Jump to content


Photo
- - - - -

Taze 'leba


  • Please log in to reply
141 replies to this topic

#1 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 5,950 posts

Posted 20 October 2016 - 17:32

S vremena na vrijeme volim zamijesiti hljeb jer je ovdje ovo sto se ima kupiti po ducanima katastrofalno. Vec godinama pokusavam usavrsiti recept ali moram priznati da mi ne uspije bas svaki put. Nekad bude stvarno odlican, nekada se zna osusiti preko noci i pocne da se mrvi. U zadnje vrijeme sam malo dotjerao i usavrsio tehniku, pa mi cesce uspije nego ranije.

 

U spoileru nekoliko primjeraka:

 

Spoiler

 

Osnovni recept mi je 750g brasna, 500ml mlake vode, dvije kasicice suhog kvasca i 10g soli. 

 

Uvijek pomijesam nekoliko vrsta ali je glavnina strong white bread flour, 500 ili 600g, kako kad. Na to stavim 50g psenicne semoline (griz) i ostatak razevo ili neko drugo brasno da popuni 750g. 

 

Umijesim za 10ak minuta, odstoji jedno sat da nadodje i pece se oko 40 minuta. Nakon pecenja, ohladi se na resetki i to je to.

 

Nekada mi je lakse umijesiti, nego otici do ducana po neki abomination.

 

Zivjeli! :)

 

 


  • 2

#2 Kido from Junkovac

Kido from Junkovac
  • Members
  • 5,506 posts

Posted 20 October 2016 - 18:09

Znaci pravis li I fokacu bez imalo maslinovog ulja ?

Trecina solje na 750 gr brasna, jedna kasicica oregano-a.

Kvasac: active dry.


  • 1

#3 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 5,950 posts

Posted 20 October 2016 - 18:12

Znaci pravis li I fokacu bez imalo maslinovog ulja ?

Trecina solje na 750 gr brasna, jedna kasicica oregano-a.

Kvasac: active dry.

 

Ne, focaccia ide uvijek sa maslinovim uljem i nesto vise vode. Ovo gore je bazni recept koji modifikujem po potrebi, zavisno od koju vrstu hljeba pravim.

 

Kinik je skoro postavljao linkove sa nekim Brunom Albuoze (ili tako nekako), odatle sam pokupio nekoliko fazona. Potrazi ako te zanima.

 

Evo, nadjoh:

 

 


Edited by Honey Badger, 20 October 2016 - 18:18.

  • 2

#4 Kido from Junkovac

Kido from Junkovac
  • Members
  • 5,506 posts

Posted 20 October 2016 - 18:18

Pravim hleb redovno I znam ponesto, nego su mi pasija

testa za kolace. Uglavnom eksperimentisem sa kokosovim uljem.

 

( ovaj lik Bruno nije koristio active dry yeast, nisam probao da sa ovim

kvascem sto se samo umesa u testo. )


Edited by Kido from Junkovac, 20 October 2016 - 18:24.

  • 1

#5 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 5,950 posts

Posted 20 October 2016 - 18:21

Pravim hleb redovno I znam ponesto, nego su mi pasija

testa za kolace. Uglavnom eksperimentisem sa kokosovim uljem.

 

Pa daj baci neku slicku i recept, da vidimo. :)

 

Ja sam pravio neke kolace sa jabukama, posto sad imam glut. Nisu lose ispali ali nije mi uza specijalnost.

 

---

 

Dokon sam zadnjih par dana, ne idem na posao jer sam se prehladio, zato visim ovde po cijeli dan. Sutra radim. :)


  • 0

#6 Kido from Junkovac

Kido from Junkovac
  • Members
  • 5,506 posts

Posted 20 October 2016 - 18:28

Vazi, pocecu da fotografisem.

Funny, I ja sam pravio kolace sa jabukama za vikend.


  • 1

#7 barracuda

barracuda
  • Members
  • 6,883 posts

Posted 20 October 2016 - 20:55

leba pravi moja skvo, ja samo mesim mamce za pecanje. ovo ću da joj pokažem pa da probamo, hvala za gotivan i koristan topić. i za recepte, 'course. :)


  • 0

#8 zoran59

zoran59
  • Members
  • 9,509 posts

Posted 20 October 2016 - 21:05

......

Umijesim za 10ak minuta, odstoji jedno sat da nadodje i pece se oko 40 minuta. Nakon pecenja, ohladi se na resetki i to je to.

......

 

 

Na kojoj temperaturi ga peces? Meni tako nesto desilo davno,mozda nekoliko puta i iz obijesti, ali sam pekao valjda dva sata - sa idejom (mozda pogresnom) da ce kora biti meksa/tanja/laksa za zvakanje. To je zato sto me na taj eksperiment nagovorila kcer koja je bila jos mala i tesko joj je bilo gristi trvrdu/debelu koru kruha.


  • 0

#9 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 21 October 2016 - 04:28

HR48280.jpg

Kupih ovo pre par godina i zimi je najcesce koriscen kuhinjski aparat, na radost ukucana,

Inace je vrlo jednostavan za upotrebu:

- 800 gr. brasna Tip-500

- 4 dL vode

- kasicica suvog kvasca

- 2 kasicice soli

- 2 kasicice secera

i casica rakije!

Odredi se odgovarajuca tezina i stepen zapecenosti kore, ukljuci odgovarajuci program i za 2 sata gotov `lebac mirise na stolu.

Sve sam zamesi, premesi i ispece savrseno,  :lala:


  • 0

#10 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 5,714 posts

Posted 21 October 2016 - 06:08

Taj bread maker je ovde 50$ ..... znachi biju ko nece d'uzme ..... ali meni nikad nije bilo dobro ....... stvar ukusa ..... ne kazem da ne valja, zapravo vrlo praktichno ...... ipak prichamo o odredjenoj smesi brashna, vode, soli, kvasca i dodataka ........ nije rocket science

Panju kupujem uglavnom kod jednog Shvabe, Dimpflmeier, koji je seljak nevidjeni, ali multi-milioner i fenomenalan pekar, ubica za razane hlebove, ali najvishe volim italijanske ..... bele, sa belim lukom, maslinama, sundried paradajzom, oreganom ... sa kojih se cedi maslinovo ulje ........ josh ako je vruc ..... infarkt. Gazdin sin radi na kasi i zabavlja mushterije .... moram priznati da nisam sreo duhovitijeg prodavca ...... ali voli Musolinija vishe nego 'leba da jede, iz Pulje su. Poznajem oba svoja pekara, valjda tako i treba, morash znati choveka od kojeg kupujesh hleb.


Edited by Denis Jasharevic, 21 October 2016 - 06:11.

  • 0

#11 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 5,950 posts

Posted 21 October 2016 - 10:50

Na kojoj temperaturi ga peces? Meni tako nesto desilo davno,mozda nekoliko puta i iz obijesti, ali sam pekao valjda dva sata - sa idejom (mozda pogresnom) da ce kora biti meksa/tanja/laksa za zvakanje. To je zato sto me na taj eksperiment nagovorila kcer koja je bila jos mala i tesko joj je bilo gristi trvrdu/debelu koru kruha.

 

Zorane, najbolje da ne diras nista oko sporeta. Mnogo se ugrije i mozes se oprziti. :D

 

Zavisi od vrste hljeba. Ove sourdough debele prvo na najjacoj (230C) prvih 15 minuta, pa smanjim na 180-200C dok se ne ispeku, focaccia na 180C. Prvih 15-20 minuta ne otvaram rernu nikad.


Edited by Honey Badger, 21 October 2016 - 11:28.

  • 0

#12 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 5,950 posts

Posted 21 October 2016 - 11:12

 

Kupih ovo pre par godina i zimi je najcesce koriscen kuhinjski aparat, na radost ukucana,

Inace je vrlo jednostavan za upotrebu:

- 800 gr. brasna Tip-500

- 4 dL vode

- kasicica suvog kvasca

- 2 kasicice soli

- 2 kasicice secera

i casica rakije!

Odredi se odgovarajuca tezina i stepen zapecenosti kore, ukljuci odgovarajuci program i za 2 sata gotov `lebac mirise na stolu.

Sve sam zamesi, premesi i ispece savrseno,  :lala:

 

Otkud casica rakije? 

 

Nikad nisam htio nabaviti breadmaker, samo bi skupljalo prasinu kao i sokovnik koji jednom godisnje izvadim i samo zauzima prostor. Nisam lijen, kad mi se hoce domaci lebac, umijesim ga sam.


  • 0

#13 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 21 October 2016 - 11:37

Otkud casica rakije? 

 

Nikad nisam htio nabaviti breadmaker, samo bi skupljalo prasinu kao i sokovnik koji jednom godisnje izvadim i samo zauzima prostor. Nisam lijen, kad mi se hoce domaci lebac, umijesim ga sam.

Kvasac poludi od nje ;) 


  • 1

#14 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 5,950 posts

Posted 21 October 2016 - 11:52

Kvasac poludi od nje ;)

 

Sta znaci 'kvasac poludi'?


  • 0

#15 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 21 October 2016 - 12:28

Sta znaci 'kvasac poludi'?

Jos bolje nadodje testo


  • 0