Jump to content


Photo
- - - - -

Kuharice manje zbori


  • Please log in to reply
152 replies to this topic

#1 Kinik

Kinik
  • Members
  • 37,365 posts

Posted 22 April 2017 - 13:13

...

 
 
Nesto sam pomislio kako trolujemo razne kulinarske topike, pa kazem - ajde da napravim jedan tred za 4umske 'domacicke' price.
;)
 
Attached File  ivcthj.jpg   95.34KB   7 downloads
 
Pre neki dan, odlucim se (sa mukom), da malo spemim haos u stanu, pa vidim jadno stanje na polici za zacine.
Resim da potrazim neke zacine, pa odem do sajta poznate firme - i zblanem od cena.
Mislim, jasno mi je da se sada sve sto je 'organic / bio' uvaljuje za povece pare, takva je 'moda marjanova'. No, ahm, samo pomodarstvo.
 
I naletim na kinesku firmu na NBg, pogledam sajt i nesto napabircim (stigao neki honorar QQLL)
A i vrse dostavu na kucnu adresu.  :+1:
(decko koji je vrsio dostavu - besprekoran, pomislih na tren - ovaj sigurno nema vremena za 'protest'! /samo sam ga castio, nazalost, pije Cocu/ 0:) )
 
Pa sam nesto, povoljno, prikupio - mostly zacine / soseve.
Moram da ih pohvalim - gde god sam trazio manje pakovanje, a nisu imali - oni mi poslali vece, sa istom cenom.
Dobro, cena je sitnica, ali svedoci o 'kineskoj radnoj etici'!
(hm, mozda i kod njih ima 'protestanata' / citali Vebera? ;) )
 
Attached File  promenter porudzbina 2104.jpg   94.15KB   6 downloads
 
Najveci mi je problem bio da sve razvrstam - sve je pure chinese, no sam srecom porudzbinu snimio kao 'html with pictures'.
 
Primetio sam nesto interesantno - ocigledno za robu postoji iinteresovanje domacih firmi / likova, pa je nesto imalo i nalepnicu na 'domacem', iz cega se videlo sta se ovde, mostly, trosi. No, ogromna vecina pakovanja - samo na chinese. To je bilo pravo malo putovanje Net-om - ukucavanje engleskog naziva, pa onda jurnjava za slicicama - jesto to / nije to!
 
Sada cu sam sebe da upisem na kurs kineskog kulinarstva.
Ja ne volim preterano kiselo, no sam nakupio nekih cuda :frust: , pa cu videti.
 
PS.
Probao 'riblji sos', mili bogo! Kad cu ja potrositi litar tog slanog cudovista!?  :o
'Sos od ostriga' / Simplified Chinese 蚝油/ je mnogo bolji!
 
...

  • 6

#2 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,118 posts

Posted 22 April 2017 - 13:24

Fino si pazario, svega tu ima. Fish sos ide po nekoliko kapi u wok, trajace ti dok si ziv. Oyster sos se doda pred kraj u stir fry, a moze i sa strane u tanjiricu kao umak.

 

Bravo za pazar! :)


  • 2

#3 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 6,138 posts

Posted 22 April 2017 - 16:01

Ja to sve kupim i onda bacam jedno po jedno ........ neotvoreno ...... kad prodje rok ........  :ajme: .... a voleo bih da imam vremena, nije da nije. Dobar pazar, a organik je naravno navlakusha za lakomislene. Inache, rekorder po bacanju mi je verrovatno upravo fish sauce ....... bacio sam najmanje 5 komada, neotvorenih ..... rok trajanja je 2 godine, ekstrakt anchovies, incun, sardela ........ ovako kad kupim konzervu stavljam na pizzu.


  • 0

#4 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 22 April 2017 - 22:59

 

...

 
 
Nesto sam pomislio kako trolujemo razne kulinarske topike, pa kazem - ajde da napravim jedan tred za 4umske 'domacicke' price.
;)
 
 
Pre neki dan, odlucim se (sa mukom), da malo spemim haos u stanu, pa vidim jadno stanje na polici za zacine.
Resim da potrazim neke zacine, pa odem do sajta poznate firme - i zblanem od cena.
Mislim, jasno mi je da se sada sve sto je 'organic / bio' uvaljuje za povece pare, takva je 'moda marjanova'. No, ahm, samo pomodarstvo.
 
I naletim na kinesku firmu na NBg, pogledam sajt i nesto napabircim (stigao neki honorar QQLL)
A i vrse dostavu na kucnu adresu.  :+1:
(decko koji je vrsio dostavu - besprekoran, pomislih na tren - ovaj sigurno nema vremena za 'protest'! /samo sam ga castio, nazalost, pije Cocu/ 0:) )
 
Pa sam nesto, povoljno, prikupio - mostly zacine / soseve.
Moram da ih pohvalim - gde god sam trazio manje pakovanje, a nisu imali - oni mi poslali vece, sa istom cenom.
Dobro, cena je sitnica, ali svedoci o 'kineskoj radnoj etici'!
(hm, mozda i kod njih ima 'protestanata' / citali Vebera? ;) )
 
 
Najveci mi je problem bio da sve razvrstam - sve je pure chinese, no sam srecom porudzbinu snimio kao 'html with pictures'.
 
Primetio sam nesto interesantno - ocigledno za robu postoji iinteresovanje domacih firmi / likova, pa je nesto imalo i nalepnicu na 'domacem', iz cega se videlo sta se ovde, mostly, trosi. No, ogromna vecina pakovanja - samo na chinese. To je bilo pravo malo putovanje Net-om - ukucavanje engleskog naziva, pa onda jurnjava za slicicama - jesto to / nije to!
 
Sada cu sam sebe da upisem na kurs kineskog kulinarstva.
Ja ne volim preterano kiselo, no sam nakupio nekih cuda :frust: , pa cu videti.
 
PS.
Probao 'riblji sos', mili bogo! Kad cu ja potrositi litar tog slanog cudovista!?  :o
'Sos od ostriga' / Simplified Chinese 蚝油/ je mnogo bolji!
 
...

 

Radnja ti je na spratu novog kineskog trznog centra u bloku 70 - imaju sve, a i prodavci su vrlo usluzni.

Kupujem tamo vec 2-3 godine  ;)


  • 0

#5 Kinik

Kinik
  • Members
  • 37,365 posts

Posted 23 April 2017 - 08:13

...

 

Sta ce mi petljanje po prevozu / sa parkiranjem kad imaju dostavu do vrata?

;)

I ranije bi mi neko doneo na poklon neki caj / zacin, ali se nisam mnogo raspitivao gde je i kako kupio.

 

...


  • 0

#6 Kinik

Kinik
  • Members
  • 37,365 posts

Posted 24 April 2017 - 16:01

...

 

Attached File  slika kineska pileca supa 001.jpg   118.38KB   2 downloads

 

Kineska pileca juha (za 6-8 osoba)
 
30 g kineskih gljiva mocimo 1 sat u hladnoj vodi da omeksaju, ocijedimo ih i narezemo na rezance. Pristavimo da zavre 2,5 l kokosje instant-juhe.
 
Pod mlazom hladne vode operemo, ocistimo i usitnimo
- 1 utovljeno pile (oko 1 kg)
- 1 sveznjic povrca za juhu,
te pile i povrce dodamo u kokosju juhu. 
 
Kad juha provre, kuhamo je jos oko 1 sat. 
Pile izvadimo iz juhe, skinemo meso s kostiju, ogulimo s njega kozu i narezemo ga na kockice. 
 
- oko 300 g konzerviranih bambusovih mladica dodamo u juhu skupa sa mesom da se zagriju.
Zacinimo sa malo umaka od soje.
 
U lonac pristavimo vrele vode 50 g kineskih rezancica i kuhamo ih 3-4 minute. 
 
Uspemo ih u cjedilo, isperemo hladnom vodom, pustimo da se ocijede, pa ih ostrim nozem mjestimice prerezemo i dodamo u juhu skupa s gljivama i malo sojina umaka.
 
Kao prilog - sambal / sos od cilija. 
 
...

  • 2

#7 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,118 posts

Posted 25 April 2017 - 10:31

Ovdje je radi cestog trovanja obavezno na piletini pise da se ne pere prije upotrebe. Time se prenose bakterije po cijeloj kuhinji, a stvarno nema potrebe jer se pilatina uglavnom skuha ili ispece do kraja. 

 

Evo recept za kinesku pilecu supu kako ja ponekad napravim, vrlo jednostavno i prilicno autenticno. Ne razlikuje se od iste supe u kineskim restoranima...

 

Chinese chicken soup with sweetcorn

 

1L pileceg bujona (od skuhanih krilaca, ledja i sl, a moze i kockica ili kombinacija svega)

1 konzerva kuhanog kukuruza ili jedan klip svjezeg kad je u sezoni

1 jaje

supena kasika kukuruznog skroba umucenog sa malo hladne vode

so, biber i soy sos

 

Skuhaju se pilece kosti, pa se procijedi, a kosti se bace. U supu koja vrije ubaciti kukuruz (ako je svjezi, kuhati ga 10ak minuta), umuceno jaje i skrob. So i biber po zelji i to bi bilo to. 

 

Servira se u zdjelice i tek onda svako sebi stavlja soy po zelji/potrebi. Moze se garnirati sa malo isjeckanog mladog luka.

 

Inace ne jedem supe ali prije par sedmica sam ovo pravio i nisam mogao odoliti. Vrlo jednostavno, idiot proof.


  • 2

#8 Kinik

Kinik
  • Members
  • 37,365 posts

Posted 25 April 2017 - 10:55

...

 

 

Kada sam kupio one zacine / sosove (u kolicinama!), hteo sam nesto 'instant' - osim mesa.

 

Ne da mi se previse petljati, a zacine sam uvek smatrao za najbitniji deo kulinarstva / kuvanja.

 

Sad se spremam za neki ljuti 'chicken curry'.

 

Pomislim na 'garam masalu', pa se setim - imam '13 zacina'!

 

Attached File  curry 13 zacina 2.jpg   70.08KB   1 downloads

 

Mozda napisem.

;)

 

...


  • 0

#9 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,118 posts

Posted 25 April 2017 - 11:03

...

 

 

Kada sam kupio one zacine / sosove (u kolicinama!), hteo sam nesto 'instant' - osim mesa.

 

Ne da mi se previse petljati, a zacine sam uvek smatrao za najbitniji deo kulinarstva / kuvanja.

 

Sad se spremam za neki ljuti 'chicken curry'.

 

Pomislim na 'garam masalu', pa se setim - imam '13 zacina'!

 

attachicon.gifcurry 13 zacina 2.jpg

 

Mozda napisem.

;)

 

...

 

Ja ponekad napravim indijca ali moram priznati da nikad nije kao sto je u njihovim restoranima. Nesto uvijek fali. Onda mi je jedna kolegica preporucila ovaj sajt, neka njena prijateljica, a pise i za Evening Standard pa sam je poslusao u par recepata i rezultati su bili mnogo bolji.

 

Tarka dal, saag aloo i neki njen recept za janjetinu sam pravio i nisam se pokajao. Preporucujem da pregledas malo, ako nista drugo, ono radi nekih tehnika i caka.


  • 0

#10 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,118 posts

Posted 25 April 2017 - 13:54

I kod mene curry veceras. Kashmiri Gosht. Nisam nasao dobru jagnjetinu na pauzi, pa cu sa pilecim karabatacima. Kupio sam sve spices koje su mi falile, osim black cardamom. To ce vec biti kod Chiefa.

 

Uz ovaj Gosht, bice vjerovatno jos i Tarka Dal, basmati riza i naan. I naravno, par piva za raspolozenje, bez toga je sve bezveze.  :)


  • 1

#11 Kinik

Kinik
  • Members
  • 37,365 posts

Posted 25 April 2017 - 14:32

...

 

Ne moras 'black', uzmi obican kardamon, ionako je vrlo specificnog ukusa, malo ko ce prepoznati, osim nekog sa indijskog kontinenta.

;)

 

To bi bilo kao da nekome ponudis 'uzicki' / 'kraljevacki kajmak' i da moze da ih razlikuje.

Onaj prvi od ovcijeg mleka, a ovaj drugi od kravljeg.

 

...


  • 0

#12 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,118 posts

Posted 25 April 2017 - 14:35

...

 

Ne moras 'black', uzmi obican kardamon, ionako je vrlo specificnog ukusa, malo ko ce prepoznati, osim nekog sa indijskog kontinenta.

;)

 

To bi bilo kao da nekome ponudis 'uzicki' / 'kraljevacki kajmak' i da moze da ih razlikuje.

Onaj prvi od ovcijeg mleka, a ovaj drugi od kravljeg.

 

...

 

Ma znam to i imam zeleni kardamom ali hocu da imam i ovaj. Svakako mi treba jos par stvari za tarka dal.


  • 0

#13 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,118 posts

Posted 26 April 2017 - 09:41

...

 

Mozda napisem.

;)

 

...

 

Dok se ti skontas... :)

 

Sinoc sam napravio najbolji i najautenticniji indijski curry ikad. Fenomenalno je ispalo, nista drugacije od kako prave u Bombay Flame i slicnim mjestima. Nije ni da se nisam potrudio, tek sam vecerao malo prije 9, a poceo sam spremati tek malo iza 6, kad sam se vrnuo sa rabote. Znaci uzme oko 2 ipo sata ili 5 piva dok se zgotovi.

 

Ne nadjoh crni kardamom, a posrecilo mi se sto nadjoh kod kuce 5-6 mahuna zelenog, umalo da se moradoh vratiti do ducana. Mislio sam da toga barem imam, smetnuo s uma da to ova moja trosi svako jutro u kafi ili caju. A svega nakupovao; star anise, black mustard seed, ground fenugreek, cinamon sticks, tamarind paste i jos kojesta, ne mogu se sad ni sjetiti svega.

 

Prvo sam napao da odradim tarka daal: opere se dobro yellow split peas i pristavi u duplo vise vode sa pola kasikice turmerica i malo putera. To se kuha oko pola sata, mozda malo duze. U tavici sa strane sam proprzio na suho, cumin i black mustard seeds, pa kad su poceli da pustaju ulje, ostavio ih sa strane i na tavu stavio malo ulja ui proprzio luk, bijeli luk, djumbir, par zelenih chilija i kad je to malo omeksalo i jedan paradajz, sitno isjeckan i pred kraj dodao one sjemenke kima i mustarda.

 

Kad se split peas skuhao, malo sam ga ispasirao sa onim hejbetom za pire krompir i dodao 2/3 onog luka i paradajza sa sjemenkama iz tavice i nesto soli. Ostatak ovog luka i paradajza je isao kao garnish skupa sa dvije blago proprzene ljute. 

 

Drugi dio je onaj Kashmiri Gosht ali umjesto jagnjetine, ja sam koristio pilece karabatke koje sam prvo proprzio pa tek onda pratio kako je islo po receptu. Opet sam malo tweak jer nisam imao crni kardamom, pa sam stavio nekoliko zelenih, nesto crnih mustard seeds i jedan sareni patlidzan koji sam isjeckao na sitne kockice da se skroz ukuha. Sve to se krckalo nekih 45 minuta, a na kraju sam izvadio piletinu i rucnim blenderom dotjerao sos. 

 

Riza (obavezno Basmati), dobro isprana u 10ak voda se kuhala u 2,5cm vise vode od nivoa rize, sa malo turmerica, 2-3 karanfilcica i par zelenih cardamoma. Kad provri, smanji se na minimum i tako krcka poklopljena tacno 5 minuta. Jednom se promjesa i skida se sa vatre ali se ne dira najmanje 15 minuta da se upari i zavrsi tako. Ispalo je fenomenalno, svako zrno svoju politiku vodi, aromaticno i ukusno. 

 

Nisam slikao sve po fazama (da mi rucak ne zagori ;) ) ali evo jedna da docara:

 

Attached File  curry.jpg   565.79KB   0 downloads


Edited by Honey Badger, 26 April 2017 - 09:44.

  • 3

#14 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 26 April 2017 - 10:06

RQkq_f-maxage-0.gif

 

Masala, eno kod komsije mladih jarica i jagnjica.

Ici ce neko pod sac ovija dana  :lala:


Edited by kronostime, 26 April 2017 - 10:06.

  • 0

#15 Kinik

Kinik
  • Members
  • 37,365 posts

Posted 26 April 2017 - 12:18

...

 

 

 

...


  • 0