i peršina, malo izrezanog luka, koncentrata od rajčica i par žlica ulja. U tom se tako dugo kuhaju da se mogu iz kućice izvući, a meso mora da je mekano.

Kad se puževi izvade iz kućice, onda se pirjaju bez vode na par žlica ulja, par izrezanih svježih poma i par komada izrezanih melancana.

Sve se to skupa s puževima izmiješa, reda u tepsiju i peče u pećnici, dok cijela smjesa ne omekša i postane sočna. Najgornji i najdonji red treba da su rajčice.

Ovo je najbolje kuhati u vatrostalnoj zdjeli u kojoj se može jelo iznijeti na stol.

 

......................

 

Recept sam ostavio u originalu, kako ga je osebujno napisala Dika Marjanović-Radica, iako ga ja uvijek malo modificiram.

Umjesto riže, kao prilog nuđam palentu, a jelo dovršavam u glinenoj posudi.

Sve ostalo isto.


  • 2

#26 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,549 posts

Posted 20 June 2017 - 12:27

Kako bi drugacije probala? Odrasla u porodici gde se ne eksperimentise sa hranom: svinjetina, rostilj, kuvana jela i riba kad je post, iskljucivo recna. Odem s tastom na pijacu u Baru i on trazi sarana, a okolo sardele, raza, hobotnice, lignje, prstaci.... E, pa neces ga majci - dajder ovu razu i ove lignje, pa da pravimo rucak kako valja na moru. Malo se mrstili u pocetku, ali kad su probali razu s rostilja (izgleda k`o krmenadle) i pohovane lignje, od tada ne mozes da odbranis tanjir od njih. Oko kuvanja se nikad ne izvinjavam.  ;)

 

Kabadahija. 


  • 3

#27 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 27,544 posts

Posted 20 June 2017 - 12:43

Ja sam se pre nekoliko godina žestoko otrovao od nekog gulaša od divljeg vepra, tako da od tada zaobilazim. U širokom luku.


  • 0

#28 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 20 June 2017 - 19:39

`ladan sardone i tartar biftek od jelena - mljac.

LM, za vikend dobijem pola jelena - neko drustvo i rodbina bili u lovu, pa doneli da "plate za raznorazne usluge oko njiove PC opreme i programa za firme"  ;)

Lep jelen, mlad, oko 2 godine, nezamrznut.... uff.

Istranziram ga ja lepo za zamrzivac, ama mi se file nikako ne gura u isti, nego ti osecem parce oko kilo i kusur, namazem senfom i uljem i stavim u frizider da se marinja. Naravno, najavim drustvancetu sta ce se spremati - brze najavili dolazak no naprednjaci na biraliste, te stavim i Sardone Kovacevic da se raz`ladi na pristojnu temperaturu.

Sama priprema "tartar bifteka"  je vrlo jednostavna, ali i zamorna:

- Biftek (u ovom slucaju jelenji file) se ocisti od zilica i zatim se sitno isecka nozevima - ne masinom za meso, blenderom ili multipraktikom, cilj je da meso bude sitno iseckano, a ne mleveno.

- u dubljoj ciniji pomesati 2 zumanceta, 2 kasike sena, 2 kasike limunovog soka i mesati uz lagano dodavanje ulja dok se ne napravi emulzija slicna retkom majonezu.

- dodati narendana 4 kisela krastavcica, sitno seckana 2 cena belog luka i pola glavice crnog, 2 kafene kasike aleve paprike, 3 incuna (ili 2 kasicice ribljeg sosa ;) ), 5-6 zrna kapara, par zrna gnjecenog kima, so, biber,  i sve to dobro izmesati,

- zatim se dodaju "mokri zacini": kasika paradajz pirea, kasika vorcester sosa i malo tabasko sosa (po ukusu)

E, sad ide najdosadniji deo:

- u sos dodavati malo po malo seckanog mesa i "mesiti" pomocu kasike i viljuske dok se ne napravi homogena masa slicna pasteti.

- dodati casicu konjaka, premestiti ponovo uz dodavanje soli i bibera po ukusu.

- na siri tanjir staviti par listova zelene salate, biftek oblikovati na njoj po zelji, preliti sa malo ulja i posuti sitno seckanim persunom ili celerom.

Sluziti uz tost, puter i hladan Sardone. 

Prijatno ;)

PS, Za nevernog Honey Badgera - evo ti i slike. :D

vesMBzl.jpg


  • 1

#29 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 27,544 posts

Posted 20 June 2017 - 19:59

Šteta takvog mesa za tatarski.

IMHO
  • 0

#30 Kinik

Kinik
  • Members
  • 40,199 posts

Posted 20 June 2017 - 20:16

...

 

Lik je ocigledno razvio neki svoj performans da bi dokazao kako nije bilo ko, no prema onome kako pise - sumnjam u verodostojnost.

 

One 'krmenadle od raze' & 'pohovane lignje' su vr!

:rotflmao:

 

Zar je sada sezona lova na jelene?

 

Lovna sezona na jelene
Jelen 01.avgust - 14.februar 
Košuta i tele 15.avgust - 28.februar

 

Lovna sezona na jelene lopatare
Jelen lopatar 16.septembar - 31.januar
Kosuta i tele 01.oktobar - 31.januar

 

Lovna sezona na srneću divljač
Srndać 01.maj - 30.septembar 
Srna i lane 01.oktobar - 31.januar

 

... 


Edited by Kinik, 20 June 2017 - 20:17.

  • 1