Jump to content


Photo
- - - - -

Zimnica i konzerviranje hrane u domaćoj radinosti


  • Please log in to reply
379 replies to this topic

#91 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 04 March 2017 - 23:32

...

 

 

Ne bih da trolujem, no znas li da je prevod Biblije na ruski bio zabranjivan, i prvi stampan tek 1882. prema 'Londonskom biblijskom drustvu'!

 

Sto se tice, Nik. II, taj 'Николенька' je bio poprilicni vetropir.

Posetio je Dzapan negde 1891. kada se dogodio ovaj incident.

 

https://en.wikipedia...i/Ōtsu_incident

 

Interesantnoda je Nikolas doneo iz Dzapana drvenu lutkicu 'fukurumo' (?)

A rusi poceli da prave 'matrjoske'.

 

 

Starac Omar!

 

>> ... “Drink wine. This is life eternal. This is all that youth will give you. It is the season for wine, roses and drunken friends. Be happy for this moment. This moment is your life.”
Omar Khayyám, ... <<

 

...


  • 1

#92 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 05 March 2017 - 11:09

...

 

 

Ne bih da trolujem, no znas li da je prevod Biblije na ruski bio zabranjivan, i prvi stampan tek 1882. prema 'Londonskom biblijskom drustvu'!

 

Sto se tice, Nik. II, taj 'Николенька' je bio poprilicni vetropir.

Posetio je Dzapan negde 1891. kada se dogodio ovaj incident.

 

https://en.wikipedia...i/Ōtsu_incident

 

Interesantnoda je Nikolas doneo iz Dzapana drvenu lutkicu 'fukurumo' (?)

A rusi poceli da prave 'matrjoske'.

 

 

Starac Omar!

 

>> ... “Drink wine. This is life eternal. This is all that youth will give you. It is the season for wine, roses and drunken friends. Be happy for this moment. This moment is your life.”
Omar Khayyám, ... <<

 

...

 

Nicholas showed interest in the Japanese traditional crafts, got a dragon tattoo on his right arm,and bought an ornamental hairpin for a Japanese girl who happened to be near him.

:lol:

 

Doista. Prilično čudno za čovjeka koji je 'vladao' na neviđen birokratski način: osobno je potpisivao ukaze o odsustvu vojnika (kao da je zapovjednik nekog kavalerijskog voda, a ne imperator), ili rješenja o namještanju pučkoškolskih učitelja po kojekakvim priazijskim zabitima.

 

Neobično je i da se pokušaj atentata na carevića Nikolu zapravo dogodio u vrijeme izuzetno dobrih odnosa Japana i Rusije, a bojeći se da bi atentat mogao poslužiti kao trigger za rat, japanski car je učinio nešto do tada neviđeno: napustio je palaču i otišao posjetiti ranjenog Nikolaja.

Čehov u putnim zapisima Остров Сахалин svjedoči o skoro idiličnim odnosima između tamošnje male japanske zajednice i ruskih vlasti, upravo u doba kad se dogodio atentat na carevića.

Japanski kitolovci su imali povlašteni status, zajedno se ribarilo, a Japanci su, ako se ne varam, imali koncesiju na skupljanje nekakvih posebnih sahalinskih algi.

 

Ni 13 godina kasnije, dogodio se Port Arthur, a zbog lude Nikolajeve politike (umislio je da je veliki vojni strateg i komandant) Rusija je izgubila skoro cijelu flotu (osim Aurore, naravno, koja je preživjela Cušimu, pa se okitila praznovjernim mitom o nepotopivosti, što je dobro došlo 11 godina kasnije).

 

A rusko - japanski odnosi su, uglavnom, zatrovani do danas.


  • 1

#93 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 10 March 2017 - 11:34

Danas je 7. dan kako se susi u 'pecini'. Miris koji osjetim kad otvorim je fantastican. Veceras cu da izvagam da vidim koliko je izgubilo na tezini.

 

Attached File  suho meso.jpg   256.96KB   1 downloads


  • 4

#94 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 10 March 2017 - 16:51

...

 

 

...


  • 2

#95 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 10 March 2017 - 17:17

...

 

attachicon.gifsalumi-e-vino.jpg

 

...

 

Iduci puta se necu zamajavati sa ovim preskupim kesama, podici cu resetku skroz do plafona frizidera i okaciti meso na kuke. I iduci puta cu napraviti neke salame, chorizo ili tako nesto u prava crijeva. 


  • 0

#96 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 10 March 2017 - 19:24

...

 

Moraces da kupis neke prave domace kobaje koje imaju 'dobru plesan' da predje na nove kobaje.

 

...


  • 2

#97 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 10 March 2017 - 22:43

...

 

Moraces da kupis neke prave domace kobaje koje imaju 'dobru plesan' da predje na nove kobaje.

 

...

 

Dobra ideja. 


  • 0

#98 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 10 March 2017 - 23:25

...

 

Nije o moja ideja - to je pravilo.

 

Ali nabavi tu kobaju malo ranije, da napravi 'dobru atmosferu' u kontejneru.

:+1:

 

Btw, pricao lik kako je spremao 'hamon' u domacoj radinosti, pa poceo da mu se kvari. Gde je brzo odsekao deo, bacio ga, a ostatak u zamrzivac, sto bi rekao alberto - 'za kupus'!

 

Lik se raspita kod nekog strucnjaka a ovaj mu kaze - koza na tom 'hamonu' mora da bude netaknuta, a njegov imao posekotinu nize butkice, pa je nije obradio - i ode jedan 'hamon' u ... kupus!

 

datum je sam upisao - da prati sazrevanje (imao vise komata)

 

za kraj malo razocaranje - poces traje 12 meseci i tip ima hladjeni podrum!

:(

 

...


Edited by Kinik, 10 March 2017 - 23:26.

  • 2

#99 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 10 March 2017 - 23:51

...

 

Nije o moja ideja - to je pravilo.

 

Ali nabavi tu kobaju malo ranije, da napravi 'dobru atmosferu' u kontejneru.

:+1:

 

Mogu se kupiti strains te bakterije pa se samo naprskaju na salame kad budu gotove, a i ne mora mada je onda do srece i postotka soli. Dobrih kobasica ima, sa bijelom budji, nije tesko do toga doci pa cu svakako to.

 

Necu se vjerovatno ovim baviti jos neko vrijeme, imam dovoljno mesa za nekoliko mjeseci, pa i kad razdijelim ponesto. A dolazi i ljeto kada mi ta suhovina bas i ne lezi.

 

Prije ce biti da cu napraviti opet neki sir ako mi vec neko drugo ludilo ne padne na pamet.


  • 1

#100 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 11 March 2017 - 12:57

Danas je 7. dan kako se susi u 'pecini'. Miris koji osjetim kad otvorim je fantastican. Veceras cu da izvagam da vidim koliko je izgubilo na tezini.

 

attachicon.gifsuho meso.jpg

 

Svaki od tri komada je izgubio oko 100g u prvoj sedmici, +/-10g. Upisao sam i tacnu gramazu al da ne davim brojkama. 


  • 2

#101 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 18 March 2017 - 14:29

Juce sam opet izvagao meso i izgubilo je dodatnih 50-60 grama. Na bresaoli se pojavila bijela budj sto nikako nije dobar znak. Vjerovatno zato sto nisam stavio dovoljno soli, ajd' rekoh, da ne bude preslano. Trebao sam ipak izvagati 3% od ukupne tezine, a ja sam stavio znatno manje i sad mi se osvetilo. Ne znam dal' da otvorim, prebrisem sircetom i ponovo zatvorim ili da ostavim i uzdam se u dragog alaha (koji se do sad bas i nije pokazao da gives a f*ck).

 

Krmetina je u redu, tu sam bio doslijedan. Inace, sve izgleda i mirise dobro pa jos nisam previse alarmiran.

 

Sporni komad bresaole:

 

Attached File  bresaola.jpg   317.94KB   1 downloads

 

 

 

 


  • 0

#102 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 18 March 2017 - 16:48

...

 

Bela budj je OK.

 

Crna ne valja!

 

...


  • 1

#103 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 18 March 2017 - 17:00

...

 

Bela budj je OK.

 

Crna ne valja!

 

...

 

Otvoricu ga iduce sedmice. Ciljana tezina je 460g (treba da izgubi trecinu od pocetne tezine) i trebalo bi toliko izgubiti do iduceg petka ili subote. 

 

Zavisi i koja je bijela budj. Za sad sve mirise fino, nema mjesta za paniku.


  • 2

#104 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 18 March 2017 - 18:12

Otvoricu ga iduce sedmice. Ciljana tezina je 460g (treba da izgubi trecinu od pocetne tezine) i trebalo bi toliko izgubiti do iduceg petka ili subote. 

 

Zavisi i koja je bijela budj. Za sad sve mirise fino, nema mjesta za paniku.

 

Sve ovisi o mirisu: što je nosu ugodno, to je uvijek dobro; tim pravilom se vode životinjke, što ne bi i ljudi.


  • 1

#105 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 18 March 2017 - 18:18

Sve ovisi o mirisu: što je nosu ugodno, to je uvijek dobro; tim pravilom se vode životinjke, što ne bi i ljudi.

 

Zato sto zivotinjke imaju mnogo istancanije culo mirisa od nas, a da ne pricam o stomacnim kiselinama. Ne oslanjam se na miris 100%, daje mi malo nade da ce sve biti u redu ali prvo cu da odradim sve moguce pretrage. I samo cu ja prvi da probam, pa ostali tek nekoliko dana nakon sto je sva opasnost od listerije, botulisma i slicnih bolestina prosla.

 

It's only fair. :)


  • 1