Jump to content


Photo
- - - - -

Zimnica i konzerviranje hrane u domaćoj radinosti


  • Please log in to reply
379 replies to this topic

#46 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 18 February 2017 - 15:46

...

 

Moj ti je savet - ako vec uzimas neko meso, nemoj stedeti, uzmi prvoklasno.

 

Kad preracunas cenu kupovnog proizvoda i svog proizvoda, a siguran si da si uzeo najbolje i postupao po receptu - videces da ti se vise isplati 'domaca radinost'. A i donosi vise zadovoljstva.

 

Jeste da je malo pipavo i zahteva strpljenje - ali je super!

 

 

PS.

Ja sam pravio za sebe ovu ekonomicnu deliciju.

 

 

 

Mogu ti reci da su mi zet i kcera odneli sve, samo mi ostavili par liski.

Dolazilo im neko drustvo na pivski parti - odlepili, pitaju gde ima da se kupi?

 

A svinjske glave svet bas i ne voli, pa ni da vidi!

 

...


Edited by Kinik, 18 February 2017 - 16:00.

  • 2

#47 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 18 February 2017 - 15:52

...

 

Moj ti je savet - ako vec uzimas neko meso, nemoj stedeti, uzmi prvoklasno.

 

Kad preracunas cenu kupovnog proizvoda i svog proizvoda, a siguran si da si uzeo najbolje i postupao po receptu - videces da ti se vise isplati 'domaca radinost'. A i donosi vise zadovoljstva.

 

Jeste da je malo pipavo i zahteva strpljenje - ali je super!

 

...

 

Pa tako i radim. T&G su najbolji mesari u Londonu. Svo meso im je vrhunsko, zivotinje su sa farmi sa high welfare standardima, stare, autohtone pasmine i slicne stvari. Ne znam da ima bolje.

 

Gledam sad i ovu knjigu da narucim sto si preporucio.  :+1:


  • 3

#48 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 18 February 2017 - 20:32

Ne gadim se ja na glavu. T&G (mesar od kojeg kupujem) je do skoro prodavao za £8. Mislio sam da kupim jednu i napravim brawn ali ne desi se. Sad je prestao, ne kupuje svijet.

 

Mislim da sam vec spomenuo negdje, imao sam plan da narucim pola svinje i da skupa sa nekoliko prijatelja provedemo dan u tranziranju i pravljenju kobasica, cak sam i farmera kontaktirao da ga pitam da mi dostavi pola svinje u jednom komadu i on je pristao ali mi nismo mogli uskladiti termin pa je to propalo.

 

Uskoro imam butchery class sa Ginger Pig, to sam dobio kao poklon od firme, kosta £300.00 (za dvije osobe, vodim jednog druga) i sve sto istranziram - nosim. Opcije su beef, lamb i pork i ja sam izabrao beef. Ukljucena je i vecera sa vinom, trebalo bi biti dobro. Ono, krvav do lakata zdranje, kao viking. :)


  • 4

#49 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 19 February 2017 - 00:18

...

 

Sve je OK, dok ne moras da 'obaras' zivince.

 

To, je, onako, ... malo naporno, a i bucno, bez obzira na 'electrocution'.

:ajme:

 

...


  • 0

#50 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 19 February 2017 - 00:46

...

 

Sve je OK, dok ne moras da 'obaras' zivince.

 

To, je, onako, ... malo naporno, a i bucno, bez obzira na 'electrocution'.

:ajme:

 

...

 

Nagledao sam se 'obaranja' zivincadi. Sta nagledao...

 

No, ne bih o tome, nije za ovdje.  :ajme:


  • 0

#51 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 19 February 2017 - 20:41

Narucio sam meso za bresaola i capicola. Silverside je komad od 1,5kg, a ovaj pork butt je cijeli komad 2.5kg i ovaj misic koji mi treba bi trebao biti preko kilograma.

 

Attached File  meat.jpg   226.89KB   4 downloads

 

Jos da skontam sta cu sa ostatkom svinjetine, vjerovatno neki dobar gulas. :)


  • 0

#52 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 19 February 2017 - 22:38

Narucio sam meso za bresaola i capicola. Silverside je komad od 1,5kg, a ovaj pork butt je cijeli komad 2.5kg i ovaj misic koji mi treba bi trebao biti preko kilograma.

 

attachicon.gifmeat.jpg

 

Jos da skontam sta cu sa ostatkom svinjetine, vjerovatno neki dobar gulas. :)

 

 

Ne možeš od krmećine da praviš gulaš, za to je stara govedjina.


  • 0

#53 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 19 February 2017 - 22:56

Ne možeš od krmećine da praviš gulaš, za to je stara govedjina.

 

To mi je prvo palo na pamet, nemam pojma sta cu od toga. Moze svasta da se napravi. Slow roast, pulled pork, a mozda i to odsarmiram u UMAi. 

 

Meso stize u cetvrtak, pa cu ga cure jednu heftu i onda ide u ove kese od zlata i dragog kamenja jedno mjesec dana. :)

 

 

Ili ovo:

 

[quote[[/quote]


Edited by Honey Badger, 19 February 2017 - 23:09.

  • 1

#54 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 20 February 2017 - 01:10

... ne možeš od krmećine da praviš gulaš, za to je stara govedjina.

 

 

Moze.

Moze od raznog mesa - pa i svinjetine.

Ima gi razni gulasi.

 

Eno, recimo onaj 'sekelj gulas'.

 

>> ... U originalu: Székely Gulyás, mađarsko jelo čiji su osnovni sastojci svinjsko meso i kupus. Negde se zove još i Segedinski gulaš, tako da vas ne bune različiti nazivi, radi se istom jelu ...<<

 

 

...


  • 1

#55 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 20 February 2017 - 08:30

Narucio sam meso za bresaola i capicola. Silverside je komad od 1,5kg, a ovaj pork butt je cijeli komad 2.5kg i ovaj misic koji mi treba bi trebao biti preko kilograma.

 

attachicon.gifmeat.jpg

 

Jos da skontam sta cu sa ostatkom svinjetine, vjerovatno neki dobar gulas. :)

Da li si razmisljao da to "prodimis" malo?


  • 0

#56 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 20 February 2017 - 08:48

...

 

Niposto!

 

Meso koje je sazrevalo stajanjem - proscuitto / panceta, drugacijeg je ukusa od dimljene prsute / slanine.

 

...


  • 0

#57 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 20 February 2017 - 09:21

Necu nista dimiti. Svinjetinu cu da natrljam spanskom dimljenom paprikom da mu dam malo smeka i boje, a tako je i na receptu koji cu da ispratim koliko mogu.


  • 1

#58 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 20 February 2017 - 11:40

Moze.

Moze od raznog mesa - pa i svinjetine.

Ima gi razni gulasi.

 

Eno, recimo onaj 'sekelj gulas'.

 

>> ... U originalu: Székely Gulyás, mađarsko jelo čiji su osnovni sastojci svinjsko meso i kupus. Negde se zove još i Segedinski gulaš, tako da vas ne bune različiti nazivi, radi se istom jelu ...<<

 

attachicon.gifsekelj-gulas-27.JPG

 

...

 

 

Imaš pravo, ovde se zove segedinski gulaš.

 

Moja žena ga ponekad napravi, ali od ćuretine.


  • 1

#59 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 20 February 2017 - 13:31

Imaš pravo, ovde se zove segedinski gulaš.

Moja žena ga ponekad napravi, ali od ćuretine.


E ne moze sad. Ima da jedes gulas samo od stare govedine. :D
  • 0

#60 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 20 February 2017 - 13:33

E ne moze sad. Ima da jedes gulas samo od stare govedine. :D

 

jebga.... :(


  • 0