Jump to content


Photo
- - - - -

Master u Nemačkoj


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 djolesrb

djolesrb
  • Members
  • 9,837 posts

Posted 01 February 2017 - 12:56

Trenutno sam treća godina na Mašinskom fakultetu u Beogradu što znači da ako sve bude u redu, na leto završavam osnovne studije. Već sam odlučio da će mi master biti Automatsko upravljanje ili nešto slično.

 

Međutim, već neko vreme se razmišljam oko apliciranja na neki od master programa u inostranstvu. Par puta sam se već predomišljao, dešavalo se da se na trenutke baš zapalim pa me onda malo prođe i tako. Što se tiče jezika, engleski dobro znam, nemački iako sam učio i u osnovnoj školi i u gimnaziji ne znam dobro i ne bih bio sposoban da studiram na njemu, bar ne trenutno. Žao mi je naravno zbog toga jer da sam se posvetio više učenju nemačkog (pogotovo posle gimnazije otkad ga praktično uopšte nisam koristio), sada bih imao i mnogo više opcija. Generalno, izbor mi je sužen jer gledam samo studije koje se izvode na engleskom i tu se izdvaja TU Dortmund i master Automation and Robotics.

 

Zanimaju me neke detaljnije informacije o ovom univerzitetu i generalno nemačkom visokom obrazovanju. Znam da u Nemačkoj postoji ta grupa TU9 najprestižnijih tehnoloških univerziteta i da Dortmund nije među njima :D Koliko mislite da je to bitno tj. mislite li da postoji ogromna razlika između ovih univerziteta? Nailazio sam i na informacije da to ne mora biti od presudnog značaja i da su generalno svi tehnološki univerziteti u Nemačkoj na visokom nivou.

 

Šta mislite o tome koliko su bitne liste koje rangiraju univerzitete i koja je najreprezentativnija? Pretpostavljam Šangajska lista? Po njoj se recimo Univerzitet u Beogradu nalazi poprilično visoko (bar za mene), od 201. do 300. mesta, dok recimo TU Dortmund i nema. Ok, znam da ovo ne mora ništa da znači jer u okviru Univerziteta u Beogradu postoji veoma širok spektar fakulteta ali može li ovo biti bilo kakav indikator? S druge strane recimo na listi Times Higher Education, Dortmund je između 301. i 350. mesta a Univerzitet u Beogradu izvan prvih 800.

 

Nailazio sam i na neke mastere koji bi mi odgovarali i koje nude Fachhochschule (University of Applied Sciences) pa me zanima koliko su cenjeni? Koliko sam uspevao da nađem na internetu jedina razlika između njih i "regularnih" unvierziteta, jeste što ovi ne nude doktorske studije odnosno ne bave se toliko istraživačkim radom.

 

Bilo kakvi saveti su dobrodošli :)


Edited by djolesrb, 01 February 2017 - 13:03.

  • 0

#2 Nicklord

Nicklord
  • Members
  • 5,290 posts

Posted 01 February 2017 - 16:43

Te liste uglavnom cene koliko naučnih stvari dolazi sa određenih univerziteta. Ja sam iz skroz druge priče pa ti ne mogu pomoći oko većine pitanja ali mogu neka moja iskustva da podelim sa par razmena. Bio sam u Beču i Litvaniji. Ovaj univerzitet u Beču je na listama uvek visoko, čini mi se u 150 na Šangajskoj, a mislim da nisam naučio ništa za tih 6 meseci, osećao sam se kao u srednjoj školi dok recimo drugar koji je tamo išao na prava nije mogao da prestane da hvali koliko je bolje :D Dok ovaj u Litvaniji nije ni na jednoj listi a tamo mi je najviše odgovara i imao sam osećaj da napredujem za razliku od Beča a i ovog u Beogradu. 

 

U suštini ja bih ti preporučio da nađeš FB grupe univerziteta i da pitaš kako oni rade i da vidiš šta bi tebi više odgovaralo. Džabe ako je najprestižniji ako ti dođe da se rokneš posle mesec dana :D U suštini osim ako nije neka baš elitna ili baš užasna diploma mislim da to ne predstavlja neku prepreku i onako sad svuda moraš testove da prođeš da bi dobio posao tako je najbitnije koliko ti znaš a ne šta si završio.


  • 1

#3 Stojke1234

Stojke1234
  • Banned
  • 5,254 posts

Posted 01 February 2017 - 21:43

Pogledaj i za Cesku recimo,javi se forumasu Magiji,znas ga sa NBA teme verovatno,on je tamo otisao kao neko koga je finansirala Ceska ambasada u Beogradu,dvoje ljudi svake godine salju.

A inace znam devojku koja je isla u Nemackoj na Tehnoloski fakultet,zaboravio sam koji je grad u pitanju,i zaista je imala sve pohvale nacin na koji rade,i koliko je prakticne nastave bilo.


  • 2

#4 djolesrb

djolesrb
  • Members
  • 9,837 posts

Posted 02 February 2017 - 00:01

Znam Magiju, kako ne znam :kece: Poslao sam mu PM pa čekam.

Hvala za info za Češku, nije mi palo na pamet da pogledam. Ja sam se interesovao pretežno za Nemačku i Austriju.


  • 1

#5 L0shMi

L0shMi
  • Members
  • 2,062 posts

Posted 03 February 2017 - 17:54

TUDO je ok. Radio sam s njima 3 godine na jednom projektu i baš sam bio zadovoljan saradnjom. Ne očekuj UC Berkeley, ali više nego pristojan nemački univerzitet. Kakvi su im programi za mašinstvo, ne znam. Moj savet ti je da juriš Erasmus Mundus programe. Živiš u par zemalja, par univerziteta i vidiš šta ti leži. Plus si i lepo finansiran. Sent from my MHA-L29 using Tapatalk
  • 1