Jump to content


Photo
- - - - -

Dijeta


  • Please log in to reply
895 replies to this topic

#886 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,222 posts

Posted 18 April 2018 - 20:49

Samo pazi da ti ne sprži stopalo.

 

https://www.b92.net/...&nav_id=1382913

 

P.S. Omron?

 

Valjda nece. Moram s ovim i spavati.

 

p.s. Da.


  • 1

#887 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,036 posts

Posted 19 April 2018 - 09:02

✧ lat. diaeta ← grč. díaita: način življenja

 

uredan nacin zivota obzirom na hranu, pice, spavanje i odmaranje. ukratko njegovanje zdravlja. ocigledno se negdje u prijevodu s civiliziranog grcko-latinskog na "hrvatsko-srpski za 21. stoljece" (kao uostalom i kod mnogih drugih "prevedenih stvari") to osnovno znacenje zagubilo, pa smo umjesto zdravog nacina zivljenja dobili pritupo i nezdravo yo-yo mrsavljenje-debljanje. 

 

 

:lol+:
 
I nije ti to nesto za pohvaliti se.

Juce na pregledu kod doktorice, pritisak 160/100, kaze deder stani na vagu. Stanem, pokaze 99kg. "Imam ove teske cizme", velim. Nema veze, kaze ona, moras skinuti 15 kila ili...

 
stara kalvinisticka poslovica kaze - ko se posljednji smije najsladje najpokvarenije se smije. zato se ja, kao ateisticki kalvinist, smijem. salim se.
 
ne znam bas za to izbacivanje dorucka, morao bih procitati knjigu. vidim da je autor dijabeticar (tipa 2, dakle kao i moj stari) pa se strahovito iznenadio (?!) kad je otkrio koliko mu nakon dorucka skace secer u krvi. s druge strane, njegova kritika "turbozdrave jutarnje industrije" cini se posve na mjestu. ono pak sto provjereno znam jos iz osamdesetih (kad sam se aktivno bavio sportom), je da aerobni trening prije dorucka najbrze sagorijeva masno tkivo (zato sto je nakon spavanja secer najnizi). ukoliko se ne radi o plivanju, takvi treninzi nisu najugodniji, jer se ne osjecas najsretnije, barem ne prvih pola sata, no odradjuju posao. a i za ubrzanje metabolizma se preporucuje 5-6 obroka na dan, dakle svakako povecanje broja obroka, ne smanjenje. vjerujem da to i sam znas, al eto, za one koji ne znaju, nek ostane zapisano.

...
 

taze leba

-> https://www.coolinar...i-svjezeg-sira/
 
plus chia i lan sjemenke.

 
i soda bikarbona umjesto praska za pecivo, ispadne jos BOLJE (hrskavije, ukusnije). fakat ispadne kao pravi pravcati kruh (od nekog integralnog brasna). drzimo ga u frizideru, traje danima. jednostavno za napravit, dobro dodje ovisnicima o kruhu. a hebes Slavonca koji nije ovisnik o kruhu. i supi (juhi), sto je pak, za razliku od taze leba, hvala sv. Irudu, dobra stvar.
 
... 
 
 

izbacujem crveno vino

 
https://www.slobodna...casa-crnog-vina


  • 1

#888 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,222 posts

Posted 19 April 2018 - 09:32

 

Los prevod iz Daily Mail-a Vjeko. To su najgori tariguz zurnalizma u slobodnom svijetu. Ja njima ne vjerujem ni kada bi rekli da je danas cetvrtak.

 

Druga stvar je u (samo) jednoj casi vina. Jedna casa vina ce malo kome smetati ali sta da radim sa ostatkom boce? Pa to nema smisla.

 

 

Nisam izbacio dorucak. Jutros sam (opet) pojeo krisku tankog njemackog 'hljeba' od raznog zrnevlja koji ima ukus svjeze zemlje za saksijsko cvijece ali odradi posao i dobro se osjecam nakon takvog dorucka. Za rucak imam neku braon rizu sa bijelim pilecim u sosu od paradajza, sto su ostaci sinocnje vecere. 

 

Hvala za recept za hljeb od sira ali nije mi to napeto. Par kuhanih krompirica ili kasika rize je sasvim dovoljna da me zasiti i ne mucim se uopste. Cak je postalo interesantno spremati neke druge stvari i jesti malo drugacije.

 

Sto se treninga tice, sacekacu da na ovaj nacin skinem jos koju kilu. Neki dan sam malo potrcao i mislio sam da ce mi se koljena smrviti od tezine. Svaki korak je bio kao doskok sa dva metra visine.

 

Jutros vaga pokazuje 94kg, sto je nesto manje od 99. Za sad ide dobro. :)


Edited by Honey Badger, 19 April 2018 - 09:34.

  • 0

#889 blond

blond
  • Members
  • 4,490 posts

Posted 19 April 2018 - 10:35

Los prevod iz Daily Mail-a Vjeko. To su najgori tariguz zurnalizma u slobodnom svijetu. Ja njima ne vjerujem ni kada bi rekli da je danas cetvrtak.

 

Druga stvar je u (samo) jednoj casi vina. Jedna casa vina ce malo kome smetati ali sta da radim sa ostatkom boce? Pa to nema smisla.

 

 

Nisam izbacio dorucak. Jutros sam (opet) pojeo krisku tankog njemackog 'hljeba' od raznog zrnevlja koji ima ukus svjeze zemlje za saksijsko cvijece ali odradi posao i dobro se osjecam nakon takvog dorucka. Za rucak imam neku braon rizu sa bijelim pilecim u sosu od paradajza, sto su ostaci sinocnje vecere. 

 

Hvala za recept za hljeb od sira ali nije mi to napeto. Par kuhanih krompirica ili kasika rize je sasvim dovoljna da me zasiti i ne mucim se uopste. Cak je postalo interesantno spremati neke druge stvari i jesti malo drugacije.

 

Sto se treninga tice, sacekacu da na ovaj nacin skinem jos koju kilu. Neki dan sam malo potrcao i mislio sam da ce mi se koljena smrviti od tezine. Svaki korak je bio kao doskok sa dva metra visine.

 

Jutros vaga pokazuje 94kg, sto je nesto manje od 99. Za sad ide dobro. :)

 

Vec pet kila manje??? Pa ti si cudo prirode, maltene, fenomen!

 

Primetio sam da neki ljudi prilicno lako gube kilazu u pocetku do nekog stadijuma kad to postane ubiboga tesko, uprkos trudu.


  • 0

#890 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,222 posts

Posted 19 April 2018 - 10:46

Vec pet kila manje??? Pa ti si cudo prirode, maltene, fenomen!

 

Primetio sam da neki ljudi prilicno lako gube kilazu u pocetku do nekog stadijuma kad to postane ubiboga tesko, uprkos trudu.

 

Ne vjerujem da je bas 5 ali dvije ili tri je vec moguce. Mislim da je 99 kila malo nategnuto jer sam se vagao obucen sa cizmama na nogama, a sada to nije slucaj.

 

I ranije sam uspijevao lako da skinem 10ak kila ali nisam nikad skidao 15 ili 20. Vidjecemo.


  • 0

#891 ironside

ironside
  • Members
  • 3,465 posts

Posted 19 April 2018 - 12:54

✧ lat. diaeta ← grč. díaita: način življenja

 

uredan nacin zivota obzirom na hranu, pice, spavanje i odmaranje. ukratko njegovanje zdravlja. ocigledno se negdje u prijevodu s civiliziranog grcko-latinskog na "hrvatsko-srpski za 21. stoljece" (kao uostalom i kod mnogih drugih "prevedenih stvari") to osnovno znacenje zagubilo, pa smo umjesto zdravog nacina zivljenja dobili pritupo i nezdravo yo-yo mrsavljenje-debljanje. 

 

 

 
stara kalvinisticka poslovica kaze - ko se posljednji smije najsladje najpokvarenije se smije. zato se ja, kao ateisticki kalvinist, smijem. salim se.
 
ne znam bas za to izbacivanje dorucka, morao bih procitati knjigu. vidim da je autor dijabeticar (tipa 2, dakle kao i moj stari) pa se strahovito iznenadio (?!) kad je otkrio koliko mu nakon dorucka skace secer u krvi. s druge strane, njegova kritika "turbozdrave jutarnje industrije" cini se posve na mjestu. ono pak sto provjereno znam jos iz osamdesetih (kad sam se aktivno bavio sportom), je da aerobni trening prije dorucka najbrze sagorijeva masno tkivo (zato sto je nakon spavanja secer najnizi). ukoliko se ne radi o plivanju, takvi treninzi nisu najugodniji, jer se ne osjecas najsretnije, barem ne prvih pola sata, no odradjuju posao. a i za ubrzanje metabolizma se preporucuje 5-6 obroka na dan, dakle svakako povecanje broja obroka, ne smanjenje. vjerujem da to i sam znas, al eto, za one koji ne znaju, nek ostane zapisano.
...

 

i soda bikarbona umjesto praska za pecivo, ispadne jos BOLJE (hrskavije, ukusnije). fakat ispadne kao pravi pravcati kruh (od nekog integralnog brasna). drzimo ga u frizideru, traje danima. jednostavno za napravit, dobro dodje ovisnicima o kruhu. a hebes Slavonca koji nije ovisnik o kruhu. i supi (juhi), sto je pak, za razliku od taze leba, hvala sv. Irudu, dobra stvar.
... 
 
https://www.slobodna...casa-crnog-vina

 

Solvayev postupak je industrijski proces proizvodnje natrijeva karbonata iz natrijeva klorida, amonijaka i ugljikova dioksida.

 

Kemijski proces:

U zasićenu otopinu natrijevog klorida uvode se amonijak i ugljikov(IV) oksid. Reakcijom u vodenoj otopini nastaju amonijevi, natrijevi, hidrogenkarbonatni i kloridni ioni koji bi mogli dati četiri različite soli: amonijev klorid (NH4Cl), amonijev hidrogenkarbonat (NH4HCO3), natrijev klorid (NaCl) i natrijev hidrogenkarbonat (NaHCO3). Hlađenjem otopine istaloži se najslabije topljiva sol - NaHCO3, a u otopini ostaju amonijevi i kloridni ioni. Istaloženi NaHCO3 odvaja se od otopine filtracijom, a zatim se zagrijavanjem u rotacijskoj peći dobije natrijev karbonat (soda).

 

NaCl(s) + H2O(l) → Na+(aq) + Cl-(aq)

NH3(g) + H2O(l) → NH4+(aq) + OH-(aq)

CO2(g) + OH-(aq) → HCO3-(aq)

Na+(aq) + HCO3-(aq) → NaHCO3(s)

2 NaHCO3(s) → Na2CO3(s) + CO2(g) + H2O(g)

CaCO3(s) → CaO(s) + CO2(g)

CaO(s) + H2O(l) → Ca2+(aq) + 2 OH-(aq)

NH4+(aq) + OH-(aq) → NH3(g) + H2O(l)

Ca2+(aq) + 2 Cl-(aq) → CaCl2(s)

 

Proces je vrlo ekonomičan jer se troše jeftine sirovine (kuhinjska sol i vapnenac), a amonijak, najskuplja tvar u tom postupku, i dio CO2 (ugljikov(IV) oksid) vraćaju se ponovo u proces (recikliraju se). Amonijak se regenerira iz otopine amonijevog klorida reakcijom s vapnom (CaO).

 

Primjena sode:

Dobivena soda ima veliku primjenu u industriji stakla, sapuna, boja, papira, a rabi se i za omekšavanje vode.

Soda se također koristi za dobivanje natrijevog hidrogenkarbonata (soda bikarbona, NaHCO3) koji također nastaje u Solvayevom postupku, ali je postupak dobivanja uvođenjem CO2 u vodenu otopinu sode jeftiniji.

--------------------------------------------

 

Još jedna legenda s Ixellesa - Ernest Solvay

 

The exploitation of his patents brought Solvay considerable wealth, which he used for philanthropic purposes, including the establishment in 1894 of the "Institut des Sciences Sociales" (ISS) or Institute for Sociology at the Free University of Brussels (now split into the Université Libre de Bruxelles and the Vrije Universiteit Brussel), as well as International Institutes for Physics and Chemistry. In 1903, he founded the Solvay Business School which is also part of the Free University of Brussels. In 1911, he began a series of important conferences in physics, known as the Solvay Conferences, whose participants included luminaries such as Max Planck, Ernest Rutherford, Maria Skłodowska-Curie, Henri Poincaré, and (then only 32 years old) Albert Einstein. A later conference would include Niels Bohr, Werner Heisenberg, Max Born, and Erwin Schrödinger.

 

Eto kako se može biti krupni kapitalist - industrijalac, znanstvenik i filantrop, te liberal staroga kova.

Nije čudo da na ULB / VUB trenutno predaju četiri Nobelovca.


Edited by ironside, 19 April 2018 - 12:56.

  • 1

#892 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,222 posts

Posted 23 April 2018 - 14:30

U zadnjih 10ak dana, otkako sam zapoceo dijetu, pojeo sam mozda dvije tanke kriske hljeba. Smanjio sam carbs drasticno i ne pada mi tesko. Mislio sam da ce biti teze. Generalno, samo se drzim omjera 70% veg, 20% protein i 10% carbs i jutros mi je krvni pritisak bio normalan. Nakon visina od 170/100 i slicno, jutros finih 123/70. Tezina stoji na 94, trbalo bi uskoro poceti da pada jos malo. 

 

Izbacio sam sve preradjene karbohidrate; secer, bijelo brasno, bijela riza... Trosim braon i divlju rizu, kuhane krompire i crni razev hljeb koji je ukusa i teksture zemlje.


  • 0

#893 mrd

mrd
  • Members
  • 17,421 posts

Posted 23 April 2018 - 15:22

U zadnjih 10ak dana, otkako sam zapoceo dijetu, pojeo sam mozda dvije tanke kriske hljeba. Smanjio sam carbs drasticno i ne pada mi tesko. Mislio sam da ce biti teze. Generalno, samo se drzim omjera 70% veg, 20% protein i 10% carbs i jutros mi je krvni pritisak bio normalan. Nakon visina od 170/100 i slicno, jutros finih 123/70. Tezina stoji na 94, trbalo bi uskoro poceti da pada jos malo. 

 

Izbacio sam sve preradjene karbohidrate; secer, bijelo brasno, bijela riza... Trosim braon i divlju rizu, kuhane krompire i crni razev hljeb koji je ukusa i teksture zemlje.

Bio jednom strasan lav, narogusen i ljut sav.

....

Taj je jeo sta je hteo, tramvaj ceo i oblaka jedan deo.

:P

Setio si me ovu pesmu iz prvog osnovne. :P


  • 0

#894 sasa965

sasa965
  • Members
  • 206 posts

Posted 23 April 2018 - 18:36

70% veg, 20% protein i 10% carbs 

Izbacio sam sve preradjene karbohidrate; secer, bijelo brasno, bijela riza... Trosim braon i divlju rizu, kuhane krompire i crni razev hljeb koji je ukusa i teksture zemlje.

Da  li se porocenti  odnose na energiju ili  masu dnevog obroka i 

koja je razlika izmedu  belog   i braon pirinca.


  • 0

#895 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,222 posts

Posted 23 April 2018 - 19:01

Da  li se porocenti  odnose na energiju ili  masu dnevog obroka i 

koja je razlika izmedu  belog   i braon pirinca.

 

Na masu. Tri osnovne grupe namirnica u otprilike tom omjeru kao sto sam naveo. Kolicine karbohidrata i proteina umanjene za 30ak % u odnosu na prijasnje konzumiranje. Povrce ne ogranicavam. 

 

Braon riza sadrzi vitamine, vlakna i jos kojesta korisno za razliku od bijele rize kojoj je sve to odstranjeno. 


  • 0

#896 sasa965

sasa965
  • Members
  • 206 posts

Posted 23 April 2018 - 22:38

Znaci smanjen je energetski deo dnevnog obroka i zamenjen povrcem.

Sta ocekujete da se desi u bliskom vremenskom periodu ?


  • 0