Jump to content


Photo
- - - - -

Taze 'leba


  • Please log in to reply
211 replies to this topic

#61 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 20 May 2017 - 21:41

...

 

 

 

Hm, ne bih se slozio.

 

Ja vise od 20 godina ne znam da napravim hljeb. Nije samo umjetnost, nego i alhemija.


  • 3

#62 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 21 May 2017 - 13:49

...

 

 

 

...


Edited by Kinik, 21 May 2017 - 13:50.

  • 1

#63 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 21 May 2017 - 13:55

...

 

 

 

...


  • 1

#64 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 21 May 2017 - 14:22

Ja vise od 20 godina ne znam da napravim hljeb. Nije samo umjetnost, nego i alhemija.

 

Imam divnu knjigu o hlebu. Ranije sam imala obicaj da ponekad umesim neki delikatan hleb za sebe ili nekom na poklon.

 

To je bilo uzivanje. Mesiti testo je meditativna stvar. Ko je osetio interakciju sa testom zna o cemu pricam. 


  • 2

#65 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 21 May 2017 - 14:34

Imam divnu knjigu o hlebu. Ranije sam imala obicaj da ponekad umesim neki delikatan hleb za sebe ili nekom na poklon.

 

To je bilo uzivanje. Mesiti testo je meditativna stvar. Ko je osetio interakciju sa testom zna o cemu pricam. 

 

Ja obozavam da pravim hljeb, a tek miris u kuci dok se pece... Pa to je nesto najljepse na svijetu. Juce ruzan dan, kisa, pa se nije moglo bogznasta, osim zezanja sa tijestom. Uzivancija. :)


  • 0

#66 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 21 May 2017 - 14:53

...

 

Onaj 'starter' je bas zahtevan, no traje do mesec dana a da ne mora da se 'hrani'.

 

Opet, nista se ne moze uporediti sa mirisom sveze ispecenog hleba.

 

setih se: domacice na selu nikada ne peru / ciste onu drvenu posudu gde mesaju hleb. 

Uvek ostane nesto, sto i jeste 'starter'. 

Doduse, one to rade u kolicinama i za po nekoliko dana.

 

Bilo nekad.

:blush:

 

...


  • 2

#67 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 21 May 2017 - 15:15

...

 

Onaj 'starter' je bas zahtevan, no traje do mesec dana a da ne mora da se 'hrani'.

 

Opet, nista se ne moze uporediti sa mirisom sveze ispecenog hleba.

 

setih se: domacice na selu nikada ne peru / ciste onu drvenu posudu gde mesaju hleb. 

Uvek ostane nesto, sto i jeste 'starter'. 

Doduse, one to rade u kolicinama i za po nekoliko dana.

 

Bilo nekad.

:blush:

 

...

 

Probao sam taj starter, vec sam pominjao cini mi se. Pa na kraju dodje kao tamagochi. Nekad zaredam sa hljebom, pa pravim barem jednom sedmicno, pa me poslije nekog vremena prodje i onda ne pravim mjesecima. Tad taj starter i krepa. 


  • 1

#68 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 21 May 2017 - 15:50

...

 

 

Hm, pa ostavi u basti biljke mesec dana bez paznje - videces isto.

 

...


Edited by Kinik, 21 May 2017 - 15:51.

  • 0

#69 blond

blond
  • Members
  • 4,640 posts

Posted 21 May 2017 - 17:17

...

 

Onaj 'starter' je bas zahtevan, no traje do mesec dana a da ne mora da se 'hrani'.

 

Opet, nista se ne moze uporediti sa mirisom sveze ispecenog hleba.

 

setih se: domacice na selu nikada ne peru / ciste onu drvenu posudu gde mesaju hleb. 

Uvek ostane nesto, sto i jeste 'starter'. 

Doduse, one to rade u kolicinama i za po nekoliko dana.

 

Bilo nekad.

:blush:

 

...

 

 

Nacve?


  • 1

#70 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 21 May 2017 - 19:47

...

 

 

...


  • 2

#71 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 29 May 2017 - 00:10

crni kruh. slabo jedemo kruh, ostao je zaboravljen u vrecici. pa ajd, reko, da se ne baci.

IMG_0329a.jpg

zanimljive sktrukture / boje. priroda u svom nezeljenom obliku. a opet, priroda.

 

IMG_0329.jpg

 

IMG_0329b.jpg

 

IMG_0330.jpg

 

IMG_0332.jpg

IMG_0333.jpg

 

IMG_0336.jpg

 

IMG_0340.jpg


  • 1

#72 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 29 May 2017 - 00:27

...

 

 

...


  • 1

#73 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 29 May 2017 - 10:55

...

 

 

 

...

 

Danas cu ovo probati. 


  • 1

#74 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 29 May 2017 - 12:13

Attached File  leba1.jpg   103.84KB   0 downloads

 

Stavio sam 800g brasna (650g bijelo i 150g wholemeal), malo vise kvasca nego sto ona preporucuje, supenu kasiku soli i 1/2L ugrijane vode na 54°C/130°F. 

 

Sad da ga pricekam nekoliko sati da odradi magic. :)


  • 1

#75 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 29 May 2017 - 12:16

...

 

 

...


  • 2