...
Ja ne kupujem beli hleb - napravim sebi povecu focacciu, pa koristim umesto hleba. Kao kolac!
Cesto napravim samo 'na bjanko' kako bi se reklo u Dalmaciji.
Samo so i ruzmarin.
Evo jedne iz Barija.
(hint: Apulija / Puglija je pored Sicilije bila najveci proizvodjac zita)
Od nekog dede na pijaci povoljno kupio crnogorske maslinke - kaze, niko ih nece jer su sitne i sa kosticom, no meni su OK.
Dried tomato napravim u mikrotalasnoj, pa u ulje - a brasno uzmem mesano 1/2 belo i 1/2 crno.
Njam!
Kada gledam Gordona i te znamenitosti, pomislim kako smo mi sirotinja (u raznim aspektima), cesto nesto ne znamo / nemamo naviku, ne mozes naci / ili je skupo / ili mu 'nije sezona'.
Kuvanje, priprema - to je zelja + sastojci!
Poetski receno - malo intelektualno putovanje.
...
Pizza i njene inačice potječu s Levanta gdje je prvi put kultivirano žito (zapravo u Anadoliji, kao i raž, ječam i zob) - ključni ingredijent za pizzu.
Proces proizvodnje sira, mliječne koagulacije je razvijen na Mediteranu, iako to trebamo zahvaliti prvenstveno Skandinavcima, kojima se dogodila genska mutacija otpornosti na laktozu, pa su to proširili cijelom Europom (kao i plave, te zelene oči).
Nisam znao za sitne crnogorske masline; čuvene su masline iz Nice: sitne, vrlo skupe i jako ukusne: imaju AOC.
Uvijek volim lokalne masline: Kalamate, Nicoises, vodnjanske...
Kao i ulje.
Jedina nemediteranska kultura, nužna za dobru pizzu jest pomidor.
Opet, ima dobrih pizza i bez pomidora: