Jump to content


Photo
- - - - -

News from Croatia


  • Please log in to reply
12224 replies to this topic

#11461 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 22 April 2017 - 16:19

U Jasenovcu opet odvojene komemoracije...

 

...

Kako javlja naša reporterka Katarina Brečić, na komemoraciju u organizacija SNV-a i antifašista stigli su brojni veleposlanici, uključujući i američku ambasadoricu Julietu Valls Noyes.

U ime SABA RH okupljenima se obratio predsjednik Saveza Franjo Habulin te istaknuo da su zbog kolebljivog stajališta aktualne vlasti, kad je u pitanju ocjena i karakter ustaškog režima, njegovih simbola i pozdrava, i ove godine odlučili ne sudjelovati u službenoj komemoraciji.

...

izvor, citava vijest: http://hr.n1info.com...u-zlocinci.html

 

Moze se predvidjeti da ce se neki oglasiti sa stavom da je americka ambasadorica "komunjara koja mrzi sve sto je hrvatsko".

 

A ti neki su se vec o(raz)glasili:

...

U Jasenovcu su se pojavili i HOS-ovci. Nekoliko njih stajalo je  kraj ploče s natpisom "Za dom spremni!" te su u kamere vikali: 'Za dom spremni'.

...

izvor, citava vijest: http://hr.n1info.com...om-spremni.html

 

Nagradno pitanje za Vjekoslava i Mladena, koji vole spomenuti vaznost pravne stecevine EU: hoce li ovi iz druge vijesti biti sankcionirani, i kako?

Ili sam ja glup i ne shvacam da je to u stvari izraz demokratskih vrijednosti i slobode govora?


  • 0

#11462 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 22 April 2017 - 16:36

Uz sve ostale price o Agrokoru, oglasio se i Vojkovic:

 

Agrokor radi po starom - uništava hrvatsku proizvodnju

 

KAKO biste bili feudalac – morate imate podanike. Da biste upravljali stadom – morate imati pse čuvare. A da biste sačuvali vlast i privilegije koje ima s vlašću slizan Agrokor, morate širiti strah kod dobavljača. Političke veze i strah stvorili su jednu tako štetnu firmu kao što je Agrokor, gdje unatoč novoj državnoj upravi nastavljaju po starom – ucjenama i kažnjavanjem onih koji su se usudili zatražiti svoj novac.

Kada se pričalo zašto nam treba Lex Todorić, nema argumenta koji vladajući nisu smislili. Trenutni hrvatski premijer, Andrej Plenković, nedavno je još u Saboru rekao: "Ovo nije zakon o Ivici Todoriću i Agrokoru, ovo je zakon za stabiliziranje hrvatske ekonomije." A kada je država preuzela Agrokor, pokazalo se da je u pitanju zakon za stabiliziranje banaka i, čini se, discipliniranje hrvatske ekonomije, jer su neki bili dovoljno bahati da su zatražili svoj novac.

Agrokor i dalje radi ono što je radio i Gazda – utjerava dobavljačima koji nisu ovce strah u kosti, jer taj model poslovanja može postojati samo ako postoje ovce. A naravno, negdje okolo su i razni menadžeri i menadžerčići koji osjećaju kako moraju ostaviti sve stvari onakve kakve su bile, jer inače njihova debela plaća i povlastice dolaze u pitanje.

Jaja iz mini-republike

Hrvatski proizvođač Perfa iz Donje Stubice dnevno proizvodi 200.000 jaja. Ako se ne bavite masovnom proizvodnjom teško je i zamisliti tu količinu – no, eto nesilice su vrijedne, svakog dana je tu novih 200.000 hrvatskih jaja. No, kako je vlasnik Perfe, Ovum d.o.o. iz Zagreba zatražio sukladno propisima stečaj Agrokora, jer mu je isti dugovao novac za isporučeno, Agrokor više ne naručuje jaja od Perfe, tj. Ovuma.

Agrokor, dakle, ne radi upravo ono radi čega je navodno donesen poseban Zakon i zašto je imenovana državna prinudna uprava – ne kupuje jaja domaćeg proizvođača. Zašto? Pa više je i nego očigledno – da bi se pokazalo tko je i dalje "Gazda", tko je i dalje glavni i kako se protiv Agrokora ne smiju pokretati mjere koje se uredno pokreću protiv bilo koje druge firme. Umjesto nacionalnog cilja – prevladao je inat, prevladala je osveta, prevladali su iracionalni razlozi, prevladalo je ono što je upravo štetno u tom Agrokoru i zato on uništava, a ne spašava hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju.

Agrokor je, naime, jaja koja su na policama uveo izvan Europske unije – iz mini-republike okružene Italijom, San Marina. Zemlja koja vam sigurno neće pasti na pamet kada se spomene proizvodnja jaja postala je, eto, zemlja dobavljač, umjesto hrvatskih firmi koje se navodno trebaju čuvati.

Priča o očuvanju radnih mjesta, čuvanju dobavljača i "domaće proizvodnje" su najobičnije političke laži kako bi se spasio Agrokor, kako bi se spasila njegova politička umreženja, njegovi politički dobiveni krediti HBOR-a, njegove veze s vlašću, sve do imenovanja izvršnog direktora Agrokora Zdravka Marića na mjesto ni manje ni više nego hrvatskog ministra financija.

Rodijački kapitalizam

U Hrvatskoj često kažu kako kapitalizam ne valja. Pritom zaboravljaju kako i jedna za nas superrazvijena Češka ima kapitalizam, kako kapitalizam ima i Slovačka sa svojom ogromnom auto-industrijom, a kako su nas prošle godine u standardu pretekli i Rumunji, koji su prije 30-ak godina bili doslovno gladni. Dodatno, Hrvati odlaze u jednu Njemačku ili danas sve više u Irsku, zemlju liberalnog kapitalizma. Još se nije javio nitko tko je prebivalište u Osijeku ili Slavonskom Brodu zamijenio nekim selom na Kubi ili kakvim venezuelanskim gradom.

Istina je drugačija – nije da kapitalizam ne valja, imaju ga i Irska i Švedska i Finska, već hrvatski kapitalizam, crony ili po domaću rodijački kapitalizam ne valja. On predstavlja spregu privrede, politike i tko zna kojih skrivenih interesa i najkraće rečeno kumulativno predstavlja sve najgore što imaju i socijalizma i kapitalizam. Zato se i toliko sviđa našim političkim elitama proisteklim iz socijalizma – mogu prodavati priču narodu kako se "živi u kapitalizmu", a držati cijelo društvo u pokornosti, kako se to radilo u doba prošlog režima.

Čudne slučajnosti

Stvarno mislite da je slučajno to što je Agrokor preuzeo distribuciju tiska? Pa sam mladi Andrej Plenković je u svom maturalnom radu "Sredstva masovne komunikacije", pisali smo nedavno o tome, navodio i sljedeće: "Izvor informacija je u svim klasnim društvima vladajuća klasa. Ona putem sredstava masovnog komuniciranja upravo želi da masama priopćava samo one informacije koje su s njene točke gledišta poželjne (radi lakšeg upokoravanja, eksploatiranja itd.) jer će mase pod tim utjecajem pružiti najmanji otpor." (Plenković, str. 10.)

I tako, slučajno, Gazda kupi distribuciju tiska, slučajno "briselski dečko" Plenković dođe za premijera, također slučajno izvršni direktor Agrokora postane ministar financija, država slučajno donese zakon o spašavanju strateških firmi koji eto slučajno obuhvaća samo Agrokor, a onda slučajno oni koji su zatražili svoje vlastite novce ostanu bez istih i bez poslova, jer eto jaja slučajno dolaze iz San Marina.

Ne budimo naivni. Agrokor se spašava kako bi se spasila privatizacija kakvu smo imali, kako bi se spasio način poslovanja političke i gospodarske sprege koji imamo i kako bi se očuvao model gdje će svatko tko se pobuni protiv toga biti kažnjen i izguran. Ma kakvo spašavanje radnih mjesta, pa svaku trgovinu i drugi pogon koji ima potencijala, poput jednog Leda, sve što ima gospodarskog smisla, naravno da će preuzeti drugi i zadržati radnike.

A vi sami odlučite želite li da vas i dalje varaju kako se uvoznim jajima štiti "hrvatski interes". Ili se spašavanjem Agrokora štite banke i interes političara kako bi sve ostalo kao i ranije – mala elita koja upravlja svime, dobavljači na kojima je da slušaju i radnici na kojima je da rade za sitne novce i ne bune se.

Da bi Hrvatska mogla napredovati, ovakav Agrokor mora nestati. Nije on jedini krivac zašto nam ne ide, ali model koji je stvorio – upravo taj model je doveo do toga da je iza nas u EU-u još samo Bugarska. Ako i dalje kupujete tamo – podržavate upravo taj model koji nas je doveo tu gdje smo i gura nas još dalje od razvijene Europe.

izvor: http://www.index.hr/...nju/965095.aspx

 

(pocrvenio ja) - tek toliko da podsjetim zasto ostajem pri stavu da se radi o lopovskoj drzavi.


  • 0

#11463 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 23 April 2017 - 19:17

U Jasenovcu opet odvojene komemoracije...
 
 
 
izvor, citava vijest: http://hr.n1info.com...u-zlocinci.html
 
Moze se predvidjeti da ce se neki oglasiti sa stavom da je americka ambasadorica "komunjara koja mrzi sve sto je hrvatsko".
 
A ti neki su se vec o(raz)glasili:
 
 
izvor, citava vijest: http://hr.n1info.com...om-spremni.html
 
Nagradno pitanje za Vjekoslava i Mladena, koji vole spomenuti vaznost pravne stecevine EU: hoce li ovi iz druge vijesti biti sankcionirani, i kako?
Ili sam ja glup i ne shvacam da je to u stvari izraz demokratskih vrijednosti i slobode govora?

(pocrvenio ja)

 
i trebas (pocrvenit). ;) mislim, malkic si vise dopizdio s ovakvim prozivkama. pa kako ja da znam hoce li oni biti sankcionirani, covjece? kaj sam ja, Plenkovic? esu bili sankcionirani oni ludjaci s plinskim bocama u Savskoj, dok je Milanovic bio na vlasti? ili oni sto su razbijali cirilicne table s drzavnih institucija u Vukovaru? 
 
...
 
naravno da je te proustaske kotrljane trebalo pohapsiti, procesuirati, osuditi / strpati u zatvore, a onda ih i skinuti sa RH penzija. ako ne u ime pijeteta prema tim deckima sto su tamo ostavili svoje zivote (a medju njima i jedan momak srpske nacionalnosti), a onda svakako bas u ime pravne i civilizacijske stecevine EU. vikanjem "za NDH spremni" prekrsili su (doslovno) sve tocke Povelje Europske unije o temeljnim pravima.
 
http://eur-lex.europ...ri=celex:12007P
 
a zasto nisu uhapseni, procesuirani i osudjeni, u paketu s onima koji su takvu nadgrobnu plocu nakacili u selo Jasenovac, pa valjda to kao gradjanin Hrvatske trebas upitati MUP, Javnog tuzitelja / Pravosudje / Sudstvo / Vladu RH i one koji podrzavaju "Plenkovicevu Komisiju", a ne mene, ili Mladena.  ili ti mozda imas neki drugi prijedlog / rjesenje za ovakve ustaske neogovnare koje ne podrazumijeva pridrzavanje EU pravne stecevine?

 

pa ako Hrvatska sama nema snage za to, a cijeli smisao ulaska u EU bio je (barem po meni) upravo u tome sto Hrvatska za takve (ali i za brojne druge, puno vece i ozbiljnije probleme gradjana) nema ni volje, ni snage, ni vlastitih kapaciteta, onda treba reagirati Evropska komisija (+ ona americka ambasadorica + NATO). i to kristalno jasno, otvorenim pismima i prijetnjom sankcijama (tako da svim etnickim balvanima u Hrvatskoj bude kristalno jasno sto je EU), a ne tajno, tzv. "diplomatskim putevima". pisao sam vec o toj problematici na topicu o EU. 


  • 0

#11464 Slaven

Slaven
  • Banned
  • 18,018 posts

Posted 24 April 2017 - 07:11

Neoustaše pokušavaju zatrti trag zločina
 
AUTOR: ZORAN PUSIĆ / 23.04.2017. 
 
Spoiler

Edited by Slaven, 24 April 2017 - 07:34.

  • 1

#11465 Slaven

Slaven
  • Banned
  • 18,018 posts

Posted 25 April 2017 - 22:04

Naravno da je petnaestogodišnja koncesija za Zlatni rat dodijeljena nekoj zagrebačkoj tvrtki koje nema ni na Googleu, fantomskoj firmi koja je u posljednje tri godine bila bez ikakvog posla i prometa, a prošle godine upisala tek šesto kuna rashoda (brojkom: 600), čiji vlasnik na adresi tvrtke na zagrebačkoj Trešnjevci ima tek jedan kvartovski kafić. Naravno da je vlasnik kafića imao najbolju ponudu, jer zakon kaže da je zamišljenih deset milijuna eura ulaganja fantomske tvrtke jednog zagrebačkog kafedžije bez ijednog zaposlenog, sa šesto kuna rashoda, bez ikakvih garancija i iskustava, više od uhodanog posla četrdeset zaposlenih mještana s jamstvom dvanaestogodišnjeg iskustva.

 

http://www.index.hr/...nse/965700.aspx

 

 

 

:lol+:  :blush:


  • 0

#11466 Cilemile

Cilemile
  • Members
  • 11,835 posts

Posted 27 April 2017 - 10:22

Hrvatskoj se smiješe i treći parlamentarni izbori u manje od dvije godine.

 

http://www.index.hr/...tra/966231.aspx

 

Izgleda da Plenković računa da je SDP na najnižim granama u zadnjih 20-ak godina, i da Most ne može ponoviti rezultat od prošlih izbora, pa je odlučio iskoristiti prvu priliku da sruši vladu i izazove nove izbore na kojima bi dobio apsolutnu većinu.


  • 1

#11467 suptil

suptil
  • Members
  • 2,079 posts

Posted 27 April 2017 - 16:52

Hrvatskoj se smiješe i treći parlamentarni izbori u manje od dvije godine.

 

http://www.index.hr/...tra/966231.aspx

 

Izgleda da Plenković računa da je SDP na najnižim granama u zadnjih 20-ak godina, i da Most ne može ponoviti rezultat od prošlih izbora, pa je odlučio iskoristiti prvu priliku da sruši vladu i izazove nove izbore na kojima bi dobio apsolutnu većinu.

Kakva crna apsolutna vecina. Ali dobro, jako je smesan Plenkovic ispao oko ministra finansija. Da sam u Hrvatskoj bez razmisljanja glasao bih za Most.


  • 0

#11468 Pristevac

Pristevac
  • Members
  • 11,229 posts

Posted 28 April 2017 - 13:16

Hrvatskoj se smiješe i treći parlamentarni izbori u manje od dvije godine.

 

http://www.index.hr/...tra/966231.aspx

 

Izgleda da Plenković računa da je SDP na najnižim granama u zadnjih 20-ak godina, i da Most ne može ponoviti rezultat od prošlih izbora, pa je odlučio iskoristiti prvu priliku da sruši vladu i izazove nove izbore na kojima bi dobio apsolutnu većinu.

Ne smeše se. Ovaj suludi psiihijatar je napapustio vladu.


  • 1

#11469 mladenvzz

mladenvzz
  • Members
  • 1,397 posts

Posted 28 April 2017 - 13:30

...evo,ja sam iz Hrvatske ali nikada nisam niti neću glasati za Most.Što se tiće

ministra financija,sudim ga po rezultatima a oni su dobri.Smatram ga znalcem

u poslu koji obavlja.Moji prijatelji koji o financijama znaju puno više od mene,

govore da je to jako dobar ministar.Tu bih dodao da Marić čeka saborsku 

raspravu da se izjasni o optužbama koje mu se stavljaju na teret. On nije

član HDZ,vanstranački je ministar ali u kvoti HDZ.Nisam niti glasač HDZ.


  • 1

#11470 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 28 April 2017 - 15:13

...evo,ja sam iz Hrvatske ali nikada nisam niti neću glasati za Most.Što se tiće

ministra financija,sudim ga po rezultatima a oni su dobri.Smatram ga znalcem

u poslu koji obavlja.Moji prijatelji koji o financijama znaju puno više od mene,

govore da je to jako dobar ministar.Tu bih dodao da Marić čeka saborsku 

raspravu da se izjasni o optužbama koje mu se stavljaju na teret. On nije

član HDZ,vanstranački je ministar ali u kvoti HDZ.Nisam niti glasač HDZ.

 

:+1:.

Trebalo bi dodati, za neupućene, da je 'Most nezavisnih lista', koalicijski partner HDZ-a na zadnjim i predzadnjim parlamentarnim izborima, zapravo klerikalna ispostava dijela crkvenog vrha, povezana uz krupne kapitalne investicije (pa stoga i bliže 'liberalnom, uljuđenom' krilu HDZ-a), dok je stari Kalamarkov HDZ bio skloniji ultrakonzervativnom krilu crkve, pa je onovremena ljubav između Mosta i HDZ-a vrlo brzo pukla, što je rezultiralo prijevremenim izborima, koji su svršili kako su svršili, tj Oreškovićevom demisijom i usponom Plenkovića.

 

Iz te ekipe smijenjenih ministara, žao mi je Orepića koji je sposobna policajčina i, čini se častan čovjek. Kolateralna žrtva, no to je politika.

Mostovci su jednako tako konzervativni, jedino što imaju jaču financijsku pozadinu.

 

Plenki je više nego OK čovjek, kulturan i tolerantan, jedino što je puno bolji diplomat (a to je pokazao kao šef parlamentarnog odbora EP za Ukrajinu), nego što je državnik.

 

Marića baš i ne mirišem previše, mislim da je dobar ekonomist, ali malo znam o njemu; u svakom slučaju, vuče taj teški rep Agrokorovog CEO.


  • 1

#11471 mudrac na klonji

mudrac na klonji
  • Banned
  • 810 posts

Posted 28 April 2017 - 15:28

 

 

Plenki je više nego OK čovjek, kulturan i tolerantan, 

 

Al nikako da kaže da je Za dom ustaški pozdrav.


  • 0

#11472 ras kass

ras kass
  • Members
  • 7,285 posts

Posted 28 April 2017 - 15:31

Al nikako da kaže da je Za dom ustaški pozdrav.

 

Sitnice..


  • 0

#11473 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 28 April 2017 - 17:28

Al nikako da kaže da je Za dom ustaški pozdrav.

 

Apsolutno se slažem; štoviše, pred neki dan sam čitao interview s bivšim čelnikom jedne od dvije zagrebačke židovske općine (koje su, btw međusobno zakrvljene), Ognjenom Krausom, koji je točno rekao da samo uklanjanje sporne jasenovačke ploče s odvratnim natpisom "Za dom spremni" nije dovoljno, već je nužno da vlada RH Ex cathedra izjavi kako je ZDS zločinački slogan, te je shodno Ustavu i slijednim zakonima kažnjiv.

 

Čekam...


  • 1

#11474 mladenvzz

mladenvzz
  • Members
  • 1,397 posts

Posted 28 April 2017 - 20:32

...ironside,uz sav rizik da budem banovan od Vase ili drugih iz moderacije ili da

me zoran i njegov fan klub proglase ustašom,mada sam se nekoliko puta jasno

odredio o tome,pokušati ću ti odgovoriti na to pitanje.

Naime,pred dvadesetak dana se moglo pročitati u JL intervju sa pučkom pravobraniteljicom

i o ovoj temi.U tom intervjuu je ona rekla slijedeće:

"Taj pozdrav(za dom spremni-moj dodatak)uopće nije kontroverzan,on je posve i jasno-

nezakonit.To je pokazala sudska praksa.Zatražili smo od sudova da nam dostave presude

u vezi s tim pozdravom i proveli njihovu analizu.U svakoj od dostavljenih osuđujućih presuda

meritorno je odlučeno da je pozdrav "za dom spremni" vezan uz rasističku ideologiju NDH

koja nije u skladu s hrvatskim pravnim sustavom,ni s Evropskom konvencijom za zaštitu

ljudskih prava.Taj je pozdrav kao nezakonit sankcioniran ne samo na prekršajnim sudovima

nego i na Visokom prekršajnom sudu i na Ustavnom sudu,i to recentnim odlukama.Zašto i

kako je Ured državne uprave taj pozdrav prije dopustio pri registriranju nekih udruga,teško

mi je reći"

Ovo posljednje pokušati ću komentirati,uz ogradu da nisam pravnik.Naime,Ured državne uprave

(Zagreb) je još 1997. registrirao 8 udruga u čijem je logu bio taj pozdrav.Na ploči u Jasenovcu

nalazi se logo jedne od tih udruga.Pretpostavljam da bi prvo trebalo staviti van snage Statute

tih udruga i tek onda skinuti ploču.No,tu postoji kvaka.Naime,pred par godina se je jedna slična 

udruga sa takovim logom pokušala registrirati u Varaždinu i registracija je baš zbog tog pozdrava

bila odbijena od Ureda državne uprave u Varaždinu.Sada je to na Visokom upravnom sudu i čeka

se odluka.Vjerojatno će se,ovisno o odluci Visokog upravnog suda postupiti i sa ostalim Statutima

pa onda i sa tablom(tablama).Napisao da nisam pravnik ali čini mi se da državni dužnosnik (Plenković

pa i vlada) ne bi smjeli bilo kako komentirati pravosudni slučaj koji je u toku ili bilo čime utjecati na

tok postupka bez obzira koliko se to nama činilo poželjnim.Inače,Plenković je već u više navrata

osuđivao zločinački režim NDH


  • 1

#11475 dhx

dhx
  • Members
  • 7,032 posts

Posted 28 April 2017 - 21:17

Mlako ti je to, Mladene.

 

Ako su ljudi, načitani kao ti, skloni tome da cincaju i razvodnjavaju stvari vezane za braniteljski folklor ustaštva, te ga zajedno uz državno političke obmane i laži prosmatraju kroz 'žrtvenost' raznih, tzv. braniteljskih a u suštini anticivilizacijskih otpadaka poput HOS-a, onda je to više nego zabrinjavajuće.

 

Takve stvari se jednostavno prelome, kao što su se prelomile vukovarske table!

 

Sada, kada državni vrh i ostali anticivilizacijski otpad dvaput brane neodbranivo, prvo kada pravdaju čekić za skidanje ćirlice, kao pismo manjinske kulture te kada se 'u ime demokratije, legislativnih procesa i braniteljstva' ne bira čekić za skidanje 'ZDS', onda je to veoma indikativno.

 

No, taj jasenovački 'second hand ZDS' je samo vrh ledenog brega na kojem počiva današnja hrvatska kultura te hrvatsko društvo. Naravno, izgradjeno na 'svetosti' mitologije braniteljskog rata i drugim svetostima pravohrvatstva, a kojeg u najvećoj meri promovira klerofašistička crkva, zajedno sa svojom političkom elitom te kvazicivilnim udrugama.

 

---

 

Što se tiče Marića, niko se ne zapita zašto ga je Plenković spreman braniti po svaku cenu, pa i po cenu ove političke krize i novih izbora. A i kroz medije se takve teze ne provlače.

 

Naime, ako neko ima 'little black book' HDZ-a i svih njegovih nepodopština, koje je kroz decenije svog uspona verno knjižio i beležio, onda je to Todorić. A on je zasad bio veliki fair player te se, nebitno po kontroli ili uticajem kojeg ima, još nije usudio prati prljavi veš političke scene Hrvatske.

 

I mnogima se tresu gaće, samo ako bi sa time počeo.

 

Jednostavno ne vidim neki veći motiv koji bi Most imao da producira političku krizu ali sasvim dobro vidim motiv koji po tom pitanju ima HDZ, koji je opet pobedonosno zajahao sve pore hrvatske političke scene.

 

Marić nije nikakva svetinja i sasvim je dobar 'trojanac' koji drži prividni mir izmedju Todorića i vlasti. I da Agrokor nije pukao izvana, sasvim je jasno da ga unutar Hrvatske niko ne bi ni dirnuo, kao što ga nije ni dosad. Ovako smo videli par kurtoaznih izjava relevantnih političkih činjenika i mnogo napora da se cela stvar što pre zataška i upumpa što većim paketom državnog novca.

 

Tja, nacional - socializam na delu! Nebitno po tome koliko je Plenković 'dobar čovek'.


Edited by dhx, 28 April 2017 - 21:25.

  • 0