Jump to content


Photo
- - - - -

Kuharice manje zbori


  • Please log in to reply
158 replies to this topic

#121 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 16 August 2017 - 11:01

Dobrim chefovima bi bolje bilo da sute o tim stvarima, jer cim zinu, ti jeftiniji 'prezreni' komadi poskupljaju. Sada je govedji rep iste cijene kao i bavette ili onglet, koji su mi ipak drazi. Obrazi su i dalje prilicno jeftini. Dok neki od njih ne pocne da ih promovise.

 

 

Stiglo naruceno meso prije 10 minuta:

 

Attached File  20883896_10211961164016680_2041161047_o.jpg   295.74KB   0 downloads

 

 

 

 


  • 2

#122 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 16 August 2017 - 11:05

...

 

 

...


  • 1

#123 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 16 August 2017 - 12:13

Salt block cooking

 

Attached File  download (2).jpg   9.35KB   0 downloads

 

https://www.theguard...ayan-salt-block

 

Za mene bi ovo bilo previse ulozenog vremena i truda (da ne racunam novce za slanu ciglu), a ne vidim da bi mogao dobiti ista bolji rezultat od klasicnih metoda.


  • 0

#124 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 16 August 2017 - 12:37

Dobrim chefovima bi bolje bilo da sute o tim stvarima, jer cim zinu, ti jeftiniji 'prezreni' komadi poskupljaju. Sada je govedji rep iste cijene kao i bavette ili onglet, koji su mi ipak drazi. Obrazi su i dalje prilicno jeftini. Dok neki od njih ne pocne da ih promovise.

 

 

Stiglo naruceno meso prije 10 minuta:

 

attachicon.gif20883896_10211961164016680_2041161047_o.jpg

 

TV chefovi (a nipošto ne mislim da nisu vrhunski) rade prije svega na svojoj promociji i promociji svojih restorana. Dakle, njima je stalo da 'uvedu' nove namirnice i da na taj način postanu još više in. Sjećam se kad su boudins blancs (bijele krvavice, koje se rade bez krvi :)) u cijelom svijetu jeli samo Belgijanci i Francuzi. Onda su ih popularizirali TV kuhari, pa im je cijena skočila u nebo. Ista stvar je i s goveđim repom, kojeg obižavam. Mislim da već neko vrijeme ide kampanja populariziranja goveđih prsa (flam-brisket) koje je nekad bilo najjeftinije meso. Neće zadugo.

 

...

 

 

...

 

Confit d'oignons je izvorno marokanski i tunižanski kondiment, zapravo jelo magrebskih Sefarda (kojima je bilo dozvoljeno staviti vinskog octa ili čak vina u taj slasni karamel). Dinsta se dugo i sporo, s grožđicama, ili koji put i s datuljama/urmama. Osim zelenih začina u confit ide domaća harissa, tipično marokanska mješavina začina, koju tradicionalno pripremaju kod kuće ili, po točno određenoj recepturi naručuju kod trgovca začinima, pa ju onda sami miješaju kod kuće. Harissa mora sadržavati razne ljute papričice u prahu, pasiranu pečenu papriku iz ulja, kumina, soli, crnog papra, mljevenog sjemena korijandra, cimeta, šafrana, bijelog luka (u prahu ili pasti), limunovog soka ili naribane limunove korice, te i ulja, obično maslinovog, iako sam nailazio i na bizarnije varijante i to na samom izvoru.

 

Tajine od piletine ili ribe je nezamisliv bez confit d'oignons.

 

Attached File  confit.jpg   105.29KB   0 downloads

 

Iako je ovome mjesto na začinima i začinskom bilju - ipak:

Harissa (هريسة)


  • 2

#125 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 16 August 2017 - 21:52

...

 

Nikada nije izlisno ponovo postovati nadnaravne majstore!

 

 

 

Taj 'dexter', to bi bio pandan balkanskoj 'planinskoj buši', sitnoj rasi, ali neverovatno ukusnoj.

 

Neke godine u planinskoj vikendici, strina donese parce takve govedine, pa smo je skuvali u stavili na tanjir da se ohladi.

Iduceg jutra - jedva smo odvojili meso od tanjira - zalepilo se!

 

Onaj ko nije probao meso planinskog goveceta - nema sta da prica o 'velicanstvenom brisketu'.

 

Industrijskom.

:wicked:

 

...


Edited by Kinik, 16 August 2017 - 21:54.

  • 1

#126 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 16 August 2017 - 22:13

...

 

 

Danas da se malo obradujem, resio i spremio ovo

 

 

...


  • 2

#127 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 19 August 2017 - 08:22

Idem u Bugarsku na nedelju dana, pa ću da vam pričam kako se tamo jede.
  • 0

#128 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 19 August 2017 - 08:34

Idem u Bugarsku na nedelju dana, pa ću da vam pričam kako se tamo jede.


Nisam bio ali bih rekao da se koristi escajg.

Sretan put i ne pretjeruj sa hranom, znas da treba da skines onih 700g.

:P
  • 0

#129 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 19 August 2017 - 08:39

Nisam bio ali bih rekao da se koristi escajg.

Sretan put i ne pretjeruj sa hranom, znas da treba da skines onih 700g.

:P

 

Hvala!

 

Biću vrlo obazriv, da me slučajno ne sustigneš uz pomoć bicikla. :lol+:

 

Prvi put idem, ako ne računam prolazak autobusom na putu za Istanbul osamdesetih... Ćerka odbila ponudu za Lošinj i Siciliju, kao bila joj drugarica u Bugarskoj i super im je bilo. E sad, videćemo, šta kome znači super. :D


Edited by alberto.ascari, 19 August 2017 - 08:39.

  • 0

#130 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 19 August 2017 - 08:55

Hvala!

 

Biću vrlo obazriv, da me slučajno ne sustigneš uz pomoć bicikla. :lol+:

 

Prvi put idem, ako ne računam prolazak autobusom na putu za Istanbul osamdesetih... Ćerka odbila ponudu za Lošinj i Siciliju, kao bila joj drugarica u Bugarskoj i super im je bilo. E sad, videćemo, šta kome znači super. :D

 

Ne samo bicikla, ja idem i u gym, pa su na mojoj strani razne prednosti. Malo sam se sinoc opustio sa kriskom dzema ali to je bio trenutak slabosti koji sebi vise necu dozvoliti.

 

Od sad nema vise ludovanja, pa ni vikendom. :D


  • 0

#131 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 19 August 2017 - 08:57

Ne samo bicikla, ja idem i u gym, pa su na mojoj strani razne prednosti. Malo sam se sinoc opustio sa kriskom dzema ali to je bio trenutak slabosti koji sebi vise necu dozvoliti.

 

Od sad nema vise ludovanja, pa ni vikendom. :D

 

 

Samo te gledam i mislim se dokle ćeš tako....

 

Odmah disciplina, ješčuo!!


  • 0

#132 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 19 August 2017 - 09:01

Samo te gledam i mislim se dokle ćeš tako....

 

Odmah disciplina, ješčuo!!

 

Samo da stavim nesto dijetalno u kljun, skacem na biciklo i picim na West Hampstead u gym da premijestam zeljezo.

 

Vrag je davno odnio salu. :)


Edited by Honey Badger, 19 August 2017 - 09:02.

  • 1

#133 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 20 August 2017 - 15:12

...

 

Nesto, kao sezona paprika, trt-mrt, pa kazem daj da napravim sebi.

Na 'kinichki nacin'.

 

Uzeo debele, mesnate paprike - 'siljave', babure i nekoliko ljutih paprika (crvenih i zelenih).

 

Blago ih uredio na gril ploci, pustio da se malo ohlade u posebnom poklopljenoj posudi (lakse se ljuste) oljustio, ocistio od semenki u smestio u posudu za salatu.

 

Dodao ulje, malo susamovog ulja za smek, mesavinu light + dark sojin sos, kinesko crveno pirincano sirce i dosta djumbira u prahu.

Posuo sitno seckanim smrznutim persunom i korijanderom.

 

Njam!

:+1:

 

 

Ovo je malo drugacije, na mediteranski nacin.

 

 

...


  • 2

#134 Mama_mia

Mama_mia
  • Members
  • 4,639 posts

Posted 21 August 2017 - 15:52

od gladi bih pojela celo malo slatko prase sa raznja, primitivno i bez escajga

 

 

 

 

 

(nije mi bilo jednostavno da ovo priznam, ali mislim ako napisem prestace glad)


  • 0

#135 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 21 August 2017 - 19:38

...

 

Bese neka likinja na 4umu:

 

'i dok su svi u sali plakali za Pigijem, ja sam mislila na hrskavu kozuricu!'

 

:lol+:

 

...


  • 0