supe - corbe - slozenci
#1
Posted 07 November 2016 - 05:15
#2
Posted 07 November 2016 - 07:27
#3
Posted 07 November 2016 - 07:42
#4
Posted 07 November 2016 - 07:52
Riblja corba / Fish soup
Potrebno je od sastojaka: crni luk (4 glavice), šargarepa (4 komada), paškanat (2 komada), paprika (1 komad), lјuta paprika (1 komad), aleva paprika, paradajz sok, svež paradajz, voda (6 litara) peršun, celer, beli luk, lovorov list, majčina dušica, biber, anis, začin C. Od ribe je potreban šaran, som, mrena, smuđ, štuka (1-2 parčeta).
Priprema: Mrenu, štuku, belu ribu skuvati u posebnom sudu. Vodu u kojoj se riba kuvala procediti i kasnije njom nalivati čorbu. U kotlić sipati 1,5dl suncokretovog ulјa i 1,5dl maslinovog ulјa, i staviti 10-ak zrna bibera i 3-4 lovorova lista da se prže u ulјu.
Crni luk, šargarepu, paškanat i peršun ubaciti u kotlić i dodavati vodu tokom prženja. Luk upržiti dok se ne pretvori u kašu. Dodati 4 kašike slatke aleve paprike i 2 kašike začina C. Kad se i to proprži, naliti 1 litar vode.
Zatim dodati papriku, 3-4 čena belog luka, jednu kašiku lјute aleve paprike, lјutu papriku, celer. Kuvati na jakoj vatri 20 minuta. Ispasirati 1 paradajz i dodati.
Dodati još malo vode u kojoj se kuvala riba i mleveni biber. Dodati po ukusu majčinu dušicu i anis. Naliti preostalu vodu u kotlić, kao i pola litre kuvanog paradajza.
Ribu koja se zasebno kuvala očistiti od kostiju, usitniti i takođe dodati u kotlić. Nakon 20 minuta dodati i komade ribe (som,šaran).
Na kraju, dodati list bosilјka i prešun, i posoliti po ukusu. Čorbu zakiseliti sirćetom. Riblјa čorba je gotova kada dim koji izlazi iz kotlića postane leplјiv (… staviti dlan iznad…).
Prijatno!
Necessary ingredients: onion (4 whole), carrots (4 pieces), parsnip (2 pieces), peppers (1 piece), hot pepper (1 piece), cayenne pepper, tomato juice, tomato, water (6 litres) parsley, celery, garlic, bay leaf, thyme, pepper, anise, mixed seasonings. Fish: carp, catfish, barbel, perch, pike (1-2 pieces).
Preparation: barbel, pike and white fish cook in a separate pot. The water in which the fish is cooked, strain and later pour the broth with it. Pour 1,5dl of sunflower and 1,5dl of olive oil in the kettle, and put the 10 peppercorns and 3-4 bay leaves to be fried in oil.
Onions, carrot, parsnip and parsley, put on the kettle, and add water during the frying. Fry the onion until it turns into mush. Add 4 tablespoons of sweet paprika and 2 tablespoons of mixed seasoning “C”. When it is fried, pour 1 litre of water. Then add pepper, 3-4 cloves of garlic, one tablespoon of hot cayenne peppers, hot peppers, celery. Cook it at high temperature for over 20 minutes. Add one blended tomatoes.
After that, pour it with a little water in which the fish is cooked and add ground pepper. Add thyme and anise to taste. Pour the remaining water into the kettle, as well as a half a liter of boiled tomatoes.
Fish that is cooked separately, clean from the bones, chop and also add to the kettle. After 20 minutes, add the pieces of fish (catfish, carp).
Finally, add a leaf of basil and parsley, and salt to taste. For slightly sour taste, add the vinegar. The fish broth is ready when the smoke that rises from the kettle become sticky (… put a hand over …).
Enjoy your meal!
#5
Posted 07 November 2016 - 08:09
#6
Posted 07 November 2016 - 08:28
Pileći paprikaš
Potreban materijal:
- 1 celo pile od oko 1,5kg
- 1 puna kašika svinjske masti
- 200-250g crnog luka
- 500g očišćenog krompira
- 500ml kokošje supe
- 1 kašičica aleve paprike
- beli luk u granulama, so, mleveni biber
- 800g oljuštenog paradajza u soku
- 2 pune kašike brašna
- peršun
Priprema:
Pile iseći na komade i na ugrejanoj masti ga propržiti sa svih strana da porumeni. Meso zatim izvaditi iz kaserole i ostaviti na toplom mestu. Crni luk sitno iseckati pa ga propržiti na masnoći gde se pržila piletina, pa dodati alevu papriku, so i belu luk u granulama po ukusu, kao i biber. promešati i još malo propržiti. U kaserolu zatim staviti seckani paradajz sa sokom, kao i krompir iseckan na manje kockice. Vratiti meso i naliti supom. Poklopiti, pa kuvati dok povrće ne omekša. U malo hladne vode razmutiti brašno da ne bude grudvica, pa sipati u kaserolu, dobro promešati i zgusnuti jelo. Ostaviti da malo ukrčka, pa mu dodati sitno seckani peršun. Poslužiti toplo.
#7
Posted 07 November 2016 - 08:34
#8
Posted 07 November 2016 - 11:04
Srneći kotlić
Potreban materijal:
5-6 glavica crnog luka
2 glavice belog luka
2kg srnetine
5-6 šargarepa (sitnijih)
koren celera i nekoliko strukova lista celera
1l belog vina
1l domaćeg kuvanog paradajza, ako nemate u zamenu može tomatino
300g dimljene slanine
sveži peršun
mešavina začina, so, mleveni biber
malo ruzmarina i majčine dušice (sušene)
nekoliko bobica kleke
ljuta aleva paprika
Priprema:
Meso iseckati na krupnije kockice i staviti da odstoji u marinadi. Crni luk iseckati. Beli luk iseckati i ostaviti cele čenove. Na malo ulja ili masti propržiti crni i beli luk dok ne omekša. Dodati zatim u kotlić isečeno srneće meso, očišćenu šargarepu i izrendani celer i so. Naliti vinom i sa malo tomatela koliko da pokrije meso pa kuvati na vatri uz povremeno mešanje. Po potrebi nalivati ostatak vina i tomatela tokom kuvanja. Tokom kuvanja dodavati navedene začine po ukusu – ruzmarin, majčinu dušicu i kleku. Negde na pola kuvanja dodati na kockice seckani list celera i peršun. Dodati zatim iseckanu slaninu. Pred kraj još malo ukus doterati ostalim začinima i gulaš poslužiti sa kačamakom. Napomena: Ako se potroši svo vino i tomatelo a još uvek nije gotovo sa kuvanjem, može se nalivati i vodom.
#9
Posted 07 November 2016 - 12:18
...
dam'n server
...
Edited by Kinik, 07 November 2016 - 12:19.
#10
Posted 07 November 2016 - 12:24
......
#11
Posted 07 November 2016 - 12:43
...
Dva klasicna, vrlo zasitna slozenca
#12
Posted 07 November 2016 - 14:33
Zanimljiv recept za leskovacku muckalicu
Inace, Krcko je zakon za spora kuvanja
Edited by kronostime, 07 November 2016 - 14:33.
#13
Posted 07 November 2016 - 15:44
Edited by Kinik, 07 November 2016 - 15:46.
#14
Posted 07 November 2016 - 21:12
...Posto je na jednom tredu bila dodirnuta i ova tema, kroz cuveno 'od detinjstva ne volim supe', ucinilo mi se da bi bas bila interesantna u kulinarskom smislu.Da ne ulazim preduboko u istorijat - ima toga na Net-u, no ocigledno je da su se supe / corbe pojavile u ljudskoj ishrani sa pojavom odgovarajuceg posudja, koje je moralo biti neutralno - keramika, porcelan, gledjosano zemljano posudje, posudje od 'gusa' i kasnije - emajlirano i drugo metalno posudje, sve do termootpornog stakla.Neka definicija 'supe' - podrazumeva da je to proizvod sa najmanje 50% tecnosti; corba sa 25%, a slozenci i sa manje tecnosti.Pa imamo podelu na tople / hladne.A prema tecnosti - na vodi, na mleku, sa kvasom, sa rasolom, sa pivom, sa mlekom (obicnim ili nekim tecnim / gustim mlecnim proizvodom), kao i sa sokom - od voca / povrca.Prema sastojcima: od mesa, mesnih preradjevina, iznutrica; od morskih plodova i ribe - sveze, suve, fermentisane; od povrca, od voca, od raznih zitarica, od hleba, od algi.Prema tehnologiji pripreme - bujoni / comsome, potazi ili guste supe (corbe) sa raznim dodacima.Za zgusnjavanje se koristi bela zaprska, skrob, jaja, ponekad sir.Instant supe - kao koncentrat ili sa nudlama....
Konačno!
Sad će mi trebati dva dana dok to sve pročitam i vidim ima li se što uopće dodati.
#15
Posted 07 November 2016 - 21:20
Konačno!
Sad će mi trebati dva dana dok to sve pročitam i vidim ima li se što uopće dodati.
Bravo Kiniče!
Ja opako volEm supe i čorbe, a i gospoDŽa to voli da kuva, sa'će budu daunloudi....
Pravila je supruga stew acc to The Hateful Eight, onako po izgledu i utiscima iz bioskopa, prste smo polizali..
http://www.foodhunte...eful-eight.html