Jump to content


Photo
- - - - -

PIZZA !Koju pizzu najvise volite da jedete?


  • Please log in to reply
84 replies to this topic

#31 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 02 June 2017 - 10:31

@Zoran59

Nasmiješ me Zoki, svaki put.

Tvoje aljaške, pa teksaške putešestvije...

(Grizzliji i pume) :lol:.

 

Nego, koja ti je pizza najslasnija?, Da se držimo teme.

 


  • 0

#32 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 02 June 2017 - 10:34

Gresis. HB je kralj. Mozda ne za pizzu, ali en general - svakako. Kinik je odmah do njega, sa razlikom od samo par poena, a tu je i Ironside.

 

Mi ostali smo bedni aspiranti.

 

Sacekacemo jos koji dan da sazrije starter, pa cemo okrunisati i pizzu. ;)

 

BTW, nisam ja nikakav kralj, ja samo volim ove moje projekte da podijelim ovdje u nadi da ce neko primijetiti ako nesto ne radim kako valja pa me na vrijeme upozoriti. Ironsideovi i Kinikovi savjeti su mi valjali u vise od jednog slucaja i sto se tice teoretskog znanja, ja sam prilicno ispod njih dva, mada i ja znam ponesto. 


  • 0

#33 Vollmeise

Vollmeise
  • Members
  • 1,043 posts

Posted 02 June 2017 - 10:57

Mi hocemo u nedjelju da jedemo pizzu, tako da cemo malena i ja vec danas zamijesiti tijesto da fino odlezi, odmori i naraste do nedjelje. Ja volim kao ironside Margheritu, bolja plovica i malena dvoje perferiraju salamu i kukuruz kao dodatak.


  • 0

#34 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 02 June 2017 - 11:55

Mi hocemo u nedjelju da jedemo pizzu, tako da cemo malena i ja vec danas zamijesiti tijesto da fino odlezi, odmori i naraste do nedjelje. Ja volim kao ironside Margheritu, bolja plovica i malena dvoje perferiraju salamu i kukuruz kao dodatak.

 

Kakvo je to tijesto kojem treba tri dana da odlezi? 

 

Ako stavis kvasac, naraste za 45 minuta dovoljno, cak i ako ne mijesis i stavis u frizider, opet naraste preko noci. De ako ti nije mrsko, malo objasni sta radis, zvuci zanimljivo ali nemam predstave kako to ide. :)


  • 0

#35 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 02 June 2017 - 14:06

............

Nego, koja ti je pizza najslasnija?, Da se držimo teme.

 

Ne znam. Jos nikada nisam upoznao pizzu s kojom ne bih nasao zajednicki jezik... :D

U principu, volim da ima sto vise svjezeg povrca.

 

Zanimljivo je to sto je pizza, kroz povijest, u principu bila jelo za siromasne: tijesto, paradajz sos i gore nabacas sto imas. Tek se kasnije pocela pretvarati u jelo koje zahtijeva nekakvo umijece i jede se s gustom.

Prije par godina sam negdje procitao da neki njujorski ekskluzivni restoran nudi specijalnu pizzu po cijeni od $3000 - jedan od sastojaka je i kavijar. Po mojem misljenju, cista ekshibicionisticka perverzija.

 

I dalje tvrdim da je to jelo za "na brzinu". Nije lose, moze biti vrlo ukusno, ali vrhunski gurmanski uzitak je negdje drugdje. Mozda i zato sto uz pizzu najbolje ide pivo, a ja volim jela uz koja ide dobro crno vino...


  • 0

#36 Doorn

Doorn
  • Members
  • 14,739 posts

Posted 02 June 2017 - 14:59

Etli Ekmek. çok güzel! 

 

ceb92f8c8a7439719366f0084c07ed6f.jpg

 

2448px-Etli_ekmek_in_Konya_turkey_By_Mar


Edited by Doorn, 02 June 2017 - 15:13.

  • 5

#37 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 02 June 2017 - 16:31

^

Ovo na rolne prodaju?

:P


  • 0

#38 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 02 June 2017 - 17:17

Veceras cu da probam ovo:

 

 

Jedino sto cu ja da stavim svjezi kvasac i stavicu nesto vise jer nemam 18-20 sati da cekam. Onaj  'fast no knead bread' recept kao taze leba od neki dan.

 

Taman cu napraviti vise, da imam i leba sutra.


  • 0

#39 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 02 June 2017 - 21:33

Attached File  pizza.jpg   142.3KB   2 downloads

 

Nije lose. ;)


  • 4

#40 Vollmeise

Vollmeise
  • Members
  • 1,043 posts

Posted 02 June 2017 - 21:40

Kakvo je to tijesto kojem treba tri dana da odlezi? 

 

Ako stavis kvasac, naraste za 45 minuta dovoljno, cak i ako ne mijesis i stavis u frizider, opet naraste preko noci. De ako ti nije mrsko, malo objasni sta radis, zvuci zanimljivo ali nemam predstave kako to ide. :)

 

500 gr brasna

265 ml mlake vode

1 kasika soli

1-2 gr svjezeg kvasca (zimi 3-4 grama)

 

Preko polovice brasna izmrvim kvasac, dodam vodu i mijesam drvenom kutljacom dok ne postane homogena masa. Onda dodam so i postepeno ostatak brasna. Kad tijesto postane toliko cvrsto da vise ne mogu mijesati kutljacom, mijesim rukom (jos u istoj posudi). Nakon nekih 5-10 minuta prebacim na pobrasnjenu povrsinu i mijesim jos 5-10 minuta. Onu posudu u kojoj sam prvobitno pravila tijesto malo pouljim, vratim tijesto, poklopim krpom i ostavim u njoj oko 60 miinuta. Nakon toga stavim umjesto krpe poklopac ili prehrambenu foliju i prebacim tijesto u frizider. Svako desetak sati malo pogledam, sta se sa tijestom desava, nakon nekih 48 - 60 sati je idealno, onda ga izvadim, ostavim ga 2 sata da se aklimatizira, podeijlim na loptice, ostavim jos pola sata i onda pravim picu.

 

Napravicu par slika pri postupku i kad bude gotova pa cu ih postaviti.

 

 

ps: Super tvoja pizza izgleda!


Edited by Vollmeise, 02 June 2017 - 21:45.

  • 2

#41 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 02 June 2017 - 22:26

...

 

Savrsen, idealan recept kome nista ne treba dodavati / menjati.
A umesto peci na drva, moze se koristiti granitna ploca u rerni.
:+1:
 
 
>> ... Ingredients
(makes 2 x large pizzas) 
 
For the dough 
500g strong flour 
5g salt 
10g fresh yeast 
325ml lukewarm water 
 
Topping for Margherita 
150g tinned chopped tomatoes or tomato passata 
Salt & pepper 
1 x tablespoons extra virgin olive oil & extra for drizzling 
1 x tablespoon grated parmesan cheese 
1 x ball mozzarella
A few fresh basil leaves
 
Topping for Prosciutto & Rocket 
Extra virgin olive oil for drizzling 
1 x ball mozzarella
1 x tablespoon grated parmesan 
4 x slices of Parma ham 
Handful of rocket 
Juice of ½ lemon 
 
Method 
First make the dough. Dissolve the yeast in the lukewarm water. Combine flour and salt in a large bowl. Gradually add the yeast mixture, mixing well until you obtain a dough. Place dough on a lightly floured work surface and knead for about 10 minutes. Cover with a cloth or cling film and leave to rest in a warm place for at least 30 minutes until the dough has doubled in size. 
 
Preheat the oven to 220 degrees centigrade. 
 
Take the dough, knock it back, then divide into two pieces, cover each with a cloth and leave to rest in a warm place for a further 30 minutes. 
 
Meanwhile prepare the toppings. For the Margherita, place tomatoes or passata in a small bowl, season with salt & pepper and stir in 1 tablespoon of extra virgin olive oil. Roughly chop the mozzarella. 
 
Sprinkle some flour onto a clean work surface and with your fingers spread each piece of dough into a roughly round shape with a border, make the dough as thin as you can but be careful not to tear it. Sprinkle some semolina or flour onto 2 large flat baking trays and place the pizza bases on them. 
 
Drizzle a little extra virgin olive oil over each base. On one, spread the tomato mixture evenly over, sprinkle with parmesan, scatter a few basil leaves over and top with mozzarella. 
 
On the other base, arrange mozzarella and parmesan all over, top with Parma ham. 
 
Place both pizzas into the hot oven and bake for 8 – 10 minutes. 
In the meantime, toss the rocket in a little extra virgin olive oil and lemon juice. 
 
Remove the pizzas from the oven, top the Parma ham pizza with rocket and serve immediately. .. <<
 
...

  • 3

#42 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 03 June 2017 - 03:15

Ako se zbog vas jos ugojim, ima da vam posaljem racun za garderobu. Mozda je najbolje da kupim jedno bure, stavim tregere i vozi misko.

Attached File  pizza1 (800x600).jpg   299.03KB   1 downloads

 

Attached File  pizza2 (800x600) (800x600).jpg   319.24KB   1 downloads


Edited by mrd, 03 June 2017 - 03:20.

  • 1

#43 Mama_mia

Mama_mia
  • Members
  • 4,639 posts

Posted 03 June 2017 - 08:05

Ako se zbog vas jos ugojim, ima da vam posaljem racun za garderobu

 

nista od racuna ili kakve tuzbe jer sve je unapred smisljeno:

 

ovde se ugojis na temi `dijeta` smrsavis


  • 2

#44 Vollmeise

Vollmeise
  • Members
  • 1,043 posts

Posted 03 June 2017 - 09:22

 

...

 

A umesto peci na drva, moze se koristiti granitna ploca u rerni.
:+1:

 

Meni se blizi rodjendan i bas sam na "listu zelja" stavila granitnu plocu i lopatu za pizzu.


  • 0

#45 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 03 June 2017 - 09:26

500 gr brasna

265 ml mlake vode

1 kasika soli

1-2 gr svjezeg kvasca (zimi 3-4 grama)

 

Preko polovice brasna izmrvim kvasac, dodam vodu i mijesam drvenom kutljacom dok ne postane homogena masa. Onda dodam so i postepeno ostatak brasna. Kad tijesto postane toliko cvrsto da vise ne mogu mijesati kutljacom, mijesim rukom (jos u istoj posudi). Nakon nekih 5-10 minuta prebacim na pobrasnjenu povrsinu i mijesim jos 5-10 minuta. Onu posudu u kojoj sam prvobitno pravila tijesto malo pouljim, vratim tijesto, poklopim krpom i ostavim u njoj oko 60 miinuta. Nakon toga stavim umjesto krpe poklopac ili prehrambenu foliju i prebacim tijesto u frizider. Svako desetak sati malo pogledam, sta se sa tijestom desava, nakon nekih 48 - 60 sati je idealno, onda ga izvadim, ostavim ga 2 sata da se aklimatizira, podeijlim na loptice, ostavim jos pola sata i onda pravim picu.

 

Napravicu par slika pri postupku i kad bude gotova pa cu ih postaviti.

 

 

ps: Super tvoja pizza izgleda!

 

 

Idite bre na Kahlenberg na rosé i jagode, a pizzu kupite kod Turčina kad podjete kući, vidi kakav je dan! ;)

 

 

'beš kuvanje...


Edited by alberto.ascari, 03 June 2017 - 09:38.

  • 2