Ne volim supe. Ostalo mi iz djetinjstva kad su me tjerali da to jedem. Mozda pojedem supu 2x godisnje, ako sam bolestan ili paradajz corbu na neki teski mamurluk. I tada radije se lijecim sa English breakfast (przena slanina, jaja, grah, gljive), nego supom. Having said that, ova tvoja sa gljivama zvuci mnogo interesantno. A tek sto jedva cekam taj lebac da vidim, pa se dva dana sprema... Mora da si napravio neki starter koji sada lagano vri u frizideru?
Jako volim supe, štoviše, što odmiču godine, to više volim (podnosim) jušna jela, supe/čorbe, sve što se jede kašikom/žlicom.
Jasno, ako je spravljeno na pravi način.
Ok, supa od divljih 'shrooms ide koliko sutra uvečer, nije komplicirano. Savjet: kad naberete gljiva, obavezno ih do pripreme (1, maksimalno 2 dana) držite u papirnatoj kesi, nakon toga ih ili sušite ili kiselite. Sličke slijede.
Moja prva dama je užasnuta činjenicom da tvoj sir po komatu košta stotinjak quids, te da meni (moram priznati da kućne financije ipak ne trpe zbog ovog recentnog kulinarskog ludila) treba skoro tri dana za proizvodnju finog raženog westfalskog hljeba.
Evo lebac (nisam dokumentirao svaki korak, ali će valjda biti od pomoći):
Prvo se radi starter od raženog brašna, malo grahama i 5 dag kvasca.
Ostavi se preko noći, odgrabi se jedna šaka i ostavi na stranu za 'telac', tj starter za slijedeću šihtu.
U staklenu posudu se stavi 1/2 šolje crnog pšeničnog brašna, 1/2 šolje integralnog brašna, nešto smeđeg šećera, med i jedna velika kuhinjska kašika ječmenog slada, te 4 žličice pekarskog kvasca u prahu. Ostavio sam ga preko noći. Ujutro sam zagrijao pećnicu, zamijesio tijesto, ostavio ga da se odmara i nabubri u pekarskom kalupu / modlu.
Pekao sam ga 35 minuta i ispao je savršen!