Jump to content


Photo
- - - - -

PIZZA !Koju pizzu najvise volite da jedete?


  • Please log in to reply
84 replies to this topic

#16 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 01 June 2017 - 10:20

...

 

Ja ne kupujem beli hleb - napravim sebi povecu focacciu, pa koristim umesto hleba. Kao kolac!

Cesto napravim samo 'na bjanko' kako bi se reklo u Dalmaciji.

Samo so i ruzmarin.

 

Evo jedne iz Barija.

(hint: Apulija / Puglija je pored Sicilije bila najveci proizvodjac zita) 

 

attachicon.gifpizze baresi rosmarino5.jpg

 

Od nekog dede na pijaci povoljno kupio crnogorske maslinke - kaze, niko ih nece jer su sitne i sa kosticom, no meni su OK.

 

Dried tomato napravim u mikrotalasnoj, pa u ulje - a brasno uzmem mesano 1/2 belo i 1/2 crno.

:+1:

 

Njam!

 

Kada gledam Gordona i te znamenitosti, pomislim kako smo mi sirotinja (u raznim aspektima), cesto nesto ne znamo / nemamo naviku, ne mozes naci / ili je skupo / ili mu 'nije sezona'.

 

Kuvanje, priprema - to je zelja + sastojci!

 

Poetski receno - malo intelektualno putovanje.

 

...

 

Pizza i njene inačice potječu s Levanta gdje je prvi put kultivirano žito (zapravo u Anadoliji, kao i raž, ječam i zob) - ključni ingredijent za pizzu.

 

Proces proizvodnje sira, mliječne koagulacije je razvijen na Mediteranu, iako to trebamo zahvaliti prvenstveno Skandinavcima, kojima se dogodila genska mutacija otpornosti na laktozu, pa su to proširili cijelom Europom (kao i plave, te zelene oči).

 

Nisam znao za sitne crnogorske masline; čuvene su masline iz Nice: sitne, vrlo skupe i jako ukusne: imaju AOC.

Uvijek volim lokalne masline: Kalamate, Nicoises, vodnjanske...

Kao i ulje.

 

Jedina nemediteranska kultura, nužna za dobru pizzu jest pomidor.

 

Opet, ima dobrih pizza i bez pomidora:

 

Viška pogača od slanih srdela


  • 1

#17 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 01 June 2017 - 11:34

Kad mi sazri starter, ovo je prvo sto cu napraviti:

 


  • 1

#18 Mama_mia

Mama_mia
  • Members
  • 4,639 posts

Posted 01 June 2017 - 16:09

ima jedna vrsta pizze na bliskom istoku i u turskoj - lahmadzun - ludjacki ukusno

 

u turskoj pizzu zovu pide tako da ima i lahmacun i pide, slicno je mislim da se razlikuje po testu a i u lahmadz. stavljaju obavezno spanac u pide ne

 

 

najbolju pizzu ikad testirala u spaniji okolina murcije, to bese zabaceno bas kao sto kazu - spansko selo, a pizza tamo

mi je stvorila zavisnost, stalno mislim na nju, a jos bilo i belog luka koji kao ne podnosim...


  • 2

#19 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 01 June 2017 - 17:00

ima jedna vrsta pizze na bliskom istoku i u turskoj - lahmadzun - ludjacki ukusno

 

u turskoj pizzu zovu pide tako da ima i lahmacun i pide, slicno je mislim da se razlikuje po testu a i u lahmadz. stavljaju obavezno spanac u pide ne

 

 

najbolju pizzu ikad testirala u spaniji okolina murcije, to bese zabaceno bas kao sto kazu - spansko selo, a pizza tamo

mi je stvorila zavisnost, stalno mislim na nju, a jos bilo i belog luka koji kao ne podnosim...

 

Slažem se 100 %.

A najviše se slažem klasikom: Oui Chef!

Smrvio sam se da dođem do tog Chef!

Kao i za d.i.a.

Izjebao sam se za te vusrane titule.

Pa sam došao do njih, krvavih prstiju, so, what.

A onda do državnog ispita.

Jebeno teško, ali pošteno.

Učinio bar jednu poštenu stvar.


  • 0

#20 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 01 June 2017 - 18:38

...

 

Reci jermenima - 'turski lahmadjun' ili turcima 'jermenski lahmadjun' - garantovano ti je poslednji obrok!

 

 

 

...


Edited by Kinik, 01 June 2017 - 18:38.

  • 1

#21 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 01 June 2017 - 20:08

Najbolja pizza koju sam ikad jeo je bila u Volosu, u Grckoj. Znam da je bila fantasticna, a ne secam se zasto - proslo je vise decenija. Bio sam na proputovanju i gladan, pa mozda samo zato... :)

 

Inace, meni je pizza samo za prilike kad mi treba nesto na brzinu (ako je izvan kuce) ili kad sam lenj da pripremim normalnu hranu. Neki gurmanluk bas i nije.

Zato jedem uglavnom smrznute iz supermarketa. Ali, njih "friziram". Dodam nesto. Kako kada, kako mi dodje. Uvek ispadnu dobre ili barem jestive, Jos nijednu nisam bacio (drugim psima ;)  ).

 

No kad prepodne pomislim, sta cu danas - pizza nikada nije prvi izbor.

 

edit: izuzetak je sport (tenis). u klubu, igramo uvek u pizzu i pivo. gubitnik placa.


Edited by zoran59, 01 June 2017 - 20:11.

  • 0

#22 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 01 June 2017 - 20:15

Najbolja pizza koju sam ikad jeo je bila u Volosu, u Grckoj. Znam da je bila fantasticna, a ne secam se zasto - proslo je vise decenija. Bio sam na proputovanju i gladan, pa mozda samo zato... :)

 

Inace, meni je pizza samo za prilike kad mi treba nesto na brzinu (ako je izvan kuce) ili kad sam lenj da pripremim normalnu hranu. Neki gurmanluk bas i nije.

Zato jedem uglavnom smrznute iz supermarketa. Ali, njih "friziram". Dodam nesto. Kako kada, kako mi dodje. Uvek ispadnu dobre ili barem jestive, Jos nijednu nisam bacio (drugim psima ;)  ).

 

No kad prepodne pomislim, sta cu danas - pizza nikada nije prvi izbor.

 

edit: izuzetak je sport (tenis). u klubu, igramo uvek u pizzu i pivo. gubitnik placa.

 

'Leba ti, napiši kako!

 

:lol+: :lol+:


  • 0

#23 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 01 June 2017 - 20:32

'Leba ti, napiši kako!

 

:lol+: :lol+:

 

Cuj kako? Pa naroka bijelog luka i kajmaka odozgo, u blender i popije.  :lol+:


  • 1

#24 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 01 June 2017 - 20:36

...

 

Ovde polako 'pizza' prelazi u - 'memory / memoriers'.

;)

 

...


  • 0

#25 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 01 June 2017 - 21:26



'Leba ti, napiši kako!

:lol+: :lol+:

 

Pa, i nije neka nauka.

Kako kada, kako mi dodje.

 

U principu, uvek tako da ispadne socnija i meksa. Ne volim tvrde i "rskave".

To ima veze sa najvecom greskom koju sam u zivotu uradio. Napunio sam 40. Tog dana sam jos imao sve svoje prirodne zube, gomilu kose na glavi i "oko sokolovo". A vec sledeceg dana, poceo sam da upoznajem okuliste i zubare. Poznavajuci gresku, vise je nikada necu ponoviti i opet napuniti 40. :D

Zbog zuba, prestao sam da jedem tvrdo i volim ono sto se lakse grize i zvace.

 

Zato, na ducansku pizzu dodajem obavezno jos paradajz sosa ili kecapa. Svakako, oregana - proizvodjaci su cicije i nikad ga nema dosta.

 

Eh, ako kupim "combo" ili "supreme" - onda dodam jos i sunke i sira.

Ponekad kupim "plain cheese" pa dodam ribu, ovakvu:

 51OtaY5XkwL._SX355_.jpg

... a i dodatak ove:

20150706-anchovies-primary2.jpg

 

 

Ako mi se jede pseudo-vegeterijanska, natovarim spanac i persun. I luk, ako mi se bas 'oce.

Na takvu, ponekad mi dodje pa stavim i svezi sir ili pavlaku ili oboje.

 

A kad stavim samo brdo sunke, cesto dodam i ovo:

Snapshot_20170601_zpsoagjvl8m.jpg

 

To je inace strasno dobar aditiv, k'o nekad LiquiMoly za motorno ulje. Daje svemu donekle "dimljeni" okus.Teoretski, predvidjeno je da time premazes odreske pre rostiljanja. No, ja to dodajem i u pasulj kad ga pravim sa kobasicama ili fasiranom govedinom, a dobro dodje i na pizzi.

 

Vi se smejte ako hocete, al' ja se dobro ranim... :lol+:


Edited by zoran59, 01 June 2017 - 21:29.

  • 0

#26 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 01 June 2017 - 21:35

 

Pa, i nije neka nauka.

Kako kada, kako mi dodje.

 

U principu, uvek tako da ispadne socnija i meksa. Ne volim tvrde i "rskave".

To ima veze sa najvecom greskom koju sam u zivotu uradio. Napunio sam 40. Tog dana sam jos imao sve svoje prirodne zube, gomilu kose na glavi i "oko sokolovo". A vec sledeceg dana, poceo sam da upoznajem okuliste i zubare. Poznavajuci gresku, vise je nikada necu ponoviti i opet napuniti 40. :D

Zbog zuba, prestao sam da jedem tvrdo i volim ono sto se lakse grize i zvace.

 

Zato, na ducansku pizzu dodajem obavezno jos paradajz sosa ili kecapa. Svakako, oregana - proizvodjaci su cicije i nikad ga nema dosta.

 

Eh, ako kupim "combo" ili "supreme" - onda dodam jos i sunke i sira.

Ponekad kupim "plain cheese" pa dodam ribu, ovakvu:

 51OtaY5XkwL._SX355_.jpg

... a i dodatak ove:

20150706-anchovies-primary2.jpg

 

 

Ako mi se jede pseudo-vegeterijanska, natovarim spanac i persun. I luk, ako mi se bas 'oce.

Na takvu, ponekad mi dodje pa stavim i svezi sir ili pavlaku ili oboje.

 

A kad stavim samo brdo sunke, cesto dodam i ovo:

Snapshot_20170601_zpsoagjvl8m.jpg

 

To je inace strasno dobar aditiv, k'o nekad LiquiMoly za motorno ulje. Daje svemu donekle "dimljeni" okus.Teoretski, predvidjeno je da time premazes odreske pre rostiljanja. No, ja to dodajem i u pasulj kad ga pravim sa kobasicama ili fasiranom govedinom, a dobro dodje i na pizzi.

 

Vi se smejte ako hocete, al' ja se dobro ranim... :lol+:

 

 

:hail:

 

 

Zoka, pa sledećih 200 mesta niko, pa onda Kinik i HB, deljena 201. pozicija! :lol:

 

 

Da zaradim i ja sto pedes' 'iljada svajcaraca,
Da kupim za sebe raznih dzirlo kuraca-palaca,
Za staru majku zube od crnca
da lakse moze orasi da krca

 

 


Edited by alberto.ascari, 01 June 2017 - 21:37.

  • 2

#27 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 01 June 2017 - 21:53

Gresis. HB je kralj. Mozda ne za pizzu, ali en general - svakako. Kinik je odmah do njega, sa razlikom od samo par poena, a tu je i Ironside.

 

Mi ostali smo bedni aspiranti.


  • 1

#28 Mama_mia

Mama_mia
  • Members
  • 4,639 posts

Posted 01 June 2017 - 22:42

...

 

Reci jermenima - 'turski lahmadjun' ili turcima 'jermenski lahmadjun' - garantovano ti je poslednji obrok!

 

...

 

da da :lol+:

 

 

ma jos bolje, kazacu da im to uopste nije kosher....


  • 1

#29 Mama_mia

Mama_mia
  • Members
  • 4,639 posts

Posted 02 June 2017 - 08:07

...

 

Ovde polako 'pizza' prelazi u - 'memory / memoriers'.

;)

 

...

 

pa jeste, kao i ljubav... pojede se na stotine pizza ali samo jedna ili dve zauvek ostanu u secanju :heart:


  • 0

#30 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 02 June 2017 - 10:22

Gresis. HB je kralj. Mozda ne za pizzu, ali en general - svakako. Kinik je odmah do njega, sa razlikom od samo par poena, a tu je i Ironside.

 

Mi ostali smo bedni aspiranti.

 

Merci, slažem se u potpunosti.


  • 1